I to se dešava. Ako je bolje što da ne? Što se tiče isplativosti, na ovako dobrom mestu se isplati rušenje i gradnja u istim gabaritima zato što onda nova zgrada može biti daleko modernija, efikasnija, bolje prilagođena tom mestu, pa onda i profitabilnija.
Ali ja ne predlažem rušenje da bi se jedna klasična zgrada zamenila drugom. Od početka sam se zalagao da se slobodni deo obale u centru grada proširi svuda gde je to moguće, i tako pravi pešački fokus Beograda prenese na reke i njihovo priobalje. To znači rušenje svih bivših magacina uz obalu, a u ovom bloku da ostane samo Geozavod pošto su sve druge zgrade, sem ove žute, srušene u jednom ili drugom bombardovanju ili skoro bezvredne. To se isplati zato što se onda oslobađa ceo taj blok za jedno jedinstveno, konzistentno i novo rešenje.
Znači minimalno 50, bolje 100, odnosno maksimalno 150 metara slobodnog prostora (ili koliko već ima mesta ako postoje stare zgrade koje se za razliku od ove moraju čuvati). Sama obala bi onda zahvaljujući bitno većoj širini mogla da primi i zaista ogroman broj ljudi koje u budućnosti očekujem na obalama reka, a istovremeno bi između šetališta i prvih "pravih" zgrada imali i dovoljno mesta za rekreacione površine, staze za trčanje i bicikle, i najvažnije, jedan dodatan komercijalno kulturni prostor čije bi se uređenje vremenom moglo menjati i prilagođavati novim potrebama. Dakle za izložbe, skupove, muziku, prodajne događaje, vašare, festivale, ulične uslužne ponude, male prizemne kafane i bašte, ili prosto skupljanje ljudi, ležanje na travi ili betonskim klupama uz poneku fontanu ili mikro jezerce. Jedan primer modernog priobalnog prostora tog tipa bi recimo bila obala uz ovakav multifunkcionalni poluotvoreni objekat (izložbe, muzika, priredbe, prezentacije, predavanja). Međutim sve to traži slobodni prostor uz reku, da bi makar buduće generacije, bolje i poštenije od nas, imale velikim zgradama nezauzet urbani prostor na kome mogu da stvaraju nešto novo, pa zato upravo NA TOME sada treba insistirati. Ja sam to radio od početka, a šta će da bude, videćemo. Biće naša slika u svakom slučaju.