Drage kolege, predlažem da se smire strasti, odmah! Postoji latentna opasnost da poneki član foruma dobrovoljno zbriše od ovakve atmosfere, te da se više ne vrati...
Već duže vreme primećujem kako se nekim kolegama živci tanje, tu i tamo se izgubi kontrola, te se lako iskače iz šina - da se izrazim u duhu teme... Ne mislim da ovde na forumu postoje 'loši momci' a o karakterima nije moje da sudim, a kamoli da komentarišem. Pre svega zbog toga što sam dvostruko stariji od većine vas kolega ovde.
Red bi bio da kada padnu 'teške reči', sve pogođene strane preispitaju svoje stavove i ponašanje u tišini i osami sopstvena 4 zida, te eventualno, u skladu sa sopstvenom savešću, obrate drugoj strani preko PP.
Na žalost, mesto i vreme u kome živimo jedva da ostavlja prostora za kvalitene i korisne, na zdravom razumu i logici utemeljene diskusije. Da budem konkretan, prvo šira slika. Društvo nam je u poslednjem stadijumu rasula, bez ikakve unutrašnje kohezije. Država postoji samo kao plen u očima bez izuzetka potpuno kriminalizovane tzv. političke elite, te shodno tome građani kao i javno dobro bivaju tretirani kao nužno zlo i prepreka da se lapa još brže, još više i do kraja. Znam da mnogi od vas dele ovo mišljenje.
Meni lično je ovaj forum višestruko koristan i važan. Moji razlozi su sledeći, ne nužno po redu važnosti:
1. Emotivna vezanost za rodni grad, sa korenima u prošlim vremenima - koja, iako nikada nisu bila laka, jesu odražavala sliku jednog prilično uređenog društva (sa svim svojim manama, razume se).
Veoma mi je drago što znam da mnogi od nas na forumu dele ovu vrstu lokalpatriotizma.
2. Generalna zainteresovanost za društvo i zajednicu, bez obzira na mesto boravka. Takođe mi je veoma drago što ovde pronalazim priličan broj istomišljenika.
(Na žalost, bio sam primoran da spasavajući golu kožu emigriram, kao i ogroman broj drugih ljudi, pred terorom već pomenutih uzurpatora naših života).
3. Sklonost i ljubav prema estetici i kvalitetu životnog prostora. Neodsanjani san bile su mi studije arhitekture, zatim istorije umetnosti i, opet na žalost, zbog političkog ustrojstva društva te njegovog iznenadnog sunovrata, već pomenuh... ništa ne bi od toga.
4. Najzad, ono što pripisujem svom porodičnom vaspitanju, te stoga i organskoj potrebi, jeste i konkretan angažman u praktikovanju društvene solidarnosti. Priznajem, fizički nisam u stanju da učestvujem više nego što mogu, ne samo na forumu, već uopšte uzev.
Bez ikakve namere da ikome na forumu nešto prebacujem, ili da donosim prejake sudove, par završnih napomena. Najviše pratim one teme ili projekte koje su u konkretnim i realističnim fazama realizacije, ili moguće realizacije. Mnogo ređe i one sasvim uopštene, ili čak neostvarive, ali koje povremeno podstiču na kvalitetan dijalog. Takođe i one nematerijalnog tipa, na kojima s velikim poštovanjem pratim izuzetno vredan i koristan angažman pojedinaca, ili grupa u javnom prostoru, u borbi sa birokratijom, u predstavljanju pametnih i kvalitetnih ideja, i tome slično.
Mnoge druge teme su mi izvor informisanja ili puke zabave - koja je naravno nužna i potrebna. Sveukupno gledano, smatram da je forum dostigao solidan nivo relevantnosti, ne samo za nas članove, već i povremene posetioce, kao i širu javnost.
Jedna stvar je sada veoma važna, iako će biti veoma teško balansirati izmađu mogućeg i ostvarivog.
A to je sledeće. Nikako ne bismo smeli da dopustimo da se otrov dnevnopolitičkih šibicarenja pomenutih gangstera preliva na ove stranice. Međutim, jedinu branu tome možemo postaviti u sopstvenim glavama, a to je ono najteže. Kvaka je u tome što se ne može racionalno razdvojiti šta je u našem okruženju lažno ili istinito, šta je pervetirana igrarija politike a šta nije, a to se odnosi na sve podaspekte konkretnih projekata. Na primer, je li nešto u skladu sa važećim zakonima (koji se ionako ne poštuju, ili se zloupotrebljavaju), ili trenutnim urbanističkim planovima (koji se menjaju ili zloupotrebljavaju, u skladu sa ekipom koja je u trenutnom posedu istih), itd.
Neko je tu negde primetio da,
ako je ovo kafana... što mislim da delom jeste, i to je po meni sasvim ok. Mi jesmo tradicionalno kafansko društvo, pa ta primedba ne treba da nužno nosi pogrdne atribute. Ukoliko se kafanska ćaskanja, razume se, vode u granicama pristojnosti i mere.
Pa sada, ako neko cugne više i pokoška se sa društvom, nemojmo da budemo na kraj srca, svakome se to može dogoditi. U našoj krčmi Srbiji već mnogo dugo se služi loša cuga, svira loša muzika i konobari su drski, vole i da drpaju, da se ne ponavljam!
Konkretno. Mislim da bi forum najširim mogućim konsenzusom, tipa direktne demokratije, trebao da se podupre nekim jednostavnim i nužnim pravilima, da bi se očuvao kvalitet i na minimum svela ovakva iskakanja. Odnosno, da se napravi par kriterijuma po kojima bi se moglo proceniti koja tema/projekat može da se kvalifikuje kao
nepodesna jer u sebi nosi kritične viruse tipa politički spin (poput ove), kriminalna prevara, i sl. Ne zbog toga da se njima ne bismo uopšte bavili, nego da bi se nekom vrstom glasanja postavila jedna etiketa, kao generalni putokaz. Da ne bismo padali u vatru i trošili energiju kao sada, kada se sklope jako loše okolnosti: megalomanska laž u opskurnom finansijsko-pravnom ramu, u samom srcu grada, na predvidivu štetu ogromne većine građana, a u korist domaćih i belosvetskih hoštaplera.
Inače, forum lako može da sklizne u rang lokalnog staničnog bircuza u kome se ne zna više ko pije
a ko plaća, u kome malo malo pa izbije tuča, nekoga izbace kroz prozor... Tako bi postao pravo ogledalo svega ovoga što nas okružuje. Bilo bi šteta, zaista.
Hvala vam na pažnji.