Zuma
Professional
- Učlanjen(a)
- 19.05.2009.
- Pohvaljen
- 25.895
Sa nivoa tla na Terazijama se reka u ovom trenutku uglavnom ne vidi. Međutim projekat Terazijske terase je oduvek predviđao da se eventualno sruše dva bloka starih zgrada koja smetaju. Od četri bloka dva su uspeli da sačuvaju slobodnim, pa su to i danas parkovi, a dva su zauzeta. Srećom zgrade koje su na putu nemaju naročitu vrednost. Ideja je bila dvostruka, da se oslobodi vidik na reku i na prostor oko nje, i da se reprezentativnim i širokim pešačkim bulevarom fizički povežu Terazije sa obalom. Na taj način bi se stvorila nova, elitna gradska osa koja bi objedinila sam centar grada na brdu i reku u jednu celinu. To je bio san mnogih generacija Beogradskih urbanista. I sve je to sada upropašteno jednim potezom, samo da bi se napravio još neki beznačajni procenat gradskog stambenog prostora za nekog mutnog tipa iz Emirata. Otprlike, ljudi vape za stanovima a mi plivamo u parama i trenutno nemamo preča posla, onih 3200 kvadratnih kilometara površine grada je malo, i BAŠ nemamo gde da ih gradimo, nego, eto, mora ovde. Samo da bi obale reka što pre postale privatne. Svaka čast. Istorija besčašća vas neće zaboraviti. Evo nekih starih projekata:[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=411267#p411267:1n4z3u8x je napisao(la):dosen » 17 Oct 2016 10:56 pm[/url]":1n4z3u8x]
Terazijski plato treba da ima vizuelnu vezu sa obalom da bi ta mozda najvaznija tacka u gradu imala punu vizuru. Nesto bi trebalo uraditi sa ova dva bloka prema reci. Zato ova slika nije dovoljno referentna, treba proveriti vizuru sa pozicije chesme.
Ulaz u park na terazijskoj terasi 30ih godina prošlog veka:
Trenutno stanje. Dva bloka slobodna, dva smetaju.
Ja sam ovde tokom 2014. godine upozoravao da će se ovo desiti, pa evo i skica koje su tada napravljene.
Ovo je bila jedna geometrijska kalkulacija gde bi bile granice vidnog ugla za čoveka koji stoji na početku stepeništa na Terazijama (granice su vertikalne ravni koje prolaze kroz nacrtane linije)