@Milos.tro
Vizure:
Secam se zasticenih vizura, naravno. Nemam apsolutno nista protiv toga da se takvi procepi javljaju na odredjeniim mestima i sustina mog posta nije bila u tome. Pre svega sam kritikaovao neplansku i stihijsku urbanizaciju grada, gde neko uzjase vlast, pljune na sve ono sto je decenijama planirano, proglasi sebe za serifa i radi sta mu padne na pamet tvrdeci da je to najbolje moguce resenje, a to resenje je uradio neko ko je Beograd najverovatnije video samo na slikama.
To "najbolje resenje" obesmisluje ceo koncept Terazijske terase, koja bi trebala da obezbedi sirok pogled bez barijera i vizuelni kontakt beogradjana sa rekom, na jedinom preostalom mestu u centru grada. Izgradnjom Beograda na vodi citava ta prica oko terase je besmislena, jer zgrade ce zaista sve da zaklone, a ostace samo ti procepi (ako ispostuju projekat), koje ce obezbediti ovakav vizuelni kontakt:
Pa te ja pitam, koliko puta si zastao na vrhu Francuske ulice i uzivao u ovom pogledu na Dunav?
Valjda bi trebalo da postoji neka hijerarhija u gradu. Neko istorijsko nasledje, prioriteti, redosled. Sta je najbitnije... Reke, Kalemegdan, usce i ratno ostrvo, duh starog grada, mostovi, kontakt sa rekom koji je decenijama zanemarivan... Ne, sve to je nebitno! Najbitnije je zabosti Dubai Marinu u centar i gledati to kao jedino, savrseno, najbolje resenje, jer te zgrade ce zakloniti oronule fasade starih zgrada gledajuci sa jedne strane i mutnu, prljavu vodu punu smeca gledajuci sa druge... A u prilog kompletnom zaklanjanju ide i slika od pre par strana gde se vidi da zgrada BW Residences, koja sa svojih 5 spratova vec zaklanjadobar deo reke.
Sirina setalista:
Ako pozljivo procitas sta sam napisao, videces da tu stoji "funkcionalna sirina setalista
trenutno je
cirka 3m". O tome koliko ce biti u buducnosti ne zelim da pricam, niti ulazim u to da li je 2.5 ili 3.5m. Renderi i prostorni plan govore jedno, a svedoci smo da se radi nesto sasvim drugo. Kada i ako izgrade tih 30 i kusur metara pricacu o tome u pozitivnom kontekstu, do tada ne, jer svime onim sto su do sada napravili nisu mi dali povoda da optimisticki i pozitivno gledam na projekat. A ako neko tvrdi da je
trenutno setaliste sire, slobodno neka seta tim sirim delom od navedenih 3m.