Kad sam prvi put gledao Kjubrikovu Odiseju, jedna od najduhovitijih scena u inače veoma ozbiljnom filmu, je trenutak u kome se sugeriše da budući stanovnici orbitalnih stanica kojima se žuri u WC taj posao neće moći da obave baš tako brzo.
(detaljnije
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/73 ... 5ab5a4.jpg :lol: )
Ovo spominjem zato što mi je baš to bila prva asocijacija kad sam video WC koji je odabran za Promenadu.
Izem ti WC koji ima User Guide:
Valjda bi svi trebalo da znaju kako je to kada čoveka stisne pa mu se žuri. Ili koliko dugo mogu da izdrže deca i stari ljudi? Pošto ljudi prepešače pola kilometra i shvate da su isto toliko daleko od najbližeg javnog WC-a? A ovaj zaključani teško da je javan. Čovek prvo treba da ga nađe, pročita uputstvo, shvati da sada treba da se VRATI u restoran, eventualno dočeka red i kelnera koji je slobodan, dobije žeton, i na kraju sačeka slobodnu kabinu.
Problem je ozbiljniji nego što izgleda i, kao i sve ostalo na ovoj obali, pre ili kasnije se svodi na činjenicu da nema dovoljno mesta za sve što je neophodno. Jasno je zašto se ovi WC-i zaključavaju. I oni, i svi budući u zgradama, su PRIVATNO VLASNIŠTVO. Održavaće ih vlasnici iz svog džepa, a oni ne žele da servisiraju potrebe desetina hiljada prolaznika izrazito dugačkog gradskog šetališta. Niz WC-a je trebalo da obezbedi GRAD, i to u obliku čvrstih, namenski zidanih objekata, opsluživanih i pozicioniranih na javnom prostoru. Suludo je da na skoro 1,5 kilometara obalskog prostora BNV-a (ne računajući i ogromni ostatak od Kalemegdana do Ade), na kome će u dugačkim šetnjama biti desetine hiljda ljudi, nema
ni jednog jedinog namenski građenog javnog WC-a. A pravi se tobože elitna obala!? To nije samo "sramota", nego nešto što je ipak gore od toga.
Problem naravno nije u tome što se tako trivijane stvari niko nije setio, nego u tome što za njih nema mesta jer je Abar tako naredio. Posadite ženu ili prijatelja u restoran, neka nešto naruči, pa smete u WC. Šifra za otvaranje vrata je na računu (recimo Bgd MekDonalds). Ja sam još u samom početku projekta pričao o zonama ili funkcionalnim pojasevima koje svaka obala mora da ima. Jedan od tih pojaseva je morao biti deo u kome se postavljaju razni mali servisni objekti: javni WC-i, mali platoi za zadržavanje i prezentacije izvan šetališta, mini igrališta za decu, sprave za vežbanje, mini muzičke bine za razne performanse, itd. Tog pojasa ovde naravno nema, pa će tako ukloniti i trenutni teren za vežbanje, ali i ovaj WC. Upravo zato je i on u obliku kontejnera. Sad bih stvarno voleo da vidim koji će mirisi budućih noći da preovlađuju na prostoru od 12 metara širine (STF, teško je praviti WC na donjem nivou) i
1,4 kilometra dužine, kad privatnici zauzmu svaki pedalj svog prostora i počnu da se očajnički brane od nepregledne mase koja im provaljuje u privatne WC-e? Izem ti ovoliku obalu ako je na njoj Sava jedini klozet.