Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Kako se pravi grad, primer: Barselona

Istocni deo Barcelone, Poblenou, nekada je bio industrijska zona. Kada se teska industrija preselila dalje a laka propala, ta teritorija nadomak centra grada je ostala napustena.

Rukovodstvo Barcelone imalo je izbor, ili da pokloni svo to ogromno zemljiste u centru grada diktatorskom rezimu sa arapskog poluostrva pa da potom o svom trosku infrastrukturno opremi tudji posed, ili da povuce prave poteze kako bi taj kraj postao najdinamicniji u gradu i povukao ekonomiju cele metropole.

Na svu srecu u Barseloni ljudi imaju i mozga i obraza pa su se odlucili za ovo drugo.

Evo kako se stvar odvila:

1. Ukinut je zoning. Moze da zida ko sta hoce, nista ne sprecava da u istom objektu budu i stanovi, i obrazovne institucije i usluzne delatnosti.

2. Grad je infrastrukturno opremio ceo kraj, od ulica do optickih vlakana.

charlas-n-transformacin-urbana-y-actividad-econmica-caso-barcelona-maravillas-rojo-19-728.jpg

3. Mreza gradskog prevoza je prosirena, prvenstveno tramvaj.

E tek kada je sve to odradjeno nekoliko drzavnih fakulteta je prebaceno u novi kvart a privatni su se spontano preselili.
Fakulteti, infrastruktura i slobodno zemljiste privukli su IT kompanije i podstakli gradjevinski bum i privredni razvoj, od naprednih preduzeca i proizvodnih pogona sve do stanova i hotela.

Za 10 godina Poblenou je postao tehnolosko srce Barselone i pozeljan kraj za zivot i rad.

poble_nou_restaurants_place-full.jpg

PobleNou_Barcelona-1024x548.jpg

U Barseloni je cilj bio privredni razvoj kroz nove tehnologije i stvaranje kvalitetnih radnih mesta za lokalno stanovnistvo i strance koje je cela prica privukla.

U Beogradu je cilj cista pljacka i stvaranje jadnih radnih mesta za konobare, portire, cistacice i poslovnu pratnju kako se drustvo ni slucajno ne bi uzdiglo i ne daj boze sprecilo dalju pljacku.

Ovo lepo izgleda! Dopadaju mi se materijali. Radujem se donjim nivoima.

Samo da je šire. I da ne vezuju čuvare noću kako bi gradili kule od čelika.

Koji će im đavo još jedan parking.

Stvarno lepo izgleda ovaj novi deo promenade i ujedno su sada zaštićeni od poplave visokog vodostaja reke Save.

Miloš :kk:
Šta je ovo, neka podmornica za decu? Zanimljivo :)
Dobro, ovaj deo je nešto širi od prošlog, mada trebalo je još bar 2,3m šire.

Зидар, то је то. Главна привредна делатност за локално становништво у наводном Београду ће бити елитна проституција, затим чишћење станова и прање гаћа. То је један од разлога зашто је ово класично колонијално насеље по узору на она у Панами, Банкоку, Куала Лумпуру, Луанди...Мада, тамо су макар градили по периферији и сви ти градови су се заправо и развијали као колоније, за разлику од Београда који је вероватно јединствен пример у свету урбаног развоја као директне последице ослобођења града у 19. веку. И зато је ово највеће понижење које Београд претрпео у својој историји. И кад су га бомбардовалли и рушили овај град је имао своје достојанство а сада...

... a sada ima setaliste, pardon promenadu, koja izgleda kao da se Delta City ispovracao po obali.

Zalosno za grad koji nosi nasledje smeka i elegancije.

94003048.jpg
285538_10151191769145943_1407253837_n.jpg

Sva sreća pa je tu Google street view pa se lako može videti taj šmek i elegancija.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=389865#p389865:3w13fjd9 je napisao(la):
zidar » 04 Jun 2016, 15:40[/url]":3w13fjd9]:

1. Ukinut je zoning. Moze da zida ko sta hoce, nista ne sprecava da u istom objektu budu i stanovi, i obrazovne institucije i usluzne delatnosti.

.....

...

Po ovim slikama vidim da je ukinuta i visinska regulacija. Tako je uradjeno i u BnV, sve po zelj investitora, kako god hoce. To je mozda ok za Barselonu, ne znam, ali za centar Bg-a gde se nadovezuje istorijisko jezgro grada nije. Za ostalo se slazem.

We have designed and manufactured upon the customer's needs at the bank of the river Sava in Belgrade, the capital town of Serbia, a caffee bar - consists of 180m2 of indoor space and 45m2 of open space - a terrace. Prefabricated building is made of custom-made containers with construction adapted to customer requirements. The facility consists of 12 standard modules 6.0m x 2.4m x 2.6m, which are made according to the design in accordance with customer requirements.
http://www.euromodul.org/en/references/ ... ith-toilet

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=389891#p389891:8cl74o5l je napisao(la):
Earthmoving » Sat Jun 04, 2016 6:06 pm[/url]":8cl74o5l]Miloš :kk:
Šta je ovo, neka podmornica za decu? Zanimljivo :)
Dobro, ovaj deo je nešto širi od prošlog, mada trebalo je još bar 2,3m šire.
file.php

Jeste napravili su za klince,na jednoj fotografiji se vide i kablovi koji vode ka donjem šetalištu što bi bilo verovatno osvetljenje za donje nivoe.Još jednom da napomenem da je ove DEO ŠETALIŠTA i da će biti ukupne širine 30 metara (20 gore-ovo sada plus od L-zida do talpi za nadzemni deo aneksa) i 10 -tak donji nivoi,jedino u centralnom delu kod kule će širina biti 20metara.

Moglo se videti na jednoj fotografiji da je došlo i do plavljenja šipova za nadzemni deo aneksa BW residences, nadam se da će to biti uskoro rešeno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=389865#p389865:2tmgu5w6 je napisao(la):
zidar » Sat Jun 04, 2016 4:40 pm[/url]":2tmgu5w6]Kako se pravi grad, primer: Barselona
Evo kako se stvar odvila:
2. Grad je infrastrukturno opremio ceo kraj, od ulica do optickih vlakana.
3. Mreza gradskog prevoza je prosirena, prvenstveno tramvaj.
U Barseloni je cilj bio privredni razvoj kroz nove tehnologije i stvaranje kvalitetnih radnih mesta za lokalno stanovnistvo i strance koje je cela prica privukla.
U Beogradu je cilj cista pljacka i stvaranje jadnih radnih mesta za konobare, portire, cistacice i poslovnu pratnju kako se drustvo ni slucajno ne bi uzdiglo i ne daj boze sprecilo dalju pljacku.

1.Kao i u slučaju BNV-a.
2.U slučaju BNV-a to sve uglavnom treba da odradi arapski investitor po regulacionim planovima,za saobraćajnu infrastrukturu,vodovod,toplovod,gasovod,struju,jedino ne videh regulacioni plan za optičke kablove (mada je to planirano nacrtom plana),ne videh na regulacionom planu za kanalizaciju ni podzemni tunel iako postoji u nacrtu plana,pa proširenje saobraćajnica,interni šinski sistem,verovatno mi je još toga promaklo,sve što "fali" po regulacionom planom finansiraće grad da "uštedi" investitoru :roll:
3.Kao u slučaju BNV-a po nacrtu plana (interni šinski sistem) doduše nema ga u regulacionom planu pa će grad svojim sredstvima to da izgradi i opet"uštedi" investitoru. :roll:

Nisam baš siguran da će 750.000 kvadrata ili bilo koja kvadratura poslovnog prostora u početku generisati konobare,čistačice,portire,poslovnu pratnju i tome slično(npr. airport city sa preko 4.000 zaposlenih i firme koje tamo rade,doduše ima i gore pomenutih ali su u poopriličnoj manjini ).
p.s.šta im u Barseloni predstavlja onaj "dildo"?

Bio danas posle podne na setalistu i bilo je sveta.
Globalni utisak je dobar (uzimajuci u obzir da je ovo Srbija) , svakako osvezenje za ovaj grad ali imam dosta zamerki na izvodjene radova i na neka resenja.
Istina je da i meni sada deluje setaliste malo (mnogo) preusko kad sam ga video uzivo. Recimo da su uradili celom duzinom kao na onom delu gde ima prosirenje bilo bi mnogo lepse.
Jako brzo ce biti kao na adi leti gde ce morati ljudi da se guraju, sklanjaju itd...
Granitne ploce su kao sto smo rekli svakako dobar izbor ali mi deluje da nisu najbolje postavljene jer na mnogo mesta su izdignute par milimetra u odnosu na susedne. Tako da mislim da ce verovatno vremenom da se rasklimataju i da ce morati ponovo da se se rade.
Na kraju setalista ima velika povrsina koja je posvecena deci i rekreaciji sto uliva nadu da ce sirina setalista da se uvecava ka unutrasnjosti bloka, ali opet ne mora da znaci.
Svidja mi se sto ima 2 igralista za decu i deo za spravama za vezbanje.
Na maloj duzini ipak ima dosta bogat sadrzaj sto je svakako za pohvalu.

Sto se tice Savanove 2, ok mi je sto su izabrali da ga naprave od kontejnera jer to podseca na kontejnerski terminal tako da prica ima nekog smisla. Ali generalno kafic kao kafic, nista specijalno i mislim da je bilo moguce uraditi nesto mnogo bolje sa tim kontejnerima.
Cene su skroz pristupacne ali mislim da je to zbog otvaranja, sigurno ce vrlo brzo da podignu. Klasican dumping cena u najavi.
Pricali smo sa raznim ljudima, uglavnom su ljudi zadovoljni.
Pitao da li je Savanova 2 privremeni objekat i rekli mi zaposleni da je zamisljen kao trajne resenje sto nije dobra stvar.

Inace neko je snimao setaliste sa belim dronom, verovatno neko sa Beobuilda. :)

"...Precizirao je da se u narednom periodu planira završetak kosina, ali to, kaže, zavisi od nivoa reke, čeka se da opadne, da može da se otpočne sa tim radovima i to će biti još dve staze za šetnju. ''Najniža će biti paralelna sa ovom, a srednja između imaće zelene površine i putanju koja će biti iznenađenje i nadamo se da ćemo u toku leta to uspeti da završimo'', kaže Bošnjak."
http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=503
Apropo Barsine nove visinske linije "babini zubi", mislim da time i ne treba baš mnogo da se hvale. A ono što reče Miloš, onaj staklenac stvarno liči na prstenac :oops:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=389865#p389865:2ewny0sc je napisao(la):
zidar » 04 Jun 2016 03:40 pm[/url]":2ewny0sc]

Ova kula u vidu muskog polnog organa nije bas nesto cime moze da se hvali Barcelona.
A i visoka je tek 144 metara. Znaci nista specijalno.

Zidar odlican primer svaka cast!
Sto se tice SavaNove 2 ona to nije jer koliko sam video tu su sada Moritz Ice, Cio i jos dva lokala. Cene nisu dampinske vec su iste kao i u njihovim lokalima po gradu kao i u slucaju onih fast food kamioncica.

Sent from my iPhone using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=389916#p389916:1h2acjzp je napisao(la):
milos.tro » 43 minutes ago[/url]":1h2acjzp]
izvor:Grad Beograd
file.php

Ali klupa postavljena na najužem (ili ako neko više voli - najmanje širokom) delu šetališta :bash:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=389916#p389916:1ec7omb3 je napisao(la):
milos.tro » 04 Jun 2016 08:58 pm[/url]":1ec7omb3]
izvor:Grad Beograd
file.php
Meni ovo lici na vasar koji je na kamionima dosao u grad. I pokupice se kada prodje sezona. Dosta stvari je uradjeno po sistemu cheap&chearfull, one koje treba da traju dugo kao obaloutvrda - uradjene su lose. Pozitivna stvar je sto su ulozili neki trud i pokusali su da naprave nesto "moderno", koncepcija, mobilijar, prefab. Ali izmednju moderng i dobrog ne postoji uvek znak jednakosti.

Sigurno ce ovaj vasar veliki broj ljudi voleti i masa ce se skupiti na otvaranju i tokom leta. Kao sto narod uvek voli da koristi nesto sto je novo i "besplatno". Ali nece dugo proci pre nego sto ce morati sve da se preradjuje, behatoni, plasticni dekinzi, mobilijar, povrsine neosmisljene za odrzavanje vec za jednokratnu upotrebu, kao i svi objekti.

Bezimene arhitekte prave iste greske kao i na Cvetnom trgu - misle da minimalno treba da bude jeftino i da to svaki majstorica moze da uradi. Minimalno je po pravilu skuplje nego ornamentalno jer trazi skupe/trajne materijale, dobar dizajn, narocito dobre detalje i dobre majstore.
Na Cvetnom trgu su hatch resetke za drvece - umesto livenog gvozdja pravili od cevi 2x2x1.5, cak nisu zavarili ni zatvarace. Vec je sve iskrivljeno i zardjalo, bravarija je kao da je kupljena polovna na Kupindu pa zavarena, minimalni paviljoni su nezavsene i neupotrebljive kutije...itd

Vrh