Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Da li se isplatilo pisati o zatvorenom prolazu?

Ograda je već bila postavljena 25. Marta. Ja sam 6. aprila napisao da prolaz bez veze stoji zatvoren iako se ništa ne radi. To znači da je tako uludo prošlo bar 12 dana. I odmah posle moje poruke ... radovi naglo počinju. Možda je slučajna podudarnost, naravno. Ali je verovatnoća za to oko 12:1. Evo današnjeg stanja:

IMG_1182_resize.jpg

IMG_1184_resize.jpg

Čak su i TRAVU pokosili ispred ograde.

IMG_1187_resize.jpg

O čemu se kad isplati pisati je malo komplikovanije pitanje nego što se ovde tvrdi.

Bitnije je videti da li ce podici nivo obaloutvrde kao u delu blize savanovi.

Bilo bi čudno da tačno na sredini između dva mosta imamo toliki skok u visini obaloutvrde. Tako da je nastavak betonskog zida skoro siguran.

Malo lepih fotografija. Povod je što smo dobili prvi fiksni deo buduće obaloutvrde.

IMG_1143_resize.jpg

Veliki Kineski Zid od talpi.

IMG_1144_resize.jpg

IMG_1145_resize.jpg

Počeli su sa postavljanjem betonskog zida u obliku slova L.

IMG_1149_resize.jpg

Levo od njega, i to prilično blizu, je mašina za kopanje rupa za berete. Ako joj je to radna pozicija, ivica zgrade neće biti daleko od ovog zida.

IMG_1150_resize.jpg

IMG_1152_resize.jpg

IMG_1155_resize.jpg

IMG_1156_resize.jpg

IMG_1157_resize.jpg

IMG_1158_resize.jpg

IMG_1163_resize.jpg

IMG_1169_resize.jpg

IMG_1174c_resize.jpg

Čudna šuma.

IMG_1178_resize.jpg

Ovde se vidi odnos ivice stare obaloutvrde i linije do koje su je iskopali.

IMG_0823_resize.jpg

Pitanje je kakvu će ulogu imati ovaj zid. To zavisi od pozicije. Na osnovu prehodne i sledeće slike, izgleda mi da postavljen otprilike duž bivše ivice obaloutvrde, tj negde blizu regulacione linije obalskih blokova. Da je više u desno, mogao bi biti onaj deo obaloutvrde koji se kaskadno spušta ka reci. Međutim ovako je možda deo podruma ili obezbeđenja temeljne jame buduće zgrade. Videćemo.

IMG_1161a1.jpg

Za pomoć pri proceni pozicije. Odnos drenažnih cevi i ivice stare obaloutvrde.

IMG_3286_resize.jpg

Wow Zuma hvala na fotografijama.

Neverovatno je kojom brzinom napreduje sve ovo.

Aко шеталиште и бициклистичка стаза буду између бетонског L зида и талпи то није лоша шириниа, отприлике као три булдожера један до другог.

Zuma sve pohvale na trudu i reportaži. :kk:
Nadam se da je diskusija u vezi košenja trave makar malo doprinela da se to konačno sprovede u delo. :gobb:

Toaleti na promenadi postavljeni su od pre par meseci,pa ne bi bilo zgoreg da konačno dobiju svoju namenu :grand: .Znam da doduše ima podosta lokacija iza zadruge za tu namenu 8) a i nisu baš svi u mogućnosti da plate piće u Savanovi kako bi mogli da koriste njihov kad "prigusti".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=379933#p379933:2lmmapmp je napisao(la):
bobcha78 » 07 Апр 2016 09:36 pm[/url]":2lmmapmp]
A kako se stekne to pravo da se javi? Jel on forumaš drugog reda? Jel to ta ravnopravnost za koju se zalažemo svi? Ako je to problem, blokirajte ljude koje su došli u zadnjih 5,6 meseci. Takvi ljudi ne smeju ništa da kažu JER SU VEROVATNO BOTOVI (uključujući i mene), i imaju cilj da utiču na izbore, koji su gle čuda raspisani pre mesec i kusur dana. :bg4:
Право да се јави на начин на који се јавио. Није културно тако "сиров" да идеш самоуверено ђоном и шлајмарицом по онима који су ту годинама и не знаш ништа о њима. Није он Реља или Делија па да има право да ми се тако обраћа.
Од 75 постова, половина му је малоумно ботовска (док није изваљен), а половина се бави вређањем.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=379958#p379958:2lmmapmp je napisao(la):
Zuma » 08 Апр 2016 12:14 am[/url]":2lmmapmp]Čitam i ne mogu da verujem. Znači Stf i RioBl mene kritikuju što ozbiljno ne kritikujem BNV? Pri čemu je podrazumevani deo rečenice "kao što radimo mi"? Oni su kao kritičati, a ja kao radim za drugu stranu?

Зато што, веровао ти мени или не (боли ме уво у шта верујеш), ја желим да се Амфитеатар урбанизује што квалитетније и да се исправи што је могуће више брљотина мастерплана Београда на води јер ће се он градити 30 година и могуће је на промене утицати. На те промене се баљезгањем и критиковањем будалаштина неће утицати, чак напротив. Неопходна нам је конструктивна критика хладне главе која има смисла, а ни то чак није тешко. Неколико година раније форум је био преплављен таквом критиком а један део доскусијом насталих критика су градски оци на мала врата "дрпили", што је, на крају крајева и циљ Беобилда.

Заиста Вучићу није тешко да испинује јавност како су противници пројекта и противници напретка и заостали када бране коров, страћаре, самоникло дивље дрвеће и чување одвратних панорама ...

Сад ће да се јави Делија и да каже да овако ужасном пројекту и не треба контруктивна критика? Ок. Значи треба га игнорисати, јер је погрешан, и притом изгубити могућност утицаја на његову изградњу што ће као последицу имати изградњу најлошије од свих лоших опција?

За овакве ситуације има адекватан смајли са ССЦ-а

puke.gif

Зума, свака част за фотографије. Понекад одеш превише у детаље у критиковању овог силовања Београда, устава и закона Србије али ја ти не замерам. Води рачуна о томе јер обда појединци по партијској дужности само чекају да се увате за ту танку сламку како би, обесмислили сваку критику и посивили целу ствар у очима просечног форумаша.

Zuma svaka cast

IMG_1144_resize.jpg

Ova fotografija je kljucna tj do kog nivoa ce nasuti prednji deo tj deo blize reci. Mislim da Zumina strepnja nece biti ostvarena ali ostaje jos da se vidi i gradj. linija objekta. Deluje da ce biti sasvim dovoljno prostora u odnosu na situaciju kod savanove.

Koliko mogu da zaključim ovde bi se radila stepenasta obaloutvrda,donji nivo bi bio nastavak stare obaloutvrde,a gornji nivo-nivo talpi. U svakom slučaju bi dobili prihvatljivu širinu šetališta. :)

Imao sam prilike da vidim gradilista slicne velicine po Francuskoj ali moram da priznam da sam impresioniran BRZINOM izgradnje svega ovoga.

Zuma bilo bi dobro ako bi hteo da uporedis trenutno stanje stvari sa bilo kojim renderom kojim raspolazemo i da vidimo koliko je odstupanje od istog....? Znam da te maltretiram al ajde za nas forumase :vops:

Na ovoj fotografiji mi nije baš najjasnije zašto idu sa nasipanjem peska i ravnanjem terena na parceli budućeg hotela? Za uklanjanje šuta ok,ali da nasipaju na lokaciji gde bi trebalo da bude gradilište W hotela uskoro sa sve iskopom?

dobro pitanje, i ja sam to prvo pomislio kada sam video sliku

Pa privremeno za savalovu 2 ili pak za kamen temeljac priprema za fotkanje privremeni parking itd

Možda im treba manipulativni prostor za izgradnju na susednom placu i za završavanje obaloutvrde. Treba je i spojiti sa starim delom Promenade. Čekaju nas prolećne kiše, a ovako se elimiše blato. Pitanje je kad će stvarno početi gradnja u ovom bloku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=379974#p379974:cx3slvpw je napisao(la):
stf » 08 Apr 2016 07:34 am[/url]":cx3slvpw]
Зато што, веровао ти мени или не (боли ме уво у шта верујеш), ја желим да се Амфитеатар урбанизује што квалитетније и да се исправи што је могуће више брљотина мастерплана Београда на води јер ће се он градити 30 година и могуће је на промене утицати. На те промене се баљезгањем и критиковањем будалаштина неће утицати, чак напротив. Неопходна нам је конструктивна критика хладне главе која има смисла, а ни то чак није тешко. Неколико година раније форум је био преплављен таквом критиком а један део доскусијом насталих критика су градски оци на мала врата "дрпили", што је, на крају крајева и циљ Беобилда.

Заиста Вучићу није тешко да испинује јавност како су противници пројекта и противници напретка и заостали када бране коров, страћаре, самоникло дивље дрвеће и чување одвратних панорама ...

Сад ће да се јави Делија и да каже да овако ужасном пројекту и не треба контруктивна критика? Ок. Значи треба га игнорисати, јер је погрешан, и притом изгубити могућност утицаја на његову изградњу што ће као последицу имати изградњу најлошије од свих лоших опција?
Bože, koja mešavina pefidnih poluistina i sugestija. Ja nisam rekao da ozbiljna diskusija nije potrebna, nego da između takvih diskusija može biti korisno pričati i o malim stvarima.

Pitanje kolaboracija ili sukob je staro koliko i čovečanstvo. Ne treba izmišljati toplu vodu jer se o tome sve zna. Saradnja ima smisla samo ako na strani jakog postoji neki minimalni stepen fleksibilnosti i dobre volje za kompromisom, a sukob je u osnovi više nerazumevanje dve strane i različiti pogledi na svet. Ako toga nema, jedini cilj i jedini rezultat takve jednostrane "saradnje" je kompromitovanje i ućitkivanje kritike. Slabija strana za uzvrat ne dobija ništa sem mrvica koje nikome nisu bitne. Za saradnju je apsolutno nephodna stvarna volja jače strane da se ODREKNE dela onoga što bi inače verovatno mogla da dobije po cenu sukoba.

Prigodno zaboravljaš da je sve što predlažeš već pokušano, i to od većih autoriteta nego što smo mi. Kompletna stručna javnost je istupila protiv projekta. Akademija nauka Srbije, akademija arhitekture, i niz pojedinaca. U zaista ogromoj količini tekstova su izrazito precizno i stručno opisali mnoštvo problema koje projekat nosi. A što je najlepše, u početku je stručna javnost problemu pristupila izrazito pomirljivo i u rukavicama, izbegavajući agresivne termine i sa nizom ponuda za saradnju, tačno kako ti predlažeš. I šta se desilo?

Sećaš se šta su uradili akademiku Mihajlu Mitroviću kad je pokušao da "bude pozitivan", da odobrovolji drugu stranu, pa je rekao ono što je rekao?

2zh0dnc.jpg

( http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03 ... 6497a6.jpg )

Kako je to iskorišćeno? Da li išta bilo od najavljenih razgovora? Da li su mu i malo izašli u susret? Ili recimo kad je najavljeno da je sasvim razumljivo da će se ovako veliki projekat vremenom modifikovati i prilagođavati? Šta je bilo od toga? Ništa. Promena nikad više nije spomenuta. Pa koliko je samo predloga bilo ovde, koliko ozbiljnih diskusija? Koliko TV emisija i intervjua po svim mogućim novinama? Da li je iko ikada reagovao sa konstruktivnom ponudom makar za razgovore? Kakvo je bilo informisanje javnosti? Želi li neko da mi znamo bilo šta relevantno? Da li je ikada UNAPRED data relevantna i dovoljno detaljna informacija koja bi mogla da PRAVOVREMENO dovede do izmene u planovima? Naravno da ne, "ugovor će biti objavljen kad bude potpisan." Tj onda kad vi više ne budete u stanju da u njega unesete vaše predloge. Nešto se stalno radi i kopa, ali niko ne zna šta. Pravi se štand za prezentaciju koji je sve samo ne to. A što je najlepše, čak i kad svi VIDE da je napravljena kafana, i dalje nema ČAK NI priznanja da treba da verujemo svojim očima. Onako, kao minimum dobre volje? Kao podsticaj na saradnju? Liči li to tebi na iskazivanje volje da se postigne kompromis? Ili na drskost i demonstraciju sile? Na NAMERNU poruku: "Može nam se, vidite koliko smo jaki. Možemo da tvrdimo da je crno belo, a da vi tu ništa ne možete". I sad ti predlažeš da ... ma glupo je nastavljati.

Sam predlog da posle svega što se desilo, posle svih preuzetih obaveza, ugovornih, političkih i urbanističkih, u okruženju interesa koji se mere milijardama, treba samo predložiti nešto pitomo i pametno, ili imati samo "ozbiljnu" diskusiju, pa će odmah biti rečeno, "Pa kako nam to nije palo na pamet do sada! Uradićemo to odmah ali im nećemo reći." je SAVRŠENO BESMISLEN. To je pre svega uvreda za elementarnu inteligenciju, a moglo bi se okarakterisati i na mnoge druge načine.

У тој помирљивости је и проблем. Дошли смо до тога да се врх власти лагано извуче са убиством пилота, детета и пар медицинских радника, па се још и љуте што се јавност дрзнула да тражи одговорност.

Тако су и овде неки били помирљиви према Стф-у па сад свакодневно добијамо критике од њега што нисмо ишли низ длаку криминалној власти. Види молим те безобразлука. ст*** нам зарад овог пројекта урушила читав правни систем, ојадила нас за имовину вредну више стотина милиона евра и задужила још 300 а уместо њих, ми смо овде на тапету јер ето, "нисмо" били конструктивни у гутању тих криминалних помија.

Дакле, једини конструктивизам у овој ситуацији је "стајање ногом за врат тирјанству, довести га к познанију права".

Pošto Stf insistira na ozbiljnim tekstovima, evo jednog. Akademija arhitekture Srbije je očigledno, videvši koliko je sati, skinula rukavice pa izdala zvanično saopštenje broj 3. Evo šta oni misle o ekipi sa kojom po Stf-u treba "sarađivati" zato što će se oni odmah odobrovoljiti čim čuju razumne zahteve i vide pristojne osobe.

Декларација број 3,

6. април 2016.

ABC-724x1024.jpg

ABC-1-724x1024.jpg

Akademija arhitekture Srbije
http://aas.org.rs/

Ili recimo, jedan komentar o tobožnjoj spremnosti vlasti na saradnju, samo ako, po STF-u, budemo "konstruktivni".

...
"No, namena ovog napisa nije da se bavi stručnom analizom i osvrtom na multidisciplarne aspekte “Beograda na vodi” nego, gore pomenutim, ignorisanjem stručne pa i opšte javnosti. U Premijerovoj višestrukoj radnoj hiperaktivnosti, sa neverovatnim rasponom od višesatnog kabinetskog rada, preko nebrojenih privrednih i diplomatskih angažmana, pa čestih TV gostovanja, zatim poseta mnogim gradilištima sve do otvaranja čak i mpnornih građevinskih objekata, predsednik Vučić, začudo, nije, tokom dve godine, našao ni tri-četiri sata da se susretne sa predstavnicima stručnih ustanova i udruženja i da tako, neposredno, verujem konstruktivno, sučeli stavove oko kapitalno značajnog poduhvata kakav je kompleks “Beograd na vodi”. Na to ga, eto, nisu podstakli ni mnogobrojni kritički napisi objavljeni tokom protekle dve godine, a posebnu pažnju privlači pojava da se oni ne stišavaju ni danas u vreme započete gradnje prvog objekta. Tako se brojnim, ranije objavljenim reagovanjima (Bakić, Bogunović, Bojović, B. Kovačević, M. Kovačević, Petovar, Stojkov, pisac ovog teksta i mnogi, mnogi drugi…) nedavno pridružio svojim intervjuima u listovima Danas i Blic i uvaženi akademik Ljubomir Simović u kojima on, uz protivljenje ukupnom konceptu “Beograda na vodi”, predlaže pokretanje akcije pod nazivom ODBRANA BEOGRADA ( "Potrebna odbrana Beograda" http://rs.n1info.com/a114471/Vesti/Ljub ... -vodi.html) sa idejom da ona obuhvati i poznati pokret mladih NE DA(VI)MO BEOGRAD.

Dakle, evo, prilike da svoju isticanu otvorenost i odvažnost za diskusione duele sa mišljenjima protivnim njegovim stavovima Premijer pokaže pozivom delegiraniranim predstavnicima stručnih udruženja i ustanova, a, takođe, i istaknutim ličnostima suprotstavljenih koncepciji projekta, na jedan susret, na kome bi učestvovali i njegovi najbliži saradnici, posvećen temi “Beograd na vodi”.

Bio bi to ne samo običan gest dobre volje, nego čak i obaveza, da Premijer, kao glavni inicijator projekta, prihvati ovaj predlog i pokaže spremnost na sučeljavanje sa mišljenjima suprotnim svojim stavovima, a sve u cilju nalaženja rešenja za eventualno modifikovanje, pa možda i radikalno preispitivanje izvođački tek započetog projekta, pri čemu se podrazumeva i mogućnost da Premijer argumentima uveri sagovornike u neophodno zadržavanje osnovne koncepcije projekta. Značaj ovog mega poduhvata sa nesagledivim uticajem na urbo-arhitektonsku sudbinu Beograda zaslužuje neophodnost jednog takvog susreta.

Milorad H. Jevtić

Arhitekt i arhitektonski kritičar
25. februar 2016.
(Tekst ponuđen, ali neobjavljen u Politici)
jevtic.jpg

http://aas.org.rs/dve-godine-beograda-na-vodi-2/

Ili recimo, ovo. Takođe ozbiljno. Kad već ne smem o poljskom cveću i drveću.

Bojan Kovačević: Krivična odgovornost za potpisnike ugovora o "Beogradu na vodi"

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AeCjqoctrmY[/youtube]

Vrh