Taj deo za PKB ne znam, treba videti konkretno. Mislim da su tu radili na principu da je PKB-u to zemljište dato na korišćenje radi obavljanja poljoprivredne proizvodnje i da ga PKB nije stekao teretnim pravnim poslom, dakle nije ga platio prilikom sticanja (a to bih morao malo duže da ti objašnjavam zašto je tako, što bi smorilo ljude, pa neću detaljisati), pa je Grad Beograd elegantno preneo to zemljište na sebe isto putem eksproprijacije, ali bez naknade. Vidiš, može i to, ali nemoj sad to da te golica i da se ložiš: e pa isto tako će i za SA. Neće. Ne može. Uostalom sad pročitah u Novostima tekst o gradnji u SA, Al Abar, Vučić zagledan u Al Abara, posle Vučić kao Tito zadovoljan projektom i ostalo ludilo, i u njemu potvrda onoga o čemu sam pisao: dugo prikrivana reč, ali izrečena - eksproprijacija. "Biće formiran preduzeće Beograd na vodi, zatim proglašen projekat od nacionalnog značaja, kako bi u najkraćem roku bila okončana eksproprijacija". E, to je to. Dakle, nešto po ugledu na Južni tok, možda i leks specijalis za eksproprijaciju u SA u kome je onda sve moguće. Donese se poseban zakon da će se eksproprijacija u SA koja se odnosi na železnicu na primer provesti pod posebnim uslovima i da železnici neće biti isplaćena nikakva naknada. Ni to nije nemoguće, tako da smo sada i to rešili.
E sad, uživajmo u iznenađenom pogledu Aleksandra Vučića, u njegovoj fascinaciji Al Abarovim objašnjenjem kako će to da izgleda i radujmo se ovom svetskom projektu, koji će nas izvući iz krize i bede. Uočljivo je da se više govori o 200.000 radnih mesta u SA, nego o urbanističko-arhitektonskim rešenjima (kad su mediji u pitanju).
Takođe, ne sme nam promaći ni današnja fantastična informacija, koja definitivno odagnava sve naše sumnje u mogućnost realizacije ovog projekta: Al Abar će osim što će izgraditi 2 miliona kvadrata i uložiti 3 milijarde evra, ujedno i obezbediti kupce za stanove i poslovni prostor. Ovo je sjajno! Pa čemu više imam da koristim mozak, šta će mi crni mozak i mozganje i pokušaj da doakamo ovoj magnifikantnoj ideji o Beogradu na vodi: uzmeš novine (slobodne, nezavisne novine, jer smao takve imamo u SRbiji) i pročitaš i shvatiš: čemu briga o tome ko će da kupi te silne kvadrate i po kojoj ceni? Al Abar će pronaći kupce. Pa on će pronaći kupce, pa ne bi on uložio 3 milijarde evra da ne zna da će biti kupaca za to. Pošto ih nema u SRbiji, on će ih pronaći i dovesti sa strane. Stranci će kupovati kvadrate u Beogradu po 2-3.000 evra za kvadrat stana. Sjajno! Divno! Maestralno!
Dakle, umesto da stranci plaćaju račune u hotelima po Beogradu, kada dođu 2 puta godišnje u Beograd na po 2 ili 3 dana, oni će kupiti stan od 80 kvm, za koji će iskeširati 250.000 evra. Ludilo! Kako se toga ranije nismo setili? Stvarno smo glupi, pardon ja sam glup. Bože kako sam samo glup: pa stranci sa svih strana sveta će kupovati stanove po Beogradu, mislim samo u SA (ili možda i šire: u Rakovici na vodi, Grockoj, Debeljači, Besnom foku)! Al Abar će to da obezbedi. Čekaj pa zar se neće graditi i neki hoteli u SA? I ko će odsedati u njima, kad svi pokupuju stanove u SA? Pa opet stranci, ali drugi, kojima baš ne treba stan u Beogradu za 2-3-dana godišnje, njima i nije loše da daju 300-400 evra godišnje za smeštaj u Beogradu u najboljim svetskim hotelima koje će Al Abar izgraditi u SA! Čekaj, samo još nešto, pa kad ima kupaca stranaca za stanove u Beogradu za nekih 500-700.000 kvadrata, pa što ih mi sami ne gradimo i prodamo po 2-3.000 evra kvadrat? Ma ne, ne razumemo mi to, a i puno pitamo. Kakve su to gluposti? Novine su napisale i Al Abar je rekao. Šta imamo mi tu da mozgamo? A i Vučić je rekao da je zadovoljan projektom. I šta će nam mozak uopšte? Opusti se batice, i uživaj u gondolici, u kanalu, gradi se Beograd na vodi, idu izbori, idu hoteli, idu stanovi, idu molovi, opera, sve živo.....