spatiotecte
Professional
- Učlanjen(a)
- 09.02.2007.
- Pohvaljen
- 17.435
Mi smo evropski grad i treba da nastavimo da se razvijamo u tom pravcu.
Kaо по обичају, ти моје постове схваташ на само теби знан начин.JohnyBgood":1t2bewvn je napisao(la):Pa naravno, neka naprave konkurs za idejno resenje kako bi trebalo povuci ulice i definisati blokove i spratnost i tacka. Pa nije valjda ni Josimovic projetkovao svaku zgradu i svaki blok u Beogradu? Zasto se toliko furas na ideju nekog "usamljenog genija - arhitekte", to jednostavno niti postoji niti moze da postoji.
Не бих се тога много плашио. За тако крупне урбанистичке планове они немају шта да траже.spatiotecte":1t2bewvn je napisao(la):Da ali problem je sto bi oni poverili tu studiju ili ARCVS-u, ili Lojanici... Posto se samo oni vrte po konkursima, bilo to prvo, drugo ili trece nagradjeno resenje, uvek se oni tu nadju u vrhu.
То је управо онај проблем који мене плаши. Наши урбанисти једноставно немају грам инвентивности. Свака постојећа улица мора да се настави? Који идиотизам. Урбане матрице под разним угловима су проблем? Проблем је у заосталим мозговима који од урбанизма знају ортогоналну пројекцију и то је све.spatiotecte":1t2bewvn je napisao(la):Medjutim postojale su kritike u vezi povezanosti ulicne mreze koje je Libeskind predlozio i postojece urbane matrice, zapravo nedostatak racionalnosti u njegovom planu, sa urbanim matricama koje su pod raznim uglovima bez jasnih razloga. Postojace ulice koje se ne produzavaju kroz njegov plan.
Nedovoljna povezanost i kontinuitet urbanog tkiva uglavnom.
Наравно. Када видиш пристигле радове, отвара ти се и најбоље решење, комбинацијом најбољих понуђених радова. Конкурс мора да буде.Homer Jay":1t2bewvn je napisao(la):Paralelno oslanjanje na vise alternativa bi moglo da izrodi najkvalitetniaj resenja.
stf":259o5lfg je napisao(la):Kaо по обичају, ти моје постове схваташ на само теби знан начин.
Ја нигде нисам рекао да један биро пројектује сваку зграду побогу. Конкурс би био расписан само за архитектонско урбанистичко решење, као код Града на води. Либерскиндов биро је направио мастер план насеља а није сваку зграду посебно.
stf":259o5lfg je napisao(la):Решење за заштиту Сафског амфиеатра од приватних демит инвеститора је јако лака.
Прво и основно. Донети основне урбанистичке параметре, као што је степен изграђености, проценат грађевинских, зелених и јавних површина. Дозвољена спратност по секторима.
Дрги корак. Расписати међунаросни конкурс за урбанистицко-архитектонско-концептуално решење целокупне површине. Учесници имају основне урбанистичке параметре којима се воде.
- решење треба да задовољи најновије тенденције у урбанизму,
- да буде енергетски самоодржив пројекат заштите животне средине,
- напредно архитектонско решење градских блокова.
Онда, у односу на победничко решење, СА поделити на парцеле и дати их на аукције. Онај ко купи земљиште се обавезује да гради по свим параметрима победничког решења, док би унутрашњу структуру објеката могао да прилагођава сопственим потребама. Ко одступи, одузима му се парцела са обавезом да изфинансира враћање исте у првобитно стање.
Једини начин да се СА претвори у нешто што сви желимо је да се уређење целокупне површине повери једном арх. студију, као у случају Либерскиндовог Града на води.
stf":70v2jbwg je napisao(la):Нећеш ни скапирати јер ја све време причам о мастер плану а ти говориш о самим зградама.
Оно болдовано за шта си се закачио је значило да инвеститор мора да се држи урбанистичко архитектонских параметара, као што су: квадратура, спратност, заузетост парцеле, степен изграђености, еколошка одрживост, еколошки материјали..... мора се поставити оквирни план, чак и за фасаду, јер ћемо иначе добити демит фасаде као у Миријеву и Димитријали.
Сваки град има целину тако пројектовану. Сваки.
И даље стојим иза тога што си рекао. Две моје реченице нису у колизији.
1. расписати конкурс,
2. једном студију поверити пројекат са захтевом испоштује комбинацију најбољих решења које град изабере.
Не знам у чему је проблем. Изгледа у терминологији. Ти кажеш: повући мрежу улица. Ја кажем: мастер урбанистички план на конкурс.
Па то је исто пријатељу.
Хахахах, колико си ти блесав човек. :lol: Ја управо причам све време овоме што сам подвукао. А о чему ти причаш једино твој мозак може да схвати. Уосталом, зашто нико сем тебе није реаговао на моје постове? Јер су људи схватили о чему причам.JohnyBgood":apcqgurd je napisao(la):Ovo je kraj, sad si nadmasio i samog sebe! U SVAKOM gradu je planirano i kakva treba da bude fasada i arhitektura se svodi na planiranje unutrasnjeg prostora. Jedno je "projektovana celina" i postavljanje osnovnih normi sa cime se svako normalan slaze ali ovo sto ti kazes je sasvim drugo.
..... ја све време причам о основним параметрима фасаде и форсирање нових приступа и материјала. Дге сам то написао да се донесу уредбе како ће све фасаде да изледају? Оно што твој мозак пријектује, задржи за себе, немој нас остале својим бисерима награђивати.....JohnyBgood":apcqgurd je napisao(la):I ne daj Boze da iz straha od demit fasada zaustavimo razvoj novih materijala i pristupa jer kad jednom propises kakva i od cega treba da bude fasada tu je kraj. Ja bih to nazvao Pjongjang pristup, savrseno konsistentan grad u kome se sve, pa i zivot stanovnika, odvija po detaljnom planu jednog ODABRANOG (pitam se samo kako?) studija. Brrrrr.... najezio sam se.
spatiotecte":1f16scgg je napisao(la):-jasno definisane parcele i postovanje koeficijenta izgradjenosti svih blokova
-postovanje linije regulacije i spratnih visina
-odredjeni procenat zelenila unutar blokova koji bi morao da postoji
-koriscenje kvalitetnih izolacionih materijala u skladu sa svetskim trendovima
-zabrana klima uredjaja na fasadama sa obavezom da postoji centrala na krovu.
-obavezne podzemne garaze sa minimum 1 parking mesto po stanu
-stvaranje biciklistickih staza, parkova i forsiranje zelenila na javnim povrsinama.
stf":5fvckrc2 je napisao(la):Хахахах, колико си ти блесав човек. :lol: Ја управо причам све време овоме што сам подвукао. А о чему ти причаш једино твој мозак може да схвати. Уосталом, зашто нико сем тебе није реаговао на моје постове? Јер су људи схватили о чему причам.JohnyBgood":5fvckrc2 je napisao(la):Ovo je kraj, sad si nadmasio i samog sebe! U SVAKOM gradu je planirano i kakva treba da bude fasada i arhitektura se svodi na planiranje unutrasnjeg prostora. Jedno je "projektovana celina" i postavljanje osnovnih normi sa cime se svako normalan slaze ali ovo sto ti kazes je sasvim drugo.
..... ја све време причам о основним параметрима фасаде и форсирање нових приступа и материјала. Дге сам то написао да се донесу уредбе како ће све фасаде да изледају? Оно што твој мозак пријектује, задржи за себе, немој нас остале својим бисерима награђивати.....JohnyBgood":5fvckrc2 je napisao(la):I ne daj Boze da iz straha od demit fasada zaustavimo razvoj novih materijala i pristupa jer kad jednom propises kakva i od cega treba da bude fasada tu je kraj. Ja bih to nazvao Pjongjang pristup, savrseno konsistentan grad u kome se sve, pa i zivot stanovnika, odvija po detaljnom planu jednog ODABRANOG (pitam se samo kako?) studija. Brrrrr.... najezio sam se.
Једина уредба коју треба донети је она којом се забрањују одређени материјали.....демит, малтер, сиви алукобонд...
stf":26truku7 je napisao(la):Решење за заштиту Сафског амфиеатра од приватних демит инвеститора је јако лака.
Прво и основно. Донети основне урбанистичке параметре, као што је степен изграђености, проценат грађевинских, зелених и јавних површина. Дозвољена спратност по секторима.
Дрги корак. Расписати међунаросни конкурс за урбанистицко-архитектонско-концептуално решење целокупне површине. Учесници имају основне урбанистичке параметре којима се воде.
- решење треба да задовољи најновије тенденције у урбанизму,
- да буде енергетски самоодржив пројекат заштите животне средине,
- напредно архитектонско решење градских блокова.
Онда, у односу на победничко решење, СА поделити на парцеле и дати их на аукције. Онај ко купи земљиште се обавезује да гради по свим параметрима победничког решења, док би унутрашњу структуру објеката могао да прилагођава сопственим потребама. Ко одступи, одузима му се парцела са обавезом да изфинансира враћање исте у првобитно стање.
Једини начин да се СА претвори у нешто што сви желимо је да се уређење целокупне површине повери једном арх. студију, као у случају Либерскиндовог Града на води.
MilisaV":2p76tt24 je napisao(la):samo trabunjate a niko ništa zanimljivo da kaže kako bi on zamislio da savski amfitetar treba da izgleda.
da ja ne bi bio kao vi napravio sam amatersku skicu otprilike kako sam ja to zamislio.
ovo je jedna sasvim konvencialna zamisao SA, sa konceptom kanalisanih ulica sa pravim presekom.
smatram da je greška posmatrati SA kao celinu za sebe. prilikom posmatranja SA mora se uzeti u obzir sve stvari okolo, a to je terazijska terasa, sajam, naselje staro sajmište i samo staro sajmište, metro....
na ovoj skici crveno su ulice zeleno pešačka zona i parkovi, crno je metro, a plave crte su za komercijalnu gradnju žute za stambenu. po mojoj zamisli tramvajski most bi se premestio, a blizu njega bi išao drumsko tramvajski most koji bi se nastavlljao na bulevar mihaila pupina. ne znam tačno koje zgrade treba sačuvati u starom sajmištu pa sam put nacrtao tako ofrlje. naravno da sam za očuvanje starog sajmišta.
na sredini SA bi bio pešački most.
ograda kod ekonomskog bi se srušila i terazijska terasa bi se produžila do save.
metro linije kako sam ja crtao sam već kačio na temi o metrou, ova crna linija je samo isečak te mreže.
naravno nikakva železnička pruga (osim metro) ne bi ostala, na mestu pruge bliže savi bi bila saobraćajnica koja ne bi išla na most na adi već ispod njega i na carevu ćupriju.
sajam kao sajam ne bi ostao već bi to postao jedan ogroman poslovno - komercijalni blok. naravno hala 1 ostaje.
spratnost bi bila ograničena u SA, dok bi u naselju staro sajmište ona bila neograničena. dovoljan broj garaža i parking mesta se naravno podrazumeva.
spatiotecte":k0x31jnl je napisao(la):Mislim da ovakav projekat vec postoji za SA ili nesto vrlo slicno.