Homer Jay":2ub2upcc je napisao(la):
Pazi, jasno je meni da tebe baš i ne dotiče ono što se trenutno nalazi i ono što se trenutno dešava u tom nizu kućeraka u Ulici braće Krsmanović, ali možda ti upravo to daje nešto manje prava da se tako "rušilački" postavljaš prema njima.
Velikom broju stanovnika i gostiju ovog grada taj niz kućeraka mnogo znači - muzika, druženje, muvanje, piće, klopa, koncerti, žurke, mode za poneti, pesničke večeri, stand up komedije, izložbe, tribine... Ukratko, to je nešto više od niza kućeraka - nešto što je jako teško matametički izračunati, gotovo nemoguće shematski prikazati na google ili bing mapi, i što na svakoj fotografiji, bez obzira iz kojeg ugla je slikana, uvek deluje podjednako šarmantno
Grešiš, veoma mi je stalo i do KC Grad i do ostalih sličnih inicijativa koje su pokrenute u Savamali. Ako se neko ovde godinama dosledno protivio da prizna pravo novim projektima da ne vodeći računa o opštoj koristi menjaju namenu ili ignorišu najbolji način korišćenja nekog zemljišta, samo zato što su ljudi previše fascinirani praznom formom a ne sadržajem, recimo modernom arhitekturom, autorom ili visinom zgrade, ili naprimer time što se tobože besplatno "uklanja ruglo", onda sam to ja. Na to sam istrošio silno vreme i redovno bio nazivan svakakvim imenima. Ali da bi takav stav imao neku težinu moram da budem realan i da branim samo ono što ima smisla i što se može odbraniti. Kao što sam već rekao, alternativni dani Savamale su odbrojani, a ovde se ionako zalažem za rušenje samo jednog reda krajnje neuglednih zgrada koji je pored reke (a čak i ta podrška zavisi od pitanja šta će ih zameniti).
Savamala je izlog grada na reci, u sendviču između budućeg hiper modernog i pre svega mnogoljudnog Savskog amfiteatra, sa jedne strane, dok je sa druge strane elitna Berton hala, Kalemegdan, nešto obimno što će svakako zameniti projekat Oblak, i glavna turistička luka koja mora biti najreprezentativniji ulaz u Beograd. Iza je Teraziski greben, Knez Mihajlova i centar grda, a sa druge strane reke su splavovi i NBG šetalište sa hiljadama ljudi. Desnom obalom Save ide glavna pešačka, biciklistička, rekreaciona i turistička staza za sve buduće sadržaje BNV-a, kao i pešačko-biciklistički put za Adu i Košutnjak. Ispred ovih zgrada će se noć i dan valjati hiljade i hiljade ljudi. Kad se jednom ukloni pruga, barake o kojima pričamo će biti u prvom redu do reke, a Savamala će postati samo srce nekog kvazi-boemskog, "human scale", a time i najskupljeg dela grada.
Nema ni najbleđe ni najluđe teorijske šanse da tu i dalje ostanu neki alternativci bez para. Vrednost svakog kvadrata će otići u nebo. One koji su zakupci će vlasnik trenutno izbaciti, a ako je sam vlasnik zgrade onaj koji drži taj klub, ili će nekom međunarodnom konglomeratu prodati zgradu i zemljište za ogromene pare, ili će podići kredit (bez ikakvih problema, na bilo koju sumu), pa će sam srušiti postojeću baraku i otvoriti sasvim nov, elitni biznis. Kao što sam već rekao, projekat BNV je samim svojim postojanjem potpisao smrtnu presudu alternativnoj Savamali, i ti se ništa bitno ne može učiniti, uzevši u obzir gde se nalazi. Ako je grad spreman da utrči sa donacijama i da trajno plaća razliku između buduće komercijalne cene prostora i onoga što boemsko-kulturno-istorijska četvrt može da plati, onda ima nade, inače ne. Ja svim srcem navijam za to, ne samo zato što bi to očuvalo jedan važan deo karaktera Beograda, nego i zato što mislim da moderna i inteligentna turistička orjentacija Savamale može da je izdržava. Dakle ne nešto kičerajski i lažno poput Skadarlije, nego stvarno, autentično iskustvo neke vrste posebnosti koju Beograd još uvek ima i može ponuditi strancima. Ali OVAKAV prvi red zgrada tu može samo da odmogne, a alternativci, ako nekako dobiju te donacije, uvek se mogu smestiti u deo prostora novih ili susednih zgrada koje će ostati.
Dakle, kad sve ovo uzmem u obzir, kao i probleme sa ovim zgradama koje su čisto tehničke i zakonske prirode (statika, materjali, nužne instalacije, protivpožarni propisi, bezbednost, neuslovnost, nefunkcionalnost i male površine), ispada da ih je daleko najbolje srušiti i taj prostor osloboditi za ogromne mase ljudi koje će ovuda prolaziti. Znači tako da ima mesta za dovoljno raznovrsne usluge na obali reke, a da i dalje ostane toliko širine, zelenila i prostora da se VELIKE mase ljudi ovde i dalje prijatno osećaju. Upravo od tih masa će Savamala živeti, pa MORA biti mesta za SVE njih. I to na otvorenom, jer je to poenta obale reke i malih uličnih kafića ovakve četvrti, a ne samo u zgradama koje uostalom moraju ostati niske. Tu je i sasvim elementarna potreba da pogled na naš grad sa reke i šetališta bude daleko lepši nego što ovako može biti. Ako se sve to ne može postići sa ludačkih 10 metara širine obale u BNV-u, a valjda je očigledno da ne može, onda to SIGURNO ne može ni ovde. Treba nam mesta, a samo ga ovako možemo dobiti, uz čitav niz drugih prednosti.