Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Jel ovo jutros ocvanuo maj mjesec 1946 godine nacjonalizacija u punom jeku da li su oni normalni

Počinjw forsirana džentrifikacija ? Do sad je bila relativno suptilna i... Nenasilna.

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Povod za pokretanje postupka nadzora je žalba Skupštine stanara zgrade u Karađorđevoj br. 36 u Beogradu u kojoj se navodi da je Direkcija najavila i nastoji da realizuje "popis stanara" i "snimanje stanova" u svrhu "utvrđivanja činjeničnog i pravog stanja" ne nudeći pritom nikakvo objašnjenje i ne navodeći pravni osnov osim apstraktne formulacije "radi realizacije Projekta Beograd na vodi".
http://www.poverenik.rs/yu/saopstenja-i ... nosti.html

direktor":2zenxzsz je napisao(la):
Jel ovo jutros ocvanuo maj mjesec 1946 godine nacjonalizacija u punom jeku da li su oni normalni

Citiranje samog sebe je nepopularno, ali ipak:
A takav vid zastrašivanja naroda bih pre očekivao od ove ogoljeno desničarske vlasti koja razara društo za račun bogatih.

Nasa drzava pocinje da lici na neku mafijasku organizaciju...

Ova država je postala mafijaška organizacija pre 25 godina i sada je zatvoren pun krug. Ti koji su je napravili takvom su sada ponovo na vlasti i izigravaju nekakvu nevinašcad, a svi ostali koji su se u međuvremenu izmenjali nisu uradili ništa da to isprave već su nastavili na isti način jer im je tako odgovaralo. Čast izuzecima.

Informacije su povrsne, hajde da sacekamo odgovor direkcije pa da onda pricamo ozbiljnije. Ovako se spustamo na nivo novinara, bez ikakvog realnog pokrica.

Партијски пацови надиру и све су бахатији. Грађанство се мора опремити средствима за дератизацију.

Galeks":fx6vwo0z je napisao(la):
Informacije su povrsne, hajde da sacekamo odgovor direkcije pa da onda pricamo ozbiljnije. Ovako se spustamo na nivo novinara, bez ikakvog realnog pokrica.

А који си ми ти то па сој аристократије, па ти је зло ако се "спушташ на ниво новинара", реци?

Mozda se covek lose izrazio, ali da izvines novinari u Srbiji su sami srozali zvoj nivo.

Што се, дабоме, не може рећи за лекаре, професоре универзитета, судије, фудбалере, министре, председника републике, чланове САНУ, владике... итд.

И - конкретно - новинарка која је открила јавности овај случај је зликовац, а не ови који терају људе из њихових станова.
Немојте бре људи да вам се је** мисли толико.

Ja jesam kritikovao novinarku zbog odredjenih stvari za koje mislim da su propusti, ali iskoristicu priliku da naglasim da autorka teksta ipak zasluzuje pohvale sto je ovako vaznu stvar iznela u javnost.

I sinoc sam reakao - to sto ne mozemo da cujemo stav grada ne umanjuje uzas celog slucaja, bez obzira ko i zasto stoji iza cele price.

Uostalom, grad i Direkcija su danas imali ceo dan da reaguju, a koliko vidim, cute.

Пантограф":2u9x4n7z je napisao(la):
Што се, дабоме, не може рећи за лекаре, професоре универзитета, судије, фудбалере, министре, председника републике, чланове САНУ, владике... итд.

И - конкретно - новинарка која је открила јавности овај случај је зликовац, а не ови који терају људе из њихових станова.
Немојте бре људи да вам се је** мисли толико.

Ja nisam rekao da se druge profesije nisu srozale, a svakako nema nameru, niti mogu da meri koja koliko.
Ali ako pogledas stampu, radio, televiziju i internet portale, vidi koliko se veliki procenat novinara `spustio` na pisanje tabloidnih clanaka, neretko zasnovanih na sopstvenoj masti, a ne na proverenim cinjenicama.

Samo u tom kontekstu sam i razumeo komentar oko koga sada polemisemo.

Delija":3rrf3p1t je napisao(la):
Партијски пацови надиру и све су бахатији. Грађанство се мора опремити средствима за дератизацију.

Samo se nadam da meni ovo nije bilo upuceno.

Пантограф":3rrf3p1t je napisao(la):
Galeks":3rrf3p1t je napisao(la):

А који си ми ти то па сој аристократије, па ти је зло ако се "спушташ на ниво новинара", реци?

Lose sam se izrazio. Na strani sam stanara apsolutno. Voleo bih da cujem i drugu stranu price pre bilo kakvih optuzivanja.
Igrom slucaja mi poznanik tu zivi, tako da cu se potruditi da saznam o cemu se radi.

Sto se srozavanja novinara tice, nije prvi put da pisu senzacionalisticki bez prave analize.

Sve u svemu, biracu reci sledeci put, razumem sta je izazvalo tvoju reakciju.

Evo kao sto sam i obecao od stanara zgrade, moze se reci ekskluzivno za Beobuild pa cu citirati:

"Mali je odgovorio na mail koji mu je poslat, kaze samo su poslati ljudi da premere rutinski prostore u zgradi radi cinjenicnog stanja a ono sto je najbitnije, kaze da zgrada nije predvidjenja za rusenje, preuredjivanje i seljenje, tako da se natam da je tako i da nece opet dolaziti da se stresiramo bzv"

Zašto bi se merili prostori u zgradi radi činjeničnog stanja tek tako ? Rekao bih da je neko "bacio oko na tu zgradu". :roll:
Koliko se sećam u planu je da se radi "rekonstrukcija Savamale", ovo mi dodje kao "ispitivanje terena"

Par komentara sa neta:
"Živeo sam u toj zgradi 2 pune godine. Protiv sam ove pravne hajdučije otimanja. Takođe, za sam da se ispitaju OGROMNI dugogodišnji prihodi od reklama sa krova zgrade, koje ubiru isključivo navedena Ranka Savić (inače, predsednica ASNS) i njen suprug, predsednik saveta zgrade."
(Lakapo, 24. decembar 2014 21:05)

Bolje uzmite pare dok jos mozete i selite se ili u protivnom pocnite da organizujte strazu da cuvate zgradu od pozara. Ako "slucajno" izbije pozar onda ste tek na gubitku."
(Aca, 24. decembar 2014 18:07)
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=940034 (svi komentari)

Utvrđivanje činjeničnog stanja?!?!?!?!

Pa jel se mi kopčamo na leđima da ovakve stvari prolaze.

Imam ja nešto drugo što bi mali trebao da premeri u cilju "utvrđivanja činjeničnog stanja".

Elem, što se ekaproprijacije tiče, nju je moguće izvršiti samo zarad opšteg dobra, putevi bolnice i sl.
Poznat je slučaj u kragujevcu gde je država htela da otkupi neku ledinu u korman polju za potrebe fijata. Pošto fabrika nije opšte dobro država je ponudila neku cenu koja je ona smatrala da je fer, a koja je bila duplo veća nego tržišna. Ljudi naravno nisu pristali na tu cenu nego su tražilo više, mislim oko 1000 eura/ar. Država je onda uzela kasarnu u grošnici za fabriku a vlasnici zemlje u korman pplju su izvisili.

Ali to je njihovo apsulutno pravo da traže za zemlju onoliko kolilo ono smatraju da mogu da dobiju i niko ne sme to da im spori.

Prema tome nikakvo iseljavanje na silu ne sme da se odradi.

Ali, navodni beograd je proglašen u skupštini za projekat od nacionalnog interesa, pa možda i postoji neka osnova da ove ljude isele.

Приватни пројекат не може и не сме бити проглашен у скупштини пројектом од националног интереса и тим актом је скупштина Србије прекршила највиши правни акт ове државе - устав. Мени да закуцају врата са оваквом причом ферцерали би ко глинени голубови.
Galeks":1rxg0wfb je napisao(la):
Samo se nadam da meni ovo nije bilo upuceno.
:shock: Наравно да није. Упућено је овим неокомуњарским партијским пацовима који би у Србији поново да наруше свето право на приватну имовину.

Ti idoti sto su obilazili stanove sve su mogil da pogledaju na sjatu katastra a da oni su sa sega mega faklteta pa neznaju to da odrade

Mogli su direktore.
Ali ovo je prva faza 'mafijaskog' upozorenja.
Sledi zastrasivanje, pa otvoreno nasilje....

(Samo jedan od mogucih scenarija)

Delija":399jd218 je napisao(la):
Приватни пројекат не може и не сме бити проглашен у скупштини пројектом од националног интереса и тим актом је скупштина Србије прекршила највиши правни акт ове државе - устав.

Da samo sto ovo nije privatni projekat vec privatno-drzavno partnerstvo tako da se ne moze govoriti o krsenju ustava bar po tom pitanju.

spatiotecte":xgwvq6o2 je napisao(la):
Delija":xgwvq6o2 je napisao(la):
Приватни пројекат не може и не сме бити проглашен у скупштини пројектом од националног интереса и тим актом је скупштина Србије прекршила највиши правни акт ове државе - устав.

Da samo sto ovo nije privatni projekat vec privatno-drzavno partnerstvo tako da se ne moze govoriti o krsenju ustava bar po tom pitanju.
Може. Колико ми је познато у уставу нема ни слова о јавно-приватном партнерству. Са друге стране сваки правник би ово могао да оповргне пред уставним судом. Не може се нити се сме интерес страног приватног инвеститора третирати у Србији као интерес српског народа.

У том смислу, нису битни проценти власништва и остали детаљи. Таман и да је 10% учешћа стране фирме опет се ради о кршењу устава. А овде причамо о приватној компанији са мањинским учешћем државе.

Живиш у Француској. Како би реаговало тамошње друштво да држава у њихово име прогласи неку страну инвестицију националним интересем Француза у циљу давања нпр 50% најбољих грађевинских парцела у Паризу? Па избила би друга француска револуција.

Zar država ne dobija moć i nad privatnim vlasništvom kada se proglasi projekat od javnog interesa? Zar u tom slučaju država može da vrši prisilnu ali tržišnu eksproprijaciju?

Čini mi se da postoji neka takva klauzula i da se ide na taj način. Užasavajuće u svakom slučaju, ali ne nužno i kršenje ustava.

Јавни интерес може да постоји ако је неопходно да се исели зграда - зарад градње пута, или неког објекта од јавног значаја. Али, да се исељавају станари, да би се уселили - станари, па то може да буде јавни интерес само у феудализму!
Закона који би то дозвољавао немамо од времена док су Београдом владали Аганлија, Кучук-Алија, Старац Фочо од стотину љета... Дахије, уз помоћ јаничара.

Vrh