DraganSt
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 15.08.2017.
- Pohvaljen
- 2.073
Prva metro linija po planu treba biti gotova 2028, ne 2026Ne. Glavna metro stanica ce ako sve bude bilo kako treba biti izgradjena 2026. godine.
Prva metro linija po planu treba biti gotova 2028, ne 2026Ne. Glavna metro stanica ce ako sve bude bilo kako treba biti izgradjena 2026. godine.
@vradovic @nikolas27 To što se u Srbiji putevi projektuju po principu maksimalna brzina za automobile, proforme briga o bezbednosti, i minimalna ulaganja u bezbednu sredinu, to ne znači da je to dobro, i da priliči savremenom projektovanju novih naselja. Imaš Holandski raskošni pristup, put na nasipu, pešaci i biciklisti na nivou terena, a imaš i budžetni beloruski pristup, sa ležećim policajcima, mnogo pešačkih ostrva, i velikom udaljenošću među susednim paralelnim bulevarima. Vezano za bezbednost šinskog saobraćaja, tamo gde je mnogo koloseka prave podvožnjake i nadvožnjake, a tamo gde je malo, prelaz u nivou tako da pešak bude upozoren na nailazak voza/LRT vozila/tramvaja na neki od načina. Čak i tamo gde su nekeretnine najskuplje, u cilju manje zavisnosti od najopasnijeg automobila, smanjenja zagađenja, uticaja zastoja, lake dostupnosti geograski udaljenih sadržaja, obnavljaju se i modernizuju postojeći sistemi masovnog prevoza, i dodaju novi.
Vezano za metro, imate vlast koja je upropastila čak i onaj i onakav BG:VOZ kakav je zatekla. Iz njih stoji sakaćenje ne samo železničke kadrovske baze (šifra višak zaposlenih) nego i energetske. Bez neke jasne perspektive da će se promeniti i doći neko bolji. I tom boljem će trebati jako dugo da sanira štetu.
Nikad se neće desiti, čak i da su planovi gotovi, da imamo novca i da su započeti radovi.Prva metro linija po planu treba biti gotova 2028, ne 2026
Na Beograd sam i mislio, na ostale delove, nisam poredio sa drugim gradovima.Nije ni blizu slicno svuda. Beograd je mega giga siguran grad i nocu i danju.
Saobracaj je definitivno losiji u smislu nepostovanja pravila tu nema sta.
Jedino gde se iole malo postuju pravila je Beograd na vodi ali i tu znak STOP svi ignorisu kao da su ludi
Kad baciš na papir novac koji je potreban za "luks" kuću, vreme i energiju za inicijalno sređivanje, održavanje pa čak i za grejanje u budućnosti, kad baciš na papir i razne scenarije potrebe za potencijalnom hitnom prodajom u budućnosti, kvalitet života ukućana (baš zbog te infrastrukture u celom gradu), kupovina ili gradnja kuće nikako nije bolja opcija. Veruj mi, prošao sam kroz to prošle godine, nedosanjani san je da imam kuću ili vertikalu u Beogradu, stan u BnV je bilo racionalnije rešenje.Zdravomisleći emotivno vezan čovek za Srbiju će pre kupiti ili sagraditi kuću na zanimljivom mestu (recimo ispod Avale), nego nekoliko puta veće pare potrošiti na stan u Beogradu na vodi.
Tako je, Sofija treba da bude uzor u onim stvarima u kojima su bolji od nas. Imaju metro i šire ga kao blesavi. Bugarska ima i (malo) više para od nas od turizma. Stanove sam gledao tamo iz znatiželje ali da investiram u Bugarsku je verovatno kao i da investiram u Belorusiju. Kuća u starom gradu u Nesebaru na 100m od mora sa sve nekim zidinama od "pre Hrista" je npr jeftinija nego vertikala na Vidikovcu. Ali ponovo, eno je stoji u oglasima mesecima pa stoji... isto kao i kuća na Vidikovcu.Sada sam samo gvirnuo cene šta se i za koje pare nudi u toj Valensiji, i osim "kolekcionera stanova", ne vidim ko bi pametan uložio 500.000-1.000.000 evra u luks stan u Beogradu umesto luks stana u Valensiji. Beograd je pre za poređenje sa Sofijom, gde grad sa nešto boljom pozicijom međunarodnih osnosa, i sa mnogo boljom infrastrukturom ima stanove za 1000 evra metar kvadratni.
U pitanju je stan u državnoj stanogradnji sa strujnom instalacijom, vodom, tapetima, laminatom, pločicama na podu kupatila, kadom, sudoperom, šporetom... napravljen tako da se sa svojim stolovima, stolicama, krevetima i ormarima direktno useliš. Jedinstveno u šta sam uložio pre useljenja su remont kupatila, vecea, pločice na terasi i u kuhinji i to je bilo 2000 evra. Ostalo što smo ulagali, ulagali smo u nameštaj, i to od beloruske plate bez kredita. Beloruske plate za, kako ti kažeš, selo bez mogućnosti. Za ovo što sam platio 450 evra kvadrat, 25 godina ne smem da prodam. Sada je zbog poskupljenja građevinskog materijala to skočilo na 550 evra kvadrat ko sada kupuje/dobija po socijalnim kriterijumima od države.Posto znam o Belorusiji mnogo toga evo da ti odgovorim. Ja sam kupio stan u Minsku (Minsk Mir), u naselju koje grade Karici. U izgradnji je i treba biti gotov za nekoliko meseci ako ne izbije rat i tamo. Kao prvo, Brest je selo u odnosu na Beograd, ima 350.000 stanovnika, i cak i u Belorusiji ga mnogi smatraju selom, ne samo zbog velicine vec i zbog mogucnosti koje nudi. Kao drugo, pomenuo si cenu po kvadratu, ali si precutao da je to cena bez remonta, to jest za beton i gole zidove (najverovatnije), jer na prostoru bivseg Sovjetskog Saveza se iskljucivo tako gradi.
Tačno je da imaš i tu mogućnost da kupiš za tipa 500$ evra kvadrat, a posle u remont potrošiš 200$-300$, ali za razliku od državne stanogradnje možeš kako hoćeš da prodaješ/kupuješ. To je u centrima oblasti, a u prestonici je cirka 1000$ lošiji stan + remont. Ali u presonici je standard tipa 30% bolji nego u drugim velikim gradovima.Dobijes zidove, a onda sam o svom trosku postavljas pod, razvodis struju, krecis..Taj remont, budeztska varijanta kosta oko 200 - 300 dolara po kvadratu pa to treba dodati u cenu. I jos 1000 - 2000 dolara za dizajnera, osim ako neces da ustedis pa dizajniras sam. VIP ili luks remont moze kostati i 1000$/m2. Ovde ljudi ne mogu ni da zamisle kako izgledaju stanovi sa takvim remontom. Gledao sam onaj video Baka Prasca, tragikomicno je da kod nas ljudi daju pola miliona evra za stan, a opreme ga onako prosto. U Belorusiji, Ukrajini, Rusiji, toga nema.
Vezano za turizam, sada sam počeo da proveram različite izvore podataka, i da, došlo je do greške. Kako je cela Srbija pre 10-tak godina generisala tek pola miliona stranih turista, iznenadio sam se koliko se to promenilo. Ja sam imao neki drugi podatak, o 2 miliona samo ruskih turista, ali sam ukrštajući podatke došao do manje od pola miliona ruskih turista čak i u najboljim godinama. Srbija je van mojih očiju dogurala do par miliona stranih turista, što je dosta dobro.Kazes tvoj stan je imao 17/17. Reci da je Brest atraktivna svetska ili regionalna turisticka destinacija je krajnje smesno. Ni cela Belorusija nije prepoznata kao turisticka destinacija, a kamoli Brest. Ako sam te uhvatio ovde u lazi, ne moze ti se verovati onda ni za ostalih 16.
Inace mislim da je Belorusija apsolutno najbezbednije mesto za zivot u celom svetu.
U pitanju je stan u državnoj stanogradnji sa strujnom instalacijom, vodom, tapetima, laminatom, pločicama na podu kupatila, kadom, sudoperom, šporetom... napravljen tako da se sa svojim stolovima, stolicama, krevetima i ormarima direktno useliš. Jedinstveno u šta sam uložio pre useljenja su remont kupatila, vecea, pločice na terasi i u kuhinji i to je bilo 2000 evra. Ostalo što smo ulagali, ulagali smo u nameštaj, i to od beloruske plate bez kredita. Beloruske plate za, kako ti kažeš, selo bez mogućnosti. Za ovo što sam platio 450 evra kvadrat, 25 godina ne smem da prodam. Sada je zbog poskupljenja građevinskog materijala to skočilo na 550 evra kvadrat ko sada kupuje/dobija po socijalnim kriterijumima od države.
To što kupuješ u Minsk Mir, čak i da je cena u BNV i tamo ista dobijaš više. Metro se gradi paralelno sa stanovima, dok je Beograd na vodi na početku imao brzi masovni električni prevoz sa jakim identitetom, a završiće ga bez milimetra istog. Imaš široke bulevare za kola, jeftino gorivo, relativno dovoljno parking mesta, dovoljno prostora za bezbedno bicikliranje, jeftin taksi, kvalitetnu hranu, daleko bolja nego u Srbiji zdravstvena zaštita, vrtići na kojima se nije štedelo da se napravi najbolje za decu, škole u kojima se već od drugog razreda deca uključuju u sekcije, a gde skoro polovina ima zatvoreni bazen, besprekoran rad komunalnih službi, manje negativnih uzora za decu poput rijalitija, kriminalaca, nafuranih frajera i riba, daleko bolji uslovi za bavljenje sportom.
Tačno je da imaš i tu mogućnost da kupiš za tipa 500$ evra kvadrat, a posle u remont potrošiš 200$-300$, ali za razliku od državne stanogradnje možeš kako hoćeš da prodaješ/kupuješ. To je u centrima oblasti, a u prestonici je cirka 1000$ lošiji stan + remont. Ali u presonici je standard tipa 30% bolji nego u drugim velikim gradovima.
Vezano za turizam, sada sam počeo da proveram različite izvore podataka, i da, došlo je do greške. Kako je cela Srbija pre 10-tak godina generisala tek pola miliona stranih turista, iznenadio sam se koliko se to promenilo. Ja sam imao neki drugi podatak, o 2 miliona samo ruskih turista, ali sam ukrštajući podatke došao do manje od pola miliona ruskih turista čak i u najboljim godinama. Srbija je van mojih očiju dogurala do par miliona stranih turista, što je dosta dobro.
Vezano za ostalih 16/17, a ako baš i ne bacaš pare po svetu, pa tako, ajde neka bude i Minsk Mir, video si i sam kako je tamo. Da je tamo hodnik sa prirodnom svetlošću, saobraćajno-bezbedni kvartovi, široki hodnici, odvojenost klozeta i kupatila, kavezi za bicikle, "prolazni lift", dobar pristup kolicima, paralelna investicija u javni prevoz... postalo standard i za budžetsku i za luksuznu novogradnju, a što u Srbiji nema.
Da, tako je. Minsk je primer grada koji pokazuje da zategnutost, zelenilo i cistoca kompenzuju nedostatak lepe arhitekture. Mislim na posleratnu arhitekturu. Stari deo grada, ima prelepe zgrade.Otisli smo od teme. Minsk je grad od kog bi Beograd imao puno toga da nauci, i kad bi makar pola toga primenili Beograd bi bio mnogo lepsi, sredjeniji, pristojniji za zivot. Meni je Minsk primer grada koji nema novca, ali postoji red svake vrste, zelenilo svuda, cistoca. Nije lep, ali je zategnut. Kakve god zgrade pravili po Beogradu, a malo je arhitektonskih bisera (u BNV ne postoji ni jedan) sa svinjcem svuda okolo, grad je mnogo vise slican Azijskim i Latinoamerickim gradovima nego Evropi. Zao mi je sto rusim sneska, ali to je tako (sto bi rekao dragi nam Vesic)
Pa niko te ne tera Potražnja je dovoljno velika i bez da tebe iko nagovora da kupiš stan tamo.I da imam taj milion koji nemam, i koji nema preko 90% ljudi koji žive čak i u zemljama sa najvećim džidipi, zašto bih ga uložio u stan u Beogradu na vodi?
Isto, bilo gde da sam ziveo, uvek mi je kriterijum kada iznajmljujem stan bio da do posla stignem za maksimalno 15 minuta (peške). Cak i da imam svoj stan u tom gradu, a nadjem dobar posao na drugom kraju grada, svoj stan bih izdavao, a za sebe iznajmio stan blize poslu.Pa niko te ne tera Potražnja je dovoljno velika i bez da tebe iko nagovora da kupiš stan tamo.
A karmagedon ne najavljujem, za mene je on prisutan odavno u Beogradu. Ja sam se davne 2006. zakunuo sebi da nikad više neću putovati duže od 5 do 10 minuta do posla. Jedna od boljih crvenih linija ikada u životu.
Dvojezične državne škole sve traženije, a jedna se uskoro otvara i u Beogradu na vodi!
Poznavanje stranih jezika danas je jedna od ključnih prednosti na tržištu rada, te ne čudi popularnost škola u kojima se nastava odvija paralelno na dva jezika. Dosadašnje iskustvo u bilingvalnim odeljenjima u Beogradu i još nekoliko gradova pokazalo je da ovakav vid nastave podstiče...www.b92.net
Cena 450 evra za 2021 (za 2023 550 evra) je komercijalna cena, za koju prodaju i licima van socijalnih kategorija (troje i više dece, lice sa invaliditetom u porodici), po listi čekanja, i sa jedinim uslovom da to lice nema stan u vlasništvu. Oni koji imaju subvencije, plaćaju 450 evra minus subvencije. Građevinskoj firmi na dva odvojena računa plaćaš troškove gradnje i profit, a profit je nekih 4% cene. Način na koji se snižavaju troškovi je gradnja sendvič panelima, velikoserijska proizvodnja svega, jeftiniji fah id*** kao radna snaga umesto univerzalnih majstora. Na taj način zidarski, tesarski, betonerski radovi su potpuno ili maltene potpuno eliminisani, elektroradovi i malterisanje je samo na spojevima panela, izolaterski radovi samo na spoju panela i na krovu, skele se uopšte ne montiraju. Na sledećem video se vidi razlika kvaliteta različitih generacije gradnje. One zgrade koje su 3:15-4:00 su koštale tih 450 evra, a voleo bih da vidim kroz toplokameru beogradsku novogradnju za 2000+ evra kvadrat. Panelke imaju svoju krutost, i komercijalna panelna novogradnja je na tržišti ima za 20% nižu cenu od klasične gradnje. Ali suština je da raja ima finansijski dostupno standardno rešenje, a privatnim investitorima se ubija mogućnost ekstraprofita, na račun prava naroda na dostupno stanovanje.Ako ne mozes da prodas stan 25 godina znaci da su to verovatno neki drzavni stanovi sa subvencijama, zato je cena niza.
Mogu reći da sam razočaran u smislu termitnjak dizajna, kao za većinu "Beograd na vodi". To je ispod proseka vizuelnog identiteta čak i socijalne novogradnje u Belorusiji, sa izuzetkom dobrog uređenja zelenih površina.
To je, slično kao i u Holandiji, napumpana cena. U Holandiji konkretno cenu pumpa oligarhija građevinskih korporacija i banaka nedodirljiva od strane demokratije. Ali za to Holandija, za te skupe novce, ipak daje standarde kvaliteta i arhitektonsko-dizajnerski ukus, dok se u Beogradu prodaju košnice i termitnjaci za velike pare. Belorusija, Bugarska i Austrija su pozitivni primeri strateške državne politike da cena osrednje nekretnine bude dostupna.Pa niko te ne tera Potražnja je dovoljno velika i bez da tebe iko nagovora da kupiš stan tamo.
A karmagedon ne najavljujem, za mene je on prisutan odavno u Beogradu. Ja sam se davne 2006. zakunuo sebi da nikad više neću putovati duže od 5 do 10 minuta do posla. Jedna od boljih crvenih linija ikada u životu.
BINGO! "Beograd na vodi" je vrhunac stranputice stambene politike, centralna pumpa koja duva balon.Mnogo više su na žalost prevareni kupci koji po perfieriji Beograda starogradnju sad plaćaju i po 2000 EUR/m2 zbog rasta cena nekretnina u Beogradu. A da se ne lažemo, rast cena jeste u korelaciji sa izgradnjom BnV-a.
Десета београдска гимназија.Koje još državne višejezične škole postoje , ako ne računamo odeljenja za nacionalne manjine…