Da nabrojimo niz investicija o kojima smo čuli posedlednjih 2 godine:
1) proizvodićemo delove za Boing u fabrici Utva Pančevo - investicija koju ne možemo da razumemo koliko je velika i značajna. Epilog: čabar.
2) Kupovina 7 poljoprivrednih kombinata i oko 28.000 hektara najboljeg poljoprivrednog zemljišta od Al dahre, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, izvoz u arapske zemlje. Epilog: čabar, nisu uzeli ni grumen zemlje.
3) Gradnja hotela na Kopaoniku. Epilog: čabar i minus, jer je hotel neke propale banke u stečaju na Kopaoniku, na licitaciji prodat našoj Republičkoj direkciji za imovinu za 2,1 milion evra, a zatim prodat arapskom investitoru za 1,5 miliona evra, zajedno sa zemljištem, tako da smo arapskog investitora praktično stimulisali sa 600.000 evra da sagradi hotel na Kopaoniku. Aferim.
4) Er Srbija. Grandiozni čabar. Ugovor ne možemo da vidimo, sve dugove bivšeg Jata pokrivamo mi poreski obveznici, a novoformirana kompanija ili stari JAT, ne znamo šta je jer niko ne može da vidi šta je potpisano, uzima u lizing avione i leti. Srbija je vlasnik valjda 51%, ali menadžment postavlja manjinski vlasnik, Etihad, ako sam dorbo shvatio. Samo neka leti, neka nam je živa i zdrava. Kakve milijarde u avione, ja ne mogu da shvatim da li se nekom priviđaju neke milijarde ili šta se događa?
5) Fabrika čipova, - Mubadala, u narodu prozvana Mabudala, investicija 4 milijarde evra, izvoz čipova iz Srbije u ceo svet, Srbija informatičko elektronska sila sveta, Surčin, blizu Aerodroma, traži se lokacija. Epilog: strašni čabar, sa neskrivenom željom da nekog priupitamo: zašto nas smatrate stokom?
6) Beograd na vodi, 3,1 milijarda evra, 1,5 - 2 miliona kvadrata, grad na vodi, hoteli, stanovi, tržni centar, poslovne kule ili kula, možda i mula. Epilog: donacija (valjda) za obnovu Beogradske zadruge i troškovi čupanja šina iz SA koje ničemu ne služe na našem teretu. Epilog se još uvek ne nazire, moguća je gradnja te kule i tržnog centra, ili možda samo tržnog centra, ulazak na ovakav način u čitavu investiciju, miriše na promašaj veka u Srbiji.
O kakvim arapskim investicijama u Srbiju mi danas pričamo?