Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Ne znam.... meni opcija Central Parka i dalje bolje zvuči od bilo čega što si gore naveo.
Jer - za svaki muzej ili galeriju ili ša već našlo bi se tuce kućnih kritičara da analizira vizure i nalazi ostale zamerke... ako sagradiš moderno, premoderno je za stari deo grada.... ako ideš na neku klasičnu varijantu, to je kičeraj van svog vremena... ako sagradiš stambeni objekat, što nisi sagradio operu... ako sagradiš operu, što trošiš pare na to kad narod leba nema da jede (pa krene priča o vrtićima itd).... i sve tako u krug dok te ne izlude.

Sve u svemu - park bi teško bilo ko mogao da kritikuje.
Pogotovo ako je lepo projektovan i urađen.
A i realno, to bi bila najlepša varijanta od svih...

Ja sam bio za park tj veliku botaničku baštu kojoj bi glavni ulaz bio kroz GŽS. Diskutovali smo o tome na Mikseru 2012 ili 2013 gde je bilo jasnih kontraargumenata, da park nije dovoljan sadržaj i da mora biti podržan objektom ili objektima javne namene.

Valja se prisetiti, mala gustina, niska spratnost uz par istaknutih objekata.
jovin-savski-amfiteatar.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741691#p741691:3fnjpakt je napisao(la):
Nebojsa » 24 May 2020 11:09 am[/url]":3fnjpakt]W hotel ce samo i iskljucivo vaditi fasada, ali pogledajte sam oblik i izgled gradjevine, znaci koma ... Uzdam se takodje u Terase i Simfoniju. Metropolitan iako sirok zid imace dopadljivu fasadu-bar to i bice nekako unikatan. Ona cuda Tera i Aria mnogima su ok zbog fasade takodje medjutim pogledajte na sta to lici kao gradjevine manite fasadu, kao tri lego kockice spojene po visini formirajuci neverovatan dugacki visoki zid po obliku liceci na sezdesete blokove. Inace rec je o kradji tj. plagijatu jednog Londonskog projekta, sve je prekopirano ali ovde ukomponovano na najgori moguci nacin. Prosto je neverovatno da se neko iza ovog potpisuje kao arhitekta!!? pa ljudi u pitanju je tezak plagijat!
Aqua mozda i ispadne ok, bar na renderu ima dosta staklenih povrsina ali Verde ...

I na kraju dolazimo do glavne teme na ovoj stranici pa se pitam dali je moguce da je nekom ovo vrh arhitekture koji treba da dozivi repliku i da ce posle kule sve da se vrti oko toga. U ovom nazovi projektu sem kule nema skoro niceg da je visinski upecatljivo a da nije 2 x 2. Znaci i sa te strane ovo je jedna obicna prostota koja sa vizuelne strane nikom nece izazivati i najmanji adrenalin, bas suprotno. Prost, monoton i neupecatljiv, to su reci koje na najbolji nacin opisuju ovaj projekat.

Mene dusa boli sto bar nisu ispostovali prvi render koji je obuhvatao visoke ali vitke i staklene zgrade od 100+ metara koje bi uticale na to da covek ima u sta da se zagleda kad prelazi gazelu,tipa wow neki centar nesto...ovako dobismo krmace i sifonjere koje ne lice ni na sta. Juce sam pricao sa covekom koji tamo radi i on mi je rekao da ce samo kula i trznjak biti uradjeni onako max,sve ostalo neka sredina.Steta ,velika steta
Evo da se podsetimo sta je moglo barem lepse od ovoga ispasti da se ispostovao render
Naravno ogromna steta je sto kula nema barem 200 metara visine jer bi ovaj oblik tek tad dosao do izrazaja a mi bi imali taj cuveni skyscreper

Prilozi

• d5fb29f7d799d6e9b259608d5afa0fc7-1.jpg
    d5fb29f7d799d6e9b259608d5afa0fc7-1.jpg
    80,3 KB · Pregleda: 3.750
  • unnamed.jpg
    unnamed.jpg
    55,2 KB · Pregleda: 3.729
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741691#p741691:ivyv6mch je napisao(la):
Nebojsa » Ned Maj 24, 2020 1:09 pm[/url]":ivyv6mch] Ona cuda Tera i Aria mnogima su ok zbog fasade takodje medjutim pogledajte na sta to lici kao gradjevine manite fasadu, kao tri lego kockice spojene po visini formirajuci neverovatan dugacki visoki zid po obliku liceci na sezdesete blokove. Inace rec je o kradji tj. plagijatu jednog Londonskog projekta, sve je prekopirano ali ovde ukomponovano na najgori moguci nacin. Prosto je neverovatno da se neko iza ovog potpisuje kao arhitekta!!? pa ljudi u pitanju je tezak plagijat!

Pa to je arapski arhitekta, nije ni cudo sto ne zna za sram i sto se potpisuje iz takvog uzasa.

Evo da postavim sliku originalnog projekta mada mislim da sam negde vec postavljao ranije

I pogledajte sta je taj tzv arhitekta uradio ovde

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741691#p741691:39tnmpdb je napisao(la):
Nebojsa » Ned Maj 24, 2020 1:09 pm[/url]":39tnmpdb] Ona cuda Tera i Aria mnogima su ok zbog fasade takodje medjutim pogledajte na sta to lici kao gradjevine manite fasadu, kao tri lego kockice spojene po visini formirajuci neverovatan dugacki visoki zid po obliku liceci na sezdesete blokove. Inace rec je o kradji tj. plagijatu jednog Londonskog projekta, sve je prekopirano ali ovde ukomponovano na najgori moguci nacin.

Pa to nije nista cudno sto su uklopljene na najgori moguci nacin. Sve dok se u Srbiji mesa politika i struka tako ce i biti. Naravno da arhitekta (koji je inace Arapin) nije hteo to tako da uklopi, ali Vucic je rekao ocu te zgrade da budu spojene. Nemojte slucajno da pomislite da je srpska arhitehtonska skola kriva za to sto su zgrade tako spojene.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741865#p741865:19ntdnz4 je napisao(la):
DraganSt » Ned Maj 24, 2020 11:25 pm[/url]":19ntdnz4] Ona cuda Tera i Aria mnogima su ok zbog fasade takodje medjutim pogledajte na sta to lici kao gradjevine manite fasadu, kao tri lego kockice spojene po visini formirajuci neverovatan dugacki visoki zid po obliku liceci na sezdesete blokove. Inace rec je o kradji tj. plagijatu jednog Londonskog projekta, sve je prekopirano ali ovde ukomponovano na najgori moguci nacin.

Pa to nije nista cudno sto su uklopljene na najgori moguci nacin. Sve dok se u Srbiji mesa politika i struka tako ce i biti. Naravno da arhitekta (koji je inace Arapin) nije hteo to tako da uklopi, ali Vucic je rekao ocu te zgrade da budu spojene. Nemojte slucajno da pomislite da je srpska arhitehtonska skola kriva za to sto su zgrade kao lego kockice.

Ако се добро сећам, важан део реклама за Резиденсе био је да ће купци - будући станари имати поглед на Стари град. У међувремену је постало сасвим јасно (в. слику у Небојшиној објави горе) - ниједан стан у згради ближе Мосту га неће имати када се изграде све предвиђене зграде у том делу БнВ! :bash:

Из те зграде ће само станови према Сави имати поглед на реку и Нови Београд, станови преостале три стране зграде ће имати само поглед на оближње високе зграде. Чак и с великих тераса које, из мени неразумљивих разлога не гледају на реку, неће имати ништа бољи поглед. :oops:

Станови у другој згради, даљој од Моста, имаће у просеку нешто бољи поглед, али, на Стари град у највећој мери - не. Практично нико из ове две зграде.

:bash:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741875#p741875:g6dt88n6 je napisao(la):
Саша » Ned Maj 24, 2020 11:36 pm[/url]":g6dt88n6]Ако се добро сећам, важан део реклама за Резиденсе био је да ће купци - будући станари имати поглед на Стари град. .

:bash:

Pa i imaju ga trenutno, nigde nije pisalo koliko dugo ce ga imati.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741866#p741866:1l9fy3jy je napisao(la):
DraganSt » 24 May 2020 09:27 pm[/url]":1l9fy3jy]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741865#p741865:1l9fy3jy je napisao(la):
DraganSt » Ned Maj 24, 2020 11:25 pm[/url]":1l9fy3jy] Ona cuda Tera i Aria mnogima su ok zbog fasade takodje medjutim pogledajte na sta to lici kao gradjevine manite fasadu, kao tri lego kockice spojene po visini formirajuci neverovatan dugacki visoki zid po obliku liceci na sezdesete blokove. Inace rec je o kradji tj. plagijatu jednog Londonskog projekta, sve je prekopirano ali ovde ukomponovano na najgori moguci nacin.

Pa to nije nista cudno sto su uklopljene na najgori moguci nacin. Sve dok se u Srbiji mesa politika i struka tako ce i biti. Naravno da arhitekta (koji je inace Arapin) nije hteo to tako da uklopi, ali Vucic je rekao ocu te zgrade da budu spojene. Nemojte slucajno da pomislite da je srpska arhitehtonska skola kriva za to sto su zgrade kao lego kockice.

i da je "srpska arhitektonska skola" odgovorna za ovakvu arhitekturu, klijent je mogao da kaze ne i nadje nekog boljeg, jer i po beogradu ima lepsih zdanja od demit sifonjera. Ovu prichu kako u ovom projektu vode prichu arhitekte i urbanisti, a ne klijent pokusavash vec pola godine da progurash, a jedino sto uspevash jeste da veoma slikovito ilustrujesh koliko si nepismen kada se radi o tome kako funkcionishe gradjevina u Srbiji i kakva je situacija ovde.Zato promeni plochu, jer je ovakvo stanje produkt jedino neopisive zelje za kvadraturom odnosno profitom. Niti jedna druga potreba nije bila prioritet.

Mozda sam ja nepismen sto se tice nacina funkcionisanja gradjevine u Srbiji, ali meni se cini da ti srpski ne razumes najbolje. Ja sam upravo rekao ovo sto i ti tvrdis, da je klijent promenio odluku struke. Procitaj malo bolje sta sam napisao. Ja isto kao i ti mislim da je struka napravila lepu zgradu, a klijent je trazio da one budu spojene kao lego kockice.

A gde smo u celoj toj priči mi stanovnici Beograda. Diskvalifikovani, proglašeni za nazadne, decu koja se igraju vozićima...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741998#p741998:3v7px3e4 je napisao(la):
DraganSt » 25 May 2020 05:11 pm[/url]":3v7px3e4]Mozda sam ja nepismen sto se tice nacina funkcionisanja gradjevine u Srbiji, ali meni se cini da ti srpski ne razumes najbolje. Ja sam upravo rekao ovo sto i ti tvrdis, da je klijent promenio odluku struke. Procitaj malo bolje sta sam napisao. Ja isto kao i ti mislim da je struka napravila lepu zgradu, a klijent je trazio da one budu spojene kao lego kockice.

izvinjavam se
ali odavno si poceo sa pricom kako je nasha "skola" odgovorna za sve a tvoj poslednji email je bio izuzetno ironican, sa pominjanjem vucica koji se igrao arhitekte ( ne zanima vucica pozicija sve dok ne umanjuje profit)

Ako arhitekte nemaju uticaja, veze, krivice... nicega sa projektima, ako su otišli tetki odnesu lek, koja je njihova svrha daj ih ukinemo? Mislim, neko ko ničemu ne služi je samo višak, komplikacija, trošak. Naci ce se nas koji lepo crtamo i bez njih, a deci od 8 godina cemo damo da nacrtaju sirinu trotoara, br parking mesta, parkova... u odnosu na broj stanova, garantujem da ce bolje ispasti od ovoga sto se danas radi.

u drzavi u kojoj je Snezana Dakic PR direkcije za radijaciju i nuklearnu energiju, to moze da se pita za josh 100 drugih profesija

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742035#p742035:32ytd2j5 je napisao(la):
Earthmoving » Пон Мај 25, 2020 10:13 pm[/url]":32ytd2j5]Ako arhitekte nemaju uticaja, veze, krivice... nicega sa projektima, ako su otišli tetki odnesu lek, koja je njihova svrha daj ih ukinemo? Mislim, neko ko ničemu ne služi je samo višak, komplikacija, trošak. Naci ce se nas koji lepo crtamo i bez njih, a deci od 8 godina cemo damo da nacrtaju sirinu trotoara, br parking mesta, parkova... u odnosu na broj stanova, garantujem da ce bolje ispasti od ovoga sto se danas radi.

Управо то. Ако архитеконски факултети у Србији нису у стању да изнедре архитекте нити да се факултет занима пројектима у Србији него треба да се ангажује аутријски држављанин, словенац по национальности који се родио у Београду, и који прави сасвим просечне објкете, да се разумемо, онда требају факултети да се укину и скину са буџета јер је очигледно да ничему не служе

Е да и ЦИП да се укине јер је очигледно да се квалитет стручњака због непотизма и годинама ухлебљивања пратијских протежеа драстично смањио.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742032#p742032:3qily24v je napisao(la):
mradulovic » Pon Maj 25, 2020 10:03 pm[/url]":3qily24v]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741998#p741998:3qily24v je napisao(la):
DraganSt » 25 May 2020 05:11 pm[/url]":3qily24v]Mozda sam ja nepismen sto se tice nacina funkcionisanja gradjevine u Srbiji, ali meni se cini da ti srpski ne razumes najbolje. Ja sam upravo rekao ovo sto i ti tvrdis, da je klijent promenio odluku struke. Procitaj malo bolje sta sam napisao. Ja isto kao i ti mislim da je struka napravila lepu zgradu, a klijent je trazio da one budu spojene kao lego kockice.

izvinjavam se
ali odavno si poceo sa pricom kako je nasha "skola" odgovorna za sve a tvoj poslednji email je bio izuzetno ironican, sa pominjanjem vucica koji se igrao arhitekte ( ne zanima vucica pozicija sve dok ne umanjuje profit)

Neko je gore napisao da ova nova zgrada, koja je plagijat, ali neuspesan bez obzira na prihvatljivu fasadu, jer su tri zgrade spojene kao lego kockice. Ja se potpuno slazem s njim da bi bilo lepse da su napravljene tri odvojene zgrade, nego ovako spojeno. Pa ajde ti mi objasni ko ih je spojio. Posto ponavljate stalno na forumu kako Vucic projektuje BNV i odredjuje sve kako ce da izgleda, ja sam kao nesiskusan u gradjevini poverovao da je stavrno tako pa sam zato pomislio da ih je on spojio. Zato vas pitam, ajde recite, ko je spojio te zgrade kao lego kockice.

Galerija, iza Kule mi se mnogo bolje uklopila nego previsoki soliteri. Skladnog je oblika, kao i odnos visine i udaljenosti od nove ulice, a izgleda da ce i trg ispred nje biti dobar. Cak i njena povezanost sa kulom moze ispasti dobra, ali oni soliteri su promasaj, trebali su biti 5-10 spratova nizi, a ona dva ruzna su trebala na nesto i da lice, a ne na kutiju Cikaske skole ili Korzbijeve domine. Sto se tice visinske linije citavog projekta "a la babini zubi", nisu mi jasne arhitekte koje vole taj nered visinske linije, ajde jedna Kula da odskoci ali da svaka zgrada tera svoju politiku visine deluje ruzno.

kad se budu izgradili najavljeni objekti grubo montirano bi bilo ovako

Prilozi

• pogled.jpg
    pogled.jpg
    316,5 KB · Pregleda: 1.777
To je to, pod konac uniformni zid plus jedna zgrada koja strci. Vec sad izgleda krajnje monotono i nekako neinspirativno. U svakom smislu a pogotovu estetskom jedan tezak promasaj od projekta.

Па, наравно да је неинспиративно, кад се само ређају безличне зграде, без икаквог осећаја за естетику и склад простора.

Све архитекте који су радили на овом пројекту треба ставити на стуб срама.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742064#p742064:3nz49jwe je napisao(la):
DraganSt » 25 May 2020 09:34 pm[/url]":3nz49jwe]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742032#p742032:3nz49jwe je napisao(la):
mradulovic » Pon Maj 25, 2020 10:03 pm[/url]":3nz49jwe]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741998#p741998:3nz49jwe je napisao(la):
DraganSt » 25 May 2020 05:11 pm[/url]":3nz49jwe]Mozda sam ja nepismen sto se tice nacina funkcionisanja gradjevine u Srbiji, ali meni se cini da ti srpski ne razumes najbolje. Ja sam upravo rekao ovo sto i ti tvrdis, da je klijent promenio odluku struke. Procitaj malo bolje sta sam napisao. Ja isto kao i ti mislim da je struka napravila lepu zgradu, a klijent je trazio da one budu spojene kao lego kockice.

izvinjavam se

Neko je gore napisao da ova nova zgrada, koja je plagijat, ali neuspesan bez obzira na prihvatljivu fasadu, jer su tri zgrade spojene kao lego kockice. Ja se potpuno slazem s njim da bi bilo lepse da su napravljene tri odvojene zgrade, nego ovako spojeno. Pa ajde ti mi objasni ko ih je spojio. Posto ponavljate stalno na forumu kako Vucic projektuje BNV i odredjuje sve kako ce da izgleda, ja sam kao nesiskusan u gradjevini poverovao da je stavrno tako pa sam zato pomislio da ih je on spojio. Zato vas pitam, ajde recite, ko je spojio te zgrade kao lego kockice.
ti ipak definitivno ne kapirash kako funkcionishe urbanizam i gradjevina, ne samo kod nas nego u svetu. Investitor je detaljnim urbanistickim planom dobio spratnost, odnosno visina i indeks izgradjenosti parcele, drugim rechima broj kvadrata koji moze da izgradi. Niko ne moze da investitoru kaze da sagradi vecu zgradu od one za koje ima para i za koju ima dozvolu. U BNV se radi o takvom investitoru koji hoce da iscedi i poslednji kvadrat odnosno poslednji evro iz ove parcele. Arhitekta moze da kaze samo da nece da radi na ovom projektu ili da radi u datim parametrima, koji su zacrtani u kamen neobuzdanom zeljom za profitom. Zato je sve maksimalne visine, zato je sve kockasto (jer je to optimalni nacin da se ispuni gradjevinski prostor bez gubitka povrshine) i zato su fasadna resenja toliko jeftina i neinventivna da se ponosimo W hotelom za koji su se otvorili za fasadnu opeku.
arhitekta moze da kaze ne, posebno ako se ne radi o vecoj firmi koja mora da razmislja kako da prezivi na ovakvom trzistu, ali ovakav investitor ( i nemoj da se lazemo, dobro znamo da je arapin tu samo za medije i da se ogrebe za koju parcelu) ce naci pre ili kasnije neko ko ce da odradi nesto ovako. Tvrditi da su arhitekte krive je spin vredan Hit Tvita koji pokazuje da se nije proslo kroz beograd poslednjih godina i videlo da postoje i inventivniji objekti od demit sifonjera.

uostalom, da su problem arhitekte a da je investitor HTEO nesto bolje od onog sto je izgradjeno,zasto nismo videli neki javni konkurs za arhitektonsko resenje bilo kog objekta?

Vrh