mradulovic » Uto Maj 26, 2020 5:56 pm[/url]":1l813deg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742064#p742064:1l813deg je napisao(la):
DraganSt » 25 May 2020 09:34 pm[/url]":1l813deg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742032#p742032:1l813deg je napisao(la):
mradulovic » Pon Maj 25, 2020 10:03 pm[/url]":1l813deg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741998#p741998:1l813deg je napisao(la):
DraganSt » 25 May 2020 05:11 pm[/url]":1l813deg]Mozda sam ja nepismen sto se tice nacina funkcionisanja gradjevine u Srbiji, ali meni se cini da ti srpski ne razumes najbolje. Ja sam upravo rekao ovo sto i ti tvrdis, da je klijent promenio odluku struke. Procitaj malo bolje sta sam napisao. Ja isto kao i ti mislim da je struka napravila lepu zgradu, a klijent je trazio da one budu spojene kao lego kockice.
izvinjavam se
ali odavno si poceo sa pricom kako je nasha "skola" odgovorna za sve a tvoj poslednji email je bio izuzetno ironican, sa pominjanjem vucica koji se igrao arhitekte ( ne zanima vucica pozicija sve dok ne umanjuje profit)
Neko je gore napisao da ova nova zgrada, koja je plagijat, ali neuspesan bez obzira na prihvatljivu fasadu, jer su tri zgrade spojene kao lego kockice. Ja se potpuno slazem s njim da bi bilo lepse da su napravljene tri odvojene zgrade, nego ovako spojeno. Pa ajde ti mi objasni ko ih je spojio. Posto ponavljate stalno na forumu kako Vucic projektuje BNV i odredjuje sve kako ce da izgleda, ja sam kao nesiskusan u gradjevini poverovao da je stavrno tako pa sam zato pomislio da ih je on spojio. Zato vas pitam, ajde recite, ko je spojio te zgrade kao lego kockice.
ti ipak definitivno ne kapirash kako funkcionishe urbanizam i gradjevina, ne samo kod nas nego u svetu. Investitor je detaljnim urbanistickim planom dobio spratnost, odnosno visina i indeks izgradjenosti parcele, drugim rechima broj kvadrata koji moze da izgradi. Niko ne moze da investitoru kaze da sagradi vecu zgradu od one za koje ima para i za koju ima dozvolu. U BNV se radi o takvom investitoru koji hoce da iscedi i poslednji kvadrat odnosno poslednji evro iz ove parcele. Arhitekta moze da kaze samo da nece da radi na ovom projektu ili da radi u datim parametrima, koji su zacrtani u kamen neobuzdanom zeljom za profitom. Zato je sve maksimalne visine, zato je sve kockasto (jer je to optimalni nacin da se ispuni gradjevinski prostor bez gubitka povrshine) i zato su fasadna resenja toliko jeftina i neinventivna da se ponosimo W hotelom za koji su se otvorili za fasadnu opeku.
arhitekta moze da kaze ne, posebno ako se ne radi o vecoj firmi koja mora da razmislja kako da prezivi na ovakvom trzistu, ali ovakav investitor ( i nemoj da se lazemo, dobro znamo da je arapin tu samo za medije i da se ogrebe za koju parcelu) ce naci pre ili kasnije neko ko ce da odradi nesto ovako. Tvrditi da su arhitekte krive je spin vredan Hit Tvita koji pokazuje da se nije proslo kroz beograd poslednjih godina i videlo da postoje i inventivniji objekti od demit sifonjera.
uostalom, da su problem arhitekte a da je investitor HTEO nesto bolje od onog sto je izgradjeno,zasto nismo videli neki javni konkurs za arhitektonsko resenje bilo kog objekta?