Grešiš. Duboko grešiš. Nije mi samo jasno odakle nekome moralno pravo da ovu raspravu nastavlja sa pozicije da će Srbija ili Beograd morati da ulože 1,6 milijardi evra u SA? Pa desetine strana iza nas se čitava priča bazirala na tome da Srbija ne ulaže ništa, da ne moramo da investiramo ništa. Kako sad neko mrtav hladan može da raspravlja o tome da ulažemo 300 miliona, 500 miliona, 1 milijardu ili 1,6 milijardi evra, pa sad, da li za 1 godinu, 2 godine, 6 godina? Ovo je neverovatno, pulp fiction, van vremena. Šta si rekao - ništa, odakle si - nisam ja odavde, pa šta radiš - pa ništa. Nema veze.
Duboko pogrešni zaključci. Neko je lepo napisao, gde je 50 milijardi evra zaduženja (uz potpitanje da li je i ako je i toliko, kao da ta cifra ne uliva ne jezu, nego strah u kosti od koga se mrzne svaki mišić na telu), biće mesta za još jednu milijardu evra, u svakom slučaju korisno utrošenu, jer ako i izgubimo zemljište u SA zbog loše procene i lošeg ugovora, nije šteta, jer smo ga pre svega raščistili i uklonili ruglo, što je veliki uspeh. Ovo je ipak domet velepameti, koji moja preispoljena glupost ne može da razume. Priznajem da sam glup, i ne mogu da razumem.
Ponavljanje je majka učenja, kažu neki. Zato ne bi bilo zgoreg, da još jednom ponovimo neke stvari. 1) Javni dug RS 21,1 milijarda evra 2) Dug privrede i preduzetnika - 19 milijardi evra 3) Dug stanovništva - 6 milijardi evra 4) Dug banaka - 3,5 milijardi evra. Samo glavnica bez kamata. Ukupno, 49,5 milijardi evra. Najnovija informacija - RS , tj Uprava zab trezor će samo u aprilu na aukcijama trezorskih zapisa denominovanih u evrima ponuditi na prodaju 225 miliona evra trezorskih zapisa sa rokovima dospeća od 10, 5 i 1 godinu. Ovih 225 miliona evra su aukcije samo u evrima, a nije navedeno koliki će iznos biti ponuđen u dinarskim trezorskim zapisima, a to može biti još nekih 200 miliona evra, tako da se možete sami uveriti u kakvom se ludilu nalazimo. Dakle, samo u aprilu ide nekih 300 - 400 miliona evra od kojih ni dinar, ni evro ne idu u SA, ali šta nas skošta da koju milijardu više - manje, grunemo u SA.
Drugo, valja još jednom ponoviti, da je stopa inflacije, tačnije stopa rasta cena na malo, danas se to zove stopa rasta potrošačkih cena bila u periodu od 5.10.2014. godine do danas nekih 350-400%, a da je evro porastao samo nekih 95%, sa 60 dinara na 115 dinara, tako da se naš BDP trenutno izračunava tako što se količina roba i usluga množi sa sadašnjim cenama, tekućim cenama, pa se tako dobijena cifra deli sa 115 dinara za 1 evro i dobija 31 milijarda evra. Pošto je evro nerealno nizak u odnosu na dinar jer ga je veštački na tom nivou zadržavao svaki guverner NBS od 5 oktobra 2000. do danas a kako bi gradjanima bilo predstavljeno da bolje žive i imaju više para nego za vreme Miloševića, u trenutku kada evro ne bude mogao da se zadržava na nivou od 115 dinara za 1 evro, kada Jorgovanka Tabaković ne bude mogla da prodaje naše milione i milijarde evra na odbranu kursa (da vas obavestim da je na odbranu kursa samo u ovoj godini NBS prodala naših 870 miliona evra, dakle samo za ova 3 meseca), dakle kada evro bude potrčao da stigne stopu inflacije i ispravi se anomalija koju je neko primenjivao 14 godina, naš BDP će vredeti i iznositi nekih 12 milijardi evra, koliko i vredi realno. Tada će naša zaduženost iznositi 200% BDP-a i bićemo prikzani kao mentalno retardirani ljudi.
Neko je napisao da se treba obratiti MMF, Svetskoj banci i Kurti i Murti. Upravo sam naveo da će nas upravo oni označiti kao mentalno reatrdirane ljude sa zaduženjem od 200% BDP-a. Mi 14 godina trošimo nešto što nismo ni zaradili, ni potrošili. To radimo tako što smo prvo rasprodali sve što smo imali i sve potrošili i ništa novo izgradili i stvorili, a zatim se kao mahniti zaduživali i dalje se zadužujemo, da bismo trošili više nego što smo proizveli i stvorili. I samo želimo jedno: da to ne prestane. Sada smo došli do spirale zaduživanja koja će tačno za 6 meseci da glasi: svaka 3 meseca po 1 milijarda evra novog zaduženja. Za godinu i po dana ta spirala će da ima tempo svaka 2 meseca 1 milijarda zaduženja a za 3 godine spirala će biti blizu 1 milijarda evra mesečno. Nekada sam mislio da će se neko ipak uplašiti kada dođe do situacije 1 milijarda svaka 3 meseca, i da će reći da je dosta i da to mora da stane. Međutim, to je evo tu pred nama i nikom ništa. kao da je najbolja žurka u toku i sad neko hoće da ugasi muziku i upali svetla. Ne može. Žurka ima da traje do zore. A kad svane zora, dolazi kelner sa računom: da vidimo, šta smo ovde imali?