c26":1en0rco7 je napisao(la):
Cifre su na mestu ali ako ti je cilj bio da pokažeš da se država manje zadužila od 2012. na ovamo, ne vidim zašto ne računaš rast ukupnog duga javnog sektore (+- 5 mlrd. evra rast).
Nemam cilj da pokažem da se neko manje ili više zadužio, nego samo da prestane tumačenje cifri od strane pojedinih forumaša koje ne odgovara realnosti. :wink:
Srbija se ove godine nije dodatno zadužila 5 ili 5.5 milijardi ili koliko već...nego će se zadužiti dodatno 1.5 milijardu.
4 koje će uzeti ove godine je ionako već dugovala...nema povećanja duga za tih 4 jer se on već računa, to smo već bili dužni. To je ono što sam rekao da mi ne samo da ne otplaćujemo glavnicu, nego je uvećavamo. Eto, ove godine ćemo je uvećati za oko 1.5 milijardu evra. To je potpuno uporedivo sa npr. 2012. godinom.
Inače, Beograd i gradovi/opštine ne ulaze u javni dug, sve ostalo što si nabrojao da.
Eh...ima 101 metodologija.
Svetska Banka svoju, MMF svoju, EU svoje kriterijume, mi opet svoju...ustvari, mi smo imali dve definicije u dva različita Zakona koji nisu bili međusobno usklađeni. Ne znam jesu li do danas to konačno uskladili po preporukama fiskalnog saveta.
Zakon o javnom dugu ga definiše kao zbir duga Republike i svih garancija na zaduživanje koje je izdala Republika.
Prema Zakonu o budžetskom sistemu, kojim je definisano i fiskalno pravilo o gornjoj granici javnog duga, u javni dug je uključen i
ukupan dug fondova socijalnog osiguranja i
lokalne samouprave.
Po metodologiji Ministarstva finansija spoljni javni dug ne obuhvata obaveze Narodne banke Srbije, neregulisane obaveze Republike Srbije uključujući klirinški dug, kao ni deo duga lokalne samouprave i državnih agencija bez garancije države. Dakle, oni sabiraju sve obaveze lokalnih samouprava za koje je republika izdala garancije, tj. rade po Zakonu o javnom dugu.
Kada treba taj iznos koji su sabrali da uporede prema BDP, Ministarstvo finansija i NBS različito računaju.
Ministarstvo upoređuje u odnosu na projektovani BDP za tu godinu, a NBS prema BDP ostvarenom u poslednja 4 kvartala, što će automatski značiti da zahvataju i prethodnu godinu, pa im se pojave razlike u procentima.
Kada MMF pregovara sa nama, oni ne uzimaju ni računicu ministarstva, ni NBS, nego imaju svoju. Oni uzimaju najširi pojam ''opšte države'' (republika, pokrajina, lokalne samouprave, fondovi...plus i određena kašnjenja u isplati obaveza), tako da smo po njima uvek par procenata više zaduženi u odnosu na BDP nego što mi sračunamo.
Kada nam EU računa dug, oni primenjuju svoje kriterijume iz Mastrihta po kojima ne računaju automatski sve dugove drugih pravnih subjekata za koje je država garantovala, nego samo ono za šta je država garantovala i što je izvesno da će biti aktivirano, tj. da će država morati to da vraća kao garant. Zato smo po njima uvek par procenata manje zaduženi nego što mi sami sračunamo, a nekih dobrih 5 i više procenata manje u odnosu na ono što sabere MMF.
I EU koristi u računici kriterijum ''opšte države'', ne samo zaduženja na nivou Republike. Oni računaju sve što duguju lokalne samouprave (bez obzira da li Republika garantuje ili ne), ali za onaj deo gde Republika garantuje ne računaju ono što se uredno vraća, tj. gde garancija Republike neće biti aktivirana (kada preduzeća, Banke uzmu), ali kada lokalne samouprave uzmu, onda to računaju odmah jer lokalna samouprava ulazi u pojam ''opšte vlade''.
Primer kako zaduženje lokalne samouprave, konkretno grada Beograda ulazi u naš javni dug:
Republika Srbija, Narodna Skupština
Drugo vanredno zasedanje
27.02.2012. godine
Za drugo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2012. godini određeni je sledeći dnevni red:
6. Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji između Republike Srbije i Evropske investicione banke "Grad Beograd most na Savi/A, Grad Beograd most na Savi/B i prilazni putevi", koji je podnela Vlada...
Ili, drugi primeri (za preduzeća), sa iste sednice Skupštine:
2. Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Komercijalne banke a.d. Beograd po zaduženju Akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj Jat Airways a.d. Beograd, koji je podnela Vlada
1. Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Societe Generale Banka Srbija a.d. Beograd, Erste GCIB Finance I.B.V. Amsterdam, UniCredit Bank Srbija a.d. Beograd i AIK banke a.d. Niš po zaduženju Galenike a.d. Beograd, koji je podnela Vlada
Itd, itd.
EU ne računa odmah sva ova zaduženja u javni dug, nego samo ako se u godinama koje dolaze pokaže da onaj koji treba (u konkretnim primerima Jat, Galenika) ih ne otplaćuje i da će država morati da preuzme.
MMF odmah sve sabira, ne zanima ga da li će preduzeća to vraćati ili neće, odmah sabira sve u javni dug jer je Republika garantovala odlukom Skupštine...ali garancija može da znači da neće ni evro biti dat iz budžeta, a možda i hoće.
Mišljenja sam da kada lokalne samouprave uzmu kredit bez garancije države i to se ima računati u javni dug jer se od poreza vraća...nije porez samo kada se plati Republici, plaća se i lokalnim samoupravama, nema razlike.
Zato i postoji pojam ''opšte Vlade (države)'' kada se govori o zaduženosti.
-------------------------
A to ko sve u Srbiji duguje državi za poreze doprinose i ko zna šta je nebitno jer 90% toga može da se otpiše (propala preduzeća, simpo
) dok država strancima mora sve da vrati.
Jeste bitno jer ulazi u cifru ukupnog duga, a dobar deo toga može jednom odlukom sutra da prestane da postoji (da se otpiše, što će se i dogoditi u budućem periodu, slažem se) i tako utiče na smanjenje ukupne cifre.
Moglo bi se reći da imamo milijarde evra koje se računaju u dug, a da to stvarno nisu jer ih niko nikada neće platiti, niti država računa da će joj biti plaćeno...ali dokle god ne bude odgovarajućeg papira oko toga, sabiraće se.
Država ni strancima ne mora sve da vrati, koliko nam je samo otpisano od 2001. godine do danas.
Ne treba na to računati kao na izvesnu okolnost, niti čvrsto smatrati da će to biti, ali...ne treba ni misliti da će se obavezno vratiti svaki uzeti evro. Ko kaže da nam i ubuduće neće biti ponešto otpisivano tu i tamo...npr. kada dođe vreme da se uđe u NATO (ako će se ulaziti)...ili kada dođe vreme da se ne koči Kosovo ovde ili onde (UN, put ka EU), itd, itd. :wink: