Пошто из неког разлога не могу да едитујем претходни пост. Ево га са променама.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=478945#p478945:1n8vw4cy je napisao(la):
Zuma » Tue Sep 19, 2017 9:22 pm[/url]":1n8vw4cy]U Soroševsku levicu očigledno računaš i Srpsku akademiju nauka, i čitavu AAS i skoro bukvalno sve ostale ljude od struke?
Jer, ako je BVN dobar, onda stručnjaci nemaju šta da izgube govoreći ono što jeste, dakle hvaleći ga. Ni pred strukom ni pred vlastima, pa bi to i radili.
A ako nije dobar, onda im je jedini izbor ili da ćute ili da ga napadaju.
Pošto se dešava samo ovo drugo, zaključak je očigledan.
Сорошевску левицу сам узео као пример деловања преко друштвених мрежа. Схваташ?
Већ сам написао раније да градове не граде стручњаци већ превасходно народ према својим потребама. Народ са својим настамбама је започео градњу свих градова на свету. Држава је такође важан градитељ који је практично у компетицији са народом. (Пример: Париз. У њему је држава разрушила оно што је народ вековима градио на дивље, и направила најбољи град на свету, тако што је АНГАЖОВАЛА стручњаке.) На треће место бих ставио професионалце (као масоне и независне предузетнике) који користе феноменом града као начин да зараде новац (што није ништа негативно, јер сви морају да зарађују).
Стручњаци као стручњаци уопште не припадају горњој листи. Стручњаци су они које народ, држава или фирме АНГАЖУЈУ да им спроведу њихове замисли. Није неки стручњак подигао Бразилију, већ је ДРЖАВА ангажовала стручњака да осмисли град. У нашем случају ми још увек не знамо ко је као личност осмислио Београд на Води, али очигледно је да се ради о државном пројекту јер је та група људи дошла на чело државе НАЈАВЉУЈУЋИ тај пројекат (између осталог).
Стручњаци могу да имају своје мишљење, али ово што ти радиш није само изражавање свог мишљења. Ради се о томе да ти активно већ неколико година измишљаш проблеме и које какве наводне грешке које чине управо стручњаци који су запослени на овом пројекту. Али ти не критикујеш само струку већ првенствено критикујеш државни план који укључује дугорочна решења за жељезничку и друмску инфраструктуру, а омаловажаваш и понижаваш колеге из струке који раде на овим пројектима.
Лондон, у којем живим од 1988 и у којем сам пратио дугогодишњу кључну полемику о његовој будућности, је такође био талац стручњака и традиционалиста који су поштопото хтели да спрече да Лондон изгледа као Њујорк. И ГЛАВНИ АРГУМЕНТ У ЊИХОВОЈ РАСПРАВИ ЈЕ БИО УПРАВО ВИЗУРА. Смислили су да катедрала Св. Павла (111м) мора да буде видљива са свих градским прилаза. И тај став одржао де факто до 1980 када је саграђена Кула 42 (Tower 42) са 183м.
Међутим борили су против сваког следећег небодера. Најгласнији критичар је био Сајмон Џенкинс у Ивнинг Стандарду.
У то време су практично сузбијали велике архитекте попут Нормана Фостера и Ричард Роџерса. Међутим традиционалисти и конзервативци су изгубили битку са временом. Као што ви губите ту битку. Ви сте управо традиционалисти и конзервативци само што те речи нису одомаћени појмови код нас због разних историјсих околности.
Дакле ви губите битку јер ВИ НИСТЕ ЈЕДИНИ СТРУЧЊАЦИ У БЕОГРАДУ И СРБИЈИ. Ја сам чуо мишљења других српских стручњака који су дијаметрално супротни од ваших. Али ви бисте хтели да сачувате монопол, и замишљате да сте једини стручњаци. Али нисте.
Око овога што се сада гради градиће се будућност Београда и Србије. Сасвим је екстремно помислити да ће се нешто рушити да би неко могао да пишки у зеленилу у центру Београда или нешто слично.
Ти Зума си из страсти постао само један задрти troupblemaker који не увиђа да га је време прегазило и да ће ускоро отићи у заборав и зато сад покушаваш да водиш апсурдну дискусију о рушењу сагређеног.
Данас Лондон има скајлајн који личи на њујоркшки, британски напредњаци су победили традиционалисте. Победиће и у Србији.
Ти би могао да кажеш да ниси против високоградње већ против високоградње у савском амфитеатру, међутим неко је имао остварљиву идеју и НАЧИН да је оствари. Жалим, требали сте да освојите жељезничку станицу пре напредњака и да је заштитите. Претходна власт је продала Луку Дунав, и ту су се инвеститори добро прешли. То је као шаховска игра. Нису видели где је круна и начинили су погрешан потез.
И за крај, београдски скајлан је био очајан. Саборна црква је сувише ниска а би чинила препознатљив скајлајн. Тако је и са храмом.
Београдски сјаклајн тек треба да се гради. Не разумем шта су стручњаци хтели да сачувају. Нешто непрепознатљиво?