Šta je novo?

Sava centar

Nisi shvatio poentu,od 16 sala napravili su 50,sve usitnili,da se vrati para čim pre,mislim potpuno ih razumem.
Ja bih to još vise usitnio,i rodjendane da organizujem,stolicu na dan ako treba,samo da vratim taj krvavo zaradjeni novac.
Наравно да су уситнили сале јер више није примарни циљ да о трошку грађана диктатор пошаље лажну слику трећем свету о гламуру, моћи и величини своје прћије него је циљ одржив објекат.

Па опет, Делта је мислила и на ваше емоције, културно наслеђе и традицију фест-а па је две највеће сале у потпуности сачувала, највећу чак и повећала.

А чак је и гро малих сала заправо адаптивно са могућношћу преграђивања.
 
Naravno:sesir:
Zato će se i ispuniti Maksimovićeve reči,da je napravio večan objekat,a treći svet će slike o nama, dobijati direktno iz Arene,iz novog epicentra mitingarenja,i sajma dovučenih autobusa iz svih vražijih prćija.
Nama ne trebaju održivi objekti,nego održiv život.
 
Poslednja izmena:
DM i Lidl
IMG_3351.jpeg


Cine da SC bljesti i nocu. Sa leve strane je i Kafeterija ali mi je malo mračno i rupa za kafić.
 
Jedini restoran biće neki Šarićev, "Doli Bel"...250 mesta. Lokali nisu ni blizu useljenja. Procena je januar.
 
Verovatno je mislio na Zvonka Veselinovića i kuma mu Radoičića, mada iz tog restorana demantovaše da su u vezi sa "biznismenima" s Kosmeta.

I još jedna stvar - Sava centar, verujem, jeste izgledao impozantno kad je izgrađen, ali čini mi se da ne učimo previše lekcije iz svoje prošlosti. Kad se nešto napravi, valja ga i održavati kako treba. Imajte u vidu da je objekat već izgubio dosta na svojoj reprezentativnosti s početkom raspada zemlje, a tad je prošlo tek 15 godina od otvaranja što je,primera radi, "kilometraža" koju će u martu zvanično preći tržni centar Ušće!?

I samo uporedite odnos vlasnika prema ta dva objekta. O periodu koji je nastupio posle, kad su se gomilali milionski dugovi, a od novca za digitalni bioskopski projektor se plaćali računi da se EPS ne bi hvatao za makaze, ne vredi ni govoriti.

Možda je Miško ispao Baja Patak, i štekao se pri rekonstrukciji, ali barem svoje pare stavlja na kocku, a ne državnu kasu koju, kako mnogi ovde i dalje veruju, magični jednorozi napune džakovima love svake večeri bez da iko prstom mrdne :D
 
Ušće ja napravljeno kao ekstremno komercijalno profitabilni objekat,dok je Sava Centar napravljen kao objekat, u smislu promocije jednog državnog uredjenja.
Kako je to uredjenje odumiralo,tako je i Sava Centar odumirao.

Sava centar nikada, nije mogao da bude isplativ,i to je sam Maksimović i potvrdio.Ta dva objekta nisu za poredjenje,osim u domenu održavanja,jer vidmo da se Gazela,Pupinov most,most na Adi,nisu održavali od rekonstrukcije.

Jedino što je današnja vlast mogla da uradi, je da ostane vlasnik, uz renoviranje i promenu namene,jer je dokazano u praksi,da nije grad taj ,koji treba da se bavi organizacijom privatnih kongresa,što je tačno.Tito je smatrao da država treba da organizuje svetske političke manifestacije,koje će da dižu ugled zemlji,a to nije ekonomski isplativo.

Tako se i došlo do prodaje,da se objekat stavi u kongresnu funkciju, za koju je i sazidan.Nije Miško ispao Baja Patak,nego je to bila Borka,žena koja mu je poklonila prvi milion.
 
Kupljen je, da bi bio isplativ.
Renoviranje je i radjeno,da se kapaciteti u 100% obimu,stave u primarnu funkciju,uz što niže energetske troškove.
Fun Fact:Sava Centar, je jedina Miškova investicija ,sa najdužim povratom novca,odnosno sa normalnim rokom otplate.
 
Poslednja izmena:
I onda neki (ne mislim na forumaše) krenu da mi objašnjavaju da je bio neisplativ i da zato nije mogao da se renovira, i sad ja kao neko sa strane treba da poverujem da nije bilo rađeno tako da bi mogao isti da se proda za siću politički podobnom biznismenu. Ne aludiram ni na jednu osobu kao takvu, nego na ono što bi se moglo nazvati nekom vrstom titule.​
 
Pa i nije isplativ, bez da je 'u korpi' sa hotelima. Zato je Delta nedavno i kupila Radisson, a gradiće i Interkonti (Kraun plaza je uveliko tu).

Priče o obnovi sa strane vlasti su bile smešne; setimo se da su počele sa pričom o potrebnih 5 miliona € vrednosti investicije.
 
Sava Centar će svakako super raditi, bar u startu jer je nov, moderan i prostran.
Danas je neko dešavanje i zanimljivo je bilo videti masu ljudi i kako je popunjen ceo prostor ulaznog hola.
Glavna zvezda, bar meni zanimljiva, automobil Rivian.
5C5FBE83-B37D-4952-BC5D-A2C5F68BAA30.jpeg
9E917031-406E-4DC8-8606-B7F4E8563B96.jpeg
DE610C86-797A-46B9-85B5-B64D5C6BDF37.jpeg
 
ria-8129586-preview.jpg
ria-8129599-preview.jpg



 
Nisi shvatio poentu,od 16 sala napravili su 50,sve usitnili,da se vrati para čim pre,mislim potpuno ih razumem.
Ja bih to još vise usitnio,i rodjendane da organizujem,stolicu na dan ako treba,samo da vratim taj krvavo zaradjeni novac.

Male sale se spajaju u veće, pošto imaju između pokretne zidove. To imaju svi hoteli sa kongesnim salama po gradu već 20 godina.
 
Prethodna 3 dana Sava Centar je bio domaćin DSC Europe konferencije.

viber_image_2023-11-25_15-00-35-809.jpg


viber_image_2023-11-25_15-00-34-091.jpg




1700731079124.jpg

1700744256040.jpg


Sviđa mi se novi enterijer ali imam zamjerku na kvalitet završnih radova (na svakom koraku je primjetno da su baš žurili da sve završe u roku), a zvučna izolacija u kongresnoj dvorani, kada se ona podijeli sa onim pregradnim panelima, je baš loša.
 
Male sale se spajaju u veće, pošto imaju između pokretne zidove. To imaju svi hoteli sa kongesnim salama po gradu već 20 godina.
Stari Sava Centar, impresionirao je unutrašnjim slobodnim prostorom,i nije bio profitabilan.
Sadasnji,koristi sve moguće oblike organizacije,da bude profitabilan,zauzvrat neće biti impresivan kao pre.
Sve u svemu,od remek dela,ostaje nam spoljašnjost,profitabilnost ,i namena za koju je i napravljen.
Moja citirana objava,jednostavno podvlači tu crtu,da unutrašnji prostor,nikada neće biti kao pre,i da je ovo nov život kongresnog Sava Centra,gde običnim ljudima,tu nije mesto,a samim tim i ta unutrašnjost je nebitna.
Ostaje nam da sačekamo plavu dvoranu,koja je namenjena svima,pa i običnim ljudima.
 
Tako je, vratili smo se u realnost i probudili se iz sna gde su svi bili jednaki, svi letovali i zimovali svake godine, gde su i čistačice i direktori živeli u stanovima iste veličine i slične opremljenosti, gde je sve bilo bajno i sjajno i gde je postojao neko spolja-ko je taj bal pijanih mornara na palubi finansirao.
 
Ako ćemo u off, onda da budemo precizni, zemlja nije propala zato što su i čistačica i direktor bili u stanovima iste veličine, već baš suprotno. Da su se držali ideala, zemlja bi još bila tu, ali ideali nisu lako održivi u stvarnosti, kao ni originalan Sava centar.
 
Pa normalno, originalni Sava centar bi teško mogla da održava i mnogo ozbiljnija zemlja od nekadašnje, a kamoli sadašnje.. Mi i velelepnost i bitnost, dva sveta..
 
i gde je postojao neko spolja-ko je taj bal pijanih mornara na palubi finansirao
Pretpostavljam da se ovde mislilo da smo se tada finansirali zaduzivanjem u inostranstvu sto nam je omogucavako takav zivot.
Pustite proslost. Pogledajte sadasnjost i svet oko sebe. Dinamika trenutnog zaduzivanja je nenormalna. Ne znam da li smo ijednu stvar uradili, a da nismo uzeli kredit. Pa mi trenutno ne mozemo ni ulice da rekonstruisemo, garazu da izgradimko,, a da nam kredit ne daju kinezi, ameri, ebrd...Pritom to zaduzivanje ne ide cistacicama za stanove, vec jednoj malobrojnoj kasti za avione i vile po azurnoj obali.
 
@vladanet Više puta si pomenuo prostranost i prirodnu osvetljenost nekadašnjeg kongresnog prostora. Imaš li neku fotografiju ili pričaš po sećanju?
 
Vrh