Šta je novo?

Rudnici Litijuma u Srbiji (Rio Tinto...)

i valjevci kao i užičani ne mogu da reše vazduh u svom dvorištu, a teraju rio tinto koji će da počne proizvodnju 2026.
 
i u koka koli mozda maltertiraju radnike...



To je ta skola relativizacije


"vi svi imate litijum u telefonima odakle kucate ove poruke a vamo..."
"vi pravite deponije i bacate smece, a vamo..."
"vi zagadjujete vazduh, a vamo..."
"nije vam smetalo zagadjenje pre trijes godina a sad ste se setili..."
"ti nemas DPF filter na autu pa ja necu na protest"
 
onaj ko nema DPF stvarno nema pravo ni da prdne povodom RioTintoa.

zagađenja imamo i to ozbiljnog u odnosu na RT, pa ne znam šta sa tim, zašto je samo RT zicer?
 
А ево како је то пренео Н1:
Tvrdnje Aleksandra Vučića da su Rio Tinto u Srbiju dovele bivše vlasti, a ne on, imaju za cilj da proteste usmere protiv bivše vlasti, ali i da se time razvodni pritisak na njegovu vlast, izjavio je nekadašnji predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić za list Danas.

Protesti bi samim tim bili usmereni ka „nestranačkom“ i „antipolitičkom“, što svih proteklih godina samo Vučiću ide naruku, ocenio je Tadić, kojeg je Vučić na konferenciji za novinare označio kao jednog od krivaca za dolazak kompanije „Rio Tinto“ u Srbiju.

„Zaštita životne sredine je isuviše ozbiljna tema da bi se koristila za političke manipulacije i populizam“, rekao je Tadić.

On je podsetio da je Rio Tinto došao u Srbiju u vreme Koštuničine vlasti, a prvi pregovori su počeli još u vreme Đinđićeve, a da taj projekat nije prekidan ni u vreme vlasti DS.

Prema njegovim rečima, profit ipak nije bio iznad zaštite životne sredine i zdravlja građana.
 
Ово је добро, пошто су неки против митинга јер их виде као антирежимске и проопозиционе, а у суштини је ово тема која је изнад политичарења и борбе за владајућу фотељу.
 
Hahaha, evo i EU se oglasila, kažu da je iskopavanje litijuma dobra ekonomska šansa za Srbiju, a da su srpske vlasti maksimalno posvećene zaštiti životne sredine?!

A zašto svoj litijum još uvek ne iskopavaju Nemci i Česi?

Hoćemo li mi to da budemo neka avangarda u Evropi, ili poligon za testiranje?

Uopšte, ne kapiram zašto bilo koji rudnik u Srbiji mora da se preda strancima na upravljanje i eksploataciju? Mi smo toliko bedni i neuki da ne možemo sami da vršimo istraživanja i preradu? Ne možemo da skupimo pare i uložimo u nešto što će nam sigurno doneti korist, pa to moraju da rade kojekavi belosvetski dobročinitelji?
 
Podsetilo me na situaciju kad su bili neki izbori (ne znam više ni koji, imamo ih više nego godišnja doba) i u 18h po našem vremenu (znači ima još 2 sata do kraja izbora, a kamoli do pregledanja rezultata) ekipa iz Londona čestita Vučiću demokratsku pobedu na demokratskim izborima.

Znači London, Englezi, koji ceo svet gledaju sa visine, gledaju samo sebe, kojima se j' šta se dešava i na drugoj strani Lamanša, a koji tek jednu Srbiju i Srbe smatraju ljudskim otpadom, se kao angažuju i unose oko izbora u Srbiji. Sve mi odmah bilo jasno.
 
Ne, ovaj svet definitivno mora da propadne, toliko pokvarenosti, dvoličnosti, bezobrazluka.

Potrčale evropske birokrate i kolonijalisti da zaštite svoje kompanije i svoje igrače na političkoj sceni Srbije.

Zašto se nisu oglasili na batinaše koji su sa motkama ušli u službena vozila i nikom ništa, nijedan postupak nije pokrenut.. nisu se oglasili na bahato ponašanje policije itd.

Uplašili se za svog Vučića, nije još uvek obavio to zbog čega je doveden.

Ma ološi, prepušteni smo sami sebi, kao i uvek. Niko ovom narodu ne želi dobro-ni iz sveta, a ni iznutra-od države do crkve.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=904828#p904828:ok8bjd18 je napisao(la):
Vox91 » Pet Dec 03, 2021 2:26 pm[/url]":ok8bjd18]A zašto svoj litijum još uvek ne iskopavaju Nemci i Česi?
Potraži malo info na netu o tome, evo nap šta radi jedna nemačka firma :

"As part of the Zinnwald-Lithium project, Deutsche Lithium has developed a process for the production of high-purity and cost-effective lithium fluoride, which will be made available to the market from 2022 onwards."
http://www.deutschelithium.de/en/projec ... m-project/

https://www.b92.net/biz/vesti/svet/svi- ... ja-2063514
 
Sreca pa postoje stranke koje nisu za Eu, svako ko ima veliki problem sa njima moze da glasa za tu opciju. Ja hocu svakako.
 
Nego za šta se zalažu ti drugi-za Ruse i Kineze? Tek će oni da nas usreće..
 
Treba imati u vidu da i u EU ne misle svi isto. I njihov parlament i ostale te organizacije imaju one moćnije koji nameću svoje interese i druge koji ne uspevaju od njih da dođu do reči ili dovoljno uticaja.

Ja sam protiv ovih koji žele od Srbije da naprave Severnu Korejicu iz koje će da rovare resurse i da deponuju sve što im ne treba.
 
Samo da napomenem još jednu opciju, a to je da Rio Tnto proda svoju ćerka-firmu "Rio Sava"doo.

To nije nemoguće ako proceni da će mu u Srbiji biti ometano poslovanje. Naprimer pre par godina su kanadska i američka firma prodale posao kinezima na velikom nalazištu Čukaru Peki kod Bora. Oni nisu hteli da otvaraju rudnik, pa tako i Rio Tinto možda samo odradi sve papire, studije i ostalo, i proda posao kinezima, nemcima ili onom ko plati najviše.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=904839#p904839:4hx3d4oz je napisao(la):
Vox91 » Pet Dec 03, 2021 3:55 pm[/url]":4hx3d4oz]Nego za šta se zalažu ti drugi-za Ruse i Kineze? Tek će oni da nas usreće..
Za Srbiju. Nemaju podanicki mentalitet kao sve dosadasnje vlasti, krajnje je vreme da upravljamo svojom zemljom umesto da stalno trazimo velikog brata, zastitnika ili mentora koji ce da nam govori kako da radimo. Najveca iluzija svih vlasti je da cemo odmah da budemo kaznjeni sankcijama/bombardovanjem/prekidom isporuke gasa i slicno ako pokazemo da imamo drzavnu politiku. Svet tako ne funkcionise, ali ako drzis stalnu atmosferu straha i neizvesnosti onda ljudi poveruju kao kod nas.
 
Snovi postanu i stvarnost, treba samo pokusati :)
 
Hteli su Freeport i Nevsun resources itekako da otvore Čukaru Peki, ali ih je sprečilo to što je Srbija prvo prodala RTB Bor Zijin-u, a onda Zijin u roku od par nedelja dao ponudu o preuzimanju kanadske Nevsun Resources koja nije mogla da se odbije (1,46 milijardi dolara). Freeport je onda bio priteran uza zid i svojih 30 i kursur posto učešća u gornjem delu ležišta prodao Zijin-u za 300 i nešto miliona dolara.
I to jeste manevar koji je iza "širenja RTB Bor-a" sakrio otvaranje novog i jednog od najvećih rudnika ikada koji će tek da bude tema i ekološki problem.
Može Rio Tinto da prodaje Rio Savu koliko hoće ali nije narod ovde protiv Rio Tinta kao takvog nego protiv tog rudnika i to se neće promeniti nikakvim prenošenjem vlasništva nad stranim firmama.
A kad smo kod stranih firmi - važno je reći da su Freeport i Nevsun vlasništvo nad lezistem Čukaru Peki imali preko firme Rakita Resources BVI registrovanih na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a da je Zijin preuzeo vlasništvo ne preko matične firme u Srbiji nego preko druge firme registrovane u Holandiji (takodje poreski raj).

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=904852#p904852:14zcpjdv je napisao(la):
.milos. » Pet Dec 03, 2021 3:27 pm[/url]":14zcpjdv]Hteli su Freeport i Nevsun resources itekako da otvore Čukaru Peki, ali ih je sprečilo to što je Srbija prvo prodala RTB Bor Zijin-u, a onda Zijin u roku od par nedelja dao ponudu o preuzimanju kanadske Nevsun Resources koja nije mogla da se odbije (1,46 milijardi dolara). Freeport je onda bio priteran uza zid i svojih 30 i kursur posto učešća u gornjem delu ležišta prodao Zijin-u za 300 i nešto miliona dolara.
"Sprečilo" ih je otvaranje rudnika jer su kunezi dali "ponudu koja se neodbija". :)
Oni su tu dobro zaradili, a Freeport je posle prodao i "donju zonu" rudnika "Timok".
Sve to je bilo dogovarano i realizovano uz učešće države i na obostranu korist.
 
Tako je. Nije "obostrano", nego "višestrano" ...samo što gradjani Republike Srbije nisu nijedna od tih strana koja je dobila nešto. Oni plaćaju cenu. U ratama, narednih nekoliko generacija.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=904867#p904867:1napkjcj je napisao(la):
.milos. » Pet Dec 03, 2021 3:59 pm[/url]":1napkjcj] . . Nije "obostrano", nego "višestrano" ..
Višestrano ako računaš predstavnike države na ovoj neobjavljenoj slici. ;)

IMG-20211203-160647.png
 
Mislim na domaće okupatore države koje ti zoveš "predstavnici", te druge predstavnike drugih država, i naravno vlasnike pomenutih kompanija.


Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
Neću odgovaram na političarenje, ali pregovori sve tri strane su trajali malo duže od "par nedelja" kako si ti napisao, smo nisu bili objavljeni u javnosti, kao i ova slike iz neke skromne male sale.

Tako i sada možda ima nekih razgovora sa Rio Tinto i neke druge kompanije. Ko to zna.
 
Vrh