Šta je novo?

Rudnici Litijuma u Srbiji (Rio Tinto...)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=903926#p903926:2pt7dddr je napisao(la):
Пантограф » Уто Нов 30, 2021 8:52 pm[/url]":2pt7dddr]@Sweet Dee
Da, evo moj drug Ćetil iz Stavangera, kako čujem, rešio je da pije naftu iz kanistera umesto votke i akvavita.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=903907#p903907:2pt7dddr je napisao(la):
Mikie » 30 Nov 2021 07:30 pm[/url]":2pt7dddr]Панто, без знатно сложенијег производа од сировог литијума нема никакве користи од тровачнице. Проблем је што је Рио Тинто на најнижој могућој лествици по пословној етици. Ово што они раде је агресивно до сржи. Али, ни то није проблем ако имаш јаку државу која ће применити своје законе.
Онда се окренеш око себе и схватиш да нема никакве државе. Пробај да завршиш нешто у катастру, да одеш до општинске управе. Па, ја сам скоро нешто морао у вези са здравственом књижицом да завршим, изненадио сам се колико су неспособни, али сумњам и да су безобразни и злонамерни. Могу мислити како је када је један геостратешки пројекат у питању као што је овај. Имали смо багере и чекиће за сад. Ово је још увек без полиције која је далеко опремљенија од оних клинаца.
Hm, Komonvelt Australije samo izvozi rudu litijuma, ne prerađuje je uopšte - to radi Kina. I taj Komonvelt je jedna od najbogatijih zemalja na svetu - blagodareći rudarstvu.

Završavao sam svašta u katastru - imam dve nekretnine u Beogradu i jednu u Vranju, sveukupno oko četvrt miliona evra, dosta sam ja imućan čovek i samo se zbog opšteg dobra zanimam za ove stvari - a čujem da u Nemačkoj to nije ništa bolje nego u Srbiji. A da je u Berlinu - glavni grad Nemačke - uprava znatno gora nego ovde, da ne može Bog otac ništa da završi mesecima. Ja ionako mislim da je to srpski grad.

Ne znam šta da vam kažem, ali, uvođenje društva bez rizika je novina za mene, revolucionarna i istorijska. Mislim, čak, da je to put ka društvu besmrtnosti. Znam da smo mi u tome avangarda - desi se tragedija u rudniku 1989, pogine 90 ljudi, mi ukinemo rudnik - pa onda spaljujemo znatno lošiji ugalj od kojeg umre nekoliko hiljada ljudi godišnje. Pa neka, tako treba, valjda. Samo, da se mene nešto pita, to bi se pomalo i promenilo, jbg.
Аустралија није богата због литијума.
Заправо користе литијум у производњи батерија, мада свакако да више извозе.
Као што сам и писао, није проблем ни рударство и индустрија као такви, већ колико је прљава технологија која се користи и колико је држава способна да заштити. Просто не верујем ни компанији, ни рекламама, ни показаним методама, ни корумпираним политичарима који би рођену мајку продали.

Драго ми је што си успео све да завршиш, много има оних који не могу, или је трајало више од деценију. Да ли би ти рекао да ми имамо функционалну државу? Је л' то ризик о ком причаш који би требало да преузмемо као друштво?
 
Имамо донекле функционалну државу, а однекле богме и немамо. Али ипак, без страха сам досад улазио у нпр. авион који лети под државном заставом Србије - да ли би требало да се бојим, јер је министар саобраћаја Тома Мона? Ипак има још људи који посредују у процесу, па није баш све само чемер и смрт на све стране. А стварно ћемо тешко укинути ризик као принцип, мада се жуди за тим, рецимо услед пандемије. Не бих ни покушавао да га укинем, само бих му тражио разумну меру и то овде може да буде предмет дебате - антирударски сентимент и хистерију, са друге стране, баш не могу да уважим.
 
"Proizvod" koji Air Srbija prodaje je saobraćajna usluga. Da bi kompanija opstala na tržištu ona taj proizvod mora da isporuči "savršeno" i na zadovoljstvo kupaca.
Proizvod koji Rio Tinto prodaje je litijum i oni takodje ne prave kompromise u kvalitetu proizvoda koji isporučuju kupcima. Ali sam proces proizvodnje je druga stvar. Kako će oni taj litijum da iskopaju, obrade i dostave do kupaca je kupcima nebitno, a Rio Tintu bitno samo i smislu najvećeg mogućeg smanjenja troškova kako bi profit bio veći.
Proces proizvodnje je nešto što se zove "externality" u modelu poslovanja ove i ovakvih kompanija.
Ne možeš da poredis proizvod Air Srbije i proces proizvodnje Rio Tinta. Možeš eventualno da ideš i da gledaš kako Air Srbija rešava pitanje otpada, kakva ulja, sredstva za čišćenje koristi itd. A u tom smislu jeste itakako zabrinjavajuće što je Toma Mona ministar saobraćaja a Irena zaštite životne sredine.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
Da li ce Vucko ponoviti scenario Hercegovacke ulice u selima Rio Tinta. Ono, neko nece proda imovinu Riu, ulete nepoznate osobe i uniste imovinu.
 
Неће, написао је закон, сад може по белом дану са униформама.
 
Da, tako to ide... Ali malo mi je nejasno oko tog zakona, jedno je kad drzava Srbija npr ubrza eksproprijaciju zarad javnog interesa poput autoputa, a sasvim drugo je privatna firma Rio Tinto. Nelogicno je da drzava uzme imovinu jednom privatnom licu da bi ga dala drugom privatnom licu. To je veoma opasno jer onda moze da se oduzme imovina svih Srba i da se prosto izmeni zamena stanovnistva davanjem te iste imovine stranim privatnim licima poput u ovom slucaju Rio Tinta. A kazem da je opasno jer je to onda uvod za neki sadasnji ili buduci oslobodilacki rat, a mi bi ako moze da ne ulazimo u takve poteze koji ce inicirati rat i sukobe.
 
U čemu je razlika u odnosu na Miloš veliki? Tamo su se iseljavali i pevali?

Imovina ne mora da bude data onome ko iskopava, mogu da dobiju pravo na eksploataciju rudnog bogatsva.
 
Razlika je sto je autoput "Milos Veliki" (Vucicev naziv koga izbegavam) javna stvar, a rudnik Rio Tinta privatna stvar.
 
Rio tinto nije samo privatna stvar. Resurs je javni. Onaj ko ga eksploatiše plaća rudnu rentu, koja je uglanvom svuda ista. Osim kad nam dođu rusi ili kinezi, oni baš vole da plate manju rentu, pa im izađemo u susret jer su veoma uporni.

Kad se iseljavaš za auto-put, bude ti toplo oko srca.. sad mi je jasno. Ili imaš opciu da odbiješ?

U čemu je razlika eksproprijacije?
 
Рио Тинто би био корисник експропријације, односно имовине која је експроприсана. Не постају власници, већ корисници.

Рудник, односно ресурс је увек у јавној својини, али која је сврха ако се руда не вади, а вади је правно лице за одређену накнаду. Једно без другог не постоји. У случају ауто-пута је за нијансу другачије, али је поступак експропријације исти.

Није проблем у самој експропријацији, већ у накарадним одредбама које прописују хитан поступак и дужину трајања од 3+3 године. То нема никаквог правног, а ни чињеничног утемељења у животу јер се пројекти за које је потребна експропријација припремају годинама, тако да брзина није потребна у одузимању нечег неприкосновеног као што је приватна својина.
 
U postupak eksproprijacije ne ulazim, nemam nikakvo znanje o pravu. Ne znam ni šta su razlike, ni koliko je trajalo do sad, ni koliko će se ubrzati, i po cenu čega. Da li postoje za vlasnike neke razlike, prava žalbe na odluku i cenu, mogućnost tužbe?
Čak me i ne zanima toliko brzina procesa, jer će pre ili kasnije to biti urađeno svakako. Ali opcije za vlasnike da, a nigde nisam uspeo da pronađem šta je ovim predlogom promenjeno.
btw, ovde po forumu se uvek kuka o sporosti eksproprijacije, zar ne bi trebalo da budu svi zadovoljni predlogoom?
 
Спорост експропријације извире у неспособној власти и управи да је убрза тако што ће запослити већи број људи у министарству, тако што ће имати вољу да реши уз правичну накнаду откуп земљишта, а не тако што ће прескакати све то јер је нешто на папиру прогласила за јавни интерес.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=904158#p904158:72xptesi je napisao(la):
Mel » Sre Dec 01, 2021 3:46 pm[/url]":72xptesi]Rio tinto nije samo privatna stvar. Resurs je javni.
Koja je ovo logika: na mom privatnom placu je javni resurs pa da ga koristi drugi privatnik Rio Tinto. Oduzima se jednom privatniku da bi se dalo drugom, i to stranom, nigde tu nema javnog interesa. Po toj logici može ti se oduzeti stan jel ti samo živiš u njemu, ne izdaješ ga i ne prihoduje, pa Državi ne donosiš prihod od prometa, a ako ti ga uzmu i daju meni, ja ću ga izdavati pa ću plaćati Državi porez na rentu 50 evra mesečno. Dakle, javni interes je da ti se stan oduzme i dodeli meni jer je javni interes da umesto nula, se uplati u javni budžet 50 mesečno
 
Vucic na sadasnjoj konferenciji dokazao da su sve vlasti od 2004 do danas ISTE, da su sve ISTO radile na kontinuitetu oko Rio Tinta, dakle sistem Kurta Murta, gde Pozicija stane tu "Opozicija" kada preuzme vlast nastavi. Ceo sistem je lazan izbor, nema nikakve Opozicije. https://www.youtube.com/watch?v=Fxu1BJrCAUs
 
Resurs koji je na tvom placu ne može biti tvoj, bilo da je potok ili žila zlata.

Loš ti je primer sa stanom, pogrešnim analogijama nećeš ništa pokazati.

Sve je resurs, i ruda i prostor, i vazdušni prostor i frekvencijski opseg... Država je tu da kontroliše eksploataciju svega toga tako da javni interes bude zadovoljen maksimalno. Ako je interes da se nekom otkupi imovina, isto će se uraditi i zbog puta i zbog pruge i zbog rude. Ne razumem sad ta iznenađenja, kako može. Ne pravi se naivan.
 
eksproprijacija je sekundarna stvar
i ovde ne bitno, i treba zbog mentaliteta zanemariti tu stavku pri odluci.

Vec dokazano u bliskoj prošlosti mnogi (cast izuzecima) da nisu prodavali: njive, imanja kuce....citava sela za debele pare , odbranili bi svoj prag
a sad više od decenije kukaju da je naše..
.... Naša posla..... :(
Primarna stvar je primena prljave i zastarele tehnologija koja uništava životnu sredinu kojoj treba par vekova da se oporavi ako uopšte to može.

Nova tehnologija iskljucuje kopove
i na prihvatljiv nacin iz dubinskih voda
isti element lItijuma dobija
Jeste skupljje ali nema trovanja
Ocigledno
niko nije ni procitao gore datim linkom
DW tekst kako ce Nemacka na taj način i koristiti svoje a dosta vece resurse litijuma, nego što mi imamo.
To me dovodi do zaključka da mnogi dižu buku i protive se samo da bi cena eksproprijacije bila veca bez pravog zanimanja za očuvanja zdrave životne sredine. pare pare pare....

Jbg.... nisam iznenadjen .... naša posla

:sesir:
 
Пантограф":22g2lven je napisao(la):
@Sweet Dee
Da, evo moj drug Ćetil iz Stavangera, kako čujem, rešio je da pije naftu iz kanistera umesto votke i akvavita.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=903907#p903907 je napisao(la):
Mikie » 30 Nov 2021 07:30 pm[/url]":22g2lven]Панто, без знатно сложенијег производа од сировог литијума нема никакве користи од тровачнице. Проблем је што је Рио Тинто на најнижој могућој лествици по пословној етици. Ово што они раде је агресивно до сржи. Али, ни то није проблем ако имаш јаку државу која ће применити своје законе.
Онда се окренеш око себе и схватиш да нема никакве државе. Пробај да завршиш нешто у катастру, да одеш до општинске управе. Па, ја сам скоро нешто морао у вези са здравственом књижицом да завршим, изненадио сам се колико су неспособни, али сумњам и да су безобразни и злонамерни. Могу мислити како је када је један геостратешки пројекат у питању као што је овај. Имали смо багере и чекиће за сад. Ово је још увек без полиције која је далеко опремљенија од оних клинаца.
Hm, Komonvelt Australije samo izvozi rudu litijuma, ne prerađuje je uopšte - to radi Kina. I taj Komonvelt je jedna od najbogatijih zemalja na svetu - blagodareći rudarstvu.

Završavao sam svašta u katastru - imam dve nekretnine u Beogradu i jednu u Vranju, sveukupno oko četvrt miliona evra, dosta sam ja imućan čovek i samo se zbog opšteg dobra zanimam za ove stvari - a čujem da u Nemačkoj to nije ništa bolje nego u Srbiji. A da je u Berlinu - glavni grad Nemačke - uprava znatno gora nego ovde, da ne može Bog otac ništa da završi mesecima. Ja ionako mislim da je to srpski grad.

Ne znam šta da vam kažem, ali, uvođenje društva bez rizika je novina za mene, revolucionarna i istorijska. Mislim, čak, da je to put ka društvu besmrtnosti. Znam da smo mi u tome avangarda - desi se tragedija u rudniku 1989, pogine 90 ljudi, mi ukinemo rudnik - pa onda spaljujemo znatno lošiji ugalj od kojeg umre nekoliko hiljada ljudi godišnje. Pa neka, tako treba, valjda. Samo, da se mene nešto pita, to bi se pomalo i promenilo, jbg.
Nisam citirao još nekoliko postova na koje se odnosi moj kratak komentar...
BRAVO !


Meni je prosto fascinantna NAPALJENOST toliko prisutna po ovom pitanju.

Dakle, ja nešto izguglam (i sam izraz je idiotska složenica strane reči), i sa punim pravom osporavam znanje školovanih ljudi u ovoj zemlji izjavom "ko će da uradi unakrsnu analizu rizika i koristi?"

Čekaj malo? Samo ja i BAŠ Ja sam najpametniji? Samo ja želim duže da živim? Samo ja želim da moja deca imaju čist vazduh i čistu vodu?
Svi drugi su potkupljeni korumpirani "smradovi"?

Hmmm... Meni to zvuči jednako paranoično kao neke konferencije za štampu jednog 'čike' , koje jako često gedamo.


No Hajd i da je tako...
Iza "ekoloških pokreta" se nešto i neko jako lako može sakriti.
I svako ko pokrene (opravdanu) brigu za životnu sredinu, ali mu se delovanje svodi na hejt i kritiku, bez da ponudi rešenja, meni budi sumnju da narodski rečeno. "nešto gura ispod žita" .

E sad, moguće je da grešim. Ali apsolutna većina "ekološki osvešćenih" neće dati mogućnost da sam u pravu.
I ne vidi problem u tome.

No da i to zanemarimo. Hajde da proširimo priču na rudnik lignita i naše najveće proizvodne pogone električne energije.
Gasi to...
Dobro i šta onda?
Ajde u koje pare sa bilo kim da će se na prvo naredno poskupljenje struje većina spominjati majku i vlasti i EPS-u i partiji i bratiji i svima od reda...
E pa samo zamislite da to povećanje cene bude jedno 70% ako bi zatvorili termoelektrane.
Jeste li spremni da toliko (a verovatno i više) plaćate?
Jer to je cena "zelene struje"..

U je__nom ili voljenom (kako ko voli) kapitalizmu, sve ima cenu, sve se da izraziti u cifri i moneti.
I ekologija i čist potok i bolnički DN, pa i život.
Pitanje je samo "ima li se novca za platiti"?

Da ne bude posle, nećemo umirati od ovog ili onog zagađenja, al ćemo "ekološki" umirati od gladi, od nemaštine, zbog nedostatka lekova...
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
U ekonomiji to zovu "eksternalije". Npr Rio Tinto zarađuje, a ribarima, vodovodu, poljoprivredi, zdravstvu... pravi štetu. Zašto bi oni bili u minusu da bi on bio u plusu? Lepo kažem, jedini način je da Rio Tinto svakom Srbinu mesečno na račun uplaćuje 1000 evra, da svi budu sebični, kalkulatori svih troškova, a ne samo Rio. Jer to što će uplatiti Vučiću u budžet nema veze sa minusom koji će drugi lično pretrpeti. Ali kada bi oni sve te eksternalije platili, ne bi imali profit. I tu se ogoljeva današnja vrsta trgovine gde je zarada jednog pljačka drugog. Srbija treba plati za jeftine baterije evropskih elektrokola zemalja koje su je bombardovale, cepale teritorije itd, da bi ti srbski neprijatelji konkurisali jeftinijoj Kini. Neka hvala, nek cena srbskog litijuma, zlata, bakra, paradajiza bude preskupa. Kao što su nama nemački Mercedes, arabska nafta... pa da vidimo jo će viti siromašan, a ko bogat u trgovini realnih cena i kad i mi gledamo svoj interes, a ne da solidarno spasavamo tuđu autoindustriju.
 
Evo jedno prosto pitanje: zašto cena nafte u Iranu ili nekoj arabskoj zemlji je 5x niža na pumpi nego u Srbiji, zašto je cena gasa niža u Rusiji koja ga proizvodi....a cena zlata koje Srbija proizvodi u Srbiji nije niža nego se kupuje u zlatari po svetskim tržišnim cenama?
Jel bi tako i Srbi mogli kupe 5x jeftinije bateriju od litijuma koji se kod njih kopa nego drugi?
 
Sve to što si prilično nabacao (tvrda, zdola) jesu legitimna pitanja (osim onih o 1000€ koje je zaista neozbiljno)
No ta pitanja se moraju definisati ugovorima.
No ja ne vidim da je narod, odnosno javnost naložena uzima pravcu?
Poslednjih 10 dana ne uspevam krugu relativno bliskih ljudi da objasnim da pomenuti kompanija nije od juče ovde nego imaju kontinuitet od skoro dve decenije.
Time naravno ne amnestiram, niti dajem zasluge bilo kojoj od Vlada, jer kao što rekoh ostavljam otvoreno, dal će ishod po Srbiju biti pozitivan ili negativan.
Ali navodim to kao primer ogromne ostrašćenosti koja je potpuno iracionalna.
Mi smo inače previše temperamentan narod koji često odluke ne donosi mirne glave, već upravo ostraćeno.

E sad, hajde da recimo kažemo Australijancima "marš sa Drine i iz Srbije".
Ti nisi piljara sa kalenića , već radiš ipaksa nekim malo većim kompanijama te "zemljopokretačke" mašine
Samim tim, jako dobro znaš koliko se ugovori pravno pokrivaju raznim garancijama i klauzulama.
I možemo pretpostaviti da je Rio Tinto, pre godina i godina istražnih radnji skeniranja, bušenja, sondiranja i analiza svakako osigurao da bude privilegovan ponudjač za koncesiju vađenja rude , kao i da su predviđeni verovatno neverovatni penali Koji bi im bili isplaćeni , u koliko posao propadne.
Znaš kako ti kompanije obračunaju troškove, pa kamate, pa izgubljenu dobit, pa narušen ugled, pa ne ispunjenje očekivanog rasta akcija na berzi, pa troškove što nisu ižoni oni ispunili isporuke proizvođačima baterija, jer eto jbg... Može im se.
I ja i ti i Srbija i bilo koja mala zemlja (pa verovatno ni velika) tu ne mogu ništa.
Hoću da kažem da i ako raskinemo taj ugovor, to će biti pirova pobeda...

E sad da se vratim na onih 1000 € mesečno svakom građaninu, koje si pomenuo.

Baš sam nešto razmišljao o tome i mislim da je to možda čak izvodljivo.
Možda... Ako danas, sutra Earth, Laki, Pantograf ulože u rudnik
Eto, hipotetički svaki građanin sada od plate po 250Eur i za nekoliko godina, rudnik je naš, pa je i sva dobit naša.
Ona će doduše biti značajno manja jer će nas odrati i za opremu i za iskusne stručnjake koje bi morali da uvezemo ...
Al moguće da bi u tom slučaju moglo da nam leže makar po 500 dok traje eksploatacija...
Uz rizik naravno da se pojavi neka alternativa litijumu, pa da prestane tražnja.
Misliš li da su građani Srbije finansijski sposobni i da su spremni na to ulaganje?


Uostalom glupa priča ...
Ne valja rudnik (ponavljam, ne znam, možda i ne valja), al eto nek daju po 1000EUR svakom pa pa može...


Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
Pa mi smo već uložili u rudnik time što su naši preci uložili kosti da bi mi danas bili vlasnici svoje zemlje. Time smo mi već akcionari i prema pravilima kapitalizma zahtevano dividendu ili rentu. Mi kosti, Rio kapital, i možemo delimo 95% nama (jer su kosti vredniji ulog), a 5% njima. Problem je što Vučić nema dana radnog staža pa ne zna pregovara
 
Ima Tintara da deli s nama zaradu na ravne časti. Tu nema šta, to se zna. Generalno, multinaci korporacije su poznate po odgovornosti, transparentnosti i velikodušnosti.

I naravno, kao što smo već utvrdili ranije na temi - gde nema multinaci korporacija, nema ni života. Ako Tintara dođe ovde, očekuje nas prosperitet i blagostanje i plata ko u Češkoj. Ako pak ne dođe, očekuje nas ekonomski ponor.


P.S.
Na kraju će pojedinci u manjini, ali uporni, isterati i dovesti priču do tačke da je otvaranje rudnika litijuma zapravo dobra stvar po ekologiju. Samo gledajte i čekajte. To tako ide. Krene se od ''pa dobro, da li je baš toliko strašno'' a završava se sa ''eto, vidite, znači biće nam čak i bolje'.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=904346#p904346:3f5p70e2 je napisao(la):
laki72 » Чет Дец 02, 2021 12:43 am[/url]":3f5p70e2]Sve to što si prilično nabacao (tvrda, zdola) jesu legitimna pitanja (osim onih o 1000€ koje je zaista neozbiljno)
No ta pitanja se moraju definisati ugovorima.
No ja ne vidim da je narod, odnosno javnost naložena uzima pravcu?
Poslednjih 10 dana ne uspevam krugu relativno bliskih ljudi da objasnim da pomenuti kompanija nije od juče ovde nego imaju kontinuitet od skoro dve decenije.
Time naravno ne amnestiram, niti dajem zasluge bilo kojoj od Vlada, jer kao što rekoh ostavljam otvoreno, dal će ishod po Srbiju biti pozitivan ili negativan.
Ali navodim to kao primer ogromne ostrašćenosti koja je potpuno iracionalna.
Mi smo inače previše temperamentan narod koji često odluke ne donosi mirne glave, već upravo ostraćeno.

E sad, hajde da recimo kažemo Australijancima "marš sa Drine i iz Srbije".
Ti nisi piljara sa kalenića , već radiš ipaksa nekim malo većim kompanijama te "zemljopokretačke" mašine
Samim tim, jako dobro znaš koliko se ugovori pravno pokrivaju raznim garancijama i klauzulama.
I možemo pretpostaviti da je Rio Tinto, pre godina i godina istražnih radnji skeniranja, bušenja, sondiranja i analiza svakako osigurao da bude privilegovan ponudjač za koncesiju vađenja rude , kao i da su predviđeni verovatno neverovatni penali Koji bi im bili isplaćeni , u koliko posao propadne.
Znaš kako ti kompanije obračunaju troškove, pa kamate, pa izgubljenu dobit, pa narušen ugled, pa ne ispunjenje očekivanog rasta akcija na berzi, pa troškove što nisu ižoni oni ispunili isporuke proizvođačima baterija, jer eto jbg... Može im se.
I ja i ti i Srbija i bilo koja mala zemlja (pa verovatno ni velika) tu ne mogu ništa.
Hoću da kažem da i ako raskinemo taj ugovor, to će biti pirova pobeda...

E sad da se vratim na onih 1000 € mesečno svakom građaninu, koje si pomenuo.

Baš sam nešto razmišljao o tome i mislim da je to možda čak izvodljivo.
Možda... Ako danas, sutra Earth, Laki, Pantograf ulože u rudnik
Eto, hipotetički svaki građanin sada od plate po 250Eur i za nekoliko godina, rudnik je naš, pa je i sva dobit naša.
Ona će doduše biti značajno manja jer će nas odrati i za opremu i za iskusne stručnjake koje bi morali da uvezemo ...
Al moguće da bi u tom slučaju moglo da nam leže makar po 500 dok traje eksploatacija...
Uz rizik naravno da se pojavi neka alternativa litijumu, pa da prestane tražnja.
Misliš li da su građani Srbije finansijski sposobni i da su spremni na to ulaganje?


Uostalom glupa priča ...
Ne valja rudnik (ponavljam, ne znam, možda i ne valja), al eto nek daju po 1000EUR svakom pa pa može...


Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Шупљи су аргументи јер ниси покрио другу страну.

То што је нека компанија прво радила на истраживањима(при чему су успели и тада да загаде подземне воде), не значи да је иста ствар у питању. Отворити коп од 600+ хектара и узимати узорке земљишта ту и тамо није исто, што ми се чини да имплицираш својим постом.

Не може да буде потписан уговор са неким ако није дефинисан предмет уговора, а овде тога сигурно није било, осим ако није урађено у тајности што је неуставно.

Могу да ти се сложим једино са причом око ових пара од профита, како би свако требало да добије део - у смислу да је нефункционално...

Зашто је острашћеност ирационална у овом тренутку по овом питању? Видели смо својим очима како Рио Тинто послује у земљама трећег света. Ми можда јесмо у Европи, али смо итекако трећи свет по питању владавине права. Да ли треба да се набрајају примери?
 
.... Видели смо својим очима како Рио Тинто послује у земљама трећег света...
.
Nismo sve videli....
Na primer nismo videli obezbedjenje i nj aktivnosti.a ono po broju i nacinu rada može ici kao i za rudnike dijamanata (privatna vojska) sve u cilju zaštite kompaniske imovine i to sve legitimno.
Da ne mracim detaljima
Svašta još nismo videli jednostavno nismo imali dodira sa tako velikim i mocnim transatlanskim kompanijama ...
jbg
Svaka medalja ima dve strane ,, ružna ,, strana se obicno ne vidi ,vec kasnije debelo oseti.... a onda je kasno
:sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=904535#p904535:34bxctpu je napisao(la):
Mikie » Čet Dec 02, 2021 2:56 pm[/url]":34bxctpu]Отворити коп од 600+ хектара . .
Samo da podsetim, nije u pitanju površinski kop od 600ha kao neki u Boru, već je planiran podzemni rudnik. Na površini bi bila samo postrojenja za preradu i proizvodnju, kao i deponija jalovine.
 
Vrh