Mikie
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 26.08.2019.
- Pohvaljen
- 3.751
Аустралија није богата због литијума.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=903926#p903926:2pt7dddr je napisao(la):Пантограф » Уто Нов 30, 2021 8:52 pm[/url]":2pt7dddr]@Sweet Dee
Da, evo moj drug Ćetil iz Stavangera, kako čujem, rešio je da pije naftu iz kanistera umesto votke i akvavita.
Hm, Komonvelt Australije samo izvozi rudu litijuma, ne prerađuje je uopšte - to radi Kina. I taj Komonvelt je jedna od najbogatijih zemalja na svetu - blagodareći rudarstvu.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=903907#p903907:2pt7dddr je napisao(la):Mikie » 30 Nov 2021 07:30 pm[/url]":2pt7dddr]Панто, без знатно сложенијег производа од сировог литијума нема никакве користи од тровачнице. Проблем је што је Рио Тинто на најнижој могућој лествици по пословној етици. Ово што они раде је агресивно до сржи. Али, ни то није проблем ако имаш јаку државу која ће применити своје законе.
Онда се окренеш око себе и схватиш да нема никакве државе. Пробај да завршиш нешто у катастру, да одеш до општинске управе. Па, ја сам скоро нешто морао у вези са здравственом књижицом да завршим, изненадио сам се колико су неспособни, али сумњам и да су безобразни и злонамерни. Могу мислити како је када је један геостратешки пројекат у питању као што је овај. Имали смо багере и чекиће за сад. Ово је још увек без полиције која је далеко опремљенија од оних клинаца.
Završavao sam svašta u katastru - imam dve nekretnine u Beogradu i jednu u Vranju, sveukupno oko četvrt miliona evra, dosta sam ja imućan čovek i samo se zbog opšteg dobra zanimam za ove stvari - a čujem da u Nemačkoj to nije ništa bolje nego u Srbiji. A da je u Berlinu - glavni grad Nemačke - uprava znatno gora nego ovde, da ne može Bog otac ništa da završi mesecima. Ja ionako mislim da je to srpski grad.
Ne znam šta da vam kažem, ali, uvođenje društva bez rizika je novina za mene, revolucionarna i istorijska. Mislim, čak, da je to put ka društvu besmrtnosti. Znam da smo mi u tome avangarda - desi se tragedija u rudniku 1989, pogine 90 ljudi, mi ukinemo rudnik - pa onda spaljujemo znatno lošiji ugalj od kojeg umre nekoliko hiljada ljudi godišnje. Pa neka, tako treba, valjda. Samo, da se mene nešto pita, to bi se pomalo i promenilo, jbg.
Заправо користе литијум у производњи батерија, мада свакако да више извозе.
Као што сам и писао, није проблем ни рударство и индустрија као такви, већ колико је прљава технологија која се користи и колико је држава способна да заштити. Просто не верујем ни компанији, ни рекламама, ни показаним методама, ни корумпираним политичарима који би рођену мајку продали.
Драго ми је што си успео све да завршиш, много има оних који не могу, или је трајало више од деценију. Да ли би ти рекао да ми имамо функционалну државу? Је л' то ризик о ком причаш који би требало да преузмемо као друштво?