Ovo je tacno previse informacija na netu od kojih 45% su spinovanja u jednu a 45% u drugu stranu a 10% tacni podaci.
Ja mislim da je istina negde izmedju. Niti je brza i laka zarada niti je neko enormno zagadjenje. Bice nesto osrednje po oba pitanja najverovatnije.
Svakako mislim da mora drzava da odgovori na pitanja a ne gradjani.
Ja licno (da ste mene izglasali) bi im dao da vade litijum uz na primer ovakve uslove:
- Direktor te doo firme da pije 0.5l ispustajuce vode uz nadzor inspekcije svaki dan (posto mi ne mozemo da kontrolisemo vodu svaki dan molim lepo pola litre na yt prenos uzivo), pa kad si vec direktor rizikuj ili kontrolisi preciscavanje, a ne mi da se smaramo. Ako Vesic moze iz bazena mozes i ti iz vaseg ispustanja :mrgreen:
- Dozvoljeno ispustanje 2 litra po kg i ako predje i za 10% kazna je oduzimanje doo firme i svega sto je u vlasnistvu
- Depozit od 2 Milijarde USD na racun NBS koji sluzi ako bude bilo kakvo zagadjenje koje nije predvidjeno ugovorom.
- Da se stavi 51% akcija Rio Tinta u escrow racun koje se oduzimaju ako bude bilo kakvog zagadjenja (ne srpskog nego svetskog Rio Tinto inc)
Pa ako stvarno veruju da nece da ponove "prethodne greske" (to oni sami tako zovu) treba da prihvate tako neke rigorozne uslove. Iskreno ja bi im dao da rudare sve do kraja ako potpisu neki ugovor koji je zesce rizican za njih da ako napravis gresku gubis sve. Kao rulet
jbg kad vam je biznis rizicniji od Bitcoina. Hocu reci ne treba ici glavom kroz zid i reci "NECEMO PO SVAKU CENU" vec da Vlada sastavi strucan kadar i tim koji ce da napravi uslove tako da je 50-50 da li ce da izgube celu firmu i molim lepo ako ste sigurni rizikujte.
Svakako sam definitivno za to da im se da da rudare ali ekoloski uslovi moraju da budu zesce rigorozni. Ne bi voleo zato sto njima rec "Srbija" zvuci jeftino da im to bude "privlacno" nego sisanje do glave. Znaci i rudna renta duplo (zbog rizika) i prerada u Srb i plate u firmi da su x5 prosek ali minimalna 150k dinara.
Po meni nemaju kud nema previse litijuma, potraznja sve veca i cena sve visa. Ako su za dogovor pristace na uslove. Tako bi ja posmatrao to sa biznis strane. Sve moze ali mali kiks ajde zdravo dovidjenja.