Šta je novo?

Rudnici Litijuma u Srbiji (Rio Tinto...)

Opet je tekst maliciozan po sam projekat i nepotpun iako je autor, ekonomista iz CEVES, izneo puno činjenica i observacija kako je analiza tacna i pravilno uradjena. Slično kao članak u Nature, slično kao SANU i Šoškić i profesorka Popović, žrtvuju svoju reputaciju da bi samo nekog oborili. Barem tako recite otvoreno, jer ovde je tema projekat a ne politika.
Argumenti sa početka ne stoje iz više razloga:
- Doprinos BDPu od 3 posto je podatak koji samo treba da apostrofira veličinu ove investicije, ništa više od toga jer su sva druga poredjenja relativna. Ne može ovaj projekat da sam od sebe podigne Srbiju na nivo Slovačke i istočne evrope i to zna i ovaj autor kao i svaki ekonomista. Za to je potreban godišnji rast od preko 7% sto je, bas kao sto i sam kaže, red veličina novog EPSa svake godine, ugrubo. Ovde je jedina prilika koja postoji da se stvori potencijal za investiranje u prefinjenije industrijske grane koje prate iskopavanje litijuma a to su baterije i el. automobili. One podižu produktivnost, traže skupu radnu snagu u samim tim povećavaju standard života u državi.
- Šta je loše u tome da 2000 novozaposlenih u Loznici saradjuje minimalno 1000 evra platu. Ceo pasus je apsurd.
- Ne postoji veliki trošak grada Loznice u vezi taksa i naknada, one su često neosnovano visoke i samim tim samo povećavaju prihod lokalne samouprave. Opet neobradjeno.

Većina drugih briga i rizika su na mestu i donekle se mogu sloziti sa drugim delom teksta.
Evo ja imam još brži, jači i bolji predlog:
Donesete zakon kojim se zabranjuje plaćanje Premijer lige i obaveza da se taj novac planiran za Premijer ligu uplati u budžet RS.
Onda od tog novca se namiri iznos za rudnu rentu(35 miliona) a ostatkom novca se plati 5000 novozaposlenih u Loznici sa po minimalno 1000 evra plate
Em nema zagađenja, em se zaposli 2,5x više ljudi, em nećemo plaćati subvencije RT
Ne treba ništa za ideju, poklon od mene

to je izvodljivo koliko i da se sruši BgH2O.

mora, slažem se, ali nešto neće, niti je pala zbog mnogo ozbiljnih stvari od nepostojećeg rudnika.
neće ni zbog ovoga i duboko je pogrešno koristiti ovo za rušenje vlasti. Pogrešno je čak i ako bi pala zbog litijuma.

mora, slažem se, ali nešto neće, niti je pala zbog mnogo ozbiljnih stvari od nepostojećeg rudnika.
neće ni zbog ovoga i duboko je pogrešno koristiti ovo za rušenje vlasti. Pogrešno je čak i ako bi pala zbog litijuma.
Оу контрер...

Opet je tekst maliciozan po sam projekat i nepotpun iako je autor, ekonomista iz CEVES, izneo puno činjenica i observacija kako je analiza tacna i pravilno uradjena. Slično kao članak u Nature, slično kao SANU i Šoškić i profesorka Popović, žrtvuju svoju reputaciju da bi samo nekog oborili. Barem tako recite otvoreno, jer ovde je tema projekat a ne politika.
Argumenti sa početka ne stoje iz više razloga:
- Doprinos BDPu od 3 posto je podatak koji samo treba da apostrofira veličinu ove investicije, ništa više od toga jer su sva druga poredjenja relativna. Ne može ovaj projekat da sam od sebe podigne Srbiju na nivo Slovačke i istočne evrope i to zna i ovaj autor kao i svaki ekonomista. Za to je potreban godišnji rast od preko 7% sto je, bas kao sto i sam kaže, red veličina novog EPSa svake godine, ugrubo. Ovde je jedina prilika koja postoji da se stvori potencijal za investiranje u prefinjenije industrijske grane koje prate iskopavanje litijuma a to su baterije i el. automobili. One podižu produktivnost, traže skupu radnu snagu u samim tim povećavaju standard života u državi.
- Šta je loše u tome da 2000 novozaposlenih u Loznici saradjuje minimalno 1000 evra platu. Ceo pasus je apsurd.
- Ne postoji veliki trošak grada Loznice u vezi taksa i naknada, one su često neosnovano visoke i samim tim samo povećavaju prihod lokalne samouprave. Opet neobradjeno.

Većina drugih briga i rizika su na mestu i donekle se mogu sloziti sa drugim delom teksta.

Na trenutnom primeru država koje kopaju litijum (Čile, Bolivija, Australija) jel ima neki primer gde se razvila ta prefinjena industrija?

Glavni konzument tog našeg litijuma je prema poseti u maju, Nemačka, država udaljena 1 dan kamionskim prevozom.

Prefinjene industrije ostaju na zapadu, nama ostaje šrafciger i prljava industrija.

Današnji primer. U Drezdenu je danas počela gradnja fabrike čipova (70% TSMC, po 10% Boš, Infineon, NXP) uz obilatu pomoć nemačke vlade (uz podršku EU). Zašto tu fabriku ne grade tamo gde vade sirovine?

Istorijskih primera koliko hoćeš oko smene vlasti koja je rezultat određenog triger-a. Da li je to litijum, litije, bombardovanje ili x,y,z razlog, ali društveni procesi jednostavno tako funkcionišu.

Poslednja izmena:
Istorijskih primera koliko hoćeš oko smene vlasti koja je rezultat određenog triger-a. Da li je to litijum, litije, bombardovanje ili x,y,z razlog, ali društveni procesi jednostavno talo funkcionišu.
Pogotovo je treba rušiti na ekološkim pitanjima. Pad vlasti na ekologiji bi toj temi dao na težini i posle smene.

Kina
Australija proizvodi baterije, za ev nisam siguran
Kinu nisam naveo. Moraš biti Kina u svakom smislu, od političkog uređenja, do veličine tržišta da bi mogao da se boriš i izboriš sa multinacionalnim korporacijama (imali su neki sukob sa nekom od tih velikih rudarskih firmi, možda baš Rio Tinto, gde su im poslali neke direktore na robije). Srbija nije Kina.

Australija nema industriju, svakako ne naspram toga koliko kopaju.

Kinu nisam naveo. Moraš biti Kina u svakom smislu, od političkog uređenja, do veličine tržišta da bi mogao da se boriš i izboriš sa multinacionalnim korporacijama (imali su neki sukob sa nekom od tih velikih rudarskih firmi, možda baš Rio Tinto, gde su im poslali neke direktore na robije). Srbija nije Kina.
To svakako

Pošto pričate o industriji. Da li imate utisak da Srbija u poslednjih 10 i 20 godina jača svoje školstvo (na svim nivoima) i daje mu na značaju?

Problem je mnogo kompleksniji od "ajde da otvorimo fabriku". Strategija razvoja (koja god) se vidi i oseti u društvu.

Pošto pričate o industriji. Da li imate utisak da Srbija u poslednjih 10 i 20 godina jača svoje školstvo (na svim nivoima) i daje mu na značaju?

Problem je mnogo kompleksniji od "ajde da otvorimo fabriku". Strategija razvoja (koja god) se vidi i oseti u društvu.

Ne.

Srbija zdušno radi na tome da obesmisli obrazovanje promovisanjem određenih pojava na društvenim mrežama i televiziji. To je danas role model uspešnog čoveka.

Mada moram priznati, vidim taj šablon i u Zapadnoj Evropi sve više.

Ne.

Srbija zdušno radi na tome da obesmisli obrazovanje promovisanjem određenih pojava na društvenim mrežama i televiziji. To je danas role model uspešnog čoveka.

Mada moram priznati, vidim taj šablon i u Zapadnoj Evropi sve više.
Pri tom mislim da su društvene mreže najmanji problem. I pink i sve to što ljudi spominju.

U samom naslovu, kvantni skok od 3% je objašnjen čitav besmisao kako projekta, tako i tvog posta.

Ugrubo rečeno, ovo nije gamechanger, kao što litijumski sledbenici i ti zastupate.

Ako misliš da je lako objaviti rad u Scientific reports-u, evo imaš priliku da napišeš, objaviš i da ih pobiješ. Kritike radova su nešto sasvim normalno u akademskoj zajednici.

Jedva čekam da pročitam.

Srećno!
Kako si samo brz :) jel te to drzi? sve si procitao? Ja mislim da dosta ugrubo i razmišljaš uopšte… evo ti jos malo za biblioteku od stranih placenika, izdajica. Najgore je jbg sto nemaš osnova osim nepoverenja u vlast i tu se gasi sav dijalog ovde. Cilj ti je samo da srusis vlast, a pojma nemaš o čemu postujes. Ja te ne sprecavam u toj nameri, samo ona nema veze sa ovim projektom.

Jel to ova trojica traze povlacenje rada iz casopisa za koji nam ovdasnji eksperti rekose da je nebitan? Sto im ne javismo da se ne cimaju

Kako si samo brz :) jel te to drzi? sve si procitao? Ja mislim da dosta ugrubo i razmišljaš uopšte… evo ti jos malo za biblioteku od stranih placenika, izdajica. Najgore je jbg sto nemaš osnova osim nepoverenja u vlast i tu se gasi sav dijalog ovde. Cilj ti je samo da srusis vlast, a pojma nemaš o čemu postujes. Ja te ne sprecavam u toj nameri, samo ona nema veze sa ovim projektom.

Srećan spin svima koji slave. :)
Na pisanje blatoida mi se stvarno ne gubi vreme.
Kako ide pisanje rada?

Umesto da je posle prve busotine Rio Tinta koja je pokazala da ga ima u zemlji otvoren institut za litijum, baterije, ev... ili kako god bi se to zvalo - koji bi povezao tipa rudarsko-goeloski, tehnoloski i masinski faks mi razglabamo o 200hektara rudnika. Zemlja zvana autogol

KOPACI.jpg.webp

Stiglo je i do Gardijana da je prećeno Aleksandru Matkoviću. Ne boli Rio Tinto i našu vlast šta se čuje kod nas u domaćoj javnosti već kada ovakve vesti izađu u stranu javnost.

Vrh