Хм, чисто фолософски, много малих Вучића избио и курцшлус, сви би се потабали који је од њих највећи психо.
Него, читам тему и види да се све врти око еклогије, и борбе са невидљивим непријатељем.
И нико, али баш нико да постави питање, а због чега Србија треба да дозволи експлоатацију за 5% рудне ренте? Због чега није урађено другачије: да Србија буде носилац посла, да сами организујемо и контролишемо поступак, а плаћамо стручњаке који могу да изнесу посао - ако наше памети недостаје?
Zato sto mi ne umemo nista. Nemamo know how.
Evo na primer morali smo Mobtel da prodamo jer ne znamo mi to da radimo.
A ne, cekaj, postoji i Telekom koji je u drzavnom vlasnistvu i koji posluje u debelom plusu.
Ali Rio Tinto ima know how oko kopanja litijuma.
A sta, nema? E, jbg.
Znaci, uposlice neke strucnjake.
Ne znam, ja kapiram da je bolje da smo mi unajmili strucnjake i dali im deset puta vecu platu nego Rio Tinto. Sta ti mislis, kako bi profit bio veci na kraju?
Platis neke ljude debelo, tipa milion evra svakom i imas sto posto ili da uzimas neki smesan procenat, a ne isplacujes nikom plate i nista?
Ali jbg, to ti je tako. Mi ni za BNV nemamo know how, ne znamo da napravimo zgradu, prodamo stanove pa od tih para da napravimo sledecu. Moraju sa strane da dolaze da nas uce.
Jbg, bajo, kapitalizam.
Kinezi isto samo kupuju iPhone svi, ne zna niko da napravi mobilni osim Amerikanaca. Sto oni ne uzmu pa naprave svoj telefon?
A cekaj, napravili su Xiaomi i jos gomilu brendova.
No, dobro, to su vec ozbiljni poslovi u kojima se vrte nevidjene cifre i tu je nemoguce to uraditi i pozicionirati se na trzistu. Ovo je samo jedan mali rudnik sa 300 miliona evra profita godisnje.
Da nije stetan i poguban i da smo svi za kopanje, naravno da bi se prvenstveno trebalo pozabaviti tim pitanjem. Ako i kopa neko za strane, ko je potpisivao te ugovore, kako se doslo do tih procenata itd.
Ali to je samo jedan mali deo u celokupnom zlu koje nas je snaslo, tako da ni nema potrebe se sustinski nesto baviti time kad postoji samo jedan odgovor - NECES KOPATI.