niko_bitan
Intermediate
Одакле почети са овим...Postoji potencijaln da se privreda digne na visi nivo i postane bitan deo zelene tranzicije. Naravno da treba insistirati na sto konkretnijem planu i garancijama za to ako se krene sa realizacijom projekta.
Po svemu sudeci, priroda se nece unistiti nista vise od nekih dozvoljenih/ocekivanih parametara. Mislim, sve sto covek radi nekako 'unistava prirodu', pa i ta poljoprivreda. Rudnik ce zauzeti tih 200-300 hektara zemlje, ali to i nije Bog zna sta (kop Kolubare recimo zauzima 60000 hektara).
OK, mozemo reci da je tolerancija na unistavanje samo za ovaj projekat apsolutna 0. Ali treba biti svestan da su price o trovanju do Beograda, kiselim kisama, spaljenoj zemlji kilometrima okolo, babaroga price na nivou mitova o vakcinama kojima su nas plasili tokom Kovida.
Glavni argumenti, (barem u ovom trenutku kada jos nema prave javne rasprave) kada se zanemare hiperbolisane katastrofa price, se svode na 'ne verujem Vucicu' i 'ne verujem Rio Tintu'. Koja god da dodje vlast, postojace deo javnosti koji mu nece verovati, drzava onda ne moze nikad da funkcionise. Rio Tinto je druga najveca rudarska kompanija na svetu koja posluje 150 godina po celoj planeti. Naravno da ima kostura u ormanu kao sto ce svaka kompanija u toj oblasti imati. Ne vidim po cemu su to bas oni toliki crni djavo, ako nista drugo ako neko moze imati knowhow i pritisak da sprovede ovo kako treba to su oni i jos par zapadnih kompanija. Od silnih projekata i firmi koje su dosle u zemlju, oni su do sada jos i jedni od najstransparentnijih.
I na kraju, kada neki narativ postane dogma i kada se svako ko ga preispituje naziva botom i 'drvenim advokatom', kad svi ponavljaju iste recenice, meni se odmah pali crvena lampica.
Ja bih iskreno jako voleo da dodje neko potkovan cinjenicama i da me ubedi u suprotno, ali to bas i ne dobijam. Ma sta neko mislio, zaista mi se ne biva na Vucicevoj strani. Pre dve godine sam i bio na anti-RT protestima. Medjutim, sto dublje istrazujem pricu to vise vidim da je 95% prica koje nam se serviraju bullshit ili nekakvi neodredjeni emotivno/histericni apeli. To ne znaci da je projekat 100% ok i da imam potpuno poverenje u vladu i RT, ali oni u ovom trenutku imaju konkretnije odgovore.
Коп Колубаре нам је неопходан да бисмо имали струју и били у 20ом, а камоли 21ом веку. Копање литијума у Јадру - није.
Митови о ковид вакцинама су све само нису митови, што гомиле студија и повећани број нуспојава од одређених вакцина потврђује из дана у дан.
Наравно да не верујемо странци на власти када ни грешком нису били способни да кажу истину ни за једну битну проблематику која се десила у претходних 10 година. Дал’ заиста треба да набрајамо све силне афере које су само гурнуте под тепих са паролом ”па шта”?
Штета што ти се не пали ”црвена лампица” за здраворазумско размишљање које треба да ти каже да је све проблем и да је тежина доказивања користи и одсуства штете овог пројекта на онима који га желе а не на нама који га не желимо.