Ljuba, koga inace cenim sa drugih tema, je napisao da ne zna konkretne cifre i dao je samo svoje pretpostavke, cak ni on sam to nije nazvao ‘detaljnom analizom’. Sa druge strane je data studija sa konkretnim brojevima ali je ona nekako izignorisana.
Prica o dobiti koju Holandija ostvaruje sa svojih milion hektara obradive povrsine tek nije jasna. Projekat Jadar ce zauzeti tek nekih 200-300 hektara, sto je nekih 0,01% obradive zemlje u Srbiji (pri tom ne znam koji se procenat tih parcela uopste koristi). Ne razumem kako nas projekat sprecava da povecamo produktivnost na preostalih 99,99% obradive zemlje. Mozda ie to neka matematika za 3. razred.
To sve bez detaljnijeg ulazenja u pricu kako to poljoprivreda, ako je takav potencijal za prihode, mora da se subvencionise u celoj Evropi, pa i kod nas.
Apropo detaljne analize koje si spomenuo - i dugačak post može biti detaljna analiza (za forumske potrebe). Sve projekcije, između ostalog i vremenska prognoza, prognoze o potrošnji, javnim finasijama, donose se na osnovu nekih statističko-ekonometrijskih modela i seta pretpostavki. Pretpostavke su majka svih pogreški, što sam i napisao u postu ispod. Tako se svugde radi jer naprosto nemamo kristalnu kuglu i ne možemo 100% predvideti, "pogoditi" budućnost.
Naravno, da bi se sve to razumelo, mora se pažljivo čitati i staviti to u veći kontekst.
Brojke o poljoprovredi su takve kakve jesu, nisam ih izmislio. Politika subvencija u EU postoji i za to se mogu naći podaci. Variraju od zemlje do zemlje i metodologije obračuna određenih da kažem poljoprovrednih definicija ključnih indikatora (KPI). E sad, takođe, i struktura poljoprivredne proizvodnje zavisi u obračunu finalnog proizvoda. Nije isto proizvoditi kukuruz, ovas, pšenicu i raž sa jedne strane ili mleko, mlečne proizvode, meso i cveće sa druge strane. Takođe nije isto prodati neki proizvod po ceni od na primer 100 dinara ili 150 dinara - cene variraju od sezone, prinosa određenih kultura, vremenskih nepogoda i drugih faktora - uostalom postoje commodity markets gde su ovi proizvodi integralan njihov faktor.
Takođe nisam ni pisao da samo treba da se fokusiramo na poljoprovredu. Mislim da se Anonymous96 referncirao na nju, a ja sam se u postu ispod nadovezao da bih voleo da nam uzor na tom polju bude Holandija.
Iza svake uspešne privrede stoji diverzifikacija, finalni proizvodi sa najvećom mogućom novostvorenom vrednosti i sistem zasnovan na meritokratiji (zaslugama).
Iza svega toga stoji jaka država koja reguliše sistem.Država ne donosi investicione odluke ili preraspodelu bogatstva (dakle ne komunizam i centralno planiranje) već definiše pravila igre i sistem internih kontrola.
Mi jaku državu (jake institucije), nažalost nemamo. Gde toga nema, sve ostalo pada u vodu.
Još jedan u nizu primera nesposobnosti države u poštovanju sopstvenih procedura možete videti na temi "Regionalni put - Prijepolje - Manastir Mileševa - Aljinovići", koja je u okviru podforuma Regionalni razvoj. Detaljno je dokumentovano fotografijama.
Da li mislite da bi se i u ovom slučaju poštovale procedure? Ja mislim da ne bi.