Meni licno je indikativno da nikad vise nismo imali ekoloskih pokreta koliko unazad nekoliko godina. Opet je takodje zanimljivo da vecina tih pokreta se deklarisalo i pozicioniralo na stranu opozicije, sto je naravno potpuno legitimno.
Ali ekoloski problemi nisu nastali od pre nekoliko godina, tu su vec decenijama, ne moze sada problem Rio Tinta biti jedini takav problem u Srbiji, sta cemo sa zagadjenjem vazduha koje je prisutno vec duzi niz godina, niko ni da spomene da smo jedina zemlja u okruzenju koja dozvoljava uvoz euro3 polovnjaka? I to niko od "ekologa" da spomene, barem da se napise neka peticija. Pa to je vazduh koji svi mi udisemo?
Sta cemo sa otpadnim vodama, fekalijama koje se ispustaju direktno u reke? Posebno u Beogradu ali ne i samo u Beogradu, ovakvih primera imamo sirom Srbije. Pricamo o Rio Tintu a bacamo djubre gde stignemo, pa pogledajte brdo deponija skoro gde god se okrenete?
Licno smatram da malo ljudi raspolaze pravim informacijama u vezi rudnika Rio Tinto a ona vecina koja se u sve razume (kako u ekonomiju, tako i u politiku, rudarstvo, kriptovalute, fudbal itd) misli da sve zna i da se moze odgledati nekoliko klipova sa YT i onda uhvatiti sustina.
Moje licno misljenje je da treba napraviti javnu raspravu na svim nivoima gde ce se predociti lose i dobre strane i gde bi najeminentniji strucnjaci pricali i debatovali o tome. A ne ovako, ispada da je opozicija ekoloski nastrojena i apriori protiv a pristalice vladajuce garniture za rudarenje i za Rio Tinto...