Šta je novo?

Restorani u Beogradu

Dajte vašu preporuku za npr. top 3 restorana na NBG za poslovne ručkove... Znači ne mislim na "restorane" tipa Ćevap kod Dekija i sl.
Nekako mi deluje da je NBG utanjio sa ponudom, a rado bih osvežio svoju listu...
Ja sam skoro vodio neke poslovne partnere u Magelan (u Belvilu)

Bela Reka mi je isto izbor ako sam siguran da gosti vole da pojedu. Stranci su obično oduševljeni teletinom ispod sača. Ali to mora da vidiš da li su ljudi koje vodiš iz te priče, jer ako je neko navikao na laganu hranu, verujem da će mu hrana iz Bele reke pasti teško na stomak.

Drugar mi je nedavno preporučio i Pinot u Westu, ali nisam bio još uvek, tako da ne mogu da dam ličnu preporuku
 
Radnički definitivno

Da, idem tamo, posebno jer ima parking ispred.

Фалкенштајнер свакако због хране, али нарочито због ноу смокинга.

Raspitaću se, nisam bio tamo u restoranu. Pravio sam neki event pre x godina.

Ja sam skoro vodio neke poslovne partnere u Magelan (u Belvilu)

Bela Reka mi je isto izbor ako sam siguran da gosti vole da pojedu. Stranci su obično oduševljeni teletinom ispod sača. Ali to mora da vidiš da li su ljudi koje vodiš iz te priče, jer ako je neko navikao na laganu hranu, verujem da će mu hrana iz Bele reke pasti teško na stomak.

Drugar mi je nedavno preporučio i Pinot u Westu, ali nisam bio još uvek, tako da ne mogu da dam ličnu preporuku

Da, Magelan je OK. Rekao bih na pola puta između "Fine Dining-a" i "klasičnog restorana". Bio sam par puta. U vreme kada se otvorio Magelan išao sam često u ENSO, pa me podseća na njega.

Belu Reku, naravno, znam, ali mi je lutrija sa njom pošto mi se više puta desilo da pozovem ujutru da rezervišem i nema mesta u vreme ručka. A već javio partnerima da ćemo se naći tamo...

Ima i par novih splavova na keju - npr. LeFer i mislim da su skroz renovirali Korzo. Neko veče ga nije bilo tamo u Bloku 70, ali vidim na Insta da kače storije. Možda su ga odvukli da ga prčkaju, pa su ga vratili nazad. Ako je nešto tako moguće...
 
Ima i par novih splavova na keju - npr. LeFer i mislim da su skroz renovirali Korzo.
LeFer mi je izlazila reklama na Insta, ali nisam još bio. Nisam skontao je li mesto više za kafu/koktel ili je i za klopu.

A na Korzu sam ranije bio često, imali su odličan tri leće, ali kada su promenili recept za tri leće nisam više išao. Ali sećam se da je i ostala klopa bila korektna skroz.
 
Belu Reku, naravno, znam, ali mi je lutrija sa njom pošto mi se više puta desilo da pozovem ujutru da rezervišem i nema mesta u vreme ručka. A već javio partnerima da ćemo se naći tamo...
Bela reka je jedan od najposecenijih turistickih restorana na NBGD, a i sama hrana im je skroz OK tako da je suludo ocekivati rezervacije dan za dan, mora unapred 1-2 dana sigurno.
 
Splav Suvenir, Jerry, Gig. Neka mesta sam izbacio sa liste zbog krimi okruzenja. Jerry je tu uvek na ivici.
 
Suvenir je ok, ne mogu da kažem da mi je bilo loše kad sam išao tamo, ali je poš jako... Kapiram za poslovni sastanak skroz korektno.
 
LeFer mi je izlazila reklama na Insta, ali nisam još bio. Nisam skontao je li mesto više za kafu/koktel ili je i za klopu.

A na Korzu sam ranije bio često, imali su odličan tri leće, ali kada su promenili recept za tri leće nisam više išao. Ali sećam se da je i ostala klopa bila korektna skroz.

LaFer ti je po meni isto kao Korzo... OK za neki poslovni ručak, uveče koktel ili piće. Nisam bio na onom splavu pored njega, jer je bila neka afera da su odsekli drvo da bi se video splav.
 
Bela reka je jedan od najposecenijih turistickih restorana na NBGD, a i sama hrana im je skroz OK tako da je suludo ocekivati rezervacije dan za dan, mora unapred 1-2 dana sigurno.

Ma moglo je pre, dok mi je kanc bio u Airport City išli smo na pauzu za ručak tamo opušteno...

Splav Suvenir, Jerry, Gig. Neka mesta sam izbacio sa liste zbog krimi okruzenja. Jerry je tu uvek na ivici.

@potencijalnikupac Šta je Gig?
 
ja sam jednom tako neiskusno proplivao za belu reku (neko mi je preporučio da obavezno odem, itd...) nakon posete Mrnjau festu u Jugoslaviji s klincima :), pa sam onda još dok sam na parkingu tamo bio tražio na guglu gde da odemo.
random restoran u nekim blokovima zgrada na bežanijskoj kosi je bio odličan, i enterijerom i uslugom.

nekoliko takvih sličnih iskustava mi govori da Bg ima neuporedivo bolju ugostiteljsku ponudu nego NS u kome je polako ustanovljen standard da svako jelo ima generički pomfrit kao prilog, i to čak u nekim izvikanim restoranima.
 
Neka mesta sam izbacio sa liste zbog krimi okruzenja. Jerry je tu uvek na ivici.
Ma opusti se, ne isključuj ta mesta jer većina tih likova, ako ne i svi, su ti momci koji samo izgledaju tako jer treniraju i imaju išarane ruke. I sam treniram i imam solidno išarane ruke, a diplomirani inženjer sam i bavim se potpuno legalnim poslovima. I cela moja ekipa izgleda tako, a svi smo u potpuno legalnim poslovima, i većina smo visokoobrazovani.

Nemoj da neka mesta poput Jerry-a isključuješ, zbog ekipe koju vidiš tu, jer to niti su kriminalci, niti likovi koji će ti na bilo koji način nauditi.

U teretani u kojoj treniram godinama upoznao sam i lekare i advokate i knjigovođe i inženjere, čak i profesore fakulteta koji fizički izgledaju tako kako pretpostavljam da normalnim ljudima koji ih vide a ne znaju ko su, ostavili bi utisak ko zna ko su ;)
 
Bio par puta u Mozzarella Osteria gde je bila ekipa sa telohraniteljima. I iskljucio ih sa liste.
 
Bio par puta u Mozzarella Osteria gde je bila ekipa sa telohraniteljima. I iskljucio ih sa liste.
Dok sam živeo u A bloku bio sam stalni gost u Osteria Mozzarella i znam celu ekipu tamo, i svo osoblje. Sa nekim od ljudi koji su dolazili sa obezbeđenjem se poznajem (to su ljudi iz sveta biznisa uglavnom, i poneko iz sveta politika) i ponovo mislim da to ne treba da bude razlog zašto u neko mesto ne treba ići.

Zimis sam bio u Dubaiu polu poslovno, JW Marriot hotel, blejim na bazenu, pored mene kosooka devojka (prvo sam pomislio da je neko dete) od 1.50m i 3 napucana istetovirana lika od 190 za koje sam shvatio da su joj obezbeđenje i koji su je pratili u stopi. Gde god ona, tu i ta 3 lika. Na bazenu sva trojica gledaju u nju. Na kraju nisam skontao ni ko je, ali oĉigledno je neko ko ide sa telohraniteljima, nevezano za to što hotel ima svoje obezbeđenje i što je Dubai ekstremno bezbedan grad

I sad zamisli da sam ja zbog te scene isključio JW Marriot u Dubaiu sa liste hotela koje volim da posećujem. Nema logike.

Ali razumem da ljudima koji nemaju lični kontakt sa jačim ljudima iz tog nekog biznis/politika sveta, takav ambijent može biti neprijatan, iako u biti nije neprijatan.
 
Poslednja izmena:
Ma opusti se, ne isključuj ta mesta jer većina tih likova, ako ne i svi, su ti momci koji samo izgledaju tako jer treniraju i imaju išarane ruke. I sam treniram i imam solidno išarane ruke, a diplomirani inženjer sam i bavim se potpuno legalnim poslovima. I cela moja ekipa izgleda tako, a svi smo u potpuno legalnim poslovima, i većina smo visokoobrazovani.

Nemoj da neka mesta poput Jerry-a isključuješ, zbog ekipe koju vidiš tu, jer to niti su kriminalci, niti likovi koji će ti na bilo koji način nauditi.

U teretani u kojoj treniram godinama upoznao sam i lekare i advokate i knjigovođe i inženjere, čak i profesore fakulteta koji fizički izgledaju tako kako pretpostavljam da normalnim ljudima koji ih vide a ne znaju ko su, ostavili bi utisak ko zna ko su ;)
Hahahaha ovaj dejan je maskota foruma definitivno. Au al je tebi super.
 
Jeo sam jedno 20-30 Cajun jela, nakon toga mi maltene i ne treba fine dining. Treba mi samo Cajun restoran u Beogradu. 😆 Ali nema veze, imam ovde i naše tradicionalne i meksičke i svašta nešto. A po normalnim cenama.
Šalu na stranu fajn dajning nije nešto gde ideš da se najedeš već da iskusiš nešto novo, neki novi ukus i profesionalni nivo usluge. A generalno, ideš da budeš vidjen i da pričaš da si bio.
Pa to. Mada za mnoge je ovo drugo glavni motiv.
+ da stavis slike na instagram. @Bender Rodriguez ako nemas drustvene mreze onda kontam... P.s. jesi nekad upoznao nekog s foruma?
Pa maltene i nemam. Imao sam samo Fejs, i njega san počistio i deaktivirao kad su izašli ovi GPTovi, Mediumi, Midjourney i ostale te papazjanije.

Upoznao sam dvoje-troje koliko se sećam.
 
Jbt stvarno 🤣
caption.jpg

To nešto za kompleksaše i pokondirene.
To je fine dining, odlicna stvar, ali nije za svakoga, nisam ni ja fan
 
Inače niko od hardcore advokata fine dininga nije objasnio zašto neka jela koja nemaju skupe sastojke nisu veća. Dakle, ako kuvar može da napravi za X minuta jelo veličine npr 50 grama (a govorim o jelima sa pristupačnim sastojcima, ne peraja od delfina i tiramisu od kafe iz mačje kake) zašto to ne bi mogao samo da proširi i da za istu cenu uradi sa količinom od 100 grama.

I tu se odgovor sam nameće - pa zato što fine dining iz ugla ugostitelja služi da se mušterija odere. Zato porcija nema 200, 150, 100 grama... nego po 50. Čak i onda kad je u njoj nešto sasvim pristupačno, jednostavno i brzo za pravljenje. Dakle niko ne govori o prežderavanju - 100, 150, 200 gr jela je ništa. Govorim o tome da se oni sprdaju sa mušterijama do te mere da ih hrane sa 50 gr jela u tanjirima veličine šahta. To je kao kada bi neko prodavao 100 75 gr Lindt čokolade u kutiji veličine bombonjere od 500 gr. Čemu to? Za čije babe zdravlje? Šta je ekskluziva u tolikoj amblaži odnosno tolikim, preterano velikim tanjirima? Ambalaža = elegancija i prestiž? Jel? Od kad?

Dakle, da,u nekim slučajevima plaća se 1) neverovatan ukus 2) dodatni rad kuvara i 3) sami skupi sastojci. Ali u nekim drugim slučajevima sastojci ne koštaju ništa posebno, niti traže nešto mnogo posla, ali se i dalje naplaćuje zbog rada narcisa od kuvara koji kao da je operisao mozak 4 sata a ne od unapred pripremljenih sastojaka spremio jednu šoljicu/činijicu jela za 15 minuta.

I jedno je fine dining a drugo je hohštaplerisanje i majmunisanje u fazonu donesem ti namerno predimenzioniran tanjir veličine šahta i na njemu jelo od 5, ali bukvalno 5 zalogaja, i to često od sastojaka koji ne koštaju ni 30% od naplaćene cene.

Nema nikakvog opravdanja za ovako nešto. Za ovu količinu hrane na ovolikom tanjiru, po verovatno nekoj nenormalnoj ceni.
caption.jpg


A ljudi koji praktikuju te stvari su često žešće umišljeni i tripuju se da su bog zna kakvi intelektualci, kosmopolite, grofovi, baroni i šta ti ja znam, a pitanje je koliko njih je uopšte radilo bilo kakav konkretan posao, iz kakve porodice zaista potiču i kako su uopšte došli do tih para koje troše da bi bili viđeni u takvim restoranima. Jer vele koja je poenta što imam love ako čaršiji ne dam to do znanja. To ne rade istinski bogati i uspešni ljudi, njima se j... da se bilo kome dokazuju i pokazuju. To rade glumci i pretvarači sa nešto malo viška para. Imao sam u društvu jednog takvog (silom prilika), stalno je nešto izvoljevao, tatin sin koji je dobio mnogo toga na tacni od malena i kipeo od para a 100 puta ispadao jaje za razne stvari i situacije, pa i po tome što je uvek birao da se ide u najskuplje restorane gde bi uredno plaćao presmešne sume za jela ali odbijao da da i dinara za bakšiš. Nije mu bezveze da plati 50 gr sušija nenormalnu cenu, a bezveze mu je bilo svaki put da ostavi bakšiš bilo gde, čak i na onim mestima gde bi nas kelneri tretirali kao familiju. I on je kao neki gospodin, baron, kosmopolita... bič pliz.

Inače ovo zadnje se ne odnosi na dejana, jer iznenađujuće, on je na ovoj temi ispao najnormalniji od svih fine dining praktikanata. Ne samo što mi ponudio ručak, nego što se makar potrudi da objasni drugi ugao i kapira zašto neki ljudi imaju averziju prema svemu tome.
 
Poslednja izmena:
Prodjoh pored Gusti mora. Izuzetno aprijatan ambijent, nekada bilo puno zelenila, sad su sve to makli i sav je u crnom sa pet crnih dzipova ispred i nekim sumnjivim nabildovanim likom na ulazu i kontroverznim biznismenima koji ulaze. Umesto da su ga uredno sredili spolja i platili sredjivanje fasade na zgradi pored, moglo je to lepo da ispadne u nekom olckul stilu. Kad je vec ostatak okruzenja takav kakav jeste.

I onda tu neki fajn dajninzi i Miselin vodici, ne znam samo sta je fajn dajning i kako moze biti u takvom ambijentu.

Daleko smo mi od svega toga, prvo nam vlasnici moraju biti obrazovani ljudi koji imaju ukusa, a onda nam i treba pristojna i obrazovana visa srednja i visa klasa, a ne Velje nevolje, pa se tek onda moze fajn dajningovati.
 
Kako nisi jeo dobre? Savcic i Jevtic su meni favoriti
Ok, jeo sam dobre, ali ne i vrhunske, da covek kaze toeto, ovde sad jedem, kad neko dodje, tu ga vodim, da vidi kakve Beograd ima cevape... Isto vazi i za druge stvari, pljeskavicu, burek itd.
 
Vrh