Šta je novo?

Restorani u Beogradu

Vidiš ja imam suprotan utisak. Walter mi je postao užasan, malte ne kao i svaki drugi ćevap iz lokalnog fast food-a. A Savčić mi je najpribližniji Ferhatoviću (Petica) iz Sarajeva. Danas sam bio baš u lokalu u Strahinjića Bana i ćevapi su bili standardno odlični. Čekao se red za mesto tj. lokal je bio skroz popunjen.

Edit: Mislim bilo bi sramotno da se obrukam za ukus u ćevape i burek s obziorom na moje poreklo 😂
Mozda sam naleteo kad im je bio los dan, dacu im jos koju sansu.

Walter sam i ja dugo vremena izbegavao jer su postali uzasni u jednom trenutku, ali u poslednjih pola godine sam poceo opet da uzimam i iskreno ok su bili svaki put.
 
Daj mi 100 evra po tanjiru da ti spremim 3 zalogaja nečega
Ali nije to poenta, poenta fine dining-a je da probaš obiĉna jela spremljena na neobičan način. Da li si nekad otišao na primer u Salon 1905? Glavni kuvar Miša iz Salona je realno umetnik. Inače ĉovek je Rus. Neverovatno je koliko se truda ulaže da bi sasvim obična jela izgledala kao umetnička dela. Miša tradicionalna Srpska jela sprema tako da ti uopšte ne znaš šta jedeš. Prilikom serviranja gangova dobijaš papir na kojem piše šta si jeo, a naravno pre toga ti konobar ispriča sve o tome jelu.

Ja sam u Salonu mogu slobodno reći stalan gost jer ĉim ubace novi meni ja odem da ga probam i dosta sam prijatelja i poslovnih partnera (stranaca) vodio tamo da bi im pokazao čari sprske kuhinje kada se tradicionalna jela spreme na krajnje neobičan način.

U novom meniju se nalaze između ostalih i pihtija, komplet lepinja, prebranac i bajadera. Cena set menija sa 5 jela 178 eur po osobi uz uparivanje sa vinima (na zapadu bi isti ovakav set meni koštao najmanje 500+ eur po osobi).

Razumem da ovi restorani nisu dostupni nekom sa proseĉnim ili medijana prihodima i da neko ko nikad nije bio u fine diningu neće imati realnu pretpostavku kako to izgleda, ali svakom preporučujem, bez obzira na prihode da da sebi oduška jednom godišnje i iz prve ruke sazna šta je fine dining
E, tako, vratili smo temu na pravi put.
Vidiš, izgleda da i od mene ima neke koristi na ovom forumu.
 
3cfd16920ae331c36399369489e5ed38.png


Realno, ovako nešto samo Miša iz Salona 2012. može da spremi. Mnogi su probali, ali nisu uspeli. Ovo je umetnost.
 
@Bender Rodriguez ako zaista želiš da vidiš šta znači fine dining i da iz fine dining-a izađeš sit posle 5 ili 7 gangova iz set menija, javno te pozivam da te izvedem na takvu večeru u jedan od sledećih restorana: Salon 1905 (tu sam stalan gost), Langouste, Homa, New Balkan Cusine ili Fleur de Sel.

Naravno ja organizujem, pozivam i plaćam celokupan iznos.

Želja mi je da nekom ko ne razume fine dining koncept i ko nije iz te priče, i nema taj lifestyle da mu približim taj koncept i omogućim ako ništa ono bar da oseti jedno veĉe kako to izgleda
 
Pretpostavljam da u komentaru misliš na Bistro Mali Pijac? Stvar ukusa za hranu ali osoblje je tamo ekstremno kvalitetno i profesionalno. Meni je to jako bitna stvar. Inače Bela Reka jeste u Michelin vodiču još od prve godine.

Da, mislio sam na njih. Znam za Belu reku. Mišljenja sam da, OK za vodič, ali za Michelin zvezdicu restoran ipak treba da ima jedinstven meni ili signature dish koiji ga izdvaja od ostale ponude, naravno, uz sve ostale uslove. Nažalost, kod nas je većina restorana copy/paste po tom pitanju.
 
@Bender Rodriguez ako zaista želiš da vidiš šta znači fine dining i da iz fine dining-a izađeš sit posle 5 ili 7 gangova iz set menija, javno te pozivam da te izvedem na takvu večeru u jedan od sledećih restorana: Salon 1905 (tu sam stalan gost), Langouste, Homa, New Balkan Cusine ili Fleur de Sel.

Naravno ja organizujem, pozivam i plaćam celokupan iznos.

Želja mi je da nekom ko ne razume fine dining koncept i ko nije iz te priče, i nema taj lifestyle da mu približim taj koncept i omogućim ako ništa ono bar da oseti jedno veĉe kako to izgleda
Hvala, ali ne hvala.

Treba posle da se navučem na te bogovske navike pa da se smorim kad treba da se vratim na plebovsku hranu i budžet.
 
Poslednja izmena:
Zašto 5 jela u meniju a vamo 7 gangova odluci se a sa cim upare ljudi sto ne piju vino jel moze pivo
 
Da, mislio sam na njih. Znam za Belu reku. Mišljenja sam da, OK za vodič, ali za Michelin zvezdicu restoran ipak treba da ima jedinstven meni ili signature dish koiji ga izdvaja od ostale ponude, naravno, uz sve ostale uslove.
Slažem se. Mislim da restorani tipa Bistro Mali Pijac ili Bela Reka ne ciljaju da ikada budu restorani sa zvezdicom, za njih je mesto u vodiĉu, ali zvezdica ne.
Zašto 5 jela u meniju a vamo 7 gangova odluci se a sa cim upare ljudi sto ne piju vino jel moze pivo
Svejedno, 5 ili 7 ili koliko god da je jela u meniju. Poenta je da neće izaći gladan. S druge strane neko ko u fine diningu odluči se za a la carte meni i naruĉi recimo samo jedno jelo, kako god da se to jelo zvalo, izaći će gladan. Jednostavno kad ideš u fine dining ideš ili na set meni ili iz a la cart menuja naručiš najmanje nekoliko jela.

A j trend je takav da se u dosta fine dining restorana ukida a la cart meni i jedina opcija su set meniji. Ne sećam se da sam u inostranstvu sedeo u Michelin star restoranu koji ima a la cart meni. I kod nas neki od spomenutih restorana iz vodiča ukidaju a la cart.

Prošle godine je Salon 1905 ukinuo a la cart, i baš sam pitao jednog od vlasnika zašto su to uradili i čovek mi lepo kaže (što sam i znao) da tako mogu još više da se fokusiraju na najbolja jela u ponudi, da budu još bolja.
 
Poslednja izmena:
3cfd16920ae331c36399369489e5ed38.png


Realno, ovako nešto samo Miša iz Salona 2012. može da spremi. Mnogi su probali, ali nisu uspeli. Ovo je umetnost.
Pa ima dva jaja, dovoljno da čovek bude sit ceo dan :cool:

Šalu na stranu fajn dajning nije nešto gde ideš da se najedeš već da iskusiš nešto novo, neki novi ukus i profesionalni nivo usluge. A generalno, ideš da budeš vidjen i da pričaš da si bio.
 
Uglavnom u tim restoranima kod nas sede neke goveđe glave, što mi dosta ubija vajb. Kao sve neka kultura, usluga, džez muzika, a za stolom pored vođa navijača, političar iz SPS-a i napumpane pratilje.
Grešiš, u fine dining restoranima se okuplja drugi svet. Ima i dosta stranaca, i urbane hipster ekipe (pogotovo u Homi i New Balkan Cusine).

Goveđe glave, kako ih ti zoveš, se okupljaju u restoranima poput Durmitora, u koje takođe odem s vremena na vreme. Među svojim krugom poznanika imam i te goveđe glave iz sveta politike i tradicionalnog biznisa, pa dobro znam gde izlaze.

Jedan političar kada sam ga jednom pre par godina pitao da li mi preporuĉuje neki fine dining restoran, rekao mi je da može samo da mi preporuči gde se jede dobro mesište, a za fine dining da nađem nekog drugog ;)
 
Pa ima dva jaja, dovoljno da čovek bude sit ceo dan :cool:

Šalu na stranu fajn dajning nije nešto gde ideš da se najedeš već da iskusiš nešto novo, neki novi ukus i profesionalni nivo usluge. A generalno, ideš da budeš vidjen i da pričaš da si bio.
Fleur de Sel je npr skroz u Novom Slankamenu, i nije bas neki izbor ako je bitno da samo budes vidjen.
 
Da budeš vidjen, da pričaš da si bio, da se slikaš za instagram... Takvim ljudima nije bitno gde se restoran nalazi, a i Slankamen je pozicioniran dobro, izmedju NS-a i BG-a :) Koliko sam čuo ekipa iz Topčiderca je preuzela tu vinariju.
 
Sto se tiče Salona 1905, meni im je stvarno nešto posebno i Miša se zaista potrudio da spoji tradicionalne ukuse sa modernim pristupom. Kad sednem tamo, sve odiše luksuzom, ali jela su im skroz pristupačna, bez pretencioznosti.

Od predjela preporučujem tartar od bifteka koji dolazi s domaćim dimljenim maslacem, ili foie gras na hrskavom tostu uz džem od luka (vrh spoj), kao i ceviche od brancina, lagano mariniran u limeti.

Što se glavnih jela tiče, preporuka za biftek sa sosom od crnog tartufa (meso im je savršeno mekano, a sos bogat i kremast) i jagnjeći kotlet s pireom od batata (ko voli malo jače ukuse).

Ko voli ribu - losos sa sosom od šafrana je pun pogodak.

Što se tiče dezerta, torta od tamne čokolade sa slanim karamelom im je vrh i panna cotta sa vanilom i voćem, ko hoće nešto osvežavajuće.

Imaju i bogatu vinsku kartu, pa se može birati između domaćih vina ili nekih finih internacionalnih etiketa. Realno, ko voli da uživa u hrani i isprobava nove ukuse, ovo je mesto za njega.

Što se tiče kuvara Miše, on je čovek sa ozbiljnom reputacijo, vrhunski je šef kuhinje, školovan i iskusan majstor u spajanju tradicionalnih i savremenih tehnika kuvanja. Njegova filozofija je da hrana treba da bude doživljaj, od ukusa do prezentacije i stvarno zna da izvuče maksimum iz svakog sastojka. Svako jelo pod njegovom palicom dolazi kao priča za sebe, s pažnjom posvećenim svakom detalju.

Ljudi često misle da je ovakva vrsta hrane precenjena, a realno - samo je ne kapiraju. Misle da je poenta samo u velikim porcijama. Kao, kako ćeš biti sit od tih malih tanjira? Ali kad jednom probaš ovakvo iskustvo, shvatiš da je poenta u kvalitetu, u svakom ukusu koji eksplodira u ustima, u atmosferi. Nije to običan ručak, to je trenutak koji pamtiš!
 
Grešiš, u fine dining restoranima se okuplja drugi svet. Ima i dosta stranaca, i urbane hipster ekipe (pogotovo u Homi i New Balkan Cusine).

Goveđe glave, kako ih ti zoveš, se okupljaju u restoranima poput Durmitora, u koje takođe odem s vremena na vreme. Među svojim krugom poznanika imam i te goveđe glave iz sveta politike i tradicionalnog biznisa, pa dobro znam gde izlaze.

Jedan političar kada sam ga jednom pre par godina pitao da li mi preporuĉuje neki fine dining restoran, rekao mi je da može samo da mi preporuči gde se jede dobro mesište, a za fine dining da nađem nekog drugog ;)
Svaka čast na trudu koji ulažeš da ljudima objasniš koncept fine dining-a, ali mislim da trošiš vreme, degutantno je da bilo ko komentraše nešto što nije probao a to je po porukama koje sa pročitao od strane ljudi koji te demantuju evidentno. Ja sam, sam, veliki obožavalac zadimljene kafane ćevapa i girica na limenom tanjiru kao iz vrtića i imao sam manje više iste predrasude dok nisam probao hranu u par fine dining restorana i kao što si rekao to je nešto drugo. Imao sam prilike da gledam kako se jela spremaju tj. šta se dešava u kuhinji i kako sve funkcioniše nekako orkestarski. Sve u svemu fine dining je tu da pomogne generalno ugostiteljstvu pa i srpskoj domaćoj kuhinji, pre svega jer će kuvari početi da razmišljaju o namirnicama koje koriste i načinu posluživanja dekoraciji itd.
 
Pa nije problem fajn dajning nego neuspesni fajn dajning. Ja ne ulazim u restorane koji nemaju bar dve zvezdice, eventualno nekad udjem u neki sa jednom, a ovi nasi se hvale jer su u vodicu. That means fuck all. Its a sympathy vote
 
Od predjela preporučujem tartar od bifteka koji dolazi s domaćim dimljenim maslacem, ili foie gras na hrskavom tostu uz džem od luka (vrh spoj), kao i ceviche od brancina, lagano mariniran u limeti.

Što se glavnih jela tiče, preporuka za biftek sa sosom od crnog tartufa (meso im je savršeno mekano, a sos bogat i kremast) i jagnjeći kotlet s pireom od batata (ko voli malo jače ukuse).

Ko voli ribu - losos sa sosom od šafrana je pun pogodak.
Ili nisi bio ili dugo nisi bio, jer da si išao u Salon 1905 znao bi da tamo već jako dugo ne postoji a la cart meni i ne postoji mogućnost poručivanja posebno predjela, glavnog jela i dezerta.

Jedina opcija je neki od set menija.
 
Dajte vašu preporuku za npr. top 3 restorana na NBG za poslovne ručkove... Znači ne mislim na "restorane" tipa Ćevap kod Dekija i sl.
Nekako mi deluje da je NBG utanjio sa ponudom, a rado bih osvežio svoju listu...
 
Fine dining (fino obedovanje) treba da bude svako jelo u prijatnom drustvu makar bila i dva meko kuvana jaja sa buter kiflom na kariranom stolnjaku sa otiscima casa i prstiju.

Restorana ima raznih od kafana i birtija do ovih fancy i obisao sam mnogo i kod nas i u svetu. Definitifno kod nas iza dobar izbor tzv. fino obedjujuckoh opcija ali nekako mi se cini da mnogi vole fino da obeduju da bi bili tamo vidjeni i jer je to u modi a ne da zaista osete ukus articoke prelivene kokosom u sarmi.

Po meni najkvalietnije fino obedovanje je u Homi, a kod ovih casual recimo Passinger bar u Siminoj gde su dobre pljeskavice i umotanci. Walter se definitifno popraviomada ne moze da se izbori sa cevapima iz Cubure. Eto to bi bila moja top 3 mesta u razlicitim kategotijama za posetiti u Beogradu i u koje vodim goste iz inostranstva uz dodatak DiNapolija na NBG za italijansku kuhinju.
 
Vrh