Šta je novo?

Restorani u Beogradu

Jbt stvarno 🤣
caption.jpg

To nešto za kompleksaše i pokondirene.
Slow food, gangovi i tako to :)
 
То је оно где је ишла његова светост да фајндајнингује? Живи пиш!
 
A što se tiče restorana iz BG-a mislim da u vodič za 2025 ulazi sigurno Bisto mali pijac (usluga 10, hrana 10), a što se tiče zvedzica mislim da su tome najbliži Salon 1905, Homa i Iva New Balkan Cusine. Za ta 3 restorana mislim da su na dobrom putu da budu prvi Michelin star restorani u Srbiji, uz Fleur de Sel koji možda dobije i 2 zvezdice jer je ubedljivo najbolji fine dining u Srbiji.

Hrana im jeste dobra, ali je meni manje-više generički kao i 90% drugih restorana u Beogradu... Mislim, paprika u pavlaci, ajvar, pljeskavice, ćevapi, karađorđeva, pa malo burata, tartar, tuna steak itd... Ono što bi se reklo "internacionalna kuhinja", a u stvari svaštara tipa "za svakoga ponešto". Možda uđu u vodič, ako je tamo već tipa Bela Reka...
 
Aj' da vidimo hoce l' dobiti zvezdicu 🤣

Ako ne, dzabe su krecili, ovo proseravanje samo za to i sluzi. Ako se time bavis, onda bar rasturaj u tome.

Inace

 
Pa dobro, svakom ukusu treba nesto ponuditi. Ne vidim tu nista lose.
Ovo mu dodje kao dozivljaj i upoznavanje neceg novog ili novu interpretaciju starog, a ne samo kao punjenje stomaka.
Recimo Iva ili Homa imaju svoju neku ideju nase kuhinje. Meni skroz legitimno.
Mada je u mnogim skupljim restoranima estetika u fokusu, a manje ukus. Pa djeluje malo genericki.
Ali to su stvari, koje ovi iz Michelin-a imaju u vidu.
 
Upravo, bar restorana gde je glavno merilo kg mesa/din imamo na pretek.
 
Gledam fotografije, tačno da izađeš gladan.

To je fine dining, ostajanje gladnim je ocekivano.
U fine dining se uvek ali uvek ide na set meno sa 6 ili više gangova. Nikad a la cart. Koliko god da neko voli da jede mala je šansa da će posle 6 gangovs izaĉi gladan. Pre 10 godina sam i ja fine dining doživljavao tako dok me jedan gospodin nije naučio kako se zapravo jede u fine dining restoranu. Iskustvo samog restorana je jednako bitno kao i kvalitet hrane. Umetnost obedovanja na neki način. U fine dinig treba ići kada si u energiji i raspoloženju za to, a nikako da bi jeo na brzaka. Jednostavno treba odvojiti 2-3 sata i uživati u komplet ambijentu.

Najbolji michelin star restoran u kojem sam bio je Hiša Franko u Sloveniji. Set meni je oko 500 eur po osobi bez pića, postoji samo jedan meni, nema a la cart-a, ali to iskustvo teško je opisati. To je jednostavno umetnost.
Hrana im jeste dobra, ali je meni manje-više generički kao i 90% drugih restorana u Beogradu... Mislim, paprika u pavlaci, ajvar, pljeskavice, ćevapi, karađorđeva, pa malo burata, tartar, tuna steak itd... Ono što bi se reklo "internacionalna kuhinja", a u stvari svaštara tipa "za svakoga ponešto". Možda uđu u vodič, ako je tamo već tipa Bela Reka...
Pretpostavljam da u komentaru misliš na Bistro Mali Pijac? Stvar ukusa za hranu ali osoblje je tamo ekstremno kvalitetno i profesionalno. Meni je to jako bitna stvar. Inače Bela Reka jeste u Michelin vodiču još od prve godine.
 
Pa dobro, svakom ukusu treba nesto ponuditi. Ne vidim tu nista lose.
Ovo mu dodje kao dozivljaj i upoznavanje neceg novog ili novu interpretaciju starog, a ne samo kao punjenje stomaka.
Recimo Iva ili Homa imaju svoju neku ideju nase kuhinje. Meni skroz legitimno.
Mada je u mnogim skupljim restoranima estetika u fokusu, a manje ukus. Pa djeluje malo genericki.
Ali to su stvari, koje ovi iz Michelin-a imaju u vidu.
Pa treba ponuditi, kvalitet pre svega.

A to ti je taki poso da ako nisi na vrhu, bolje onda ni da se ne bavis time, idi peci cevape.

Kome treba los fajn dajning, odnosno not fajn dajning?

Ili daj fajn dajninga ili daj 'leba.

Ja kao nemac pojma mogu da ti kazem da Ivi dosta fali, ocigledne stvari. I nije samo estetika. Pusti Miselinka i sta oni misle.

Mada, opet sa druge strane, ako okace svuda da su u onom njihovom vodicu i vidi se da im znaci, onda nek izguraju to pa ako je estetika samo, nek se prilagode. A kod tih stvari estetika nije nebitna, sta vise.

Tako da, ajmo momci i devojke, ako se fajn dajninguje, nek se fajn dajninguje sa zvezdicom. Kad si u toj prici, budi uspesan.

Ovako su ko likovi koji se furaju na neki fensi, luks lajfstajl, a nose Casio i Zaru. Ok, to je tvoj san, kola, Dubai, luksuz... vrti milione onda, naravno legalno i svaka ti cast. Ili iskuliraj brate i dodji na pivo na klupicu i prestani da se tripujes.
 
Kad smo kod cevapa, jos nisam u Beogradu jeo dobre pa bi mozda mogao neko time da se pozabavi 😄
 
Kad smo kod cevapa, jos nisam u Beogradu jeo dobre pa bi mozda mogao neko time da se pozabavi 😄
‘To je to’ u Despota Stefana za sarajevske.

Cevapi a la Avram u Ciribu Ciriba u Zemunu i uzicki cevapi u Durmitoru za restoransku varijantu.

Nazalost u Beogradu nikako da nadjem dobre pazarske, za to imam dilera odozdo pa przim sam.
 
Fine dining je NFT u svetu kulinarstva.

Daj mi 100 evra po tanjiru da ti spremim 3 zalogaja nečega što ću da ti predstavim kao neponovljivo i nedostižno iskustvo iako 5 blokova dalje stari kolega sa Više pravi isto to, sa identičnim ukusom, u 10 puta većoj porciji a za 10 puta manju cenu.

I kao što likovi koji su naseli na NFT šetaju ponosni što imaju fiktivnu imovinu i fiktivnu medalju/certifikat da su jedinstveni i kul, tako i ljudi izlaze iz fine dining restorana misleći da su iskusili nešto što je samo mala odabrana manjina na svetu imala priliku da iskusi, iako to naravno nema veze sa realnošću.
 
Poslednja izmena:
Fine dining je NFT u svetu kulinarstva.

Daj mi 100 evra po tanjiru da ti spremim 3 zalogaja nečega što ću da ti predstavim kao neponovljivo i nedostižno iskustvo iako 5 blokova dalje stari kolega sa Više pravi isto to, sa identičnim ukusom, u 10 puta većoj porciji a za 10 puta manju cenu.

I kao što likovi koji su naseli na NFT šetaju ponosni što imaju fiktivnu imovinu i fiktivnu medalju/certifikat da su jedinstveni i kul, tako i ljudi izlaze iz fine dining restorana misleći da su iskusili nešto što je samo mala odabrana manjina na svetu imala priliku da iskusi, iako to naravno nema veze sa realnošću.
Ljudi koji jedu fine dining jedu i u regularnim restoranima, i to uglavnom mnogo cesce od proseka.

Nije kao da je drugar sa Više neka neotkrivena misterija.
 
Savčić se iskvario izgleda poslednji put kad sam jeo je bas bilo krs. Sa druge strane Walter se fino popravio, sto se retko vidja.
Vidiš ja imam suprotan utisak. Walter mi je postao užasan, malte ne kao i svaki drugi ćevap iz lokalnog fast food-a. A Savčić mi je najpribližniji Ferhatoviću (Petica) iz Sarajeva. Danas sam bio baš u lokalu u Strahinjića Bana i ćevapi su bili standardno odlični. Čekao se red za mesto tj. lokal je bio skroz popunjen.

Edit: Mislim bilo bi sramotno da se obrukam za ukus u ćevape i burek s obziorom na moje poreklo 😂
 
Vrh