Približava nam se kraj godina i novo rangiranje restorana u Michelin vodiču. Hajde da probamo da pogodimo da li će i koji restoran dobiti zvezdicu ovoga puta? I da li će neki novi ući u vodič (bez zvezdice) i da li će biti nekih restorana van BG-a.
Evo mojih procena:
Skoro sigurno će ući bar nekoliko restorana van BG-a, ja tipujem na sledeće:
- Fleur De Sel (u okviru vinarije Šapat, vrhunski chef i ostatak tima, svi imaju iskustva sa michelin 1 i 2, mislim cak i 3 zvezdice restoranima - mozda dobiju direktno 1 ili 2 zvezdice, jer je restoran sa najboljom uslugom i najboljim set menijem u Srbiji u kojom sam bio
- La Pista (Kopaonik, u okviru hotela Gorski, daleko je od zvezdice jer je više bistro nego fine dining, ali mislim da lagano ulaze u vodič za 2025)
- Restoran u vinariji Eden (Kosmaj, vrhunsko I fine dining iskustvo uz uparivanje vina)
A što se tiče restorana iz BG-a mislim da u vodič za 2025 ulazi sigurno Bisto mali pijac (usluga 10, hrana 10), a što se tiče zvedzica mislim da su tome najbliži Salon 1905, Homa i Iva New Balkan Cusine. Za ta 3 restorana mislim da su na dobrom putu da budu prvi Michelin star restorani u Srbiji, uz Fleur de Sel koji možda dobije i 2 zvezdice jer je ubedljivo najbolji fine dining u Srbiji.