Šta je novo?

Residence 7+, Zemun

Demontiran i poslednji, najveci kran, koji je bio na frontu objekta do ulice Marije Bursac:

IMG_202310.jpg


IMG_2023101.jpg
 
Oni kad se probude bace kockicu i ona im kaze kad ce biti na 80%. Cas pocetak Novembra, cas kraj Novembra, cas pocetak Decembra, cas kraj godine. Realno po sadasnjem stanju je taj Decembar realniji.
 
Ako 80% izgradjenosti znaci da je fasadna mrezica postavljena i da je nesto nephodno jos unutar stanova uradjeno, onda su mozda pogledali vremensku prognozu i doneli novu procenu. Just lucky guessing.

Fasadni lepak je osetljiv na visoke i niske temperature, pa se fasade ne rade leti i zimi, takodje ni kisa nije pozeljna, inace se odlepe elementi. Po prognozi su ostatak okrobra i ceo novembar je topli, nece cak ni kise da bude puno, svega par dana.
 
Ako 80% izgradjenosti znaci da je fasadna mrezica postavljena i da je nesto nephodno jos unutar stanova uradjeno, onda su mozda pogledali vremensku prognozu i doneli novu procenu. Just lucky guessing.

Fasadni lepak je osetljiv na visoke i niske temperature, pa se fasade ne rade leti i zimi, takodje ni kisa nije pozeljna, inace se odlepe elementi. Po prognozi su ostatak okrobra i ceo novembar je topli, nece cak ni kise da bude puno, svega par dana.
Da, meni su rekli da kad temperatura ode ispod 5 stepeni, ne moze da se radi fasada. Kako je krenulo, to nece jos neko vreme biti problem, pu pu da ne ureknem :)
 
Da, meni su rekli da kad temperatura ode ispod 5 stepeni, ne moze da se radi fasada. Kako je krenulo, to nece jos neko vreme biti problem, pu pu da ne ureknem :)
Eto, i meni je prodavac pomenuo vremenske prilike zbog fasade, kao faktor vremena gradnje, pa mi je palo na pamet da sad pogledam prognozu :) Nece ici ispod 5 stepena jos makar mesec i po. Inace, pre sam bio citao tekst o fasadi, pa sam tu video detalje u vezi fasade. Koga zanima, dobar je tekst https://www.gradjevinarstvo.rs/tekstovi/9709/820/demit-fasada-vodic-za-postavljanje-fasade
 
Ne gleda se samo spoljasnjost zgrade vec i unutrasnjost, hodnici, liftovi itd. Sto kaze Defke, realnije je kraj novembra, pocetak decembra, nego za 15 dana. Mislim ne znamo dinamiku unutrasnjih radova tako da mozda i gresimo :)
 
Kao što sam najavio, podelio bih svoje viđenje kupovine stana u ovoj zgradi. Možda nekome bude od koristi, kao što su meni pomogle informacije koje sam na ovom forumu pročitao. Zahvalio bih se svim učesnicima na ovoj temi, jer su sve informacije bitne u donošenju odluke. Na celom forumu sam puno naučio o nepokretnostima, za početak, kako se na srpskom pravilno kaže :) Stan kupujem radi stanovanja.

Jako mi je bila bitna informacija, koja me je i navela da se ozbiljnije zainteresujem za ovaj projekat, je da je Gornji Grad dobio upotrebnu dozvolu, pa se zahvaljujem @Defke na posvećenosti. Takođe, njegov entuzijazam na temi me je delimično inspirisao da napišem ovaj post.

Mogu reći da su informacije koje ću napisati najvećim delom već napisane na temi, ili su vidljive na mapi ili uživo. Ništa spektakularno nemam da dodam, ali eto, sumirano je možda uobličenije ili neki detalj bude nekome koristan. Neko je iz Zemuna, pa mu je sve ovo ispod poznato, neko nije, kako god.

Ispod je lista. Stavke se tiču lokacije, stana, okoline, cene.

Lokacija​


Zanimali su me stanovi samo u Zemunu. Konkretno lokacija od ulica Novogradske i Zlatiborske, pa ka unutrašnjosti Zemuna npr 1,3km, do naselja Sutjeska. Dublje pozicije od pomenute mi se ne dopadaju previše, ali bih mogao bih da živim tamo, naravno. Nadao sam se projektu na mestu vojne kasarne u Novogradskoj, ali od toga za sada nema ništa i pitanje je da li će u skorijoj budućnosti biti išta. Kada se pogleda forum tema projekta, lokacija je očigledno faktor broj jedan. I meni je lokacija bila neinteresantna, kada sam prvi put video gradilište, ali sam promenio mišljenje.

image1.png

Na blagom je uzvišenju

Razlozi su lični, kao i objektivni. Primer ličnog razloga je: volim Zemun i centar Zemuna. Tu dolazimo do objektivnog razloga: kvalitet vazduha. Vazduh u centru je zimi zagađeniji u centru, pa me ne interesuje kao mesto za život. Ovde bih pomenuo i ulicu Tošin Bunar, u kojoj se i nalazi merna stanica za očitavanje vazduha koja se na sajtovima zove TE Zemun, i gde su vrednosti uvek u vrhu najgorih u Beogradu. Nadmorska visina u delu Tošinog Bunara u Zemunu je oko 73m, na Kalvariji (uzvišenju iznad Tošinog Bunara) je oko 100m, a na mestu Residence 7+ oko 93m, i dalje ka dubini Zemuna pada blago. Iako je opseg vrednosti nadmorske visine relativno mali, 20-30 metara, ipak ima razlike razlike u kvalitetu vazduha. Kraj oko zgrade je gasifikovan. Nije sjajan vazduh u Zemunu, tako je kako je, ali eto, da probam da izaberem koliko je moguće bolje. Pretpostavljam je Pregrevica najbolja po tom pitanju, ali ne znam.

Lokacija zgrade, sa osvrtom na korisne sadržaje u blizini

Zgrada je blizu Prvomajske ulice, koja je centar života ovog dela Zemuna. Tom ulicom idu autobusi, tu se nalaze se razne radnje, zanatlije, pijaca, pošta, kafići, pekare, taksi stanica i slično (dom zdravlje je na dodatnih 10 minuta hoda). Udaljenost od zgrade je 650m peške, iako na sajtu projekta stoji da je 800m. Svi putevi od zgrade su slobodni trotoari, pa i ovaj (jako bitna informacija). Predložena putanja se može preći za na primer 6-7 minuta hoda.

image2.png

Zgrada je odmah pored parka koji se zove Jelovac, na 120m. Lep je, veliki, prijatan, ima terene, za moje shvatanje je ovaj park blago kraja. Gotovo je neophodno da postoji mogućnost da čovek prošeta, ili da se dete poigra u neposrednoj blizini zgrade. Sem Jelovca, južno od zgrade je dosta zelene površine, koja, istina nije park. Pitanje je šta će tu biti u budućnosti, ali nadajmo se najboljem, što više šume.

Kome je osnovna škola faktor, zgrada se nalazi na 540m od ulaza u osnovnu školu Rade Končar. Od zgrade do ulaza u školu je potrebno preći samo jedan pešački prelaz i ceo put je moguće preći trotoarom.

Zgrada je od Madlenijanuma, tj Glavne ulice udaljena 2,2km peške. Odrasla osoba bi trebalo da tu razdaljinu pređe za do 30 minuta. Dobar deo puta je kroz Kalvariju, bez puno saobraćaja.

image3.png

Zgrada je jako blizu poslovne oblasti Novog Beograda, time i poslova. Pogodno, a i trebalo bi da bude faktor očuvanja cena stanova. Naravno, ne očekujem da će većina stanara da radi na Novom Beogradu (zavisi i od zanimanja), ali je činjenica da je zgrada na par minuta vožnje, a ipak izdvojena i u humanom kraju, idealan spoj.

Zgrada je na lokaciji koja je planirana da se tek izgradi, pa verujem da postoji puno prostora za dodatna unapređenja saobraćajnica i okoline, time i vrednosti i prestiža celog kraja.

Pošto je bilo reči o Laudonovom šancu, stanovnici su normalni ljudi. Romi dugo vremena žive u gotovom celom Beogradu. Neki su skorije došli, pa se privikavaju. Na primer, nakon rata na Kosovu, pored Čukaričke padine su se naselili i tamo nije idealno, istina. Kako god, ovde su skroz ok.

Zgrada je pored auto puta. Mislim da je ovo svima pozitivno. Pošto je bilo pomena saobraćajne gužve, baš me zanima kako je onda bolje nekome ko je dublje u Zemunu, ko mora da se doveze do Residence7+ da bi se uključio na autoput? Koji je to kraj Beograda, pa i manjih gradova gde nisu saobraćajne gužve u špicu? Obzirom da je zgrada na početku Zemuna, jako blizu je i izlaz ka Novom Beogradu. Po mom mišljenju, ništa dramatično, naprotiv. Do početka radova na Glavnoj, saobraćaj ka Brankovom mostu je u najvećim špicevima išao gotovo potpuno nesmetano. Dokaz da su trenutni radovi na Glavnoj ulici uticali na povećanje gužve je to da niko nije pominjao gužvu na temi do pre par meseci. Rešiće se za par meseci i rekonstrukcija Glavne ulice, pa će biti ok. Obzirom da je ovo gotovo jedini izlaz na auto put iz ovog kraja Zemuna, usporen je saobraćaj u vreme špica i ostaće tako sigurno, ali ni to nije neki kolaps. Ne mogu da predvidim kako će izgledati saobraćaj za par godina, možda bude gore, a možda i bolje.

Ceo kraj je miran, pitom. Nema nasilja, droge, tuča, vriske, racija, navijača, policije, glasne muzike, dima roštilja i slično. Trenutno, okolina zgrade ne izgleda reprezentativno, jer su tu barake sa azbestnim krovovima, napušteni Navip, stovarišta i Laudonov šanac. Mislim da je najbolje rekao Defke, parafraziram: pomirio sam se sa lokacijom kakva je sada, ako bude nešto promenjeno, biće samo plus.

Meni je lokacija odlična, ovakva kakva je sada. Ne znam koja bi bila bolja u Zemunu. Mislim da mnogi kupci, pogotovu koji nisu iz Zemuna, nisu svesni prednosti ove lokacije. Ne bih mogao drugačije da objasnim potražnju za nekim zgradama u dubini Zemuna, umesto ovde. Srećom, ili ne, imao sam vremena i prilike da se bez žurbe opredelim za stan ovde.
 
Poslednja izmena:
Nastavak, pošto forum ne dozvoljava dugačke postove 👇

Zgrada​

Kao što je već dobrim delom pokriveno na temi o kvalitetu, ne bih imao šta da dodam. Takođe, ne bih ni da malerišem hvaljenjem. Sačekajmo da se završi, pa ćemo moći da sudimo. Ono što sada imamo od argumenata su prethodne zgrade, na primer Tri Nove i Gornji Grad i projekte koje rade izvođači. Pomenute zgrade izgledaju normalno i nakon par godina. Nisam stručan, ni najmanje, ali sam dobio uverenja da se radi profesionalno.

Pomenuo bih detalje u vezi same zgrade, koji su značajni, iako možda nekome mogu da zvuče banalno:

Gradnja
Na gradilištu, makar na oko, deluje sve daleko ozbiljniije nego neke zgradice koje sam slučajno viđao kako su se gradile. Pa tako sam viđao, na drugim tim gradilistima, kako radnici nose gomilu piva u neprozirnim cegerima, ili pale vatru u metalnim buradima da se zagreju. Ovde su 2 firme glavne na projektu za izgradnju i obe rade velike projekte, za industriju, hale i slično.

Centralno grejanje
Jako dobro i povoljno grejanje sa kalorimetrima. Cevi do radijatora idu ispod parketa, pa je prijatno u celom stanu. U obližnjim manjim novogradnjama (koje koštaju za nijansu manje), se podrazumevaju: etažno grejanje, tj električni kotao ili podno grejanje. Koliko sam uspeo da saznam, računi za etažno grejanje(6-12kw) su ogromni, ako želite da vam temperatura bude viša od 21c. Alternativa je grejanje na klimu. Klima za grejanje je bučna, toplota se ne prenosi zračenjem grejnog tela nego zračenjem molekula zagrejanog vazduha koji se izduvava, nije isti osećaj. O električnom podnom grejanju sam već napisao mišljenje, negativno.

Zvučna Izolacija
Već pominjana izolacija između stanova, kao i oko vodovodnih cevi.

Garaža
Parking mesto u garaži je poželjnije od parking mesta na otvorenom ili tzv klackalica.

Stanovi
Oblik, raspored, materijali su mi pristojni, nemam konkretne zamerke.

Upotrebna dozvola
Kao što sam pomenuo, ovo mi je bitan faktor. Na žalost, niko ne zna da li će neki objekat u izgradnji dobiti upotrebnu dozvolu. Obzirom da su bili istrajni i dobili za GG, dok je za Tri Nove je zastoj van domašaja investitora(kako sam čuo), verujem i nadam se da će ozbiljno pristupiti dobijanju upotrebne dozvole za Residence7+ i da će je dobiti.

Dizajn zgrade
Ovde ne mislim na kombinaciju boja, nego na oblik. @unedfined je napisao na temi, citiram: Iskreno mislim da ovaj dizajn gubi poentu kada se skalira na ovako velike razmere. Ako sam ga dobro razumeo, slažem se. Mislim da je hteo da kaže da je ovakav oblik zgrade dobar za zgrade manje spratnosti, zbog ravnomernog pristupa prirodnom svetlu i suncu, kao i količini stanara kojima su terase ili prozori poželjno udaljeni. Na primer, zgrada Petica ima relativno sličan dizajn. Treba pogledati mane i prednosti pozicije stana. Neki ljudi vole da žive sa roletnama, ili im ne smeta ništa, pa verujem da će se naći i takvi kupci.

Iskustvo sa prodajom
Iako ne verujem da bi neko olako donosio odluke kupovine ili nekupovine na osnovu kontakta sa sektorom prodaje, ipak je to tačka kontakta. Kroz prodaju se nazire kakva je firma, iako to ne mora da ima ikakve veze. Svakako, prodavac je za pohvalu.

Cena
Za kraj sam ostavio najbitniije, odnos: cena i šta se dobija za tu cenu. Na kraju razmatranja kupovine, bilo čega, kada se eliminišući filteri primene, dođe se do cene kao glavnog faktora. Uzevši u obzir druge projekte u okolini, i ako pretpostavimo da do završetka izgradnje neće biti negativnih iznenađenja(ne očekujem ih, ali pominjem) po pitanju izgradnje, materijala, procedura ili bilo čega, verujem da je kupovina stana u ovoj zgradi razumna odluka.


Dodatak postu je kratka TV emisija, Predgradje, nekada je bila na B92, epizoda je o Zemunu. Mislim da je aktuelna, makar delimično.

 
Poslednja izmena:
Slazem se sa vecinom napisanog, koristice kao lepa "suma" svega napisanog na temi, za manje upucene. Sa necim i ne bas, ali svakako cete sa nekim stvarima biti upoznatiji tek kada pocnete da zivite na samoj lokaciji.
Posto pominjete razvoj kraja i samog okruzenja zgrade - verujem da ce to prilicno dugo godina ubuduce ostati nepromenjeno. Deceniju i kusur koliko sam u komsiluku, naslusali smo se raznoraznih prica, potencijalnih projekata... Pa onda rekla-kazala price, navodna izgradnja nacionalnog stadiona na pocetku Laudonovog sanca i njegovo ciscenje, te Dom zdravlja, te placeve bas iza danasnjeg R7+ ka Mozerovoj kupuje Jelena Jankovic, te trzni centar... A u sustini se bukvalno nista ne menja, za tu deceniju jedino pametno i korisno sto je uradjeno u kraju je ponovno asfaltiranje (presvlacenje) Zlatiborske ulice. I tu je otprilike tacka. Kad pomenuste neosporno koristan Jelovac, meni je recimo jos interesantniji mali park Kalvarija, na cosku iznad Tosinog bunara i Teodora Hercla (bivsi Prilaz). U smislu pozicije, lepote pogleda koji puca na Dunav, jezgro Zemuna, NBG i ceo grad, samo kada bi se sredio, napravili bolji vidikovci... A nazalost, zapusteno ruglo, sa sasusenim drvecem, oronulim stazama, neretko nepotsisanom travom itd. Isto vazi i za bivsu "Impu" na uglu Marije Bursac i Milana Uzelca, bukvalno leglo zaraze i "dom" za raznorazne (nedavno se i srusio zid na vozila u Milana Uzelca). I to tako stoji godinama, bukvalno prelazimo na drugu stranu ulice zbog nesnosnog mirisa. "Navip" se malo bolje drzi, pitanje je kada ce na tim lokacijama biti gradjeno i kada ce se upristojiti. Poenta price je da u kraju maltene nista nije uradjeno. I to je iskustvo za deceniju i kusur zivota, a jos interesantnije je sta ce tek imati da vam kazu pravi starosedeoci, koje cete vremenom upoznati. I koji bi se samo nasmejali na moj tadasnji entuzijazam :) .

Takodje, poredeci CG i etazno na struju, ne treba generalizovati. Dosta zavisi od pozicije i orijentacije stana, strukture, kvadrature, izolacije... Samo da dodam svoje iskustvo - kukao sam kada sam iz stana sa CG, pazario vecu novogradnju sa etaznim grejanjem i elektricnim kotlom (3+6 KW), sve ostalo je ispunjavalo zahteve ali racunao sam na to unapred kao minus. Da bi se, bar iz mog iskustva, pretvorilo u prilican plus - verovali ili ne, primetno nizi racuni (struja vs Infostan), koriscenje kad god ti zatreba tokom godine (a vreme itekako zna da iznenadi) i u bilo koje vreme dana... Ali je ciljano kupljen stan koji je juzno orijentisan, topao, sa puno svetla, velikim staklenim povrsinama kliznih vrata terase i francuskih balkona (dovoljno je da samo izadje sunce tokom zime - i ne da nema potrebe da se greje, nego cak nekad drzimo i prozore na kip), dobra izolacija. Summa summarum, jeftinije etazno grejanje u vecem stanu, u odnosu na manji (i tada relativno nov) sa CG. Eto cisto kao primer da ima izuzetaka i da moze da zavisi od prilicno faktora. A neko ce reci i da izuzetak potvrdjuje pravilo :) . Isto kao sto ce u R7+ juzni stanovi, orijentisani ka sancu biti sa primetno manjom potrosnjom, u odnosu na one severno orijentisane ka Prvomajskoj. Koji ce biti maltene bez sunca, hladniji, mracniji...
Na temu saobracaja smo vec pricali, guzve su iz godine u godinu sve vece (bez obzira na radove u Glavnoj). Sve je vec receno, ostaje nam samo da se nadamo da ce nadlezni imati sluha da se urade neke evidentno potrebne i cak i laiku vidljive stvari.
Laudanov sanac takodje ostaje za buduce generacije, sa svim svojim "blagodetima", njegovo rasciscavanje moze da pokrene jedino neki vitalan i kapitalniji projekat. Po starim planovima, tu je trebao da bude depo metroa, po novim se tuda planira provlacenje saobracajnice koja bi spojila Tosin Bunar i T6 transverzalu (isto sto i buduci potencijalni nastavak Pariske komune, kroz tunel). Pricam, posto je pisano i o kvalitetu vazduha, razlici u visini u odnosu na TB - a oko sanca je u hladnijem delu godine maltene konstantno oblak dima, lozi se sve sto moze, pa na koju stranu vec vetar krene da nosi. Cak neretko i leti im je nesto zapaljeno, tope valjda kablove ili sta vec... Zato sam u jednom ranijem postu rekao da generalno svaki metar mikrolokacije dalje od sanca, itekako znaci.

Sa svim ostalim se slazem, generalno Kalvarija sa okolinom ima puno prednosti za porodican i miran zivot zavisno od mikrolokacije. Dodao bih jos par pluseva, ali post je ionako predugacak, pa neka nesto bude i pozitivno iznenadjenje za buduce komsije ;) .

I konacno, zbog ovog ispod se i javih (pa se usput nadovezah sa par komentara)...
Ko voli nek' izvoli - upravo istaknuto. Planiram da odem da vidim sta nude i moze li malo da se boksuje cena :) . Pa ako nekome znaci, dopisacu utiske:

IMG_20231020_180745_resized_20231020_061705229.jpg
 
Poslednja izmena:
Zna li neko moze li vikendom da se vidi izlozbeni stan? I da li je neko uspeo da vidi stan koji je kupio?
Ja sam zvao i rekli su mi da ce mi javiti kad budu na gradilistu ljudi iz prodaje sledeci put. Nadam se da cu noci tad da vidim i svoj stan vec sam im pomenuo da me to zanima vise od oglednog, rekli su da bi trebalo da moze.
 
Ja sam zvao i rekli su mi da ce mi javiti kad budu na gradilistu ljudi iz prodaje sledeci put. Nadam se da cu noci tad da vidim i svoj stan vec sam im pomenuo da me to zanima vise od oglednog, rekli su da bi trebalo da moze.
Meni su rekli da cu moci svoj stan da pogledam kad zavrse plocice i tarket. Tek su na trecem zavrsili plocice i krece stavljanje tarketa.
 
Pozdrav svima. Interesuje me da li je neko uspeo da pogleda izložbeni stan? Ukoliko jeste, da li bi bio ljubazan da podeli utiske/fotografije? 😊

Konkretno me interesuju dve stvari:
1. Da li postoji mogućnost da kuhinja i kupatilo koriste toplu vodu iz istog bojlera ili te dve stvari moraju odvojeno?

2. Pogledao sam slike prethodna dva projekta (Gornji Grad i Tri Nove) gde mi je najviše zapao za oko radijator u dnevnom boravku (slike u prilogu) pa me interesuje da li možemo i mi nešto tako da očekujemo ili će to ipak biti bolje rešeno? 😕
IMG_1551.jpeg
IMG_1550.jpeg
 
1. Bas sad razmisljam o tome jer mi je nestala topla voda u sred pranja sudova, ali mislim da u materijalizaciji puse da je odvojeno :/ Bas me zanima koliki li je posao da se to poveze jer ja cu u stanu imati dva velika bojlera i taj drugi blize kuhinji ce vecinu vremena verovatno biti iskljucen, ovako bi ga mogao bolje iskoristiti.
2. Mislim da zavisi od stana do stana, ni u GG ni u Tri Nove nije bilo takvo resenje u svim stanovima.
 
Bas me zanima koliki li je posao da se to poveze jer ja cu u stanu imati dva velika bojlera i taj drugi blize kuhinji ce vecinu vremena verovatno biti iskljucen, ovako bi ga mogao bolje iskoristiti.
Ne bi trebalo da je veliki posao, samo se sprovede se cev za toplu vodu iz kupatila. Super je stvar, uvek ima gotovo neograničeno tople vode u kuhinji, odmor za mozak. Ali mi liči da bi ceh za takvu izmenu koštao solidno, mozda i grešim.

Eventualno, razmisljao sam o "bojleru" za kuhinju koji je u stvari grejac koji uživo greje vodu, kao kalem izgleda. Gabaritno je manji i greje samo kada je potrebno. Obzirom da takvi bojler-grejaci nisu mejnstrim, verovatno ne rade dobro, tj bolji su bojleri.
 
Ne bi trebalo da je veliki posao, samo se sprovede se cev za toplu vodu iz kupatila. Super je stvar, uvek ima gotovo neograničeno tople vode u kuhinji, odmor za mozak. Ali mi liči da bi ceh za takvu izmenu koštao solidno, mozda i grešim.

Eventualno, razmisljao sam o "bojleru" za kuhinju koji je u stvari grejac koji uživo greje vodu, kao kalem izgleda. Gabaritno je manji i greje samo kada je potrebno. Obzirom da takvi bojler-grejaci nisu mejnstrim, verovatno ne rade dobro, tj bolji su bojleri.
Imas male protocne bojlere za kuhinje, skroz su okej, bar tako kazu, jer nemas veliki protok vode kao na tušu. Mislim da je to jednostavnija opcija od provlacenja cevi iz kupatila.
 
Ne bi trebalo da je veliki posao, samo se sprovede se cev za toplu vodu iz kupatila. Super je stvar, uvek ima gotovo neograničeno tople vode u kuhinji, odmor za mozak. Ali mi liči da bi ceh za takvu izmenu koštao solidno, mozda i grešim.

Eventualno, razmisljao sam o "bojleru" za kuhinju koji je u stvari grejac koji uživo greje vodu, kao kalem izgleda. Gabaritno je manji i greje samo kada je potrebno. Obzirom da takvi bojler-grejaci nisu mejnstrim, verovatno ne rade dobro, tj bolji su bojleri.

Mislim da je glavni problem sa takvim grejačima što protok vode ne sme biti preterano jak, inače ne može da postigne temperaturu. Barem je to moje iskustvo s tim u nekim smeštajima gde sam bio.

Takođe pitanje je koliko struje troši ta naprava :)
 
Da li je neko uspeo da dobije dwg fajlove sa instalacijama za svoj stan? Kontaktiram sad vec arhitekte za dizajn/opremanje i svi mi traze to.
 
Vrh