Šta je novo?

Relax diskusije

3D rekonstrukcija starog Rima, 320. godine, za vreme cara Konstantina. 25 kvadratnih kilometara i između 1 i 2 miliona ljudi.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=e_phjB19ZEg[/youtube]

Master plan ...

CVpilOPWwAIh6Th.jpg

( xkcd )

Ministarka: Studenti će graditi puteve i mostove

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović poručila je da treba mladima dati šansu da rade. Prema njenim rečima, najbolji studenti Saobraćajnog fakulteta u Beogradi moći će da učestvuju u realizaciji infrastrukrunih projekata u zemlji.

Ja sam nešto mislio da građevinci grade mostove i puteve, al dobro, verovatno ministarka zna, ne bi nas lagala.

Ima li neko sa foruma dron sa kamerom? :p

@бл3ипсилон4, да има, то је @Гизмо, он се професионално бави тиме. Погледај на његовом сајту http://www.helivideo.rs, а објављивао је и на форуму доста пута снимке и слике на разним темама.

Жао ми је што сам тек сад видео да ово питаш, а могао си и да одеш до сајма, и да се лично упознаш, пошто је био на сајму Технике, јер су сви који се баве снимањем из ваздуха беспилотним летелицама излагали као удружење на истом у хали 2, ниво Ц.

Мало смо причали о њиховим мукама око дозвола за снимање из ваздуха, објашњавао ми око самих летелица, итд., а ово је био његов штанд
Pogledajte prilog 5
Ипак од свих дронова које има, ово му је најбољи :lool:, а који је при пробном лету у хали, полетео са моје руке у велике висине :wink:
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 1
Можеш да га контактираш на ПП или преко његовог сајта. Имаш и на јутјубу доста његових снимака. Једна слика Новог Београда са његовог дрона
Pogledajte prilog 2

Није баш смешко дрон, али може да послужи

Gaga jesi li trazio dozvolu za letenje :p

Impresivno Aurora ko zna koliko puta veca nego nasa Zemlja

Ovako se to radi :lol:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=75F3CSZcCFs[/youtube]

Posto mi dosta smeta kada mi odjednom nestane struja u sred nekog posla, napravio ovaj mini sajtic koji svakodnevno proverava sajt EDB-a i uporedjuje njihove najavljene radove sa listom ulica u bazi i salje obavestenje na mail.
Mislio sam da jos nekome moze biti korisno pa reko da podelim i sa vama :grand:
Link do sajta: https://struja.itradionica.com/

-Mail se salje ujutru u 07.15 i uvece u 19.15 ukoliko postoji najavljeno iskljucenje za ulicu koju ste uneli.
-Trenutno radi samo za Beograd posto jedino BG ima standardizovan ispis vremena i mesta najavljenih radova.
-Postoji realna sansa da vremenom dodam i obavestenje putem SMS ali to ako se pokaze neki interes za ovaj servis.
-Mail izgleda ovako:
CUnlsy.jpg

Ukoliko se neko od vas prijavi i vremenom(posle nekoliko dana, meseci, godina...) primeti neku gresku neka mi pusti PM da mogu da ispravim :sesir:
- Jedna od stvari za koju trenutno znam da pravi problem jeste njihovo pisanje imena ulica.
npr. Bulevar Milutina Milankovica pisu Bul. M.Milankovica
Ovo cu resiti vremenom kada prikupim dovoljno njuhovi naziva ulica i uporedim sa mojom bazom koje se ulice ne poklapaju.

Лепа и корисна ствар, укњижен плусићћћћ.

Али приметио сам једну грешку, није на ћирилици :rant: Чак шта више све пише и на ткз. ошишаној гајевој латиници. А сајт ЕДС је на ћирилици, па тако и планирана искључења: http://www.epsdistribucija.rs/index.php ... -bgd/danas

:sesir:

Hvala za kritiku i pohvalu :)
Imena ulica su mi u bazi cirilicom i kompletna obrada je u pozadini cirilicom zato sto je na sajtu EDBa cirilica ali sam pri stampi morao da prebacim na latinicu zbog nekih gresaka sa ispisom.. Npr nikako nije hteo da odstampa 'ч' nego stampa '?' umesto njega pa to izgleda ovako 'Сур?инска'.
Kada budem nasao sta pravi problem prebacicu sve na cirilicu :)

@БЛ3ипсилон4 тј. Бобане, укњижен плусићћћ
А да се око проблема мало посаветујеш са неким са форума, Михаилом например.

Ево ме кад сам прозван :)

@bl3y4 Имаш проблем са кодирањем карактера (character encoding) негде између базе и презентације. Могло би да буде на више места, али највероватније је да треба да подесиш конекцију ка бази да користи UTF-8, нпр. ако гађаш из Јаве MySQL изгледало би овако: "jdbc:mysql://<host>/<db_name>?useUnicode=true&characterEncoding=UTF-8".

Може да се деси и да ти табела и/или колона у бази није подешена на UTF-8. Крени одатле па види шта се дешава. Јави ако треба нека помоћ ;)

Позз

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=400608#p400608:24ys6upo je napisao(la):
Михаило » 11 Авг 2016 09:20 am[/url]":24ys6upo]Ево ме кад сам прозван :)
Позз
Извини што сам те прозвао :wink: .
Знам да си доста стручан из ове области :kk: , па сам те зато прозвао :)

Nisam vegetarijanac, a jasno je i da njihova kampanja ponekad može biti prilično manipulativna i licemerna. Međutim ipak lako mogu da se identifikujem sa ovom devojčicom na jednom sasvim drugom planu. Tužno je kad čovek shvati koliko surovih kompromisa u životu mora da napravi, koliko mu oni ubrzo izgledaju sasvim normalni, a pogotovo kad realnost sruši neke divne i nemoguće iluzije. Ali sa druge strane ohrabruje da je empatija kao osećanje ipak živa i zdrava, bar kod nekih.

Devojčica je po prvi put zaista shvatila kako se dobija meso na stolu, da smo ustvari mi sami ona veštica iz "Ivice i Marice", oni koji životinje stavljaju u rernu da bi ih skuvali i pojeli ...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5Npv2Mpbd3w[/youtube]

Ova slika će verovatno ući u istoriju svemirskih istraživanja. Sonda Rosetta Evropske svemirske agencije lansirana je 2. Marta 2004. Putovala je čitavih 10 godina, i na kraju, 6 Augusta 2014, ušla u orbitu oko komete Churyumov–Gerasimenko. Kao vrhunac ovog dugačkog putovanja poslet je lender Philae da se spusti na njenu površinu. On je to i uradio, ali samo delimično uspešno. Zbog stanja hibernacije u kome je letilica godinama bila u oblastima daleko od Sunca, vremenom je icureo gas koji je trebalo da izbaci harpune i pričvrsti je za kometu koja ima skoro zanemarljivu gravitraciju. Tako je Philae ipak nekako sleteo, ali tek pošto je nekoliko puta odskočio od površine, tumbajući se, da bi se na kraju zaustavio na nepoznatom mestu i u nepoznatom položaju. Zadivljujuće i je da i tako radio i slao podatke dva dana, sve dok mu se nisu ispraznile baterije.

Dve godine su ljudi mukotrpno pokušavali da ga pronađu na hiljadama fotografija sa orbitera, ali bez uspeha. Pošto se kometa sa izgubljenom lenderom u međuvremenu ponovo udaljila daleko od Sunca, na kraju je odlučeno da se 30. Septembra najzad okonča ova decenijska epopeja i orbiter koji je skoro ostalo bez goriva sruši na površinu komete. I tako se desilo da je svega 25 dana pre konačnog kraja, čuveni Philae ipak pronađen. Leži izvaljen na bok, sa jednom nogom zaglavljenom u stenama, u senci, i dubokoj rupi. Pogledajte ovu fantastičnu fotografiju haotične i košmarne površine jedne komete. Ne one na filmu sa Brusom Vilisom, nego prave komete. I na njoj jedan mali deo Zemlje koji ovde ZAISTA deluje strano i izgubljeno, Jedan deo elektronike u njemu verovatno povremeno i dalje oživi, kad ga ogreje Sunce, ali više nema načina da uspostavi vezu.

Ovde me fascinira šta su ljudi sve u stanju da urade, onda kad žele, a šta obično rade, pogotovo ovde kod nas, u Srbiji.

Philae%20found%201.png

Philae%20found%202.png

Philae%20found%203.png

Vrh