Ok, ja sam te sve do sada shvatao ozbiljno na ovom forumu. Ovo je cista glupost. Kaze "izgleda kao da vam se priblizava". Ne, Sunce se ne priblizava niti se povecava. Ovo je jednostavna pojava i uzrok opticke iluzije je postojanje atmosfere. Ne propusta se ista kolicina zraka kada je sunce blize horizontu i kada je na sredini neba. Jasno dovodi do iluzije da se povecava i priblizava. Kakve su ti ovo gluposti? Nemoj da se uvredis, smatram da svako ima pravo da veruje u sta zelis, ali ovo su naucne cinjenice koje se vrlo lako objasnjavaju.
Evo ti jos jedan primer, a to je Mesec. Ocigledno ga vidimo kao okruglo telo. Za sada ga ne zovem sferom. Sam si milion puta do sada video tzv. polumesec i one "kriske" Meseca, pa cak i pun Mesec. Upravo kada su te "kriske" jasno se vidi kruzna senka koju pravi Zemlja na Mesecu. Gledam animaciju, i Sunce i Mesec su iznad te ravne ploce. Od cega je ta senka onda?
Dalje, spomenuo sam aurore u polarnim oblastima. Ukratko, elektromagnetno zracenje, filtracija, atmosfera, ugao. Kljucna rec ugao, jer da je Zemlja ravna ploca, nigde se ne bi pojavile te aurore jer ne bi bilo ugla izmedju tih oblasti i suncevog zracenja.
Zatim horizont na moru/okeanu. Brod se na horizntu ne pojaljuje iz neke magle ili necega, nego "izranja". Sto je upravo posledica zakrivljenosti.
Evo slike Toronta, 50km udaljeno preko jezera Ontario. Izgleda kao da je pod vodom, zar ne? Da je ravna ploca, videle bi se ulice i priobalje.
Gde je ivica? Sta je sa gravitacijom?
Evo jos necega cime sam se ja bavio kratko vreme za prezentaciju u srednjoj, iz hemije. A to je entropija. Takoreci, mera neuredjenosti. Ali neuredjenost se ne moze meriti. Sva tela, sve materije, cestice, teze stanju sa sto manje energije. Prospi casu punu klikera na ravan beton. Ekstremno su male sanse da se svi klikeri sloze u nekoj uredjenoj formi, bilo u nekoj liniji, da se svi skupe i naprave krug, pa cak i da se naslazu jedno na drugo. Jer to fizika ne dozvoljava, svaka kuglica ce krenuti na neku stranu i kretati se onoliko koliko je potrebno da svoju energiju, koje god da sadrzi (potencijalna, kineticka, termodinamicka, itd.) svede na minimum. Takav je i oblik Zemlje. Kako su se stene i koji god materijali sudarali i spajali, vremenom povecavali svoju masu, tako se i gravitacija povecavala. Materije su se skupljale i formirale takav prividan oblik okruglog tela, dok je on zapravo sav izdeformisan jer su upravo te materije tezile stanju sa minimum energije.
Dalje, plima i oseka, opste poznato uzrok Meseca. Na brzinu sam pregledao sta ovi teoreticari ravne Zemlje kazu za gravitaciju. A nju menja kretanje ploce na gore (sta god to gore bilo), tako da se zbog te brzinu dobija osecaj prilepljenosti i osecaja privlacenja ka tlu. Dalje nisam gledao i trazio sta je uzrok onda plime i oseke. Sta je onda Mesec? Odakle njemu gravitacija da privlaci tu kolicinu vode ka sebi?
Mislim da su sve ove teorije ravne Zemlje potpuna besmislica i da svi ti teoreticari imaju neki ozbiljan oblik paranoje i nedostatak osnovnog poznavanja fizike, pa cak i logike.