Milisave,
Pusti ,,Bolji zivot,, i ostalo. U to vreme, car je vec bio doteran do duvara. Period posle Titove smrti je bio pocetak kraja, a ne dobro vreme. Nisam najbolje razumeo sta si hteo da kazes, nekako mi druga recenica tvog posta ne deluje gramaticki ispravno. Vidis, ja nisam stigao da se bavim time koliko mi deluje da ti imas godina, ne zanima me, nemam toliko slobodnog vremena. Sve to sto pisem na temu doba komunističke Jugoslavije, pisem sto su mi pricali stariji ljudi koji su u to vreme bili radnicka klasa. I iz toga ,,vadim,, cinjenice. Pa i ako su krvavo radili, ne zale se da im je bilo lose, kao sto je lose danasnjim radnim ljudima. A ti ako neke stvari nisi doziveo, imao si valjda oca, majku, babu i dedu da ti pricaju kako su u to doba ziveli i radili.
Dejane,
Sada, da se vratimo kroz istoriju...Kada pogledas sam pocetak, Jugoslavija je bila jedna velika greška, što se tiče Srba. Msm, posle bitke, svi generali su mudri, to stoji, ali...Trebalo je posle Prvog svetskog rata oformiti Veliku Srbiju po liniji Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica, jer je to gledano sa Zapada, linija iza koje su mahom ziveli Srbi. I da se ta nova drzava zove Srbija, bez autonomnih pokrajna, federalnih jedinica, banovina ili neceg slicnog. Slovenci su oduvek bili drugi narod i dosta razlicit od svih ostalih. Tako su se ponašali i kada je Jugoslavija bila na vrhuncu svoje ekonomske i druge jačine. Posto ne mogu jednoj drzavi tri naroda i tri vere. A kada se dodaju i ove novoizmisljene nacije koje su izmislili mrzitelji Srba, imalo bi, sa kosovskim Albancima 7 nacija. U toj Velikoj Srbiji, svi narodi, ma koje nacije i vere bili, bi trebali da imaju ista prava kao Srbi, jer bi to bila i njihova drzava. Ali jedna nacija i vera mora da preovladava. Slovenci i Hrvati su nas brzo posle brace, nazvali porobljivacima, a Jugoslavija, kako kraljevina, tako i SFRJ je samo bila usputna stanica do samostalnosti. Prva sansa za vreme Drugog svetskog rata im je propala, drugu su iskoristili. Vodili su pametnu politiku za sebe i svoje interese, kao i sto su postigli cilj. Kao sto je bilo logicno da ce jednom buktuni nacionalisticke teznje. Sa druge strane velike sile su to izanalizirale, malo ,,pogurale,, i iskoristile da razbiju veliku Jugoslaviju koja im je smetala.
Ne mrzim ni jedan narod i ne koristim govor mrznje i slicno. Ljude ne cenim po tome koje su nacije, rase i religije, kao i sto ih ne cenim po tome, ako pripadaju naciji koja je u proslosti ucinila nesto lose mom narodu. Ljude cenim iskljucivo po tome kakvi su ljudi. Nego pokusavam da analiziram sve kroz istoriju. Ako se sto sam napisao smatra krsenjem pravila foruma, neka se obrise, ja se necu buniti. Pravila su tu da se postuju.
Cudo je kako su mnogi ljudi tada bili uljuljkani i smatrali Jugoslaviju u njenom ,,zlatnom,, dobu (nedge od 1960-te do 1980-te) obecanom zemljom u kojoj ce komunizam trajati vecno, njihova deca ce se kao oni zapoliti, dobiti stanove i uzivati u zivotu bez brige da ce ostati bez posla i na ulici. Posle Titove smrti, svi oni su osecali u vazduhu da se to doba zavrsilo, pa su i pokusali nesto da naprave da im se deca sutra ne bi mucila, ali bilo kasno. Jer je, kako nas narod kaze: ,,Ne goji se prase dan pre Bozica,,.