Šta je novo?

Rekonstrukcija ulica Kraljice Marije, 27. Marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana

Saobraćajna mesta za invalide imaju stazu sa vozačeve strane, pa su zato šira. Takođe, ta staza se penje do nivoa trotoara, tj postoji nagib u odnosu na parking, kako bi kolicima moglo da se priđe kolima. Ovde izgleda da to nije slučaj, tako da ili su zaboravili parking mesto za invalide pri izvođenju ili je neko projektovao dva mesta tu.
 
Zar ne bi trebalo da bude obeleženo žutom bojom i da ima saobraćajni znak?
Da, samo što se neće samo od sebe obeležiti mesto za invalide. Treba prvo neko da vidi koliko je takvih mesta potrebno, pa da se isprojektuje gde su ista potrebna, i na kraju da se unese u projekat. Nakon toga je potrebno da neko sprovede taj plan u delo, pa tek na kraju dolazi osoba koja je zadužena za farbanje (obeležavanje) parking mesta. Negde u tom lancu je neko zakazao i zato smo dobili to što smo dobili. E o ovome je reč u ovoj maloj raspravi, a ne da li parking mesto za invalide treba da bude žuto - plavo i da ima saobraćajni znak.​
 
Da, to je razlog mog posta na prosloj strani. Hvala svima na odgovorima, verovatno su negde duz hijerarhijske lestvice napravili propust i onda kad je dosla ekipa koja treba da oznaci mesta, uradila je u skladu sa onim sto joj je receno na papiru (da tu ima 2 PM a ne 1) i to je to.

Sve to samo pokazuje aljkavost gradskih sluzbi a sad se postavlja i novo pitanje - kada neko parkira auto ovako kako je parkirao ovaj, da li uopste moze da posalje SMS za to mesto i jos bitnije - sta bi se desilo da dodje Saob Policija ili pauk pa mu odnesu, i da li bi tada jaci argument bio "tu je uredno ubelezen broj parking mesta" ili "parkirali ste preko trotoara = prekrsaj". Ko bi bio u pravu odnosno kako bi vlasnik auta isterao pravdu.

Videcu da ovih dana prodjem tuda licno pa da vidim, mozda ima nesto sto se sa Blicove fotografije ne vidi.

Ali u svakom slucaju je nedopustivo da prave tako kontradiktorne i stetne propuste.
 
Možda i nisu zaboravili, već je namenjeno da se u budućnosti rezerviše za vozilo nekog invalida, ako se pojavi zahtev za to, do tada služi kao klasično mesto.
 
1662469141951.png

Evo kako je izvedeno invalidsko mesto ispred Masinskog, sa sve rampicom.

1662469214243.png


Izgleda da su i godisnji gotovi, nadam se da se vracaju 2 i 5 na normalne trase za koji dan.
 
Данас, на овај свечарски тренутак, када неки обележавамо 1,200. дан од почетка реконструкције, морам да признам да сам се интимно више бавио фуш и недоврш непочинствима. Да бих то исправио, морам да посветим мало пажње кршу. Недоврш категорија је статична. Оно што је било недовршено, је и остало недовршено, ништа се није променило. Фуш категорија је мало динамичнија, и временом добија на квалитету. Но, крш категорија је динамична у неочекивано антиентропичном смеру.

Шта хоћу да кажем? Крш који је извођач оставио за собом, ипак тежи да се (уз малу помоћ мајке природе и разних људи и животињица добре воље) сам од себе ипак рашчисти и нестане. Ево доказа - огроман дрвени котур, након више од годину дана позирања за крш рубрику, однели секундарци. Грејаће их данима:
20220926_144439.jpg

Пешчане спрудове за фуговање гранитних плоча разнели кучићи, обогативши их својим свежим стајњаком, па сада повремено имамо праве мале зелене непредвиђене оазе на тротоару. Но, нешто је и остало. Бојим се да није интересантно ни кучићима ни секундарцима, и још чека извођача (који јамачно неће доћи):
20220927_082558.jpg


20220927_082630.jpg
 
A da mi lepo organizujemo forumsku radnu akciju rekonstrukcije "3 bulevara", krenemo redom i svako doprinese što može - u snazi, mašinama, alatu, itd, pa krenemo vikendom da radimo. Verujem da ćemo bar očistiti sve i doterati za manje od 1200 dana :)

I da, ozbiljan sam.
 
Ali su tako retardirano pozicionirani da su postavljeni po sred pešačkih tokova, a i ovaj kafić ostavio jedva metar i po prolaza i još polako šire baštu. Praktično od celog novog "skvera" dobio si trotoare uže nego ranije od svih novih prepreka, a onaj donji ka Dalmatinskoj je postao parking iako još ima nade za njega ako se malo preuredi.
 
nije već neko vreme parking; i tamo su postavili ove čudne, metalne objekte
Nije parking jer su podtavili onaj stubic sto se spusta. Metalni objekat i nije neka prepreka za prosecnog ljaksea koji se parkira gde god je ravno.

Sent from my SM-G981U1 using Tapatalk
 
Поштовани гледаоци добро јутро. Као што знате, постоје митска бића звана караконџуле и дрекавци. Она се не дају видети, осим у непојмљиво ретким ситуацијама. Исто тако, постоје и наши вредни неимари, који никада нису у потпуности напустили ово наше инспиративно градилиште - узмимо за пример никада довршена семафоркса постоља. Неутренираном оку можда изгледа напуштено- ево семафор плаца:
20221007_083549.jpg

Ево и Дорт Јола (хисторицал):
20221007_083418.jpg

Ево и раскрснице два цара:
20221007_083244.jpg

Алииииииии, зато ево раскрснице цара и краља:
20221007_083642.jpg

Зашто је митско биће вредни неимар чинодејствовало баш на овој расрсници, остаје непознаница, али можда могу да понудим рационално објашњење, јер моје око на овој деоници није толико неутренирано. Наиме, ово семафорско постоље је било полубетонирано (једно од читава два таква на деоници), и већ сам о томе нашироко писао раније. Но, наравно, то објашњење не пије воду - као што је вероватно не пије ни наш вредни неимар. Објашњење је кудикамо простије, као што то обично и бива.
 
@GOJE predlažem da napišeš monografiju o ovoj rekonstrukciji. Imam neke prijatelje što imaju izdavačku kuću. Svi sa foruma da damo koji dinar kao sponzorstvo i da to objaviš. Napraviš promociju na toj raskrsnici, pozoveš Vesića i Šapića. Pokloniš im primerak sa posvetom.
 
@GOJE predlažem da napišeš monografiju o ovoj rekonstrukciji. Imam neke prijatelje što imaju izdavačku kuću. Svi sa foruma da damo koji dinar kao sponzorstvo i da to objaviš. Napraviš promociju na toj raskrsnici, pozoveš Vesića i Šapića. Pokloniš im primerak sa posvetom.
i da se uvede u statut grada kao obavezno stivo pre polaganja zakletve na bilo koju javnu funkciju u gradu.
 
Svakako je potrebna monografija i mozemo da je sufinansiramo.
U njoj, treba insistirati na religijskim, okultnim, magijskim i onostranim aspektima ove Rekonstrukcija koja ze trajati zauvek.
Sve prolazi samo je Rekonstrukcija vecna.

Monografija bi svakako trebala da sadrzi timeline, ali i recnik pojmova koji bi pomogaoobicnom smrtniku da se makar priblizi ovom konceptualnom delu.
Recimo sta je "Vesicev neimar" ili "Skver" ili "Metalni oblici" ili "Dinamika poklopaca/ograda"

Umetnicki trio Vesic/Veselinovic/Radojicic bacio je pred nas svoje bisere, a mis mo samo zahvalne svinje. Postavili su nam zagonetku, bolje reci teolosko pitanje ciji smisao jos ne razumemo sasvim, ali sigurno je da ce generacije stanovnika Beograda pokusati da pronadju odgovor na njega. Odgovor koji se gubi u nestvarnom, u detaljima kao sto su iskrivljeni stubovi ograde kod Drvne koji ukazuju na sve strane sveta. Bioloska dinamika vode koja se nagomilava, rupe koje se otvaraju, poklopci koji lupaju na radost uspavanih stanara. Semafori koji padaju, neimari koji nestaju da bi se pojavili niotkuda. Poluzavrsene deonice koje klize u Nezavrseno i Savrseno. Materijal koji poeticno raznosi vetar. Ograda kod Prve koja svima pokazuje svoju cudnu unutrasnju dinamiku...

Toliko toga ima, malo za jedan zivot, malo za mnoge zivote, malo za vecnost....

Rekonstrukcija je tu da nas suoci sa nistavnoscu prosecnog ljudskog bitisanja, da nam ukaze koliko smo neuki pred stvaraocima gradske umetnosti i investitorima, kao njihovim andjelima i na kraju da nam predstavi koliko smo sitni i mali pred Vodjom i koliko smo Mu zahvalni.
 
Gospodin @GOJE, svojim istancanim okom, odlicno je prikazao i prbilizio nam ideje okolosemafornih umetnika/mistika.
BVorba zivog i nezivog, nizcanje biljke iz kamena.
Bravo!
 
Немојте ви мени: браво, донације и монографије, него мени удрите лајци. Од лајкова се на форуму живи. :cool::gobb: :grand::sesir:

Мени је само циљ да понекога увеселим, ко је увесељавању склон. :vops:
 
Zanimljiv je duhovno gradjevinasrki koncept "polubetoniranog postolja".
Ocekujem da uskoro udje u programe na gradjevini i bogosloviji.
 
Vrh