Šta je novo?

Rekonstrukcija ulica Kraljice Marije, 27. Marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana

Ova tema bi trebala da se preimenuje u "Raspadanje ulica Kraljice Marije, 27. Marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana"
 
Želja ti se ostvarila. :D
Tekst i fotografija preuzeti sa FB.



Ugao Knicaninove i Dusanove. Otvorila se rupetina naprasno, iznebuha, nicim izazvana. Sasuli su danas u nju dve mesalice betona, ali i dalje se produbljuje. Pretpostavka je da je to zbog zidanja onog cudovista od zgrade, ali mozda i nije. Radovi na sinama i kaldrmi su zavrseni skoro, pa je mozda i tu nesto lose izvedeno. Ko zna, mozda cu tu na pecanje, da ne idem na Dunav.
 
nesto im se cesto desava ?? ili nemaju srece sa kockama? trg republike se isto desio... a gradjani placaju fuseraj od radova dok vesic i kompanija kradu li kradu... :blah:
 
Dežurni reporter se javlja sa licinog mesta:
20210518_082234 (1).jpg

Interesantno je da su pokrili tu veliku rupu sa leve strane kao da je u pitanju nekakav pokojnik (božemeoprosti):
20210518_082256.jpg

Izgleda da je podloga isprana potopskom kišom, i da je završila dobrih 15 metara ispod u temeljima Dorćol centra:
20210518_082309.jpg

Stručna komisija radnika sa oba gradilišta pokušava da utvrdi šta im je sada činiti, ali dobro je da "onaj semafor" niko ne dira:
20210518_082324.jpg


A, ko je pazio na času, prisetiće se da je na lokaciji vis-a-vis ovog nesrećnog semafora, tj. tačno na mestu stručnih komisija, upravo naš dragi znanac - plivajući semafor.
 
mora da se ukrštaju podzemne vode, duhovi iz prošlosti i još nešto mističnona bermudskoj raskrsnici, prvo semafor, onda iskakajući tramvaj a sad i samootvarajuća rupa
 
Ostadoh kratak za spektakularnu fotografiju upravo :(. Na platou Raše Popova je izuzetan prizor, jer ga je jučerašnja kiša potpuno urnisala, pa su sada povađene sve slivnične rešetke, a cisterna sa šmrkovima pokušava da sredi situaciju.
 
"Dekonstrukcija ulica Kraljice Marije, 27. Marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana"
 
Pogledajte ovaj tekst, ostaviću vama komentar:

Kaldrmaši
Kad građani zamere – raskopane ulice Beograda od 1929. do 1989.


Danas je postalo opšte mesto da čim krenu neki radovi na beogradskim ulicama počne najpre talas gneva po društvenim mrežama, i zatim se kao poplava preliva među “običan svet“, odnosno, one Beograđane koji ne žive na Tviteru ili Fejsbuku ali “vide” šta se “dešava“.

Istorija Beograda pamti, za razliku od vedeta društvenih mreža, velike i temeljne rekonstrukcije glavnih gradskih saobraćajnica, još od 1920-tih godina prošlog veka.

Još tada su se kaldrmisale i proširivale uličice jer su tadašnji gradonačenici i ljudi koji su vodili Beograd imali širinu i viziju da shvate kakvo vreme neminovno nailazi sa tehničkim procvatom čovečanstva.

Tako, naprimer, možemo da vidimo fotografiju ogromnih građevinskih radova ulice Džordža Vašingtona iz 1929. godine. Iste one ulice koja je i prošle, 2020. godine, bila temeljno obnovljena i modernizovana, od tada.

66.png

Ne samo da se stavlja nova podloga već su menjane i tramvajske šine, novi trotoari… isto kao i danas.

Ali, šta da se radi, još je naš čuveni Momo Kapor sa ogromnom ljubavlju pisao o toj “razmaženosti” i “posebnosti” Beograđana kao divnom zaštitnom znaku ovog grada, pa nama danas ostaje da kad naiđemo na neku gradnju i radnike na ulicama gunđamo i negodujemo, znajući ipak u sebi da će sve te “iskopine” za par nedelja ili meseci biti blistave ulice na koje ćemo biti – jako ponosni.

https://kaldrma.rs/kad-gradani-zamere-r ... 9-do-1989/
 
Ne znam zašto bi se neko ljutio što mu se ulica rekonstruiše.

Ljutimo se što su radovi nekvalitetni, spori i skupi.

Ne može istovremeno biti i kvalitetno i brzo i jeftino, ali mora biti barem jedna od te tri stavke ispunjena. Dve je normalno, tri su nemoguće, ali kod ovih nijedna stavka nije ispunjena.
 
Znam da je više za temu fasada, ali ovo je ta zgradica na ćošku dole desno danas:
IMG_20210518_140015.jpg

Strašno je koliko je ovaj grad uništen i zapušten. Bilo bi baš lepo da se obnovi fasada sa kupolom, ali verovatno će da je ruše, kao i sve ostalo.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=850970#p850970:2atotzw8 je napisao(la):
astrodule » Tue May 18, 2021 12:58 pm[/url]":2atotzw8]Ne znam zašto bi se neko ljutio što mu se ulica rekonstruiše.

Ljutimo se što su radovi nekvalitetni, spori i skupi.

Ne može istovremeno biti i kvalitetno i brzo i jeftino, ali mora biti barem jedna od te tri stavke ispunjena. Dve je normalno, tri su nemoguće, ali kod ovih nijedna stavka nije ispunjena.
sumnjam da bi vesic i kompanija bili zadovoljni i srecni da im neko renovira stan, kupatilo, i to uradi nekvalitetno, sporo i skupo i onda im jos daju da to urade i u sledecem stanu, kuci. posto nije njihovo i ne placaju oni koga briga :kafa:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=850973#p850973:1zijzpvh je napisao(la):
johnny_s » Tue May 18, 2021 1:04 pm[/url]":1zijzpvh]Znam da je više za temu fasada, ali ovo je ta zgradica na ćošku dole desno danas:

Strašno je koliko je ovaj grad uništen i zapušten. Bilo bi baš lepo da se obnovi fasada sa kupolom, ali verovatno će da je ruše, kao i sve ostalo.
file.php

Evo u toj zgradi se izdaje čak 5 lokala, sigurno ne za male pare, pa nemoguće da vlasnici nemaju sredstava da ulože u fasadu, i zašto bi onda grad ulagao?
 
A što bi renovirali kad ne moraju? Treba jednotstavno podići porez vlasnicima objekata sa oronulim i opasnim fasadama pa eto ti motivacije da renoviraju.
 
Питање је да ли су локали у власништву станара, тј. стамбене заједнице.
 
Pitanje da li uopste ima stambene zajednice posto mi sprat izgleda jako zapusteno i sumnjam da u zgradi iko zivi (eventualno u potkrovlju gde je ovaj noviji crep).
 
Да, мада парадоксално, изнад спрата дотрајале столарије, поткровље има доста прозора и баџа.
 
Ima svakojakih situacija. Pričao sam sa vlasnicima prodavnica koji iznajmljuju poslovni prostor u Ruzveltovoj prekoputa Zire. Tek pre neku godinu je vraćeno vlasništvo vlasnicima restitucijom i za male pare iznajmljuju vlasnicima prodavnica lokale dok žive u lošim uslovima na spratovima iznad ili negde po selima i često su u dubokoj starosti. Možda je i ovde takav neki slučaj.
 
Ако већ мора да се зове Булеваром, нека буде Булевар косих семафора :)
 
Ma mi smo odveć razmaženi, pustite ljude da natenane završe ulicu, pa onda komentarišite. Šta hoćete? Tek je prošlo 700 dana, dakle ni pune dve godine od prvih ašova.
 
Na ovom topiku sam naucio da su ugradjeni semafori jedan od najskupljih delova rekonstrukcije.

Medjutim, semafore kao da je zahvatila neka nepoznata epidemija, svi su krivi. POgledajte semafor na raskrsnici kod D. Stefana.



Ali ako pogledamo bolje, vidimo i jedan od razloga. Srafovi na koje je semafor postavljen ne odgovaraju rupama na postolju. Postolja SVIH semafora su NAMERNO deformisana da bi mogla da se postave na ove srafove ugradjene u beton. To nije jedini razlog, primecujemo da su betonske ploce koje drze semafor premale mase. Semafori ce padati sami od sebe? Da li je iko ikada video takvu pojavu kod semafora postavljenih pre 10 godina, da ne govorimo onima koji su postavljeni pre dolaska neoliberalizma u nase krajeve?

Takodje. primecujemo da ni ploce oko postolja semafora nisu postavljene kako treba.








Zanimljiv je i kvalitet betona oko tramvajske pruge.



Sve ovo zajedno nije samo znak aljkavosti, neznanja i kardje vec i znak dubokog prezira koji oni koji su oragnizovali ovu "rekonstrukciju" osecaju prema korisnicima pomenutih ulica. Zasto nas i ne bi prezirali? Mi smo odrasla deca, radujemo se svemu, nadamo se svemu od cega imam stete, a oni koristi, npr "linijskom parku". "Savskoj promenadi" itd.
 

Prilozi

  • postolje.jpg
    postolje.jpg
    83,3 KB · Pregleda: 791
  • pruga.jpg
    pruga.jpg
    29,6 KB · Pregleda: 804
  • semafor1.jpg
    semafor1.jpg
    53,6 KB · Pregleda: 798
  • semafor2.jpg
    semafor2.jpg
    55,3 KB · Pregleda: 791
  • postolje2.jpg
    postolje2.jpg
    122,2 KB · Pregleda: 792
Pogledajte i druge slike semafora, veliki broj je kriv.

Svoju ulogu imace i postavljanje asfaltne podloge ispod ploca. Posto se radi om ulici ispod uzvisenog dela grada, kisa koja se sliva dodatno ce oslabiti podlogu. Vec smo videli gejzire koji izbijaju na gore po kisi. Ta voda nema gde da ode i izbija na gore.

Vidimo kako izgleda drenazni oluk na platou kod Palmoticeve. Vec je polu pun zemlje.



U normnalnim zemljama, svim ovim stvarima bi se bavili drzavni inspekcijki organi ili barem novinari istrazivaci.
Mi nemamo ni jedno ni drugo.
 

Prilozi

  • drenaza.jpg
    drenaza.jpg
    41,3 KB · Pregleda: 759
Vrh