Iskreno, ne slažem se ni sa jednom od strana u ovom sukobu. Svakako da sam za proširenje pešačke zone (ali u granicama normale i prema potrebama koje za sad definitivno nisu toliko velike). Takodje, ne mogu se tek tako zatvarati celi blokovi po centru. Npr. meni se svidja kako su to rešili u glavnoj oešačkoj zoni u Beču (Mariahilfer straße, Kärntner straße i sl. ), gde kolski saobraćaj ili dolazi bočnim ulicama maltene do same šetačke ulice, ili preseca šetačku zonu (u vidu zone usporenog saobraćaja) kuda takodje prolaze e-busevi.
Kod nas je vlast nažalost preuzela samo deo modela razvoja pešačke zone, a neki problemi su ostali nerešeni:
1. Nedovoljno razmisljanje o parking mestima (veoma mi svidja se svidja ova ideja raščišćavanja unutrašnjih blokova radi parkiranje. (Pokojni deda, inace arhitekta, mi je pricao da su to radili u Parizu, stim sto su tamo blokovi malo veci pa su pravili podzemno-nadzemne garaze na kojima bi posadili travu i po neko drvo i formirali park);
2. Loše razvijen gradski prevoz (u celoj zoni od Vasine do Save), gde su mogli da se ostave koridori za e-bus ili eventualno i tramvaj ukoliko postoje mogucnosti za isti;
3. Nedovoljno alternativa hodanju. Mogli su da ostave prolaze sredinom ulica (kojima bi u periodu od 23 do 05 mogla da se krecu vozila za utovar, istovar, selidbe itd. ), a preko dana bi tuda moglo da se krece biciklom (takodje uvodjenje nekog rent-a-bike sistema) ili npr. uvodjenje onih kao golf cart-ova. Taj sistem je naprimer razvijen u Ljubljani i odlicno funkcionise, kao taksi samo sluzi za centar grada tj. pešačku zonu).
Nadam se da nisam previse udavio
, ali ovo su samo neki od predloga, od kojiu neki cak ni ne iziskuju mnogo vise sredstava i veliko investiranje vec malo bolju organizaciju uz manje investicije ili partnerstvo sa nekom firmom koja ce pruzati usluge takvog prevoza ili rentiranja bicikala.
Zao mi je sto smo svedoci jednog prilicno neorganizovanog redizajniranja grada koje ce dugo ostati ovakvo, jer se ovakvi projekti prave da traju, a ne da se menjaju kako koja vlast ode.
Sent from my iPhone using Tapatalk