Bender Rodriguez » Uto Maj 28, 2019 11:31 am[/url]":1data5oh]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=625486#p625486:1data5oh je napisao(la):
Kailan » Uto Maj 28, 2019 12:08 am[/url]":1data5oh]то је питање економских екстерналија (бука) које нема једноставно ни објективно прихваћено решење. У неким местима се то решава забраном угоститељских објеката да раде у одређено време или да праве буку изнад одређеног броја децибела а негде простим прихватањем да су одређене зоне у деловима града са ноћним животом просто бучније и да људи којима то смета могу или да прихвате, прилагоде се или одселе у предграђе, а негде договором између супротстављених страна.
Da, tako to biva u planski građenim i/ili razvijanim gradovima, gde postoje jasna razgraničenja između stambenih, industrijskih, poslovnih i turističkih/ ugostiteljskih zona. U Beogradu fala bogu toga nikad nije bilo, tako da imamo genijalne situacije da u istom bloku budu i fabrika, i stanovi, i kafići i deponije...
Проблем је у томе што становници центра хоће истовремено да добијају силне паре из буџета на реконструкцију и виши стандард живота да би "привукли туристе" а онда кукају на те исте туристе и ноћни живот
Stanovnici centra najviše i pune taj budžet. Raznim porezima na ''ekstra zone stanovanja'', skuplje održavanje zgrada, haračima na parking i drugim dadžbinama. Grad Beograd najveći kajmak uzima upravo od vlasnika stanova u centru grada. Ne od nadogradnji na Vračaru. Ne od divljih objekata po predgrađima. Ne od pripadnika ''bratskih naroda'' po Dedinju, Senjaku... Jer su svi oni mahom ispod radara i mimo papira. Nego najviše uzima upravo od vlasnika uredno uknjiženih i davno (pre 1990) izgrađenih stanova u centralnim opštinama. Epa pošto oni najviše pune budžet, i pošto izmiruju svoje dugove prema društvu, samim tim imaju i pravo da očekuju nešto zauzvrat.
Što se tiče turista, ne znam nikog ko živi, ne samo u centru, nego bilo gde u gradu, da skapava za njima. Ljudima je naravno drago što ih ima, ali to što Vesić i Pragnje brigada prde po TVu kako Beograđani crkoše za turistima i kako samo o njima misle, ne znači da je to zaista i stav samih građana.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=625493#p625493:1data5oh je napisao(la):
lepi » Uto Maj 28, 2019 1:25 am[/url]":1data5oh]Uskoro, zapravo vec je i počelo da bude primetno i kod dela forumasa, krenuće se sa pričama kako je Beograd grad beograđana a ne turista.
Tačno. Drago mi je da je neko primetio moj lik i delo.
:mrgreen:
A vama što se isčuđavate tome i što uopšte postavljate takve nebulozne dileme savetujem da potražite definiciju grada. I da se obrazujete o tome šta je grad u svojoj suštini, kako nastaje, čemu služi i najbitnije - ko ga održava i izdržava.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=625509#p625509:1data5oh je napisao(la):
direktor » Uto Maj 28, 2019 9:06 am[/url]":1data5oh]Postoji nesto sto se zove zvucna izolacija ugostiteljskih objekata takodje limitatori da krelci ne mogu da odvrnu do pucanja bubnih opni
Nema ništa od zvučne izolacije, za mrtva slova na papiru ne znam ali de facto ne postoje nikakvi propisi koji se primenjuju za to. Provlači se priča kako će za dve godine da se donesu novi zakoni da se to reši, ali kad sam video da će primena da se poveri privatnim (kahm, partijskim) firmama, i kad sam se setio slučaja Komunalne policije (od najisčekivanije službe do najomraženije), brzo sam izgubio bilo kakve nade.
Limitatori se stavljaju tek po intervenciji Ekološke inspekcije, za koju većina ljudi ni ne zna. A i ne stavljaju se uvek, nego samo ponegde. U većini slučajeva stvari se rešavaju tako što, zahvalujući mafijaškim zakonima mafijaške države, se da ugostitelju da ''sam izmeri'' jačinu zvuka i da sam sebe ograniči. Naravno, prvo što svako fingira svoje rezultate, a drugo što nakon par meseci, kad inspektori ''olade'' granica počne opet da se pomera, mic po mic... I to je deo onoga što sam pričao o ''ugostiteljima'', da su uvek nezasiti i maksimalno bahati.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=625525#p625525:1data5oh je napisao(la):
Kailan » Uto Maj 28, 2019 10:27 am[/url]":1data5oh]постоји и звучна изолација станова људи којима смета бука споља
Da, postoji u slučaju kada neko kupi stan u Brankovoj znajući da će biti 2 m iznad urlajućeg autobusa pa ko veli zna u šta se upušta i nek se spremi da plati tu jednu cenu izolacije da bi dobio druge benefite. U slučaju kada postoji ulica gde nekad nije bilo buke, a onda dođu razni otpadi pa otvore svoje bordele i klubove, onda nije odgovornost stanara da se izoluju nego ovih što su došli. Jer ovi su bili tu pa su bili. A ovaj što dolazi, a druge ometa, e na njemu je da se prilagodi okolini. A ne obrnuto.