[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=612541#p612541:2sr5omgp je napisao(la):
Дошљак » 30 Mar 2019 10:57 am[/url]":2sr5omgp]Питање је сад да ли је јачи утицај и ауторитет његове функције или лоби увозника постављених стубова.
Дошљак, и остали.
Машисте га мало за ове стубове.
Прво, реконструкција Топличиног венца је ауторско дело Бориса Подреке, поприлично великог имена светске архитектуре, и нема шансе да би он на свој паркотрг/пешачку косину/први српски носач кафића, ставио - Јовинове канделабре. Није коректно на томе инсистирати: савремена архитектура је, управо - ауторска, и не заснива се на комбиновању "дозвољених" елемента, напротив (сад, на страну шта ја мислим о његовом решењу за Топличин венац).
Друго, мешате епохе, и видите старо у новом, тј. у модерном градском ткиву, што је и највећи проблем са текућим процесима покоцкавања и деасфалтизације центра.
Наиме, ако погледате боље, видећете да Топличиним венцом доминирају - савремене, послератне модернистичке зграде. Не знам шта ће ту стари "фењери"? Не знам, ако ћемо реално, шта ће било где у Београду.
Много ми је смешно кад у овим лимунада-серијама по романима Мир Јам рањени орлови и њихове госпојице ходе центром Београда, по гранитним коцкама!? Кнез Михаилова је комунисте дочекала - асфалтирана. Наши преци нису желели да живе у "старом", него у "новом", а ми смо знатно, али знатно већи "маторци" и кичери од њих, само што нам то још нико није јавио.