Generalka za Bulevar
M. L. JANKOVIĆ , 12.02.2010 20:55:00 Ocena: 3.00 (Glasova: 6) Komentara: 0
Platani zreli za zamenu
RADOVI u najdužoj beogradskoj ulici konačno počinju u subotu. Narednih dana zakazana su geodetska merenja i ispitivanje stanja na terenu, a biće uklonjeni i kontaktna mreža, kiosci, stubići... Najavljeno je i orezivanje bolesnih stabala platana, na potezu od Vukovog spomenika ka pijaci Đeram. Obnova staje 1,7 milijardi dinara, a iz Agencije za investicije kažu da se konačno "otvaranje" Bulevara očekuje početkom septembra.
Duž desne strane ulice biće obnovljena kompletna infrastruktura, a u radovima će učestvovati radnici "Vodovoda i kanalizacije", "Beogradskih elektrana", "Zelenila", "Elektrodistribucije Beograd" i "Telekoma". Nadležni očekuju da će prva faza radova biti završena za oko mesec dana.
- Početak obnove podrazumeva geodetsko snimanje postojećeg stanja - objašnjava direktor Agencije za investicije grada Marko Blagojević. - Takođe, ubrzo ćemo kompletno ukloniti kontaktne mreže, stubiće, zaštitne ograde, ali i orezati drvorede. Agencija je za ovaj projekat izdvojila oko 1,7 milijardi dinara, a verujem da će rekonstrukcija biti gotova do 1. septembra.
Blagojević kaže da će se u drugoj fazi obnove raditi na rušenju tramvajske baštice i postavljanju kolovozne trake, čime će se kolovoz u velikoj meri proširiti.
U prvim danima obnove, automobilski saobraćaj će se odvijati neometano, kako u Bulevaru tako i u poprečnim ulicama, tako da će sve raskrsnice biti u funkciji. Komunalne službe apelovale su na sugrađane koji imaju karte za parkiranje da mogu da ih koriste u okolnim ulicama. Oni koji imaju sopstvene garaže, a zbog radova neće moći da ih koriste, povlašćenu kartu za parkiranje mogu da izvade u JKP "Parking servis".
Trošno drveće će se, najverovatnije, orezati za oko 25 dana. Na potezu od Vukovog spomenika do Ustaničke ulice nalazi se 431 stablo, od kojih će 48 biti sačuvano, jer su očuvana i čine jednu celinu drvoreda.
- Zbog lošeg stanja poseći ćemo 329 stabala - kažu iz "Zelenila Beograd". - Projektom zamene drvoreda, predviđeno je da se posadi 262 više stabala nego što će se iseći. U saradnji sa Šumarskim fakultetom i Institutom za šumarstvo odrediće se vrsta i veličina stabala koja će se saditi. Instistiraćemo da sadnice budu minimum prečnika 10 santimetara, koren sa busenom prečnika minimum 85 santimetara, kao i visina minimum oko 5 metara, kako bi drvored što pre dostigao svoju funkciju.
Mlada stabla, njih 54, biće izvađena sa korenom i presađena na zelene površine u neposrednoj blizini Bulevara.
PROTIV SEČE PLATANA
AKADEMIJA arhitekture i Kulturno-prosvetna zajednica Beograda održali su u petak tribinu "Lice grada" u zadužbini Ilije M. Kolarca, na kojoj su se zalagali da očuvanje postojećeg drvoreda. Učesnici tribine složili su se da je "nedopustivo što se zvanične ustanove nije oglasile i na javnoj raspravi pitali sugrađane šta misle o seči stabala.
- Nadležne institucije su krive što je drveće u lošem stanju - smatra kulturni radnik Jovan Ćirilov. - Ako stvarno jeste trulo, nije mi jasno zašto ne sačekamo još 10 godina da se njegov vek završi, a da za to vreme uzgajamo nova stabla u staklenicima, koja će do tada porasti.
GRADSKI PREVOZ
POJEDINE linije GSP će u subotu promeniti svoje uobičajene trase. Tramvaji 5, 6 i 14 biće ukinuti, a na relaciji Ustanička–Vukov spomenik uvodi se autobuska linija pod oznakom 6A. Stajalište za autobus 6A nalaziće se u ulici Kraljice Marije u terminusu sa linijama 27L i 32, a stajalište tramvaja kod „Orašca” će biti ukinuto.
Tramvajska linija 7 saobraćaće na realaciji Omladinski stadion – blok 45, dok će tramvaj sa oznakom 10 putnike prevoziti „preko” Vukovog spomenika trasom Beogradska – Bulevar kralja Aleksandra – Ruzveltova – Kraljice Marije – 27. marta i dalje redovnim putem.
* * * * *
ANKETA - ŠTA mislite o zameni platana u Bulevaru?
Aleksandar Daulović, ugostitelj (sl. 1)
- Nisam ni znao da će se, u sklopu radova na Bulevaru, još i menjati drvored. Mislim da je najbolje da stručnjaci procene u kom su stabla stanju, pa ako su trula i uništena - sigurno ih je bolje zameniti.
2. Zoran Đaković, veterinar (sl. 2)
- Izričito sam protiv seče drveća u centru Beograda. Znam da će posaditi nova, ali je potrebno dosta vremena da ona izrastu. Zato je bolje da ostavimo postojeća, za koja sam čuo da su tu već više od 50 godina.
3. Srđan Prvulović, terapeut (sl. 3)
- Ako se korenje širi i ometa saobraćaj, bojim se da je seča neminovna. Žao mi je što ćemo, na određeni period, biti uskraćeni za zelenilo u Bulevaru, ali verujem da će nova stabla ubrzo porasti i biti mnogo lepša.
4. Biljana Ristić, profesor (sl. 4)
- Živim u blizini Bulevara i dosta sam se vezala za drvored, za koji sam ranije smatrala da je izrazito lep, pa će mi biti teško bez stabala. Ipak, pretpostavljam da bi bilo bolje da se drveće zameni, već je veoma staro i oronulo.
5. Ševo Kaćuša, penzioner (sl. 5)
- Ako je drveće uništeno, apsolutno ga moraju iseći zbog bezbednosti. Trule grane uvek mogu da padnu nekome na glavu ili da mu unište automobil. Ne bih volela da iko od Beograđana strada zbog nečije nemarnosti.
http://www.novosti.rs/code/navigate...levar&kword_add=bulevar, rekonstrukcija ulica
Jovan Ćirilov čita pismo Miladina Vojinovića, šumarskog inženjera, na tribini za spas beogradskih platana. Kolarčev univerzitet, 12.2.2010. godine
http://www.youtube.com/watch?v=XUWRFa0aa-M
Orvel bi im pozavideo,sta ce li da rade za neku godinu kada ovako lupaju i odhebavaju misljenje gradjana :bash: