Zar nije do juznog bulevara?Maksima gorkog ne izlazi na autoput.Danas odobrise Mirijevski bulevar da se radi jer je drzava dala novce,znaci sledeci projekti cemo cekati je taj i onaj famozni cingrijsko-vucicki...
„BLIC“ RAZGLEDNICA: BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA, OD „CVETKA“ DO VUKOVOG SPOMENIKA - PRE I SADA
Stare navike ne idu uz novi izgled Bulevara
M. Tašković | 09. 09. 2010. - 00:02h | Foto: G. Srdanov - J. Vučetić - V. Lalić | Komentara: 28
Novi, rekonstruisani Bulevar kralja Aleksandra prijatno je iznenadio po mnogo čemu, a najviše po brzini promene. Nedostaju jedino platani kako bismo Bulevar poredili sa modernim ulicama svetskih metropola. Zbog toga se primerenijim čini poređenje nekadašnjeg i sadašnjeg izgleda ove saobraćajnice.
Bulevar danas
Novom izgledu Bulevara najviše su se obradovali vozači. Ukupno 400 novih parking mesta doprinosi i bržem saobraćaju pošto je sve manje bahatih vozača koji na kolovozu „na kratko“ ostavljaju automobil sa upaljenim migavcima. Red na saobraćajnici svakodnevno održavaju saobraćajni policajci i kažnjavaju prestupnike.
- Primetno je da se saobraćaj sada mnogo brže odvija, a zbog policajaca parkiram se u sporednim ulicama Marka Oreškovića i Vatroslava Jagića. Ne želim da rizikujem, a sviđa mi se što sada nikome ne pada na pamet da ostavi automobil na bilo kojem delu trotoara – priča jedan od stanara u Bulevaru kralja Aleksandra.
Bulevar pre rekonstrukcije
Lakši saobraćaj u jednoj od najprometnijih ulica u gradu omogućile su i tramvajske bašte u sredini kolovoza. Tramvaji više ne predstavljaju prepreku prilikom skretanja „u desno“, dok su „leva“ skretanja svedena na tri u smeru ka Cvetkovoj pijaci (Tršćanska, Batutova i Vjekoslava Kovača) odnosno dva u suprotnom pravcu (Gospodara Vučića i Stanislava Sremčevića).
Stanica
- Tramvaji dolaze na svaka dva minuta i za sada sve funkcioniše besprekorno. Nema velikih gužvi ni u vreme saobraćajnog špica, a sviđa mi se i kako su uređeni trotoari i stajališta sa ogradama. Jedini problem može da predstavlja to što se stanice nalaze u sredini kolovoza pa mnogi pretrčavaju ulicu i van pešačkog prelaza kako bi uhvatili tramvaj –ističe Gorica Petronijević i dodaje da jedva čeka da se posade novi platani kako bi Bulevar dobio potpuni izgled.
Parking
Novinu na trotoarima osim pločnika za slepe predstavljaju i podzemni kontejneri, međutim pojedinim sugrađanima bilo je potrebno vreme kako bi se naučili da rukuju ovim, kako kažu, komplikovanim uređajima.
Trotoar
- Kad sam prvi put ugledao taj kontejner pomislio sam daje potrebno stisnuti neko dugme kako bi se otvorio. Pošto ga nisam pronašao odlazio sam u sporedne ulice i bacao smeće u stare kontejnere. Tek pre neki dan video sam kako ljudi vrte poklopac pa sam se tako i ja naučio. Čini mi se da prolaznici sada više paze gde i šta bacaju - priča kroz smeh Dejan Jovanovski koji živi u Bulevaru.
Kontejneri
Bulevar za nekoliko dana nije promenio samo izgled već i deo indentiteta, pa su tako ulični prodavci kao nekadašnji simbol ove saobraćajnice gotovo iščezli sa završetkom rekonstrukcije. Ipak, „džidža – bidže“ na improvizovanim stočićima i dalje se mogu kupiti nedaleko od Vukovog spomenika.
- Najhrabriji i dalje izlaze na ulice i to uglavnom u popodnevnim satima kada ima manje policajaca na ulici. Ako im se učini neko sumnjiv zatvaraju kofere i sa njima beže u sporedne ulice. Međutim, sada ih ima znatno manje nego ranije – pričaju radnici u obližnjim prodavnicama, koji očekuju da će se i zbog toga povećati promet u legalnim objektima.
Garantni rok tri godine
Iako je većina građana oduševljena novim izgledom Bulevara, a pre svega brzinom njegove rekonstrukcije mnogi se pitaju da li je ispunjenje rokova štetilo kvalitetu radova odnosno za koliko vremena će bageri ponovo morati da dođu u ovu saobraćajnicu zbog eventualnih popravki. U kabinetu gradonačelnika ističu da je garantni rok za sve izvedene radove tri godine.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/206385/Stare-navike-ne-idu-uz-novi-izgled-Bulevara