Ne smatram nikog građninom drugog reda, daleko od toga. Ja sam jedan od retkih koji je išao na štand tamo u MML i ove prošle godine pa i posećivao ljude od vrata do vrata to jest od kuće do kuće, a zauzvrat sam dobio komentare da je tramvaj komunistička tvorevina koju gura prljava opozicija i koji im ne treba jer 4 trake rešavaju sve probleme u Bulevaru.
Морам да напоменем да је немогуће да си теренским радом дошао до једногласне групе грађана. Ја сам при теренском раду у Кумодражу, везано за Трамвај за Степу и Кумодраж добио следеће категорије става по том питању:
1) Људи који породично и деценијама живе у Кумодражу. Они су само за, и срећни што се неко сетио да они постоје и жели нека унапређења.
2) Сељаци староседеоци, који су били против и када је крајем 1940-тих предлагано да се трамвај продужи иза трошарине. Они су сада тешка мањина, а имају неку своју представу света у којој нису обештећени за отете њиве, и не свиђа им се што је град ушао у њихово село.
3) Новопечена провинцијска средња класа која је на челу "Насеље Степа Степановић" удружња грађана. Београђани који су се у Степу преселили из других насеља су само за.
Ових који тврде да је "трамвај комунистичка творевина" уопште нисам сретао. Постоје одређена различита схватања разних људи, али осим оних 4% гласача "СПАС", Шапићеваца, не верујем да је могуће да било где таквих има двоцифрен проценат.
Bez obzira na nerazumevanje lokalne zajednice koja planom proširenja Bulevara ne dobija tramvaj, a ostaje i bez mesne zajednice i pijace sam stava da MML mora dobiti tramvaj.
Metro se gradi samo gde je opravdano s obzirom na broj putnika po satu, a opravdanje za tramvaje u MML je na ivici rentabilnosti ali je potrebno zbog presedanja sa SMT-a koji će proći tuda.
Везано за СМТ, он се пресеца са Смедеревским путем приближно код Нине Крстанове. Није логично да, ако се продужава, да не покрива то звездасто и преседачко чвориште. Ако ћемо о затварању функционалне целине, то је до Три тигања, или скретања за Калуђерицу. У урбанистичком смислу, ту је и питање обухвата празних парцела, где би се могао направити локални центар: средња занатска школа, неки здравствени објекат, неки административни објекат, премештена пијаца, вртић...
У оквиру рада на терену, онај ко је борац и антииздајник, једном речју опозиција, треба да има неку врсту "за" и "кеч ол" приче. Без трамваја, таква врста локалног центра губи на исплативости. И то треба објаснити. Тим "трамвај комунистичка творевина" треба само показати упоредне цене некретнина уз трамвај и далеко од трамваја, и да ће им са трамвајем добра пијаца, боље непрехрамбене продавнице, зубари, теретане и остали бизнис доћи сами од себе. Средња школа такође добија на квалитету, ако је у идентитетски градској зони. Даље, разлог зашто је на Вождовцу трамвај добар, а у Булевару не, је зато што је на Вождовцу обновљен потпуно, а на Звездари не. Метро је тако скупа инфраструктура, да је 3-4 пута скупљи од кућа које би се откупиле и срушиле за ширење и булевара и трамваја. Ми се залажемо за продужење трамваја до Теразија, и који гарантује време путовања од Теразија до Малог мокрог луга 20 минута у најгорем шпицу. Имамо за тај посао квалитетних инжењера, али не могу да дођу до изражаја од неписмених напредњачких кадрова са купљеним дипломама.
S obzirom da trenutnim planom nema metroa ni duž Bulevara pa ni preko Vukovog spomenik dok ona sumanuta druga linija ne uleti iz gospodara V. na Cvetko mislim da su veće šanse da Srbin sleti na mesec i odigra Gangam Style nego da MML dobije metro.