jovanovm":32uzl6c3 je napisao(la):
@nbumbic
Kupovao sam u obe radnje na Bulevaru, išli smo kolima (nekoliko ormara, televizor u Tehnomaniji i mala veš mašina), i sećam se da mi je bilo vrlo neprijatno i teško da nađem parking. Doduše u Forma Ideale postoji i neki prilaz od pozadi, ali često je blokiran dostavnim kamionima pa ti traže da se parkiraš ispred kad iznosiš stvari...
U pravu si, ljudi ne žele da putuju gradskim prevozom jer je nepouzdan, vruć/hladan, i prljav. Možda bi i to podneli da ne moraju da vuku torbe sa sobom, ali kad moraju to da rade, gradski prevoz postaje neprihvatljiv. Moj predlog govori o sistemskim rešenjima (što znači i poboljšanje gradskog prevoza, izgradnju garaža, itd itd)... i opet naglašavam, bez sveobuhvatnog rešenja, sve što se radi je jalovo, stvoriće više problema nego što će ih rešiti...
Ljudi ne žele da nose tostere i mp3 plejere po prevozu, jer je strašno nezgodno. Već je teško ponekad ući sam u prepune autobuse, a kamoli sa torbama.
Što se diversifikacije ponude u Bulevaru tiče ... stanovnicima Bulevara, siguran sam, ne trebaju 5 radnji sa obućom, 10 sa trikotažom, 6 sa mp3 plejerima i tosterima... Možda im i treba neki drugi sadržaj, umesto da svaki put kad žele da pogledaju film, treba da idu u Ušće, svaki put kad bi želeli da idu na svirku se spuštaju do Dorćola, ako bi želeli dobru klopu da idu drugde.. itd itd? Uostalom, po mom predlogu ne bi se smanjio broj radnji koje su kako-tako potrebne građanima (jer im se troškovi ne bi povećali), samo bi se povećao broj drugačijih radnji... pametno zoniranje, znaš
Mislim da je ovo odgovor meni a ne nbumbicu
Za torbe po autobusima, mislim da preterujes. Niko nece odluciti da li da ide busom ili ne zbog toga da li sa sobom nosi kesu ili neki objekat manji od 20 cm x 20 cm (npr. toster, mp3 plejer, mob telefon, itd.). To je isto kao kad bi rekli da ce neko pre da ide kolima na posao a ne busom zato sto mora da nosi tasnu. Mislim da to ne utice mnogo na izbor. Mislim, ovo tvoje mi se nekako cini kao zapravo teranje ljudi da kada moraju nesto da nose, da idu kolima, jer je javni prevoz neadekvatan za to. I onda dislociramo sve za sta ti treba da izadjes na kraju se kesom u krajeve grade prilagodjene automobilima, i proteramo sve takve sadrzaje iz krajeva koji su bolje prilagodjeni javnim prevozom. Ne znam, meni je to malo naopako. Zasto ne prilagodimo javni prevoz potrebama gradjana, umesto da gradjane (i grad) prilagodjavamo mogucnostima javnog prevoza?
HJ je lepo objasnio npr. slucaj bankarske sluzbenice koja ne ide prevozom na posao ako moze kolima i zasto...ima tona takvih primera...nevezanih za to nosis li nesto sa sobom ili ne.
I da - javni prevoz u Beogradu je LOS. To sto je miljama ispred onog raspada 90ih nije relevantno za diskusiju. To sto su mnogi navikli na takvog kakav je pa im se ne cini mnogo losim je druga stvar. Prevoz je los, jer u gradu kakav je Beograd, automobil u mnogim delovima grada jednostavno ne moze da bude glavno sredstvo prevoza, jer grad nije tome prilagodjen (infrastrukturno), i tu ulogu mora da obavlja javni prevoz. Pa opet, u vecini slucajeva je automobil (ili bar taksi) bolji izbor od prevoza. Dakle, prevoz je los. Uostalom, ko provede duze od 2 dana u nekom evropskom gradu gde je prevoz resen kako treba (ne mora odlicno, dovoljno je solidno) shvata da je Beograd daleko iza toga, po mnogim kriterijumima.
Sto se tice Bulevara - ko to kaze da nema dobre klope na Bulevaru?
Ugostiteljskih objekata, generalno, na Bulevaru ima na tone.
Ima i film da gledas, sta ce ti Usce, nadjes sve kod lika u kutiji na cosku :laugh:
Nego, ozbiljno, koji to sadrzaji po tebi nedostaju Bulevaru? Jer ima i restorana, i kafana, i pekara, i poslasticarnica, i biblioteka, i banki, i agencija, i kancelarija, i knjizara, i raznoraznih radnji, i frizera, i...
Bioskop? U kom bi ti lokalu tamo uglavio bioskop? Tesko je bioskopu da bude profitabilan ovih dana ako nije veliki i ne nudi ugodjaj sa raznoraznim efektima, tralalala (a za to na bulevaru nema mesta bez nekog povelikog rusenja). Koncerti? Opet, nema mesta za koncertnu dvoranu bez nekog prevelikog rusenja (mada ima koncerata na Tasmajdanu, a park Tasmajdan se granici s Bulevarom
). Ako mislis na svirku klupskog tipa, za manju publiku, imas svirke u KSTu, imas svirke (ili je bilo nekad) u klubu/baru "Bulevar" (zapravo ne znam da li to jos postoji), zadjoh jedanput u neku "Dangubu" da slusam svirku nekog klinackog benda klinke porodicnih prijatelja (to je valjda skoro pa na Bulevaru, tamo kod ekonomske), "Tramvaj" kod Vuka je takodje na 2 min. od Bulevara...itd. I nije da nema i kulturnih sadrzaja - Teatar Kult je na Bulevaru, a Zvezdara Teatar je na 3 min. peske od Bulevara. BDP malo dalje ali opet jako pristupacno. I sad, naravno da radnji i radnjica ima vise, jer za njima postoji veca potreba, tj. traznja na trzistu, nego za mesta za svirke, pozorista, bioskope i galerije (galerije? da imaju perspektivu, vec bi bile na Bulevaru - mislim, koliko galerija ima u gradu ukupno?). Kada bi na Bulevaru imao jos 4 mesta za svirku, 3 pozorista, 2 bioskopa i 5 galerija maltene ih ne bi imao nigde drugde u gradu
ok malo preterujem ali shvatas sta zelim reci.