PRVA FAZA REKONSTRUKCIJE PRI KRAJU
Bulevar dobio nove tramvajske šine
G.SVILAR M.TAŠKOVIĆ | 06. 05. 2010. - 08:15h | Foto: N. Marković | Komentara: 5
Rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra ide po planu, a saobraćaj će biti pušten 1. septembra, najavljuje za „Blic“ gradski menadžer Aleksandar Bijelić. U delu Bulevara od Cvetkove pijace do Batutove ulice postavljen prvi tramvajski kolosek na sredinu ulice u dužini od 360 metara, čime je okončana prva faza radova.
Od početka rekonstrukcije prošlo je nešto više od dva meseca a do sada su zamenjene podzemne cevi, strujni i telefonski kablovi sa desne strane ulice, gledajući u pravcu ka Cvetkovoj pijaci.
- Radovi na sve četiri deonice su intenzivirani od 1. marta. Prva faza radova je praktično završena. Sa desne strane kolovoza, gledajući u pravcu ka Cvetkovoj pijaci, postavljene su sve planirane podzemne instalacije i sada se priprema teren za asfaltiranje - kaže Aleksandar Bijelić.
Narednih dana radnici će se sa desne strane „preseliti“ na levu gde će, kao i na desnoj, menjati podzemnu instalaciju, postavljati betonske nosače i raditi asfaltiranje. Radovi za sada teku iznenađujuće brzo.
DO SADA URAĐENO
- 454 metra cevovoda na levoj strani
- 635 metara nove kišne kanalizacije
- 1.788 metra cevi na desnoj strani
- Oko 2.000 metara telefonskih kablova
- 2.200 metara strujnih kablova (10 i 0,4 kilovata)
- Jedan kolosek šina u pravcu ka gradu (360 metara od Cvetkove pijace do Batutove)
* ZAVRŠENO U PERIODU
OD 1. MARTA DO 1. MAJA
- Dinamika radova mora da se poštuje. U ovom trenutku imamo situaciju da su neki delovi Bulevara urađeni mesec dana pre predviđenog roka, dok su drugi nekoliko dana ispred dinamike. Sve u svemu, izvođač radova i sva komunalna preduzeća moraju do kraja avgusta završiti posao. Bulevar će biti otvoren za saobraćaj 1. septembra a nakon toga preostaće samo da se zasade novi drvoredi - kaže Bijelić.
Na delu gradilišta od Batutove ulice do Cvetkove pijace, koji je „Blic“ juče obišao, radnici izvode “finije” radove pa mnogi prolaznici već imaju utisak da će uskoro Bulevar dobiti sasvim novi izgled.
- Bušimo i varimo šine, doterujemo kanalizaciju. Prolaznici su strpljivi pa sada nemamo uopšte problema sa njima. Pošto je raskopavanje završeno sada će biti daleko manje buke. Na ovom delu preostalo je da uradimo tramvajsku bašticu u pravcu ka Cvetkovoj pijaci posle čega ćemo i sa te strane postaviti šine - pričaju radnici.
Iako radovi idu po planu, sugrađanima ipak smeta to što je prostor za šetnju u nekim delovima Bulevara dosta sužen.
- Kod kafane “Zlatni opanak” ima premalo mesta za pešake. Velika je gužva i prašina pa mi je obuća gotovo redovno puna peska zbog čega se izuvam ispred ulaznih vrata - priča Svetlana Đorđević i dodaje da će radovima biti zadovoljna tek kad budu završeni.
PREOSTAJE DA SE URADI
- 2.050 metara vodovodnih cevi (na levoj strani)
- 1.500 metara strujnih kablova (0,4 kilovata)
- demontiranje nadzemne strujne mreže
- napajanje ulične rasvete
- postavljanje i povezivanje saobraćajne signalizacije
- asfatltiranje trotoara i kolovoza
- postavljanje levog i desnog tramvajskog koloseka u sredinu (od Vukovog spomenika do Batutove.
* ROK ZA ZAVRŠETAK: KRAJ AVGUSTA
Šta stanovnici bulevara kralja aleksandra misle o radovima koji su u toku?
LJUBICA KOŠUTIĆ (75), penzioner
Radnici su vredni, neretko mi ponude pomoć prilikom prelaska ulice, a zauzvrat ja im donesem nešto da pojedu ili popiju. Nadam se da će sve ići po planu i da ćemo biti zadovoljni.
ĆIRA STOJKOV (59), magistar ekonomije
Nas koji živimo i radimo ovde ne interesuje mnogo da li radovi napreduju već kad će biti gotovi. Buka je velika, na trotoarima ne može da se prolazi, a radnike često uhvatim da zabušavaju.
MILICA STANOJEVIĆ (29), muzički pedagog
Vidim da su krenuli da postavljaju šine što govori da radovi napreduju. Ne smeta mi buka, a bitno je da se sve završi u roku i da u septembru imamo Bulevar lepši i uređeniji nego što je bio.
DARKO TOMIĆ (45), taksista
Do pre dve nedelje činilo mi se da radnici rade više u prazno, međutim u prethodnih dana susretao sam ih na gradilištu i noću oko pola dva. Ukoliko nastave takvim tempom biće odlično.
ŽARKO PITULIĆ (47), vozač
Dolazim s vremena na vreme u Bulevar i primećujem da saobraćajnica sve više dobija novi izgled. Iznenadio sam se kad sam video da su na jednom delu već stavili šine. Sve će biti u redu.
SUZANA MAKSIMOVIĆ (23), student
Nisam zadovoljna radovima jer na trotoaru ima puno prašine i peska. Velike su gužve u saobraćaju, iako na fakultet krenem sat vremena ranije neretko zakasnim na predavanja. I dalje je haos.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/188108/Bulevar-dobio-nove-tramvajske-sine