Слике 09. октобар 2016.
Данашња фоторепортажа радова на изградњи зидова за заштиту од буке – букобрана који се изводе на делу аутопута А1 (Е75) код КБЦ „Бежанијска коса“.
Почело се са постављањем шипова од дела где ће бити почетак постављања букобрана, односно где је онај други билБодер
па до подвожњака. Букобрани ће бити постављени и после подвожњака у дужини од неких 120-150 метара тј. до пред излаза са аутопута за тржни центар „Змај“, где су ДИС, Рода, ... тј. до оне металне заштитне ограде. Метални шипови су дужине 6 метара, Ø50 цм и постављени су до, гледано у равни, оног паркинга од КБЦ-а.
На ортофото снимку сам обележио црвеном линијом одакле докле ће бити постављени букобрани, а испрекидана линија је код подвожњака и ту ће, као што сам већ рекао прошли пут, бити провидни букобрани урађени од акрилног стакла.
Pogledajte prilog 39Pogledajte prilog 38Pogledajte prilog 37Pogledajte prilog 36Pogledajte prilog 35Pogledajte prilog 34Pogledajte prilog 33
Мало мутна слика, па труцкаво је, јер сам сликао са бицикла у току вожње :wink: .
Pogledajte prilog 32
Са постављањем једног шипа имају проблем, који се налази у равни улаза у КБЦ, пошто је ту у нивоу постојеће земље са травом, пронађен неки доста велики бетонски блок. То је овај раскопани део у насутој земљи. Кажу кад виљушком багера покушају да гурају блок, земља у дужини од 10 метара се сва помера ! Можда су то она бетонска постоља од билБодера који су ту раније били па уклоњени
, а на гуглувом уличном погледу се види да у равни траве има неки бетон !
Pogledajte prilog 31Pogledajte prilog 30
Снимак уличног погледа увећан једанпут
https://www.google.rs/maps/@44.8288614, ... 6656?hl=sr
Поглед у један од шахтова за одвод кишнице са аутопута.
Pogledajte prilog 29
Поглед према подвожњаку и поглед уназад према машини за постављање шипова и почетку постављања букобрана.
Pogledajte prilog 28Pogledajte prilog 27
Иако је недеља обављају се земљани радови јер су прилично обимни. Они се за сад највише изводе испод самог подвожњака где се ископава земља која је ту давно пре више од 40 година набацана при изградњи аутопута кроз Београд. Земље има јако, јако пуно, и висине неколико метара.
Pogledajte prilog 26Pogledajte prilog 25Pogledajte prilog 24Pogledajte prilog 23Pogledajte prilog 22Pogledajte prilog 21Pogledajte prilog 20
Багер и ровокопачица неуморно раде и треба сву ту земљу ископати. Полако се спуштам до дела где се ископава земља.
Pogledajte prilog 19Pogledajte prilog 18Pogledajte prilog 17Pogledajte prilog 16Pogledajte prilog 15Pogledajte prilog 14
Земља која се ископа служи једним делом да се наспе појас уз аутопут где ће бити букобрани, а други део се већ насипа у делу дивљег растиња које је сад између аутопута и насеља „Колонија Б фабрике Змај“ у улици Јоже Шћурле. Како су ми рекли, прошле недеље су истерали из те дивље шуме наркомане, коју су запалили растиње, срећом грађевинци су га угасили, није било нешто страшно, али опет. Ту се иначе редовно скупљају наркомани, надам се да од сад неће више.
Pogledajte prilog 13Pogledajte prilog 12Pogledajte prilog 11Pogledajte prilog 10Pogledajte prilog 9Pogledajte prilog 8Pogledajte prilog 7
Букобарни ће бити постављени до пред излаза са аутопута за тржни центар „Змај“ тј. до оне металне заштитне ограде на аутопуту која се види у даљини.
Pogledajte prilog 6
Временски рок за постављање букобрана и код КБЦ „Бежанијска коса“ и код „Хитне помоћи“ је 150 дана. Код КБЦ-а би требало до краја године да буду постављени, а опет то мало зависи и од временских услова.
Показали су ми и цртеже букобрана, поглед са бока, удаљеност самог зида против буке, рачунајући од ивице аутопута, је 3,5 метра.
Pogledajte prilog 5Pogledajte prilog 4
Цртеж букобрана, гледано од самог почетка. Цртеж је иначе огроман, па сам га снимио само из неколико склопљених делова.
Почиње се са висином букобрана од 2,10, па 3,10, па 4,10 метара рачунајући са држачима који ће бити укопани у сваком почетном делу металних шипова. Са овом висином ће се ићи скоро до подвожњака, а после ће бити висине 4,60 метара с тим што ће ту земљани насип бити нешто нижи. Код самог подвожњака букобран ће бити провидан.
Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 2
Као што рекох, код самог подвожњака букобран ће бити провидан, што се и види на цртежу, пошто су другачијег облика.
Pogledajte prilog 1
До следеће недеље
ако не буде кише