Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

Све је то иста ба*** која само мења значке.

Gradski oci su rekli P+5 u centru i to je to. Nema izgradnje nebodera, nema nadogradnji, jer to tržište traži, za razliku od Srbije. Studio, odnosno garsonjera u centru se zakupljuje po ceni od 2500 evra. Tržište želi povoljnije, ali ne može.

E zato je Pariz lep grad, koji uostalom prihoduje od turizma više nego Srbija od svih privrednih delatnosti zajedno, a Beograd postaje favela u kojoj uskoro niko neće želeti ni da živi, ni boravi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538126#p538126:2d3ic5d2 je napisao(la):
Propeler » 14 May 2018 09:06 pm[/url]":2d3ic5d2]Gradski oci su rekli P+5 u centru i to je to. Nema izgradnje nebodera, nema nadogradnji, jer to tržište traži, za razliku od Srbije. Studio, odnosno garsonjera u centru se zakupljuje po ceni od 2500 evra. Tržište želi povoljnije, ali ne može.

E zato je Pariz lep grad, koji uostalom prihoduje od turizma više nego Srbija od svih privrednih delatnosti zajedno, a Beograd postaje favela u kojoj uskoro niko neće želeti ni da živi, ni boravi.

Da bi Pariz bio tako lep i imao veci BDP od cele Srbije, morao je davne 1850te neki cika zvani Baron Hausman da srusi pola Pariza i izgradi te lepe avenije i zgrade P+5 koje spominjes.

A mi radimo suprotno, plasimo se da rusimo da bi napravili nesto novo i samo trpamo i trpamo zgrade umesto da reorganizujemo prostor tamo gde postoji potraznja.

Ma kakvo plašenje od rušenja. Mi nemamo para za to i tačka. Ko bi izvršio eksproprijaciju svih stanova u tim zgradama u celim blokovima? Neki investitor. Taman posla. Neće se to ovde nikada desiti, već će se samo ubudživati dodatne zgrade i nadogradnje, ako se to dozvoli. A to tek ne valja i ne treba dozvoliti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538115#p538115:2pre9g1w je napisao(la):
spatiotecte » 22 minutes ago[/url]":2pre9g1w]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538110#p538110:2pre9g1w je napisao(la):
astrodule » 14 May 2018 08:37 pm[/url]":2pre9g1w]

Zbog toga uopšte nema potrebe da se nešto zida unutar blokova izgrađenih 60-ih, 70-ih i 80-ih.

Reci to masi ljudi i dosljacima koji bas hoce tu da zive.
Gradi se tamo gde postoji potraznja i to je normalni proces. Novi Beograd ce nastaviti da se popunjava izmedju blokova i suludo je misliti da ce to da se zaustavi.

Postoje slobodne lokacije koje su i na boljim lokacijama od starih blokova. Ne treba udovoljavati masi po svaku cenu. Šta fali parceli preko puta Belvila, ili parceli gde je FDU, Bloku 44 gde je nezavršeni akva park, bloku između Arene i SIV-a...?

Tu je trebalo da im Grad odredi da grade, a ne da remete postojeće stare blokove.

Znam da se nećemo nikada složiti oko praktičnosti i funkcije starih NBG blokova, ali aj' da nema slobodnih površina za gradnju pa da razumem "diranje" tih starih blokova novom gradnjom.

Odlični primeri su novi blokovi oko Arene, West 65, Belvil jer su oni građeni na praznim livadama. A da li smo negde dobili uz zgrade i vrtiće i škole? Sva sreće pa ima manje dece pa osnovne škole mogu da prihvate decu iz novih blokova.

Ponavljam da postoji sasvim dovoljno mesta na NBG za nove stambene blokove i da će tek biti dovoljno mesta kada se isele nepotrebni objekti (IMT i sve unutar tog bloka, brodogradilište, Bežanijska kosa, Blok 39, Blok 26, preko puta Belvila...)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538135#p538135:3nsvyvb8 je napisao(la):
Propeler » 14 May 2018 09:18 pm[/url]":3nsvyvb8]Ma kakvo plašenje od rušenja. Mi nemamo para za to i tačka.

Rusimo mi itekako kad nam treba. Mnogi projekti se grade na mestu starih objekata
-MUP
-West 65
-Kapije Vracara
-Central Garden
-Americka Ambasada
-Vozdove Kapije
-Trzni centar Ada Mall
-itd

Dakle nije tacno da nema para za rusenje.

Ha, ne ne. To su sve bili objekti u državnom vlasništvu, a poznato je kako se Srbin nehajno odnosi prema svojoj državi i njenoj imovini. Često je i mrzi i ne mari za nju, pa čak je i uništava, ako je plaćen za to.

Ovde je reč o stambenim blokovima. E, a to se neće rušiti po cenu izbijanja Trećeg svetskog rata, jer je poznato i koliko Srbin voli svoju ličnu imovinu i pare i koliko nikom ne želi da je da, pa najčešće i precenjuje njenu vrednost, tako da se tu nikad neće vršiti eksproprijacija objekata u privatnom vlasništvu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538136#p538136:26cte2rk je napisao(la):
astrodule » 14 May 2018 09:21 pm[/url]":26cte2rk][

Znam da se nećemo nikada složiti oko praktičnosti i funkcije starih NBG blokova, ali aj' da nema slobodnih površina za gradnju pa da razumem "diranje" tih starih blokova novom gradnjom.

Ne mozemo se sloziti zato sto ne zelis da shvatis da je grad nesto sto se regenerise i sto je u konstantnoj evoluciji.
Poput zivog organizam koji se menja i zamenjuje stare celije novim, tako grad vremenom zamenjuje i regenerise svoje urbano tkivo.
Muzeifikacija koju prizeljkujes a i mnogi drugi ne moze da se desi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537873#p537873:159btaie je napisao(la):
astrodule » 13 May 2018 03:00 pm[/url]":159btaie]Grad da ima volje, ne bi dozvolio da nikne nova zgrada u Blokovima, već bi rekao "ne može tu, gradite u Bloku 29 uz autoput, ili gradite preko puta Arene, ili hajde da iselimo IMT pa tu gradite"

Diskriminacija je raditi selekciju stanovnistva radi cuvanja odredjenih krajeva na osnovu neke fiktivne urbanisticke vrednosti.

Astrodule zasto je betonski soliter iz 60ih u kojem zivis vredniji od na primer moje Moderne iz 30ih ili od necije Secesije pa da ti imas ekskluzivitet da vam niko novi ne dolazi i gradi nove zgrade po kraju?
Nego te ljude saljes u druge krajeve da prave guzve tamo, da zaklanjaju poglede nekome a vi da uzivate u vasim parkovima na miru.
Treba drugi da imaju probleme sa parkiranjem, za brdjanima koji ne znaju da se ponasaju u gradu?

I sve to na osnovu cega? Na osnovu toga sto je vas urbanizam kao najbolji u gradu pa eto vi morate da budete postedjeni, zasticeni?
Nema dovljno betonskih solitera u gradu pa ste kao neke ugrozene vrste koje treba cuvati u rezervatu?
Vi ste posebni? Zivite u najelitnijem delu grada? Poznati ste po arhitekturi u svetu? Dolaze vam turisti pa ne treba da se narusava ta ambijentalna celina?

Zasto da se ne zabrani gradnja na Vracaru, Dorcolu, Cuburi, Zvezdari, itd? Tamo zive drugorazredni ljudi?
Molim lepo, neka pravila budu ista za sve nas, niko nije iznad drugih, bilo da zivi u stracari, soliteru ili saloncu.

Naravno da ni u drugim delovima grada ne bi smelo da se doziđuje, tj. nadziđuje, već isključivo da ostaje u skladu sa predviđenom regulacijskom linijom prema urbanističkom planu. Ako je visina u skladu sa planom, to ostaje, ako je pak niže, recimo prizemna kuća, može da se otkupi i sruši, ako nije pod zaštitom i izgradi ono što je predviđeni maximum po visini. Ako je neki deo grada predviđen za porodičnu gradnju, odnosno kuće, onda ne može ni P+3, nego samo kuće. Tako funkcioniše civilizovan svet.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538115#p538115:9garsjq5 je napisao(la):
spatiotecte » Pon Maj 14, 2018 9:44 pm[/url]":9garsjq5]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538110#p538110:9garsjq5 je napisao(la):
astrodule » 14 May 2018 08:37 pm[/url]":9garsjq5]

Zbog toga uopšte nema potrebe da se nešto zida unutar blokova izgrađenih 60-ih, 70-ih i 80-ih.

Reci to masi ljudi i dosljacima koji bas hoce tu da zive.
Gradi se tamo gde postoji potraznja i to je normalni proces. Novi Beograd ce nastaviti da se popunjava izmedju blokova i suludo je misliti da ce to da se zaustavi.
Ljudi dolaze i imaju pare da kupuju stanove, mora neko da projektuje te zgrade tamo gde oni zele da zive a neko mora i da gradi te zgrade. I ako traze da zive u blokovima iz 60ih tako ce i biti.
Ne mozes da diktiras ljudima gde ce da zive, to je individualna stvar. Kao sto tebi ne moze niko da kaze da napustis NBG i da se preselis u Ripanj tako isto ne mozes drugima da zabranis da se presele na NBG.

Bas naprotiv. Nasim ljudima (potencijalnim kupcima, dosljacima) bas mozes da diktiras. Sagradi se malo kvalitetniji blok podno ledina malo se usminka, naselis malo estrade, malo kontroverznih biznismena, ugusis reklamom u svim medijima i et voilà... odmah je u trendu i svi bi tamo. Eee sad.. problem je u tome sto tu treba vise ulaganja a medju blokovima ima sve infrastrukturno reseno i prihod je veci. Budzenje zgrada unutar blokova je jednako divljoj nadogradnji pogtovo kad vec ima toliko slobodnog prostora unaokolo kao sto @astrodule veli.

Rusenje celih stambenih blokova da bi se izgradilo nesto lepse, modernije, humanije... vazi ! Ok. Ko ce to da plati ? Ko ce tu da zivi ? Oni sto trenutno tu zive nece sigurno. Ni 90% sadasnjih stanovnika. Gde mislis sve te ljude da raselis ? Bilo je slicnih razmisljanja u istoriji i iz toga se nije izrodilo nista dobro, ako me razumes.

Uzgred, Baron Osman (Haussmann) je rusio prljave, mracne, uske i krivudave ulicice Pariza, koje su bile izvor zaraza da bi napravio humanije mesto za zivot (i to u doba autokratske vladavine i procvata jedne imperije) tako da poredjenje sa blokovima na NBG nema blage veze.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538153#p538153:142q3lur je napisao(la):
Propeler » 14 May 2018 10:21 pm[/url]":142q3lur]Naravno da ni u drugim delovima grada ne bi smelo da se doziđuje, tj. nadziđuje, već isključivo da ostaje u skladu sa predviđenom regulacijskom linijom prema urbanističkom planu. Ako je visina u skladu sa planom, to ostaje, ako je pak niže, recimo prizemna kuća, može da se otkupi i sruši, ako nije pod zaštitom i izgradi ono što je predviđeni maximum po visini. Ako je neki deo grada predviđen za porodičnu gradnju, odnosno kuće, onda ne može ni P+3, nego samo kuće. Tako funkcioniše civilizovan svet.

Ove zgrade koje se grade medju blokovima nisu mimo zakona, sve su one uskladjene sa predvidjenim spratnostima i regulacionim linijama.
Jedini problem je sto sve to skupa izgleda ruzno i natrpano.
Ali isto tako imas natrpane blokove u centru grada koji i kad se izgrade u okvirima urbanistickih propisa izgledaju ocajno.
Demografski pritisak je nesto sto se tesko kontrolise jer su mehanizmi za to labavi kod nas.
Najteze je kontrolisati migracije i novcane tokove a to su pokretaci stambene novogradnje.

spatiotecte":20jkulz0 je napisao(la):
Ali ne moze da se proglasi zaklucanim i da se zamrzne gradnja gde postoji ogromna potraznja za stanovima a za NBG svakako postoji velika potraznja.
Takodje ne mogu blokovi da dobiju status kulturnih objekata od izuzetnog znacaja kao sto imaju neki objekti u centru grada jer urbanisticki zavod smatra da nisu arhitektonski vredni objekti te da nema potrebe da se zastite.
To sto je nesto izgradjeno od jednom ne znaci da predstavlja neki arhitektonski raritet. Blokovi nisu raritet ni u kakvm slucaju vec bas naprotiv te i nema osnova da uzivaju status bilo kakve zastite.

Zato me ne cudi da si u urbanistickom zavodu dobio ovakve odgovore jer oni jednostavno ne smatraju blokove necim sto treba da se zastiti, jednostavno ih je briga za to. Njima sta vise cak i smetaju blokovi jer ne moze da se gradi onoliko koliko bi trebalo.

Kakvi kulturni ili zasticeni objekti spatio? I kakva prica o traznji ima veze sa devastacijom prostora koji su neki ljudi vec platili?

Stavi se na mesto nekoga ko je svesno kupio stan na NBG a ne recimo u Kneginje Zorke?
Taj neko je svesno otisao dalje od centra jer nije zeleo 'koncept' po kom mu komsija duva u vrucu supu!
I sad mu posadis nov objekat pod prozor i kazes mu: "je*******i se, oce i Laki da zivi na NBG! To je traznja, i gotova stvar"

Jbg, takodje ne mora nesto biti staro i sa patinom da bi bila neka vrsta ambijentalne celine.
Kod nas se vise nista ne zna, pa se tako ne zna ni dal je neki blok otvoreni ili zatvoreni...
Jedino se zna da se svaki m2 koji je infrastrukturno opremljen ustupa za gradnju...

Ne, ja bi srusio sav taj urbanizam iz 60ih jer ga smatram izuzetno losim i ruznim i izgradio nesto normalnije kao sto se to radi na zapadu.

To je legitimno.
Al to se radi tako sto lepo otkupis sve te nepokretnosti, pa onda sa njima radis sta zelis. ;)

Pa to se ne radi od jednom nego malo po malo.
Prvo nije Beograd jedini grad na svetu koji ima takve blokove, zapravo svi gradovi u Evropi imaju tu vrstu urbanizma i takve slicne blokove ali njihov pristup je potpuno drugaciji u odnosu na nas.

Na zapadu isto imaju problem sa ogromnim demografskim pritiskom ali oni su shvatili da je Atinska povelja proslost i da se pokazala kao sistem koji nema buducnost posto ne moze lako da se unapredi.
Ali oni nisu pali u klopku da popune prazne livade izmedju solitera kao sto se radi u Beogradu vec su se okrenuli ka dugotrajnim resenjima tako sto polako i malo po malo ruse te blokove iz 60 i grade humaniji urbanizam koji moze da se unapredi i evoluira kroz vreme.
Nikome na zapadu nije palo na pamet da uradi muzeifikaciju blokova.
Sta vise tamo ljudi masovno gledaju da beze iz tih blokova jer se smatraju nekim najgorim mestima za zivot.
Ja sam zaista zacudjen da jedino na Beobuildu se vrednuje taj tip gradnje, cak sta vise bas se dize u nebesa ali shvatam da ovde mnogi brane taj urbanizam iz emotivnih razloga jer su navikli da zive tu i da su im blokovi dragi.

Evo ja nikada nisam ziveo u Novobeogradakim blokovima.
Ni nicemu nalik njima.
I cak su mu se uvek vise svidjali zatvoreni blokovi sa zgradama koje oivice blok i sredinom koja je u funkciji stanara bloka ili je potpuno javni prostor. Tako da nikakvog emotivnog razloga nemam da branim takav koncept, ali nemam ni razlog da ga pljujem kao nesto najgore.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538100#p538100 je napisao(la):
Propeler » 14 May 2018 08:12 pm[/url]":20jkulz0]Moram da priznam da sam šokiran mnogim napisanim.... i to od strane arhitekte.....

Tebi se ocigledno ne svidja kritika pa ajde da udarimo po struci, nista strasno po meni ne brini.

Mozes da zivis u bajkama sa Beobuilda da je NBG urbanizam nesto najbolje sto postoji na svetu, a mozes da se probudis iz tog kolektivnog sna i da pogledas sta rade drugi narodi.
Postoje razlozi zasto su resili da ruse te objekte a ne da natrpavaju blokove novim zgradama.
Zato sto su tamo na zapadu pravili ozbiljne studije o zivotnoj sredini i izracunali da je dugorocno jeftinije odmah srusiti blokove iz 60ih nego 2100te kad sve bude natrpano da se ruse i blokovi i to sto je popunilo blokove kasnije.

Ali dobro sta ja znam o urbanizmu u svetu kad su u Srbiji svi strucnjaci i znaju bolje sta je dobro?
A vala kad Drug Tito nesto napravi, to definitivno ima vecnu slavu.

Ovde vidim provejava sujeta do bola. Ne vidim nikakve veze ima 'drug' Tito sa ovim o cemu diskutujemo, a rekao bih da ti i ne pamtis doticnog 'kontraverznog' vladara. ;)

No, ajd kao strucnjak, objasni mi izgradnju u BnV. Kakvi su tu blokovi u pitanju? I zasto ih ne kritikujes, kada je to nesto sto upravo nastaje, sto po pitanju urbanizma nastaje na 'ledini'?
Zasto tu zasebni objekti 'razbacani' , a ne objekti u nizu gde bi se (kako si u jednom od svojih postova naveo) novi objekat nastavljao na kalkane prethodno nastalog?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538126#p538126 je napisao(la):
Propeler » 14 May 2018 09:06 pm[/url]":20jkulz0]Gradski oci su rekli P+5 u centru i to je to. Nema izgradnje nebodera, nema nadogradnji, jer to tržište traži, za razliku od Srbije. Studio, odnosno garsonjera u centru se zakupljuje po ceni od 2500 evra. Tržište želi povoljnije, ali ne može.

Da bi Pariz bio tako lep i imao veci BDP od cele Srbije, morao je davne 1850te neki cika zvani Baron Hausman da srusi pola Pariza i izgradi te lepe avenije i zgrade P+5 koje spominjes.

A mi radimo suprotno, plasimo se da rusimo da bi napravili nesto novo i samo trpamo i trpamo zgrade umesto da reorganizujemo prostor tamo gde postoji potraznja.

Ne @spatiotecte, gresis.

U oravu si da mi radimo suprotno, ali radimo suprotno tako sto ZATRPAVAMO prostor. Tako sto u starom delu grada pravimo kanjone visoke 20-30m a siroke 10, tako sto sirinu novog beograda pretvaramo u tesni novi beograd...

Prostor se ne REORGANIZUJE tako sto se umetne objekat tamo gde mu mesto nije! To nije reorganizacija, vec devastacija prostora.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537873#p537873 je napisao(la):
astrodule » 13 May 2018 03:00 pm[/url]":20jkulz0]Grad da ima volje, ne bi dozvolio da nikne nova zgrada u Blokovima, već bi rekao "ne može tu, gradite u Bloku 29 uz autoput, ili gradite preko puta Arene, ili hajde da iselimo IMT pa tu gradite"

Diskriminacija je raditi selekciju stanovnistva radi cuvanja odredjenih krajeva na osnovu neke fiktivne urbanisticke vrednosti.

Astrodule zasto je betonski soliter iz 60ih u kojem zivis vredniji od na primer moje Moderne iz 30ih ili od necije Secesije pa da ti imas ekskluzivitet da vam niko novi ne dolazi i gradi nove zgrade po kraju?
Nego te ljude saljes u druge krajeve da prave guzve tamo, da zaklanjaju poglede nekome a vi da uzivate u vasim parkovima na miru.
Treba drugi da imaju probleme sa parkiranjem, za brdjanima koji ne znaju da se ponasaju u gradu?

I sve to na osnovu cega? Na osnovu toga sto je vas urbanizam kao najbolji u gradu pa eto vi morate da budete postedjeni, zasticeni?
Nema dovljno betonskih solitera u gradu pa ste kao neke ugrozene vrste koje treba cuvati u rezervatu?
Vi ste posebni? Zivite u najelitnijem delu grada? Poznati ste po arhitekturi u svetu? Dolaze vam turisti pa ne treba da se narusava ta ambijentalna celina?

Zasto da se ne zabrani gradnja na Vracaru, Dorcolu, Cuburi, Zvezdari, itd? Tamo zive drugorazredni ljudi?
Molim lepo, neka pravila budu ista za sve nas, niko nije iznad drugih, bilo da zivi u stracari, soliteru ili saloncu.

Hahahaha, pa kakav je ovo izliv emocija spatio?
'Brdjani' koji ne umeju da se ponasaju? ;)
Nemoj tako, ima ovde po beogradu i onih koji su 3-4 generacija 'gradjana' pa im ponasanje nije jaca strana.
Astrodule cak nije ni sugerisao da 'brdjani' treba da se naseljavaju na Dorcol (nece spatio, ne sekiraj se, brdjanima je dorcol suvise male nadmorske visine ;) ) , vec je smisleno objasnio da upravo po NBG POSTOJE ogromni prostori koji cekaju da se urbanizuju, da se na njima izgrade objekti.
Jedan od njih je i prostor nekadasnje fabrike poljoprivrednih masina I traktora, pa prostor nekadasnjeg brodogradilista i tako dalje...
Cemu odmah paljba?
Pa upravo je to odgovor na tvoju argumentaciju o 'traznji'.
Eto traznja postoji, slobodan prostor postoji -> svi srecni i zadovoljni i kupci i investitor i grad i arhitekte koje mogu da se prepuste inspiraciji bez frke da ce se neka terasa dodirivati sa postojecom ;)

I zasto imas problem da prihvatis da se eto ljudima koji zive po NBG on dopada bas onakav kakav je, pa iako je to po nekim odbacenim pravilima?
Pa kad vec govoris o diskriminaciji, dal je ovo i njihov grad, ili su oni tu samo da plate drzavi i gradu razne poreze i druge namete, ali se ne pitaju nista?

Izvini na izrazu, al zaj*** me i te price o 'tendencijama' u svetu, jer i ta atinska povelja nije izmisljena ni u beogradu, ni u sarajevu.
I ona je nekada propagirana kao nesto 'napredno' sto je stiglo sa 'savremenog' zapada, sto je zakljuceno na osnovu nekih 'opseznih studija'...
I nemam ja, niti iko od nas problem da se neki novi prostori grade kako god, ali imam problem kada veliki deo mojih sugradjana mora da trpi izzivljavanje nad svojim krajem!
Bio to NBG, ili peti parkic, ili vojvode stepe, ili vracar...

Ovo sad je "sje*******es zivot" 200.000 ljudi, da bi omogucio da se "bas tu" doseli jos 20.000, te da bi dzepove napunilo njih 200!
To se zove kriminal a oni koji ucestvuju u tome su saucesnici.
Motiv je otimacina i sumnjiv profit, a ne humanizacija naselja i grada.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538110#p538110:43gcvafk je napisao(la):
astrodule » Pon Maj 14, 2018 9:37 pm[/url]":43gcvafk]Na Zapadu se ruši zato što nemaju ni pedalj slobodnog prostora.

Mi na NBGD imamo praznog prostora koji zvrji prazan i beskoristan. A uz malo truda bi se dobilo još praznog prostora (IMT, brodogradilište...).

Ovaj Duletov post završava svaku diskusiju, sledeći treba da bude sa fotografijama sa gradilišta.
Ako neko baš želi da živi u recimo bloku 24, onda, miša mu, nek prelista oglase pa nek nadje stan u bloku 24. Ako želi nov stan koji je pritom u bloku 24, onda nek unajmi arhitektu i radnike, pa će uz kupljen ,,polovan" stan za pare manje nego što je novogradnja dobiti nov stan i to na mestu gde želi. Nije rešenje da okupiramo preostalih 20 ari bloka i tu nakalemimo zgradu koja ne pripada. Glavni (a čini mi se i jedini) problem je vlast koja dopušta da se unutar formiranog bloka prave nove zgrade. I ne mislim samo na trenutne vlasti, eto u pomenutom bloku 24 je Vero uništio sve koncepte. Ali tako je kako je, takvih primera je previše, prvi mi na pamet pada blok 3 čija je simetrija takodje uništena staklenom poslovnom zgradom, pa i meandri u Bačkoj u Zemunu sa limenom Ideom/Rodom/Merkatorom. Svakako sa tim ubuduće treba po svaku cenu prestati.
To da li su Ledine atraktivna lokacija za novogradnju ili nisu nije pitanje - jesu. Tri linije gradskog prevoza, jedna ,,pametna" zgrada u kojoj Jelena Janković ima stan i gotovo. Krenuće da niču zgrade jedna za drugom, neće moći da se isprati potražnja.

Ljiljana blagojevic novi beograd osporeni modernizam procitati trenutno cituckam isti kao i pogledati Bg hroniku link id 14 .5 .2018 .
https://www.youtube.com/watch?v=9DgxCKJJXy0
Isto gore spomenutu autorku
Spatio sad sam se sjetio da se ovakva rasprava vec vodila i da si ti tad zauzeoisti stav kako je nbg odvratan i kako sve to treba sravniti .
Kazes pritisak investitora postoji traznja
Vidis tako je postojao pritisak traznje koja je pritiskala investitore kvaz biznismene koji su pritiskali podmicivali korumpirali opstinare pa si ti na dorcolu na svojoj predratnoj moderni iz 30 tih dobio 4 spratni tumor e tom istom ligikom ti predlazes podrzavas da se zabadaju zgrade po blokovima i degradira kvalitet zivota stanara
Manje parking mjesta manje sunca manja vrijednost nekretnine sve sto se desilo na tvom dorcolu .
Ako neko oce novogradnju na nbg ima sad sasvim solidnu ponudu a i ponuda novog raste
Pricajuci sa ljudima dosta njih bi nove stanove ali ne u belvilu weatu 65 a bloku itv vec u bloku 28 koji drzi cjenu ili blok 34 ili blok 24
Sto znaci ljudima se dopada blok 28 ili blok 24 34 itd
Znaci kad bi neko tako nesto napravio prodalo bi se vrlo brzo za dobru kintu .
Novogradnja poput bloka 28 sa podzemnom garazom bi planula garant po finoj cijeni...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537967#p537967:2d99ovx8 je napisao(la):
Nebojsa » 13 Мај 2018 11:41 pm[/url]":2d99ovx8]Ima li neko informaciju dali ce se glavna ulica na Ledinama Surcinski put u neko skorije vreme rekonstruisati i urediti i eventualno prosiriti a takodje hoce li proci kanalizacija bar na prvom delu do stare okretnice. Naselje se sve vise siri i gradi a jos uvek deluje neuredjeno, takodje fali i koji lanac velikih prodavnica, dom zdravlja itd. da bi bilo pravo kultivisano naselje kao i svako drugo..
@Небојша, главна улица у несељу Ледине је Сурчинска (бивша Сурчинска улица), а не Сурчински пут. Та улица (Сурчински пут) иде из дубине самог насеља Ледине до Сурчинске. Раније још док насеље Бежанијска коса није било изграђено, Сурчински пут је била једна од најдужих улица у Новом Београду (нешто дужа од 4 км), протезала се све до аутопута (мада је и сад та улица до ауопута). Сада је подељена на три улице, значи Сурчински пут, Недељка Гвозденовића, Др. Хуго Клајна, и опет од раскрснице са Марка Челебоновића па све до аутопута је Сурчински пут.
Сурчинска (бивша Сурчинска улица) почиње од кружног тока у Војвођанској улици, пење се уз Бежанијску косу према оној фабрици кафе и даље правац према Сурчину тј. до једне благе кривине где почиње Војвођанска улица у Сурчину и она је дужине неких 2,9 км. Толико о том делу, само као разјашњење.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537972#p537972:2d99ovx8 je napisao(la):
Propeler » 14 Мај 2018 12:12 am[/url]":2d99ovx8]Ništa od toga sigurno još dugo. Gradiće se put od obilaznice do Jurija Gagarina da bi se povezao AP Beograd- Požega sa NBg-om u skorije vreme, pa će povezati i opštinu Surčin na taj put, a možda i neka spojnica do aerodroma, tako da širenja Surčinskog puta sigurno neće biti u skorije vreme, a i bolja bi opcija za čitav taj potez bila da to ostane put 1+1 uz izgradnju trotoara i eventualno biciklističkih staza od blokova, B. Kose do Surčina. Ključno za Ledine, Surčin, a i dobar deo Bež. Kose bi bilo završavanje SMT u tom delu, ali ni od toga ništa neće biti još dugo. Veoma korisno za Ledine i veći deo Bež. Kose bi bilo makar povezivanje Norveške ulice na Bež. Kosi sa Surčinskim putem, ali ni od toga ništa još dugo, jer treba izmestiti dalekovod.

Kanalizacija se ne gradi ni na Senjaku, niti u delovima Dedinja, a to su najelitnija i najskuplja naselja, pa se očito neće graditi ni na Ledinama još dugo.

Dom zdravlja ne postoji ni na Bež. Kosi i nije ni u planu, a to je mnogo veće naselje od Ledina. Pri tom Ledine imaju neku manju ambulanticu. Uostalom, domovi zdravlja su najnepotrebniji deo zdravstva. Ključno bi bilo izgraditi jedan kliničko- bolnički centar na NBg-u, s obzirom da NBg nema niti jednu bolnicu ( KBC B. Kosa pripada opštini Zemun ) ili makar širiti kapacitete KBC B. Kose, s obzirom da se tu leči većina stanovnika NBg-a i Surčina, a kapaciteti su nedovoljni.

Čitav potez od NBg-a do Surčina ima dosta prodavnica uključujući i neke veće trgovinske lance, tako da će teško tu doći još neko veći.

Veoma potrebno za Ledine bi bila izgradnja trotoara uz prethodnu pravilnu i logičnu organizaciju i formiranje isključivo jednosmernih ulica, s obzirom da nedovoljna širina ne dozvoljava organizaciju dvosmernih, uz postavljanje velikog broja ležećih policajaca radi bezbednosti, ali ni od toga ništa u skorije vreme. Takođe bi bilo neophodno striktno zabraniti izgradnju zgrada sa većim brojem stambenih jedinica što se masovno radi, jer bedna infrastruktura to ne može da podrži, niti će moći da se širi. Ali to bi bilo, kada ne bismo imali morone na vlasti i na svim ključnim pozicijama u državi već dugo vremena......
@Пропелер, да будем што је могуће краћи и појасним неке ствари.

Од обилазнице па према Јурија Гагарина ће се градити аутопут, и у ту улицу ће се уливати један крак и то код будућег ОТЦ-а (бувљака), а други крак ће ићи према Виноградској улици и том улицом ће излазити код кружног тока на Војвођанку улицу. Оба крака ће бити са 3+3 трке. Имаш цртеже на подтеми о Коридору 11. Значи ти краци ће ићи изнад и испод блока 72.

Иначе Сурчинска (Срчинска улица) је реконструисана новембра 2013.године, постављао сам слике о реконструкцији.

Са Сурчинском (а не са Сурчинским путем), објаснио сам @Небојши :wink: , ће се повезати Грчка, а не Норвешка улица. За наставак градње Грчке улице не сметају она два далековода иза оног дистрибутивног центра, него је у питању откуп земљишта, неких 10 хиљада квадрата још треба откупити, за сад се раде/мислим да су завршени геодетски радови (снимања). О томе свему смо писали на темама о Грчкој улици и Саобраћајници Т6:
Грчка улица – Бежанијска коса http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic. ... 50#p209485
Саобраћајница Т6 viewtopic.php?f=16&t=1671&start=200#p485473

За канализацију имам негде по плановима кад се очекује на Лединама, па кад пронађем, а кад будем имао времена, поставићу.

Дом здравља је и те како планиран на Бежанијској коси, и градиће се на оној пољани преко пута зелене пијаце Бежанијска коса, иза установе „Сунце“, центра за смештај деце са инвалидитетом, коју је саградила Делтина фондација.

И на Бежанијској коси постоји мала амбуланта тј. Здравствена станица Бежанијска коса, дома здравља „Нови Београд“ и налази се у 1. месној заједници у улици Др. Теодора Бороцког
https://www.google.rs/maps/uv?hl=sr&pb= ... ADEd7Jj0pw

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538174#p538174:29t059ey je napisao(la):
direktor » 15 May 2018 12:47 am[/url]":29t059ey]
Vidis tako je postojao pritisak traznje koja je pritiskala investitore kvaz biznismene koji su pritiskali podmicivali korumpirali opstinare pa si ti na dorcolu na svojoj predratnoj moderni iz 30 tih dobio 4 spratni tumor e tom istom ligikom ti predlazes podrzavas da se zabadaju zgrade po blokovima i degradira kvalitet zivota stanara

Ne ja nisam rekao da treba da se natrpavaju blokovi, rekao sam da je to posledica potraznje stambenog prostora u tom delu.
Legalno ne moze da se spreci nekom investitoru da izgradi nesto u starom bloku ako koeficijent izgradjenosti dopusta da se izgradi jos kvadrata. Sve nove zgrade u blokovima nisu izgradjene mimo zakona.
Grad nema cime da se bori da smanji demografski pritisak osim toga da izgradjuje PDR-ove.
Kad bi zaledio izgradnju u starim blokovima imao bi ogroman problem u drugim delovima grada jer bi se stvorio disbalans.
Naravno da bi bilo problema jer takvom odlukom bi se i ostali delovi grada pobunili i trazili da se zastite na isti nacin.
Doslo bi do nepozeljne situacije na trzistu nekretnina, grad to ne zeli nikako.

A sto se tice nadogradnje moje zgrade tu je vec dugacije jer je grad odbrio P+6+PK u bloku koji je ogranicen na P+4+PK, tu je prekrsena dozvoljena visina.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538190#p538190:33ur81c8 je napisao(la):
spatiotecte » Tue May 15, 2018 8:15 am[/url]":33ur81c8]

Ne ja nisam rekao da treba da se natrpavaju blokovi, rekao sam da je to posledica potraznje stambenog prostora u tom delu.
Legalno ne moze da se spreci nekom investitoru da izgradi nesto u starom bloku ako koeficijent izgradjenosti dopusta da se izgradi jos kvadrata. Sve nove zgrade u blokovima nisu izgradjene mimo zakona.
Grad nema cime da se bori da smanji demografski pritisak osim toga da izgradjuje PDR-ove.
Ako imam nekretninu u bloku gde postoji urbanistički plan i po tom urbanističkom planu je taj blok i izgrađen, onda očekujem da će neko da me pita ako se ikad bude menjao urbanistički plan jer mi kvalitet života i vrednost nekretnine zavisi od urbanističkog plana za tu lokaciju. Međutim, tu dolazimo do srži problema, grad menja urbanističke planove po proceduri koja ne da nije transparentna, i ne da ne uključuje građane, već prosečan stanovnik bloka ni ne zna o promeni urbanističkog plana na tom području sve dok se ne pojave bageri i ne krenu da postavljaju kranove i ograđuju gradilište na dojučerašnjoj zelenoj površini. I naravno onda krenu građani da se samoinicijativno organizuju kako bi sprečili devastaciju svog okruženja ali tad je već kasno jer je formalno pravno sve urađeno po zakonu :x

Ljudi, investitori nisu željni ili sposobni da na Vračaru ili Bulbuderu kupe 2 privatne kuće sa okućnicom od jednom, da nebi morali da projektuju neeuklidsko lovkraftovske spoljne linije zgrade. Ideja da neko kupi ceo blok so hiljadama stanova i sruši ga...

Možda kada se džentrifikacija daleko pogorša i kada vrednost stanova u starom bloku stvarno padne ispod 500e/m2 a bude postojalo tržište za ljude koji će kupovati stanove u full zatvorenim i izolovanim enklavama za 5000+ e/m2. Ne pre toga.

Moze da se spreci spat ne mjenjas pdr nestavljas drzavnu zemlju sacuvanu za javnu namjenu u zemljiste za izgradnju stanova kao sto su pokusali po sistemu ako prodje prodje u bloku 44 i 70a.To sto satro investitori treba da odgovore na traznju nije nikakav izgovor Ne bi se stvorio dizbalans nikskav kao sto je vracar bio predvidjen za p+3 A dosao na P+5 i vise pod pritiskom raznih mestara investitora i politicara plus se rade i spratovi preko dozvole ko dobar dan .Ne bi doslo do nikave nepozeljne situacije na trzistu nekretnina .
Vidis kod tvoje zgrade radila koverta nekom opstinskom cinovniku

E dobre vesti sto se tice povezivanja Grcke i Surcinske jer je taj potez veliki nedostatak i trn u oku svakog ko prolazi Ledinama. Gago kad stignes postavi i to vezano za kanalizaciju.

Spatio, evo uzmimo primer da ja zelim za zivim pored skupstine, ali u novogradnji i pritom imam pare to da platim (traznja) a usput okupim dvadesetak istomisljenika iz zemlje i inostranstva (demografski pritisak), zatim nadjem investitora koji će u dilu sa nekim iz opstine da legalno srusi omaleni parking na cosku prekoputa muzeja i da izgradi turbo-neo-megastrukturu, jer šta ? Pa ima i tu prostora, zar ne ? To je kao opravdano ? Ne, to je kriminal i devastacija prostora i enormno bogacenje pojedinaca na racun i stetu drugih. A to je ono sto se nazalost desava, ne samo na NBGD vec i u drugim delovima grada i protiv toga se treba boriti. Grad ne da ne treba da se bori PROTIV demografskog pritiska, vec da isti KANALISE na taj nacin da kroz izrade i izmene urbanistickih planova, gradi novo, a menja postojeće, ali ne na štetu postojeceg stanja. I ima legalno sredstvo za to. Jednostavno NE IZDAJE se dozvola investitoru tamo gde je naumio zarad licne koristi. Grad treba da radi u interesu svih gradjana, jer ipak su oni vecinom (makar tako izbori kazu) i glasali za njih, a ne protiv tih istih gradjana a za racun nekolicine pojedinaca koji imaju keš, i kojima se eto baš može, baš žele i baš hoće tu da napune džepove. Ako smo već izasli iz kasabe i mahale, i prihavtili pojam "urbanistički plan" ajd onda da se ponašamo u skladu sa njim a ne da se ponovo vraćamo nazad u Srbiju iz prve polovine XIX veka.

Grčka ulica predstavlja prirodni nastavak Norveške ulice, što je naravno bila glupost davati različita imena delovima jedno te iste ulice. Slično kao što Vojvođanska- Zemunska- Tošin bunar čine u stvari jednu ulicu i trebalo bi da nose jedan naziv. Ali kao i mnogo šta drugo u Srbiji, zašto bi se nešto uradilo jednostavno i logično, kad može nepotrebno komplikovano i nelogično...

Taj patrljak zemjišta dužine manje od 200 metara preko kojeg bi trebalo da se spoje Grčka i Surčinska ulica stoji neizgrađen već više od 10 godina, a značajno bi pomogao građanima Surčina, Ledina i većeg dela Bežanijske Kose. Međutim, opet ponavljam, mi imamo maloumnu, izdajničku i pljačkašku vlast već dugi niz godina koja se suštinski ni ne menja. Isti su to ljudi ( čitaj: šljam ) koji samo preleće u pobedničke stranke i nastavlja isto što je radio, odn. nije radio. Da se taj deo zemljišta otkupi i izgradi pompenzna spojnica duga neverovatnih 150 m, veći deo saobraćaja iz Surčina i sa Ledina bi upravo išao Grčkom ulicom prema gradu i faktički bi zaobilazio naseljeni deo B. Kose, a samim tim bi se i ulica Nedeljka Gvozdenovića rasteretila, pa bi se i u toj ulici na Bež. Kosi generisale manje gužve i buka, dok bi ljudi iz Surčina i Ledina lakše, brže, jednostavnije i efikasnije stizali do autoputa E75. Nemoj da prosipaš priču da je u planu uskoro, kad nije izvršena eksproprijacija zemljišta, nije urađen projekat, nisu izdvojene pare. Dakle, neće još dugo.

Kanalizaciju je gr. menadžer G. Vesić ( čitaj: najgori zlikovac i izdajnik koji uništava državu još od perioda Miloševića, direktni izdanak CIA-e, prisutan u svim vlastima poslednjih 25 godina kod nas, a bio je i u inostranstvu, saradnik izdajnika Mila Đ. ) najavio pre 3 godine za sva domaćinstva u Beogradu u narednim godinama, a od tad nije zaboden nijedan ašov, nisu obezbeđene pare iz budžeta i očito da se to ni ne planira u skorije vreme ( čitaj: pusta obećanja za naivne budale ). Skoro pola domaćinstava u Beogradu ( tačnije 40 posto ) i dalje nema kanalizaciju i neće je imati još dugo, očito. Tako da se mani najava i obećanja. Uostalom, Beograd još uvek nema ni pogon za preradu otpadnih voda, već se sve izliva u reke, što je retkost u Evropi. Čak i pompenzni ( čitaj: smrdljivi ) Beograd na vodi izliva kanalizaciju u Savu, bez prethodne prerade.

Dom zdravlja na Bežanijskoj Kosi je u planu preko 30 godina i naravno da se neće još dugo graditi. Nisu obezbeđene pare, nema projekta. Niko ga čak ni od političkih lažova nije ni obećavao. A i ruku na srce bilo bi daleko neophodnije da se obnovi i/ili izgradi novi KCS, što najavljuju, nego da se gradi DZ ( opet ponavljam, najnepotrebniji deo zdravstva koji služi skoro isključivo da se bavi loše organizovanom administracijom, dok su dijagnostika i lečenje marginalizovani. Uostalom, takvi koncepti ni ne postoje u većem delu sveta ). Osim obnove KCS-e, na Novom Beogradu bi bilo neophodno izgraditi jedan KBC ili proširiti kapacitete KBC B. Kosa, dok bi izgradnja DZ bila najmanje bitna.

Ali da li se zna da li je koenficijent blokova popunjen do maksimuma,?
Ja bi rekao da nije jer jedan blok cine par solitera i duguljastih zgrada, kad bi to isto stanovnistvo preselio u gabarit zatvorenog bloka P+6 reklo bi se da ne bipopunio taj klasican blok i da bi bilo jos prostora za gradnju.
Nekoliko faktora utice na mogucu gustinu bloka, to su visina zgrada, zapremina zgrade izrazena u procentima celokupne povrsine parcele i koeficijent dozovljene gradnje.

Ako imam parcelu od 1000 kvadrata sa koeficijentom izgradjenosti koji je 2 na primer onda mogu na toj parceli da gradim 2000 kvadrata.
Ako je koeficijent zauzetosti parcele 50% onda treba tih 2000 kvadrata da cine pola parcele a druga polovina da ostane slobodna.
Takvim logikama se oni vode i tako racunaju koliko i gde moze da se gradi i gde postoji prostor da se prave nove zgrade.
Mozda su na Novom Beogradu ti koeficijenti jako visoki jer su blokovi 400 x 400 ili 400 x 600. To su ogromni prostori, ne bi me cudilo da su daleko od maksimuma koliko moze da se gradi po urbanistickim propisima.

Ali ponavljam, zašto bi "kvarili" blok novom gradnjom kada ti blokovi savršeno funkcionišu. Nema veze šta kaže teorija, ali za 95% Novobeograđana koji žive u starim blokovima je takva organizacija idealna i vrlo su protiv "budženja" novih zgrada (novih stilova).

Ponavljam da ima mnogo slobodnih mesta gde može da se gradi i da ne postoji potreba (osim potreba za bogaćenjenjem ljudi koji odlučuju o tome) da se gradi u blokovima koji savršeno funkcionišu. Jedina stvar koja fali starim blokovima su parking mesta, a to se još više pogoršava novim zgradama koje povećavaju gužvu jer retko koja nova zgrada ima dovoljno parking mesta.

Vrh