spatiotecte":20jkulz0 je napisao(la):
Ali ne moze da se proglasi zaklucanim i da se zamrzne gradnja gde postoji ogromna potraznja za stanovima a za NBG svakako postoji velika potraznja.
Takodje ne mogu blokovi da dobiju status kulturnih objekata od izuzetnog znacaja kao sto imaju neki objekti u centru grada jer urbanisticki zavod smatra da nisu arhitektonski vredni objekti te da nema potrebe da se zastite.
To sto je nesto izgradjeno od jednom ne znaci da predstavlja neki arhitektonski raritet. Blokovi nisu raritet ni u kakvm slucaju vec bas naprotiv te i nema osnova da uzivaju status bilo kakve zastite.
Zato me ne cudi da si u urbanistickom zavodu dobio ovakve odgovore jer oni jednostavno ne smatraju blokove necim sto treba da se zastiti, jednostavno ih je briga za to. Njima sta vise cak i smetaju blokovi jer ne moze da se gradi onoliko koliko bi trebalo.
Kakvi kulturni ili zasticeni objekti spatio? I kakva prica o traznji ima veze sa devastacijom prostora koji su neki ljudi vec platili?
Stavi se na mesto nekoga ko je svesno kupio stan na NBG a ne recimo u Kneginje Zorke?
Taj neko je svesno otisao dalje od centra jer nije zeleo 'koncept' po kom mu komsija duva u vrucu supu!
I sad mu posadis nov objekat pod prozor i kazes mu: "je*******i se, oce i Laki da zivi na NBG! To je traznja, i gotova stvar"
Jbg, takodje ne mora nesto biti staro i sa patinom da bi bila neka vrsta ambijentalne celine.
Kod nas se vise nista ne zna, pa se tako ne zna ni dal je neki blok otvoreni ili zatvoreni...
Jedino se zna da se svaki m2 koji je infrastrukturno opremljen ustupa za gradnju...
Ne, ja bi srusio sav taj urbanizam iz 60ih jer ga smatram izuzetno losim i ruznim i izgradio nesto normalnije kao sto se to radi na zapadu.
To je legitimno.
Al to se radi tako sto lepo otkupis sve te nepokretnosti, pa onda sa njima radis sta zelis.
Pa to se ne radi od jednom nego malo po malo.
Prvo nije Beograd jedini grad na svetu koji ima takve blokove, zapravo svi gradovi u Evropi imaju tu vrstu urbanizma i takve slicne blokove ali njihov pristup je potpuno drugaciji u odnosu na nas.
Na zapadu isto imaju problem sa ogromnim demografskim pritiskom ali oni su shvatili da je Atinska povelja proslost i da se pokazala kao sistem koji nema buducnost posto ne moze lako da se unapredi.
Ali oni nisu pali u klopku da popune prazne livade izmedju solitera kao sto se radi u Beogradu vec su se okrenuli ka dugotrajnim resenjima tako sto polako i malo po malo ruse te blokove iz 60 i grade humaniji urbanizam koji moze da se unapredi i evoluira kroz vreme.
Nikome na zapadu nije palo na pamet da uradi muzeifikaciju blokova.
Sta vise tamo ljudi masovno gledaju da beze iz tih blokova jer se smatraju nekim najgorim mestima za zivot.
Ja sam zaista zacudjen da jedino na Beobuildu se vrednuje taj tip gradnje, cak sta vise bas se dize u nebesa ali shvatam da ovde mnogi brane taj urbanizam iz emotivnih razloga jer su navikli da zive tu i da su im blokovi dragi.
Evo ja nikada nisam ziveo u Novobeogradakim blokovima.
Ni nicemu nalik njima.
I cak su mu se uvek vise svidjali zatvoreni blokovi sa zgradama koje oivice blok i sredinom koja je u funkciji stanara bloka ili je potpuno javni prostor. Tako da nikakvog emotivnog razloga nemam da branim takav koncept, ali nemam ni razlog da ga pljujem kao nesto najgore.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538100#p538100 je napisao(la):
Propeler » 14 May 2018 08:12 pm[/url]":20jkulz0]Moram da priznam da sam šokiran mnogim napisanim.... i to od strane arhitekte.....
Tebi se ocigledno ne svidja kritika pa ajde da udarimo po struci, nista strasno po meni ne brini.
Mozes da zivis u bajkama sa Beobuilda da je NBG urbanizam nesto najbolje sto postoji na svetu, a mozes da se probudis iz tog kolektivnog sna i da pogledas sta rade drugi narodi.
Postoje razlozi zasto su resili da ruse te objekte a ne da natrpavaju blokove novim zgradama.
Zato sto su tamo na zapadu pravili ozbiljne studije o zivotnoj sredini i izracunali da je dugorocno jeftinije odmah srusiti blokove iz 60ih nego 2100te kad sve bude natrpano da se ruse i blokovi i to sto je popunilo blokove kasnije.
Ali dobro sta ja znam o urbanizmu u svetu kad su u Srbiji svi strucnjaci i znaju bolje sta je dobro?
A vala kad Drug Tito nesto napravi, to definitivno ima vecnu slavu.
Ovde vidim provejava sujeta do bola. Ne vidim nikakve veze ima 'drug' Tito sa ovim o cemu diskutujemo, a rekao bih da ti i ne pamtis doticnog 'kontraverznog' vladara.
No, ajd kao strucnjak, objasni mi izgradnju u BnV. Kakvi su tu blokovi u pitanju? I zasto ih ne kritikujes, kada je to nesto sto upravo nastaje, sto po pitanju urbanizma nastaje na 'ledini'?
Zasto tu zasebni objekti 'razbacani' , a ne objekti u nizu gde bi se (kako si u jednom od svojih postova naveo) novi objekat nastavljao na kalkane prethodno nastalog?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=538126#p538126 je napisao(la):
Propeler » 14 May 2018 09:06 pm[/url]":20jkulz0]Gradski oci su rekli P+5 u centru i to je to. Nema izgradnje nebodera, nema nadogradnji, jer to tržište traži, za razliku od Srbije. Studio, odnosno garsonjera u centru se zakupljuje po ceni od 2500 evra. Tržište želi povoljnije, ali ne može.
E zato je Pariz lep grad, koji uostalom prihoduje od turizma više nego Srbija od svih privrednih delatnosti zajedno, a Beograd postaje favela u kojoj uskoro niko neće želeti ni da živi, ni boravi.
Da bi Pariz bio tako lep i imao veci BDP od cele Srbije, morao je davne 1850te neki cika zvani Baron Hausman da srusi pola Pariza i izgradi te lepe avenije i zgrade P+5 koje spominjes.
A mi radimo suprotno, plasimo se da rusimo da bi napravili nesto novo i samo trpamo i trpamo zgrade umesto da reorganizujemo prostor tamo gde postoji potraznja.
Ne @spatiotecte, gresis.
U oravu si da mi radimo suprotno, ali radimo suprotno tako sto ZATRPAVAMO prostor. Tako sto u starom delu grada pravimo kanjone visoke 20-30m a siroke 10, tako sto sirinu novog beograda pretvaramo u tesni novi beograd...
Prostor se ne REORGANIZUJE tako sto se umetne objekat tamo gde mu mesto nije! To nije reorganizacija, vec devastacija prostora.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=537873#p537873 je napisao(la):
astrodule » 13 May 2018 03:00 pm[/url]":20jkulz0]Grad da ima volje, ne bi dozvolio da nikne nova zgrada u Blokovima, već bi rekao "ne može tu, gradite u Bloku 29 uz autoput, ili gradite preko puta Arene, ili hajde da iselimo IMT pa tu gradite"
Diskriminacija je raditi selekciju stanovnistva radi cuvanja odredjenih krajeva na osnovu neke fiktivne urbanisticke vrednosti.
Astrodule zasto je betonski soliter iz 60ih u kojem zivis vredniji od na primer moje Moderne iz 30ih ili od necije Secesije pa da ti imas ekskluzivitet da vam niko novi ne dolazi i gradi nove zgrade po kraju?
Nego te ljude saljes u druge krajeve da prave guzve tamo, da zaklanjaju poglede nekome a vi da uzivate u vasim parkovima na miru.
Treba drugi da imaju probleme sa parkiranjem, za brdjanima koji ne znaju da se ponasaju u gradu?
I sve to na osnovu cega? Na osnovu toga sto je vas urbanizam kao najbolji u gradu pa eto vi morate da budete postedjeni, zasticeni?
Nema dovljno betonskih solitera u gradu pa ste kao neke ugrozene vrste koje treba cuvati u rezervatu?
Vi ste posebni? Zivite u najelitnijem delu grada? Poznati ste po arhitekturi u svetu? Dolaze vam turisti pa ne treba da se narusava ta ambijentalna celina?
Zasto da se ne zabrani gradnja na Vracaru, Dorcolu, Cuburi, Zvezdari, itd? Tamo zive drugorazredni ljudi?
Molim lepo, neka pravila budu ista za sve nas, niko nije iznad drugih, bilo da zivi u stracari, soliteru ili saloncu.
Hahahaha, pa kakav je ovo izliv emocija spatio?
'Brdjani' koji ne umeju da se ponasaju?
Nemoj tako, ima ovde po beogradu i onih koji su 3-4 generacija 'gradjana' pa im ponasanje nije jaca strana.
Astrodule cak nije ni sugerisao da 'brdjani' treba da se naseljavaju na Dorcol (nece spatio, ne sekiraj se, brdjanima je dorcol suvise male nadmorske visine
) , vec je smisleno objasnio da upravo po NBG POSTOJE ogromni prostori koji cekaju da se urbanizuju, da se na njima izgrade objekti.
Jedan od njih je i prostor nekadasnje fabrike poljoprivrednih masina I traktora, pa prostor nekadasnjeg brodogradilista i tako dalje...
Cemu odmah paljba?
Pa upravo je to odgovor na tvoju argumentaciju o 'traznji'.
Eto traznja postoji, slobodan prostor postoji -> svi srecni i zadovoljni i kupci i investitor i grad i arhitekte koje mogu da se prepuste inspiraciji bez frke da ce se neka terasa dodirivati sa postojecom
I zasto imas problem da prihvatis da se eto ljudima koji zive po NBG on dopada bas onakav kakav je, pa iako je to po nekim odbacenim pravilima?
Pa kad vec govoris o diskriminaciji, dal je ovo i njihov grad, ili su oni tu samo da plate drzavi i gradu razne poreze i druge namete, ali se ne pitaju nista?
Izvini na izrazu, al zaj*** me i te price o 'tendencijama' u svetu, jer i ta atinska povelja nije izmisljena ni u beogradu, ni u sarajevu.
I ona je nekada propagirana kao nesto 'napredno' sto je stiglo sa 'savremenog' zapada, sto je zakljuceno na osnovu nekih 'opseznih studija'...
I nemam ja, niti iko od nas problem da se neki novi prostori grade kako god, ali imam problem kada veliki deo mojih sugradjana mora da trpi izzivljavanje nad svojim krajem!
Bio to NBG, ili peti parkic, ili vojvode stepe, ili vracar...
Ovo sad je "sje*******es zivot" 200.000 ljudi, da bi omogucio da se "bas tu" doseli jos 20.000, te da bi dzepove napunilo njih 200!
To se zove kriminal a oni koji ucestvuju u tome su saucesnici.
Motiv je otimacina i sumnjiv profit, a ne humanizacija naselja i grada.
Sent from my LG-D320 using Tapatalk