Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

Pa ovo je ludilo, nova pumpa skoro pustena u rad samo 300m dole. Kakve li su igrarije, kombinacije i "aranzmani" dogovoreni i sklopljeni oko najezde ovih pumpi to sam Bog zna..

Koliko ja znam, bivši plac Borca, se sastojao od 2 katastarske parcele I imao dva objekta ako se ne varam, jedan plac je kupio Lidl, a drugi naftna kompanija MOL, za izgradnju benzinske pumpe. Taj drugi plac ima proctor u dubini parcele gde će I nići pumpa, a sam ulaz na pumpu, tj pristup javnoj saobraćajnoj površini je relativno uzak, ali očigledno dovoljan da se u dubini pristupi pumpi. Ne vidim neki problem da ljudi naprave pumpu, to je tržište, neka privuku mušterije, prodaju benzin, sve ok. Ima I pumpa u Vojvođanskoj koja ne radi trenutno, koju drži ako se ne varam Beopetrol, ona trenutno uopšte nema izlaz na Vojvođansku ulicu, njoj se može pristupiti samo iz Pere Segedinca, I ona će uskoro zaživeti verovatno, pa ćemo moći da punimo benzin gde nam volja. Gore na kosi imamo Eko pumpu, dakle imaćemo konkurenicu ludilo: NIS, Europterol, MOL I EKO, pa ko voli, nek izvoli.

Bas me zanima kako ce izgledati njihov kampus u bloku 42.

Ovako izgleda u Atlanti

39160277350_e9167f5a53_b.jpg

Овај у Атланти предвиђен је за 5000 запослених. Наш ће, вероватно, бити сличан, могуће да ће то бити једна од три куле, на месту бувљака или преко пута пошто ће до изгадње бити толико запослених и код нас.

Ja pre jedno godinu dana pričao sa poznanikom koji radi u NCR ovde i pričamo kako ih ima na milion mesta (njega su jedno 2-3 puta premestili sa lokacijama) , on kaže kako su im rekli da NCR generalno slabo šta gradi, uvek iznajmljuje zbog čestog "seljenja biznisa".
Mora da im se kod nas baš svidelo...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543120#p543120:r6d6x11b je napisao(la):
SerbPacker » 07 Jun 2018 08:27 am[/url]":r6d6x11b]....

Možda ih država subvencioniše i za ove zgrade :D

Ovde drže call-centar, podršku... verovatno još nešto.

U naredne 2 do 3 godine?? Pa u ovom trenutku vec bi trebalo da predstave render buduceg projekta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543135#p543135:3rxxd2tq je napisao(la):
astrodule » Čet Jun 07, 2018 9:53 am[/url]":3rxxd2tq]Šta konkretno radi NCR? Da li će tu da bude mesta i za "srpsku inteligenciju" ili je to samo za nisko platežne poslove?

Što se tiče poslovanja, nekoliko informacija iz prve ruke od mog prijatelja koji već nekoliko godina radi za njih. Inače je u pitanju mlad čovek sa završenom srednjom školom, bez fakultetske diplome, član Mense i izuzetno dobro govori engleski ( položen C1 nivo ).

NCR je u većoj meri call centar, ali rade i administraciju i nešto logistike. Većina počinje u call centrima, pa u skladu sa svojim znanjem i dodatnim učenjem vremenom napreduju ugl. na nivo administracije, koju i on radi. Potrebe za softverskim inženjerima i drugim ozbiljnijih kadrovima nema mnogo. Plate su skromne, uslovi rada dosta dobri, tako da je NCR ipak mnogo bolja opcija od poslova u tekstilnoj ili kablovskoj industriji. Prosečna plata je oko 60 000 dinara neto u proseku. Supervizori imaju veće plate ( stotinak hiljada, pa nagore ).

U početku, korporacija nije u potpunosti poštovala sve srpske zakone, po pitanju plaćanja i davanja godišnjem odmora, dvostruko plaćenog rada za vreme državnih praznika i slično, ali u poslednje vreme se sve to poštuje. Što se tiče međuljudskih odnosa i napredovanja, ceni se i laktanje i borba između ljudi za bolje pozicije bez poštenih pravila. Reklo bi se: tipično korporativno poslovanje, bez poštovanja moralnih pravila.

Da li je opravdano što je država davala i daje subvencije od 10 000 evra po svakom zaposlenom? Moje mišljenje je da ipak jeste, jer se to povrati državi kroz nekoliko godina kroz doprinose.
Da li je dobro što su došli? Jeste.
Da li je NCR jedna od fantastičnih kompanija koje će podići Srbiju? Neće.
Da li su ljudi koji tamo rade zadovoljni? Uglavnom nisu, ali je i to bolje od sezonskog konobarisanja na Malti, rada u rudniku ili ručnog branja malina. Podrazumeva se, za kadrove koji nisu preterano obrazovani.
Da li ozbiljniji kadrovi poput softverskih inženjera treba da razmišljaju o NCR-u u budućnosti? Ne, sigurno.
Da li to mogu biti solidni poslovi za ljude sa diplomama srednjih škola u Srbiji, a i nezaposlene diplomce koji ne mogu da nađu neki drugi posao? Da. I biće još dugo vremena.
Da li je opravdano što je država obećala besplatno zemljište za izgradnju njihovih zgrada? Ne baš.
Da li bi država trebalo da subvencioniše izgradnju zgrada? Ne, nikako.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543123#p543123:17ip5wdy je napisao(la):
relja » Thu Jun 07, 2018 8:38 am[/url]":17ip5wdy]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543120#p543120:17ip5wdy je napisao(la):
SerbPacker » 07 Jun 2018 08:27 am[/url]":17ip5wdy]....

Možda ih država subvencioniše i za ove zgrade :D

U martu prosle godine NCR je potpisao ugovor sa vladom gde je dobio subvencije od 10,2 miliona evra.

Projekat kampusa je sigurno gotov ali jos nisu izasli javno sa tim. Ocekujem da ce BB prvi objaviti rendere. :gobb:

Пре једно годину две је постављен на форуму овај цртеж "нцр" центра у блоку 42. Да ли ће баш да буде овако или нешто ниже "кутијастије" или ... видећемо кад се званично изађе у јавност.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543052#p543052:37vhdjvr je napisao(la):
Max15 » 06 Jun 2018 04:53 pm[/url]":37vhdjvr]Bas me zanima kako ce izgledati njihov kampus u bloku 42.

Ovako izgleda u Atlanti

Pa sigurno nece izgledati ni priblizno tako...

Kako mozes da poredis sediste multinacilnalne kompanije, sa buducim dzinovskim call centrom...

Verovatno ce izgledati kao veliki hangar...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543542#p543542:12i9tr9w je napisao(la):
vranac » Pet Jun 08, 2018 11:32 pm[/url]":12i9tr9w]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543052#p543052:12i9tr9w je napisao(la):
Max15 » 06 Jun 2018 04:53 pm[/url]":12i9tr9w]Bas me zanima kako ce izgledati njihov kampus u bloku 42.

Ovako izgleda u Atlanti

Pa sigurno nece izgledati ni priblizno tako...

Kako mozes da poredis sediste multinacilnalne kompanije, sa buducim dzinovskim call centrom...

Verovatno ce izgledati kao veliki hangar...
ili verovatno ti nemas blage veze o cemu pricas pa logicno odma na internet forum da to i pokazes...

iako nisam planirao ipak bih da prkomentarisem par netacnih/polu-informacija o NCR-u u srbiji.
cisto radi tacnosti jer se malo malo pa povede diskusija.
za pocetak da kazem da radim u NCRu preko 5 godina.
poceo sam kada je bilo par stotina zaposlenih.
naveo je gore Propeler kako njegov poznanik kaze da se nije postovao zakon ali se sad popravljaju. ovo po mom iskustvu apsolutno nije tacno.
ja za 5 godina nisam imao niti jedan jedini problem vezan za moja prava niti sam doziveo bilo kakvo krsenje zakona, koje se u drugim (mahom domacim) firmama desava po pravilu. svaki praznik i nocni rad je placen dodatno (duplo) kao sto je predvidjeno zakonom. sta mislite zasto sam trazio da radim svaku novu godinu i svaki bozic.
da li ce u multinacionalnoj komp[aniji koja samo u srbiji broji par hiljada zaposlenih da se nadje odredjeni broj ljudi koji ce biti (ili se osecati) na neki nacin zakinutim? naravno.
da li je to standardna praksa NCRa u srbiji? apsolutno ne.
meni u ovih 5 godina nikad nije zakasnila plata vise od dva tri dana a i to kad se desilo (par puta) bio je problem sa domacom firmom koja vrsi obracune plata i zarada. ako se pogodi vikend, plata se skoro po pravilu isplacuje ranije. moj kum koji radi u domacoj firmi ocekuje drugi deo aprilske plate...
ne zakidaju se dani odmora, bolovanja i trudnicka se 100% postuju.

sad malo o onome sto se najvise zamera (!?) NCRu a to je da je ogroman call centar koji navodno operira iz neko hangara. prica se po carsiji.
mozda ce izgledati kao da se ja sad hvatam za slamku ali ja ne smatram da je NCR ogroman call centar. meni je call centar kada zaposleni obavljaju podrsku obicnim ljudima a to nije slucaj ovde. ja ne znam ni za jedan tim koji radi sa stanovnistvom.
mi radimo sa tehnicarima/inzinjerima na terenu i sa zaposlenima u bankama i velikim trgovackim centrima.
i da su na menhetnu, zaposleni bi te poslove obavljali preko IP telefona. za tako nesto ti ipak treba malo vise poznavanje materije i procedura od obicnog pomaganja ljudima da ukljuce kompjuter ili da vam prijave da im je bankomat pojeo karticu.

sto se tice zarada, uvek moze bolje. ali ja stalno pricam jednu te istu pricu kako sam pre NCRa radio kod jednog od najjacih domacih privatnika u njegovoj bransi, mozda i na balkanu, za duplo manju platu, 6 radnih dana nedeljno, bez ijednog placenog praznika, sa zakidanjem na odmorima.
stvari treba uvek posmatrati u kontekstu, a u kontekstu majke srbije, NCR je daleko bolja opcija nego mnooooogo drugih poslodavaca.

i samo jos nesto, pre nego nam neko drugi objsani u cemu je stvar, NCR jeste ovde zato sto je njima dobro.
ali i ljudima koji rade za njih moze (i jeste) da bude dosta dobro.

@Dordevic

S'obzirom da radis u NCR imas kakvih saznanja o projektu u Bloku 42?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543586#p543586:c0ej3bwl je napisao(la):
Dordevic » 09 Jun 2018 05:03 am[/url]":c0ej3bwl]

sad malo o onome sto se najvise zamera (!?) NCRu a to je da je ogroman call centar koji navodno operira iz neko hangara. prica se po carsiji.
mozda ce izgledati kao da se ja sad hvatam za slamku ali ja ne smatram da je NCR ogroman call centar. meni je call centar kada zaposleni obavljaju podrsku obicnim ljudima a to nije slucaj ovde. ja ne znam ni za jedan tim koji radi sa stanovnistvom.

Pričaju sa kasirkama u wallmartu kako da odglavi kovanicu, počupaju i vrate kablove ili im resetuju kasu...

E sada ako kasirke ili šalaterski službenici nisu obično stanovnoštvo onda OK...

mi radimo sa tehnicarima/inzinjerima na terenu i sa zaposlenima u bankama i velikim trgovackim centrima.

Ti koji rade sa tehničarima im naručuju delove i popunjavaju formulare... Imaš neke L2 timove gde im upgrade-uju firmware na uređaju i to je vrh tehnoloških operacija u NCR Srbiji...

i da su na menhetnu, zaposleni bi te poslove obavljali preko IP telefona. za tako nesto ti ipak treba malo vise poznavanje materije i procedura od obicnog pomaganja ljudima da ukljuce kompjuter ili da vam prijave da im je bankomat pojeo karticu.

Mislim sve je to OK i ne želim da nipodaštavam nijedan posao. Dobro je da ljudi rade... ali nemojmo od call centra da izmišljamo HI TECH kompaniju kada to NCR u Srbiji nije niti ima nameru da postane...

@vranac
e pa fala ti sto si mi objasnio sta ja i 300 mojih kolega radimo 5 godina svaki dan, umro bi a ne bi znao.
u zivotu nisam pricao sa "kasirkom" iz walmarta a timovi koji pricaju sa NCRovim musterijama (dakle korisnici NCR usluga a ne gradjanstvo korisnik neke odredjene banke) pricaju sa menadzerima na sajtu i zaposlenima u banci, uglavnom menadzerima.

NCRovo sediste u srbiji se zove center of excellence i jedan je od najvecih (od bilo kojih takvih centara, ovo je jedini njihov) na svetu.
guglujte sta to zncai da sad ne objasnjavamo, pa onda pricajte o call centrima i hangarima.
takodje, razumljivo je da smo svi isfrustrirani zivotom u srbiji i da ne verujemo rodjenoj majci kad nam nesto kaze, ali ta definicija na wikipediji odlicno opisuje organizaciju i nacin poslovanja NCRa u srbiji.
i jos jednom, jasno je zasto je ovde otvoren taj centar a ne u atlanti (gde im je sediste) ili u madjarskoj kako je bilo planirano pa su ih tadic i djelic doveli ovde. ali ako moze samo malo proverenih informacija i konstruktivnosti ne bi bilo lose.

@max15
nista vise od onoga sto se moze videti u medijima.
kada je skoro bio u poseti srbiji, sada vec penzionisani, generalni direkto bill nuti, banuo je nekim pocetnicima na trening i izmedju ostalog prvi put pomenuo izgradnju tog kampusa (jos jednom: kampus ne hangar) u bloku 42. to je izaslo i na internom sajtu kompanije i u srpskim medijima.
nista renderi nista detaljni planovi samo malo (previse) optimisticnih rokova.

edit:
ncr trenutno ima kancelarije u sava business centru, blue house centru kod arene, u belvillu i airpot cityju. sve A klasa (ili kako se vec obelezava) poslovnog prostora.

Zar nemaju od koga da iznamje cijelu zgradu recimo sad kad se napravi neka nova npr navigator ili u air portu da budete svi na gomilu

Ne možemo NCR voditi kao visoko tehnološku kompaniju, sigurno je da jesu bliži opisu tradicionalnog Call centra. To koga opslužuju i nije toliko bitno a oko toga se podigla temperatura na temi. Znati jezik i naučiti/pratiti uputstvo je jedno a istraživanje i projektovanje su nešto sasvim drugo. Zaposleni svakako ne treba da se ljute oko paušalnog opisa da rade u Call centru, ipak je to širok pojam. Poslovanje NCR-a u Srbiji je svakako pozitivno jer zapošljava populaciju koja bi kod drugih poslodavaca imala manju platu i lošije uslove, baš kao što je @Dordevic i svedočio.

Vrh