P.S.
@Дошљак
Ima još jedna stvar...
Postoje ljudi kojima prija da povremeno hodaju ulicama koje su široke, prostrane, otvorene, pregledne... Evo recimo pomenuo si Višnjičku ulicu. Meni je lepo kada prođem njome. I pre rekonstrukcije i sada nakon nje. Ne znam da li sam jedini kome se to dešava, ali prija mi kada hodam kroz deo grada gde imam prostora, gde vidim dosta neba, dosta zelenila gde osetim vetar, gde su ljudi i objekti na određenoj distanci od mene, gde sve ima svoje mesto i ima svoj prostor. Nekako mi dođe kao odmor od gledanja, hodanja, življenja i disanja u kanjonima desne obale Save, gde se večito mimoilazim sa ljudima na tesnim trotoarima ili pak kolovozima (jer se trotoari ukidaju), gde mi je sve ''in your face'', gde zelenila nema ili se svodi na drvored i gde nebo vidim tek kada glavu podignem skroz na gore ili hodam nizbrdo.
Kao što ljudi koji žive u otvorenim blokovima i prostranim ulicama žele povremeno da psihički odmore od toga, tako i mi koji živimo u zatvorenim blokovima i kanjonima želimo povremeno da odmorimo od ovoga. Samo što ni ja ni drugi ljudi ovde koji cene otvorene blokove, nikada nismo pisali da u celom Beogradu treba likvidirati zatvorene blokove i kanjone, i zameniti ih otvorenim blokovima i prostranstvima. Dok s druge strane, ne prođe mesec dana a da ovde na BB ne pročitam postove ljudi koji žive u otvorenim blokovima kako predlažu da se sve od Zemun polja do Konjarnika pretvori u sokake, kanjone i zatvorene blokove. I da se zabrani da se ikada više uopšte razmišlja o otvorenim prostorima i prostranim ulicama.
A od nedavno njihov ekstremizam ide toliko daleko da vide veći problem u
ovome nego u
ovome. Opet, zato što ne znaju, nisu osetili istinski, šta znači živeti u kanjončini i u pretrpanom preopterećenom delu grada u kome se osećaš kao u košnici non stop. Isti ti ljudi posle otkidaju na mastodontske građevine i kulčine na Slaviji. Jer njima iz ugla posmatrača i povremenog prolaznika to deluje kul. Jer sve to dožive i vide u malim dozama. Inače da žive tu ili da prolaze non stop kroz takve košnice, ne bi imali takve stavove.
P.S.
Pritom se sa vrha Višnjičke može videti padina na dole i veliko proširenje Dunava koje iz određenih uglova deluje kao neko mesto negde na moru. Evo
linka mada uživo ipak izgleda bolje. I to je isto jedna od stvari koje volim kod tih otvorenih i prostranih blokova odnosno ulica. E da se pitaju samo neki ljudi, sve to bi bilo izgrađeno i popunjeno, a mi bismo na 90% lokacija gledali ili u asfalt pod nogama ili u beton oko nas. A kretali bi se kao pčeke u košnici. Doduše oni sami bi verovatno ipak ostali u svojim otvorenim blokovima NBG...